Zobacz pełną wersję : Zerwana tasma FPC w obiektywie przez upadek
Cześć,
Tragedia się stała ;p Czy da się coś z tym zrobic? Ma ktos doswiadczenie poparte sukcesem w łaczeniu takiej tasmy, zeby obiektyw dzialal pownownie?
945894599460
Pytasz poważnie czy jaja sobie z nas robisz?
Pytasz poważnie czy jaja sobie z nas robisz?
pytam powaznie, nie mow, ze do kosza.... obiektyw dziala, robi zdjecia, ale nie da sie ustawic ostrosci. zoom dziala itd.
Przemek_PC
11-11-2022, 01:16
Poszukaj w sieci, może sam flex uda się kupić. Jaki to obiektyw?
Sam flex może i uda się kupić, ale nie polecam samodzielnej wymiany taśmy. Tu trzeba rozebrać kawał obiektywu, przeważnie trzeba mieć do niego instrukcję serwisową i odpowiednie narzędzia, bo nie wszystko się da załatwić śrubokrętem.
problem w tym, ze do tego nie ma czesci zamiennej, bo pisali inni... i tutaj jest wlasnie problem jak to ogarnac... czy wogole da sie, szkoda mi troche obiketywu ;/
Inwalidę kupić, np ze zbitym szkłem - umknęło mi, to jakiś popularny typ ?
Inwalidę kupić, np ze zbitym szkłem - umknęło mi, to jakiś popularny typ ?
nie ma uszkodzonych, szukalem na allegro i olx. Obiketywu nigdzie nie ma tak naprawde... zostaje mi walka z naprawa bez czesci zamiennich. Pytanie czy jest to do ogarniecia? ;/
NorthPole
11-11-2022, 14:28
Pytanie czy jest to do ogarniecia? ;/
Wszystko jest do ogarnięcia, pytanie powinieneś zadać jednak inaczej -- czy warto? Nie napisałeś jakie to szkło. Jeśli to jest obiektyw za 10k to warto powalczyć, a w praktyce, poszukać serwisu, który rozkręci ten obiektyw i elektronika, który ogarnie tę taśmę... Jeśli to jednak jest szkło o wartości sentymentalnej, to sam musisz sobie odpowiedzieć.
Cześć,
Tragedia się stała ;p Czy da się coś z tym zrobic? Ma ktos doswiadczenie poparte sukcesem w łaczeniu takiej tasmy, zeby obiektyw dzialal pownownie?
945894599460
Da się. Można to zrobić pod mikroskopem.
Lutowałem zerwaną taśmę w smartfonie ale tylko na 8 ścieżek. No ale ja jestem amatorem ktoś kto zajmuje się tym profesjonalnie i ma taki sprzęt profi połączy to bez większego problemu.
Coś mi się zdaje, że to jest Yongnuo 1,8/50 mm, które się rozpadło w rękach i upadło podczas próby wyczyszczenia wewnętrznych soczewek z kurzu.
Coś mi się zdaje, że to jest Yongnuo 1,8/50 mm, które się rozpadło w rękach i upadło podczas próby wyczyszczenia wewnętrznych soczewek z kurzu.
Charakterystyczna wstydliwość co do podania typu obiektywu by to sugerowała (choć pada słowo zoomowanie)
zlutować pewnie przy sporej determinacji można, jednak uznać to za naprawę już chyba nie - wytrzymałość takiego połączenia (a więc i całego elementu) na zginanie (a tak pracują taśmy elastyczne) byłaby problematyczna...
NorthPole
12-11-2022, 14:22
Wytrzymałość w sam raz do wystawienia na OLX ;)
9469 zdjelem ta tasme i wyglada to tak, co mysliecie? tzn. jakbym kupil zwykla tasme i postaral sie to normlanie przedluzyc?
Co ja myślę? Ja myślę, że jeszcze nigdy w życiu nie spotkałem się z tym, aby jakieś druciarstwo wymagało konsultacji społecznych przed aktem jego popełnienia :mrgreen:
Jeśli uważasz, że musisz, to zrób to, co uważasz, a efektami się dzielić nie musisz, chyba, że tak uważasz :mrgreen:
Czerwony pasek sugeruje Samyanga ;)
Co ja myślę? Ja myślę, że jeszcze nigdy w życiu nie spotkałem się z tym, aby jakieś druciarstwo wymagało konsultacji społecznych przed aktem jego popełnienia :mrgreen:
Jeśli uważasz, że musisz, to zrób to, co uważasz, a efektami się dzielić nie musisz, chyba, że tak uważasz :mrgreen:
Ogolnie mowi sie, ze nie ma glupich pytan ;) Ja pytam glownie, bo licze, ze juz ktos zmierzyl sie z takim problemem i ma jakies pro tipy i czy wogole warto.
A co do glupich pytan. Ludzie pytaja jak schudnac czy co jesc na sniadanie, zeby miec forme, wiec wiesz...moje pytanie odnosnie problemu naprawy obiketywu, nie jest jakims glupim :)
Ogolnie mowi sie, ze nie ma glupich pytan ;) Ja pytam glownie, bo licze, ze juz ktos zmierzyl sie z takim problemem i ma jakies pro tipy i czy wogole warto.
A co do glupich pytan. Ludzie pytaja jak schudnac czy co jesc na sniadanie, zeby miec forme, wiec wiesz...moje pytanie odnosnie problemu naprawy obiketywu, nie jest jakims glupim :)
Ja Twojego pytania nie definiuję jako głupie, lecz jako niespotykane. Próba reperowania zerwanej taśmy flex, która się rusza i zgina, jest kuriozalna.
Celowość naprawy trudno zakwestionować nie znając modelu obiektywu, a koszt naprawy trudno zweryfikować bez wyceny profesjonalnego serwisu. Przeważnie tylko zakłady serwisowe- i to autoryzowane- mają dostęp do konkretnych części zamiennych, a od wyceny serwisu należałoby zacząć podejście do tego tematu.
Nie wróżę ani powodzenia w samodzielnej naprawie tej taśmy, ani trwałości połączenia.
BTW, może wreszcie zdradzisz, co to za obiektyw, bo może ktoś taki właśnie zamierza sprzedać lub wyrzucić?
Ja Twojego pytania nie definiuję jako głupie, lecz jako niespotykane. Próba reperowania zerwanej taśmy flex, która się rusza i zgina, jest kuriozalna.
Celowość naprawy trudno zakwestionować nie znając modelu obiektywu, a koszt naprawy trudno zweryfikować bez wyceny profesjonalnego serwisu. Przeważnie tylko zakłady serwisowe- i to autoryzowane- mają dostęp do konkretnych części zamiennych, a od wyceny serwisu należałoby zacząć podejście do tego tematu.
Nie wróżę ani powodzenia w samodzielnej naprawie tej taśmy, ani trwałości połączenia.
BTW, może wreszcie zdradzisz, co to za obiektyw, bo może ktoś taki właśnie zamierza sprzedać lub wyrzucić?
hmm dziwne podejscie, dlaczego nie naprawiac czegos co mozna naprawic? przeciez serio, ktos z lupa, kawalkiem tasmy i lutownica moze to ogarnac i zabezpieczyc.
noo ogolnie to jest Pentax DAL 18-50mm F4-5.6 DC WR ( zaraz zapytasz dlaczego napisalem na forum canona ;p to wyjasniam, dla mnie obiektyw to obiektyw, tasma to tasma a forum cacona jest aktywne ;p )
hmm dziwne podejscie, dlaczego nie naprawiac czegos co mozna naprawic? przeciez serio, ktos z lupa, kawalkiem tasmy i lutownica moze to ogarnac i zabezpieczyc.
noo ogolnie to jest Pentax DAL 18-50mm F4-5.6 DC WR ( zaraz zapytasz dlaczego napisalem na forum canona ;p to wyjasniam, dla mnie obiektyw to obiektyw, tasma to tasma a forum cacona jest aktywne ;p )
Tematu sprzętu, jaki kto używa, nie rozpatrujemy tu w kategoriach zboczeń seksualnych, więc nie ma się czego wstydzić, w przeciwieństwie do pieprzenia o niczym ;)
Dzięki Twojej szczerości (wreszcie!) wiemy przynajmniej, o czym mówimy :D
Marka jest znana, więc ma serwis. Czy zasięgałeś tam opinii o koszcie naprawy?
Nowy obiektyw DAL 3,5-5,6/18-55 DC WR można nabyć za ok 700 PLN, a używany aparat z takim obiektywem nawet za 395 PLN
https://allegro.pl/oferta/pentax-k200d-smc-da-18-55mm-al-ii-12772197878
lub z podobnym za 400 PLN
https://allegro.pl/oferta/lustrzanka-pentax-k100d-korpus-obiektyw-12409371771
albo za 290 PLN
https://allegrolokalnie.pl/oferta/zestaw-pentax-k100d-da-50200-da-1855
albo za 350 PLN
https://allegrolokalnie.pl/oferta/pentax-k200-dfk
a za 400 PLN kupisz zestaw z dwoma obiektywami Pentax SMC DA 18-55 1:3,5-5,6 AL
- Pentax F 70-200 1:4-5,6
https://allegrolokalnie.pl/oferta/pentax-k100-super
Za 240 PLN jest aparat Pentax K100D + obiektyw Pentax DAL 3,5-5,6/ 18-55 AL
https://allegrolokalnie.pl/oferta/aparat-pentax-k100d-obiektyw-pentax-1855-33c
lub za 300 PLN Pentax k-m z takim obiektywem
https://allegrolokalnie.pl/oferta/lustrzanka-cyfrowa-pentax-km
Ja wiem, że nawet jedna stówa piechotą nie chodzi, a co dopiero trzy, ale to są relatywnie tanie i proste metody wyjścia z tej sytuacji, żeby mieć kitowy obiektyw. Co prawda nie widzę ofert na ten ciemniejszy naleśnikowaty, który rozwaliłeś, ale nie ma tak, że nic nie ma.
Zacznij jednak od opinii serwisu, albo łap, co jest, póki jest.