Zobacz pełną wersję : M50 jako powrót do foto z lat niebytu i 50d w szufladzie?
Cześć.
Planuję powrót na łono hobby fotograficznego.
Szukam porady odnośnie sprzętu gdyż wygląda na to że nieźle zardzewiałem.
Stara puszka lekko mnie zniechęciła...
Mam 50d z kilkoma szkłami:
35 F2 is usm
50 F1.8 STM
L 70-200 F4
UWA pod APSC
Kit pod APSC
Częściowo pod FF, celowo, przyszłoścjowo.
Myślałem o powrocie i puszkach bezlusterkowych.
50d nie leży mi ostatnio bardzo i widzę że często profanuje foto, wolę słabe detale ze smartfonu niż żmudną pracę nad postprocesongiem raw z 50d.
Na dodatek 50d to już starszek.
Mam dwa skrajne pomysły
M50
Lub
R6 Mk II
Foto? Rodzinne, podróże oraz maluch w akcji (5-cio latka zwariowane akcje)
Obawiam się że M50 będzie za mało
Oraz boje się że R6 Mk II to za droga sprawa i pod tym kątem będzie kulą w płot.
Macie duże doświadczenie jako grupa forum.
Czy widzicie alternatywy albo odradzicie coś by błędu nie popełnić?
Dzięki
System M, choć aktu zgonu nie wystawiono, powszechna plotka uznaje za martwy.
Co nie znaczy, że pewnego dnia o pólnocy wszytskie Canony M przestaną działać, bo będą działać.
Argument dla kupujacych używki, aby negocjowac tanio.
Pewnie do tego już nie dojdzie, ale spoglądałem na ten system przez jeden obiektyw 22/2
Pytanie, który kit, bo nie oszałamia wyborem
System pełnoklatkowy dla celów podrózniczo-rodzinnych ??? Chyba że masz hobby kulturystyka
Nie rozumiem co masz do postprocesingu ???
Na każdym aparacie który mi wpadnie w ręce, ustawiam dualny JPG w jakiejś niewygórowanej rozdzielczości (gotowy do pochwalenia się mailem) jednocześnie z RAW (jakby chcieć popieścić np tonalność). Karty dziś są olbrzymie i tanie.
A może powtórzyć dwucyfrową lustrzankę z wtórnego rynku?
M50 jest ok, wystarczy wyłączyć pare opcji jak ciągły AF i można używac.
Odpowiem wyrywkowo.
Dotychczas brałem że sobą na wakacje 50d i szkła uwa, 35 in70-200.
Więc FF wagi to nie doda i problemem nie jest.
Postprocesing,
Z raw da się wyciągać oczywiście, ale to u mnie tylko opcja dla wybranych zdjęć. Przykładowo tych na duże wydruki.
jpg na szybki mail z 50d są slabiutkie tonalnie i ze słabym nasyceniem kolorów mimo grzebania w ustawieniach jpg'ow.
W dwucyfrówki chyba iść już nie chce, patrzę raczej w kierunku bezlusterkowców...
Ewentualnie 6d Mk II ale raczej też tego modelu nie chcę... niemniej nie wykluczam.
Hubert Multana
27-12-2022, 01:00
Brakuje mi w tym wszystkim budzetu - bo rozbieznosc cenowa miedzy M50 a R6 mkII jest olbrzymia...
Cześć.
Budżet ogranicza tylko zdrowy rozsądek.
Zaskoczyła mnie cena R6MKII - 14k (choć można było się jej spodziewać pewnie),
liczyłem, że R6MKII wejdzie w cenę R6 i wtedy nie byłoby dylematu.
Jestem w stanie wysupłać na R6MKII ale ta cena już graniczy z nieadekwatną - mając na uwadze wykorzystanie.
Stąd ekstremalny pomysł rozważyć budżet niski czyli przykładowe M50.
Szukam rozsądnej alternatywy, jeśli jej nie będzie pewnie poczekam i sprawdzę czy używanie 50d jeszcze mnie irytuje czy już nie (po sprawdzeniu aktualnych cen).
Różnica techngologiczna pomiędzy 50d a bezlusterkowcami pozostawia mnie w dużej rozterce mimo wszystko - stabilizacja w puszcze, wysokie iso, mnóstwo innych detali...
IMHO M50 vs R6II to zupełnie abstrakcyjne skrajności.
W ogóle po co Ci R6II w kontekście fotografii o jakiej piszesz? R6 też spokojnie da radę , zresztą R i Rp również ;)
Jako posiadacz R (wcześniej 6dII, 6d i wcześniej cropy) mogę polecić R, który do fotografii rodzinno - wakacyjnej - podróżniczej sprawdza się bez żadnych problemów. Ja jeszcze tą R-ką fotografuję samoloty i w tym kontekście ewentualnie chciałbym R6 lub R6II.
Przemek_PC
27-12-2022, 14:01
Moim zdaniem myślenie, że po przesiadce z 50D na R6II fotki zaczną same się obrabiać jest błędem. Smartfon owszem fotki obrobi ad-hoc ale lustro czy bezlustro już nie.
Również polecę R i masz podobne cele/obiekty jak ja do fotografowania, czyli (w moim przypadku) - zdjęcia z podróży (góry i mniejsze miejscowości) + rodzinne spotkania (Wigilia itp) + 4 latka szalejąca, ale bardzo fotogeniczna. Rka jest genialna do tych 2 ostatnich poprzez funkcję śledzenia oka (robi to bardzo dobrze, czyli daję ocenę 5-/6, czasami się myli). Obrazek jest genialny (pisałem o tym dzisiaj w dziale o EOS R). Jeszcze nie przetestowałem go w górach, ale gorzej od 6D raczej nie będzie. Będzie albo podobnie, albo lepiej.
Dziękuję bardzo za podpowiedzi
Zgadzam się, pucha sama zdjęć nie zrobi i nie obrobi.
Niemniej nowe bezlusterkowce dają większe spektrum możliwości i to o wiele niż leciwa 50d
Przyjrzę sure zatem R'ce :-)
Nie ujmując niczego 50d, ale każde w miarę świeże full frejm dla dużo lepszą jakość zdjęć w połączeniu z ML to już w ogóle będzie bajka.
NorthPole
27-12-2022, 16:58
Przyjrzę sure zatem R'ce :-)
Przyjrzyj się obydwu.
Jeśli chodzi o guzikologię, to R6 jest bardziej podobne do 50D. Pomacaj gdzieś te aparaty. Jeśli pieniądz nie jest głównym ogranicznikiem wyboru, to AF w R6 jest czymś za co warto dopłacić, szczególnie jeśli robisz zdjęcia "zwariowanej 5-cio latce" ;-).
Obejrzyj sobie jakieś przykładowe zdjęcia z Rki. Najlepiej jakieś surowe RAWy tak dla większej pewności. Pooglądaj oczywiście też jakieś recenzje na Youtube, porównania z R6, o które pytasz. Jednak kasa jest nie mała. Niemniej, jak szukałem Rki od początku listopada jakoś, to da się kupić używany korpus z przebiegiem 100k za 4000-4500zł. No ale wiadomo, że co nowe to nowe i ja wolałem mimo wszystko "dopłacić" za nowy aparat + gwarancję 2 lata.
Tak czy siak nie unikniesz postprocesingu, nawet z R3 czy Z9. To nie jest fotografia AI-owo obliczeniowa, jak w ajfonach. Nie wiem jakie masz wyobrażenie o aktualnych fotach z najnowszych puszek, ale gwarantuje Ci że żadno nie da w jednym RAW takiej rozpietosci jak ktorykolwiek smartfon na podstawie swoich algorytmow.
Jesli jestes z tym ok, to kupuj pelna klatke. Moze byc R6, moze byc starszy i ciagle dobry R.
Wielkie dzięki za porady i opinie.
Spojrzę w R-ki zatem.
R, R6 a R6MKII jako ostatni
FF kusi :-)
Hubert Multana
27-12-2022, 20:53
Mam R6, mam M6 mkII i szczerze to czesto gdy mam ochote na zdjecia na szybko to brakuje mi po prostu najnowszego iPhone PRO...
Przemek_PC
27-12-2022, 22:46
Od zawsze było tak, że to co odróżniało lustrzanki od kompaktów to konieczność obróbki zdjęć. Kompakty z automatu aplikowały auto-levels, auto-color, auto-contrast, sharpen, skin tone itp. Teraz robią to smartfony a zdjęcia z bezluster nadal wymagają obróbki.
Przecież lustrzanka lub nielustrzanka nie wymusza obróbki. Można, jak już ktoś napisał, fotografować w JPG+RAW (a nawet tylko JPG). I na szybkiego mieć gotowy obrazek w JPG, a jeśli nie odpowiada - bawić się w opracowanie RAWa. Trochę popracować nad profilem w aparacie, żeby przeważnie było ładnie i włala! Z tego co pamiętam, to oprogramowanie fabryczne Canona pozwala na stworzenie profilu i wgranie go jako custom do aparatu ewentualnie dość zaawansowane opcje w samym aparacie.
Przemek_PC
28-12-2022, 01:18
Ale czytałeś że kolega który założył ten temat nie jest zadowolony z obróbki zdjęć jaką oferują profile i ustawienia w 50D?
Owszem, czytałem. Ale czytałem też, że Koledze nie chce się obrabiać, a prawie wszyscy chcą go do tego przekonać.
Nie chcę się tu bawić w psychologa... ajfon pro lub samsung s-cośtam.
Bez problemu da się tak ustawić własny Picture Style, by mieć w miarę ładny JPG i wcale nie trzeba jakichś cudownych zmian ;)
Dotarliśmy do sedna.
Tak, obrabiam Raw'y tylko kilku zdjęć z całej serii kilkuset, 50d i jego profile do jpg dają slabiutkie rezultaty.
Wszystko pstrykam raw+jpg na wszelki wypadek :-)
Wiem że warto popracować nad zautomatyzowaniem podstawowej obróbki być może i iść w indywidualną tylko dla wybranych zdjęć.
Fotki telefonem?
Owszem robię,wiem jakie mają ograniczenia. Stąd nadal używam 50d - niemniej nadszedł czas pomyśleć o zmianie gdyż technologia nie spała przez te 14 lat.
No i dotarliśmy do sedna.
Jak wolisz świeżą technikę, to odpowiedź jest oczywista. Wszystko zależy od chęci wydawania pieniędzy. Można też sprawdzić nową lustrzankę - nie wiem czy da się jeszcze kupić taką w sklepie.
Ale w każdym przypadku sprawdź oprogramowanie firmowe, chyba było coś o nazwie Profile Editor lub Style Editor. właśnie do wyprodukowania własnego.