Zobacz pełną wersję : Quadralite Stroboss V1C - problem z trybem HSS.
tomek1976
03-12-2022, 15:53
Mam problem z w/w lampą. Użytkowałem ją cały sezon ślubny (6 m-cy) z Canonem R6 i zaobserwowałem następujące problemy: w trybie AV, błysk na druga kurtynę, dłuższe czasy otwarcia migawki - lampa naświetla prawidłowo, zero problemów. W trybie manualnym - M, przy krótkich czasach, od 1/200 w górę, przy włączonym HSS, lampa prześwietla około 70% zdjęć. Kompletnie nie radzi sobie z prawidłowym oświetleniem sceny. Po kilku seriach dwu-trzy zdjęciowych, przy 3/4 stanu akumulatora, lampa przestaje wyzwalać błyski. Pomaga wyłączenie i ponowne włączenie lampy - na krótki okres. I teraz pytanie: czy mieliście Państwo podobne problemy? Może problem leży gdzieś w sofcie (v. 1.7). ? Nie chcę wysyłać lampy na serwis, bo być może to kwestia aktualizacji i zdaję sobie sprawę, że ciężko może być ze zdiagnozowaniem problemu.
robertskc7
03-12-2022, 16:13
Mam problem z w/w lampą. Użytkowałem ją cały sezon ślubny (6 m-cy) z Canonem R6 i zaobserwowałem następujące problemy: w trybie AV, błysk na druga kurtynę, dłuższe czasy otwarcia migawki - lampa naświetla prawidłowo, zero problemów. W trybie manualnym - M, przy krótkich czasach, od 1/200 w górę, przy włączonym HSS, lampa prześwietla około 70% zdjęć. Kompletnie nie radzi sobie z prawidłowym oświetleniem sceny. Po kilku seriach dwu-trzy zdjęciowych, przy 3/4 stanu akumulatora, lampa przestaje wyzwalać błyski. Pomaga wyłączenie i ponowne włączenie lampy - na krótki okres. I teraz pytanie: czy mieliście Państwo podobne problemy? Może problem leży gdzieś w sofcie (v. 1.7). ? Nie chcę wysyłać lampy na serwis, bo być może to kwestia aktualizacji i zdaję sobie sprawę, że ciężko może być ze zdiagnozowaniem problemu.
Skoro wyłączenie i włączenie pomaga na chwile tzn że coś nie tak z płytą/sterownikiem lampy. Serwis jak nic. Pewnie dadzą Ci drugą.
Te chińczyki tak mają. Mam 4 YN 600EX i każda ma coś nie hallo, całe szczęście błyskają w miarę równo.
Ktoś ostatnio pokazywał jak błyskają ( chyba to były godoksy ) w serii - każda swoim życiem.
Już chyba wiem skąd astronomiczna cena oryginalnych lamp. Nowy Canon - 5700.
Ja się zastanawiam nad wyborem lampy do R6 i jakoś nie uśmiecha mi się wydawać 5700 na oryginał Canona. Jakieś sensowne alternatywy?
Ja się zastanawiam nad wyborem lampy do R6 i jakoś nie uśmiecha mi się wydawać 5700 na oryginał Canona. Jakieś sensowne alternatywy?
No właśnie jesteś w dobrym wątku. Na świecie totalny orgazm na hasło V1C :lol:
robertskc7
03-12-2022, 18:26
No V1C :)
No to dziękuję Panowie za polecenie. Zakupię drogą kupna :P
tomek1976
03-12-2022, 20:34
Przeczytaj wcześniej, o jakim problemie piszę w zw. z posiadaną przez siebie V1C.
Przeczytaj wcześniej, o jakim problemie piszę w zw. z posiadaną przez siebie V1C.
Czytałem ale tak patrzę to nie bardzo jest w czym wybierać. Mamy albo jakieś tańsze zamienniki typu Godox albo nowego Canona za absurdalne pieniądze. Można jeszcze pokusić się o zakup używanej 600EX
Czytałem ale tak patrzę to nie bardzo jest w czym wybierać. Mamy albo jakieś tańsze zamienniki typu Godox albo nowego Canona za absurdalne pieniądze. Można jeszcze pokusić się o zakup używanej 600EX
A EL-5? Patrzyłeś?
.. zaobserwowałem następujące problemy: w trybie AV, błysk na druga kurtynę, dłuższe czasy otwarcia migawki - lampa naświetla prawidłowo, zero problemów.
przy krótkich czasach, od 1/200 w górę, przy włączonym HSS,.
Ale wiesz, że błysk na drugą kurtynę przy HSS jest bezcelowy?
A EL-5? Patrzyłeś?
Nie znam tej lampy? To jakiś stary model czy co?
Nie znam tej lampy? To jakiś stary model czy co?
Wręcz przeciwnie :lol: Dopiero wchodzi na rynek.
A do błyskania w warunkach domowych popatrz na zwykłe 430EXIII-RT
Wręcz przeciwnie :lol: Dopiero wchodzi na rynek.
A do błyskania w warunkach domowych popatrz na zwykłe 430EXIII-RT
Dzięki wielkie za opinie. Ta EL-5 to nowość faktycznie i cena nawet nawet jak na podatek od nowego.
robertskc7
03-12-2022, 22:50
Tak na poważnie, to nie wiem po co się pchasz w nowość mając genialną 600ex rt. Kupiłem używaną 8 lat temu i do dziś działa bez zająknięcia. Nie wiem co te nowe mają w sobie, ale to wszytko raczej pic na wodę i protoplasta prawdziwych lamp studyjnych. Nie wiem możne się myle a jak to możliwe że oryginał Canona czy profoto kosztuje grubo a ich zamienniki są za 1/5 ceny?
Znam też dużo osób co ma 430 EX i tez wychwalają. Lampą na stopce i tak nie poszalejesz a do strobingu liczy się ilość i tu polecam z zasadą: tanio i dużo :)
tomek1976
03-12-2022, 23:28
Ale wiesz, że błysk na drugą kurtynę przy HSS jest bezcelowy?
Nie rozumiem? Pisałem, że przy czasach dłuższych niż 1/200 i błyskach na drugą kurtynę jest ok. Problem zaczyna się przy krótkich czasach i HSS. Np. przy dopalaniu lampą zdjęć plenerowych - włączam HSS, przy bardzo krótkich czasach, żeby zredukować cienie pod oczami. I wtedy zaczyna się problem. Większość błysków z pełną mocą. Po kilku takich błyskach lampa "wisi". Nie błyska, pomimo że jest np. 3/4 stanu akumulatora. To samo mam np. na sali weselnej. Skracam czas i jest on krótszy od 1/200, włączam tryb HSS. Lampa pali pełną mocą. Wszystkie fotki prześwietlone. Po kilku takich błyskach lampa "musi odpocząć". Otrzymałem info od firmy Quadralite. I jest ono tak absurdalne, że ... wypada mi mieć nadzieję, że doszło do błędu komunikacyjnego.
Nie rozumiem? Pisałem, że przy czasach dłuższych niż 1/200 i błyskach na drugą kurtynę jest ok. Problem zaczyna się przy krótkich czasach i HSS. Np. przy dopalaniu lampą zdjęć plenerowych - włączam HSS, przy bardzo krótkich czasach, żeby zredukować cienie pod oczami. I wtedy zaczyna się problem. Większość błysków z pełną mocą. Po kilku takich błyskach lampa "wisi". Nie błyska, pomimo że jest np. 3/4 stanu akumulatora. To samo mam np. na sali weselnej. Skracam czas i jest on krótszy od 1/200, włączam tryb HSS. Lampa pali pełną mocą. Wszystkie fotki prześwietlone. Po kilku takich błyskach lampa "musi odpocząć". Otrzymałem info od firmy Quadralite. I jest ono tak absurdalne, że ... wypada mi mieć nadzieję, że doszło do błędu komunikacyjnego.
Przypomniałeś mi tymi "cieniami pod oczami" o koszmarach lustrzanek APSc. Po przejściu na 6D używałem lampy już tylko do dopalania tła, a obecnie na R6 co najwyżej do kontry.
Nie rozumiem? Pisałem, że przy czasach dłuższych niż 1/200 i błyskach na drugą kurtynę jest ok. Problem zaczyna się przy krótkich czasach i HSS. .
To zapytam wprost. Czy pracując w HSS masz ustawienie że błysk ma być na drugą kurtynę?
tomek1976
05-12-2022, 23:47
To zapytam wprost. Czy pracując w HSS masz ustawienie że błysk ma być na drugą kurtynę?
Nie. Nie wiedziałem nawet, że można w trybie HSS ustawić w lampie błysk na drugą kurtynę?
OK, przepraszam, nie będę dociekał, znam inny system błyskania.
tomek1976
06-12-2022, 13:39
OK, przepraszam, nie będę dociekał, znam inny system błyskania.
Bez żadnej ironii - w opcjach Quadralite, mam do wyboru synchronizację normalną, na drugą kurtynę i HSS. Myślałem, że wybór któregoś z tych trybów automatycznie wyklucza pozostałe? Jeśli jest inaczej, chętnie się dowiem.
Jak wspomniałem znam inny system, Nikona. Tam błysk na drugą kurtynę ustawia się w menu body. HSS ustawia się w innej zakładce, w body, tzn wybiera się Auto FP (to inaczej HSS, oczywiście oba systemy C i N stosują inne słownictwo) gdy czas jest krótszy niż 1/200s.
Zakładam, że zrobiono to inteligentnie, czyli że jak mamy 1/200 i krócej to nastawienie na drugą kurtynę nie ma znaczenia i że nie przeszkadza w prawidłowym działaniu lampy.
Natomiast w przypadku używania na bezlusterkowcach Nikon Z lamp niefirmowych (czyli innych niż Nikon SB xxxx) niektóre lampy mają problemy z działaniem, np właśnie Stroboss V1. Należy podmienić soft w lampie na nowszy (1.4 ?) i jest OK. Na nikoniarzach jest wątek, ktoś miał problem z Godoxem V1 (to to samo co Stroboss V1), wymiana softu pomogła.
tomek1976
06-12-2022, 14:57
Jak wspomniałem znam inny system, Nikona. Tam błysk na drugą kurtynę ustawia się w menu body. HSS ustawia się w innej zakładce, w body, tzn wybiera się Auto FP (to inaczej HSS, oczywiście oba systemy C i N stosują inne słownictwo) gdy czas jest krótszy niż 1/200s.
Zakładam, że zrobiono to inteligentnie, czyli że jak mamy 1/200 i krócej to nastawienie na drugą kurtynę nie ma znaczenia i że nie przeszkadza w prawidłowym działaniu lampy.
Natomiast w przypadku używania na bezlusterkowcach Nikon Z lamp niefirmowych (czyli innych niż Nikon SB xxxx) niektóre lampy mają problemy z działaniem, np właśnie Stroboss V1. Należy podmienić soft w lampie na nowszy (1.4 ?) i jest OK. Na nikoniarzach jest wątek, ktoś miał problem z Godoxem V1 (to to samo co Stroboss V1), wymiana softu pomogła.
No i jasne, skąd wynikało niezrozumienie. W Canonie R6, po podpięciu lampy Quadralite, mam w menu aparatu dostępne opcje: błysku na I kurtynę, na II kurtynę i HSS. Wybór jednego z tych trybów wyklucza jednoczesne zastosowanie innego. W swojej lampie mam soft v. 1.7, więc chyba najnowszy (co ciekawe na stronie Quadralite, jako najnowszy dostępny jest v. 1.6).
Bez żadnej ironii - w opcjach Quadralite, mam do wyboru synchronizację normalną, na drugą kurtynę i HSS. Myślałem, że wybór któregoś z tych trybów automatycznie wyklucza pozostałe? Jeśli jest inaczej, chętnie się dowiem.
HSS jest serią (słabszych) błysków rozciągniętych w czasie, trwających "na styk" przez cały czas przelotu lamelek migawki szczelinowej *)
Jako takie, nie ma sensu mówić, że są na drugą kurtynę (w sumie ostatni z nich matematyk by powiedział, że tak), a jednocześnie są na na pierwszą kurtynę (pierwszy z nich).
Stąd protesty kolegów
HSS nie jest żadną maszynką do robienia cudów, a zwykłą (troszkę ambitniejszą) inżynierią, i warto to rozumieć, by nie traktować jako "cargo cult".
*) czasów krtszych niż graniczna, np 1/200, czy co aparat ma
Przy okazji - unikam HSS jak ognia bo LP lampy drastycznie spada. Zależy co chcemy osiągnąć albo jaki jest powód wejścia w HSS stosuje różne rozwiązania. Jeśli w plenerze światła jest za dużo (ostre słońce), a chce błysnąć w cienie to należy nakręcić filtr ND i zejść do czasu synchronizacji. Inny przypadek to gdy robię spadające kropelki w "studiu" ustawiam lampę w tryb M na 1/128, wtedy czas błysku jest krótki a czas migawki to znowu tylko czas synchronizacji z błyskiem.