PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografowanie na PKP, rzecywistośc 2022 ?

cosinus
09-11-2022, 09:15
Jak jest oficjalnie z fotografowaniem na dworcach PKP?
Starsi pewnie pamiętają, i pewnie każdy na w zbiorach zdjecie na tle tablicy "zakaz fotografowania", ale współcześnie?

Przystartował do mnie ochroniarz/sokista, że niby zgoda administracji jest potrzebna - zresztą natychmiast, w sekundę zmiękł "to niech pan fotografuje, pewnie aparat dobre zdjecia robi" *). Mial łapać ruskich szpiegów czy co?
Byłem zasadniczo widoczny, bo nocne ze statywem.

*) miałem coś złośliwego na końcu języka na drugie pół zdania, ale sie ugryzłem "a wie pan, średnia klasa" (70D)

Bangi
09-11-2022, 10:57
Różnie z tym bywa, poniższe wiele wyjaśnia, ale rzeczywistość jak sam zauważyłeś jest zupełnie inna...
Jak to w Polsce.
https://www.transport-publiczny.pl/wiadomosci/kolej-wymaga-pozwolen-na-fotografowanie-dworcow--bezpodstawnie-47402.html

TomekCanon
08-12-2022, 15:06
Robiłem ze 4 lata temu sesję zdjęciową na dworcu PKP we Wrocku. Żadnych problemów, a byliśmy chyba wszędzie.

Preskaler
26-12-2022, 12:34
Ogólna zasada jest taka i to nie dotyczy jedynie dworców PKP ale i lotnisk, hoteli, szpitali, kościołów, muzeów i wszelkich innych obiektów i terenów, że zarządca tego obiektu, terenu itp. decyduje czy zezwala bezwarunkowo czy warunkowo na fotografowanie w podległym sobie obiekcie. Oczywiście musi to być odpowiednio oznaczone znanym wszystkim prostokątnym znakiem z przekreślonym aparatem. Jeśli jakiś ochroniarz żąda zezwolenia to grzecznie należy go zapytać gdzie jest umieszczony w/w znak zakazu? Jeśli nie potrafi wskazać to znaczy, że nie został dopełniony warunek zakazujący tegoż i dlatego nie może od nas wymagać jego przestrzegania. Ze swej strony nie miałem incydentów podczas fotografowania na dworcach ale na lotniskach już się zdarzało. To dotyczyło tylko naszych lotnisk. Za granicą nie było takich przypadków. Zupełnie innym rodzajem jest zakaz fotografowania podczas jakichś imprez, zdarzeń, sytuacji itp. w których robienie zdjęć może przeszkadzać w wykonywaniu obowiązków służbowych czy po prostu w ich odbywaniu się. Te mogą być zdecydowanie zastosowane w każdej podobnej sytuacji.

zdebik
26-12-2022, 15:36
Polecam kanał na YT Audyt Obywatelski. Zobaczycie co można a czego nie.