PDA

Zobacz pełną wersję : EPSON L810- wydruk zdjęć, czy ten typ tak ma ?

WrocArt
26-09-2022, 14:27
Dzień dobry,
Na wydrukach zdjęć w obydwu trybach (wysoki i standard) są żółto zielone przebarwienia w przejściach tonalnych np. część winiety, albo zabarwione półcienie na portretach i rozmyte szczegóły np. włosy, w niektórych miejscach tworzą jedną plamę, ogólna kolorystyka zdjęcia w szczególności kolor skóry nie budzi większych zastrzeżeń zważywszy na typ i cenę drukarki - coś jest nie tak z moją drukarką czy ten typ tak ma ? Nie mówię o wydrukach B&W, bo to osobna bajka.
Tusze, papier - oryginalny EPSON, profile papieru prawidłowe, dysze czyste, a głowice wyrównane. Problem występuje zarówno przy zarządzaniu kolorem z PS, jak i z drukarki, wydruk bez korekcji koloru, wydruk bezpośrednio na drukarce to samo. Zjawisko występuje też np. na papierach Fomei z fabrycznymi profilami.

Czy ktoś z Użytkowników przerabiał ten temat ?

WrocArt
15-10-2022, 10:02
Diagnoza serwisu Epson: do wymiany głowica i stacja czyszcząca, koszt naprawy 1055 zł brutto. Jako ciekawostkę podam, że licznik drukarki pokazuje 600 słownie: sześćset.

jan pawlak
15-10-2022, 12:49
Diagnoza serwisu Epson: do wymiany głowica i stacja czyszcząca, koszt naprawy 1055 zł brutto. Jako ciekawostkę podam, że licznik drukarki pokazuje 600 słownie: sześćset.

Spotkałem się z podobnym problem przy Canon i990 gdy jego użytkownik powrócił do drukowania po 2,5 roku

jp

robson999
15-10-2022, 17:30

Miałem identyczną sytuację. Po zakupie SC-P600 zapomniałem o problemach z kolorem na wydrukach.

tomek s
15-10-2022, 18:17
Chyba nie ma reguły, ja mam jeszcze L800, która ma podobne podzespoły.
W marcu będzie 8 lat, czasami stoi dłużej niż niż miesiąc nieużywana.
Pewnie kilka tysięcy wydrukowane, póki co działa i jest ok. U mnie jednak metodą prób i błędów korygowałem sobie by mieć optymalną jakość wydruków.