PDA

Zobacz pełną wersję : Soft jaki każdy dSLR-owiec mieć powienien !



Kubaman
22-10-2004, 18:27
Witam wszystkich,
mam pytanie jak w tytule. Grzejąc nadgarstki przed pierwszą sesją z miom nowym przyjacielem 8) , chciałbym skorzystać z ostatniej chwili i poprosić doświadczonych kolegów i koleżanki o wskazówki, w jaki soft trzeba, powinno się lub przydało by się uzbroić.

Nie chodzi mi tylko o pomysły w stylu PS :wink: , ale o wszystkie najróżniejsze ciekawe i przydatne programiki, których używacie.

dzięki z góry i pozdrawiam

Tytus
22-10-2004, 20:13
Witam wszystkich,
mam pytanie jak w tytule. Grzejąc nadgarstki przed pierwszą sesją z miom nowym przyjacielem 8) , chciałbym skorzystać z ostatniej chwili i poprosić doświadczonych kolegów i koleżanki o wskazówki, w jaki soft trzeba, powinno się lub przydało by się uzbroić.

Nie chodzi mi tylko o pomysły w stylu PS :wink: , ale o wszystkie najróżniejsze ciekawe i przydatne programiki, których używacie.

dzięki z góry i pozdrawiam

PO PIERWSZE NIE TO FORUM

minus na wstępie za lenistwo

ja używam następujących
PS CS - obróbka graficzna
BreezeBrowser - zgrywanie z karty i podgląd RAW
Fotoalbum3 - strony www
WebPictureCreator- - strony www
EyeBatch - masowa obróbka plików
ArlesImage Web Page - strony www
C1 PRO - jak breeze + wywoływanie z RAW
IrfanView - - masowa obróbka plików
JAlbum - strony www - ulubiony
XnView - - masowa obróbka plików
NoiseWare - odszumianie
NeatImage - odszumianie
TotalComander- masowa obróbka plików
Panoramafactory - panoramy
- programy Canona (wykorzystuję czasami do robienia panoram, do niczego innego się nie nadaja)

Kubaman
22-10-2004, 20:44
o kurde, nieźle tego wyliczyłeś... wielkie dzięki


co do forum, hmm..... :roll:
cholera, wstyd się przyznąć, ale dałbym głowę uciąć, że wiele osób omawiało juz tutaj sprawy związane z softem..w każdym razie wielkie sorry :oops: Czy wiesz Tytus jak można przenieść wątek ?

jeszcze raz dzięki za info

Tytus
22-10-2004, 21:06
o kurde, nieźle tego wyliczyłeś... wielkie dzięki


co do forum, hmm..... :roll:
cholera, wstyd się przyznąć, ale dałbym głowę uciąć, że wiele osób omawiało juz tutaj sprawy związane z softem..w każdym razie wielkie sorry :oops: Czy wiesz Tytus jak można przenieść wątek ?

jeszcze raz dzięki za info

nie fatyguj się, Vitez kocha takie rzeczy :mrgreen:

[ Dodano: 22 Październik 2004 ]


o kurde, nieźle tego wyliczyłeś... wielkie dzięki


co do forum, hmm..... :roll:
cholera, wstyd się przyznąć, ale dałbym głowę uciąć, że wiele osób omawiało juz tutaj sprawy związane z softem..w każdym razie wielkie sorry :oops: Czy wiesz Tytus jak można przenieść wątek ?

jeszcze raz dzięki za info

nie fatyguj się, Vitez kocha takie rzeczy :mrgreen:
nie dodałem FlashXP - ftp agent

Vitez
23-10-2004, 01:36
cholera, wstyd się przyznąć, ale dałbym głowę uciąć, że wiele osób omawiało juz tutaj sprawy związane z softem..

A zajrzales do podforum "Technika robienia zdjec" ? Tam rzeczywiscie omawiane sa sprawy z softem, jak robic i jak obrabiac zdjecia :roll:

Co do mojego zestawu:

- Total Commander - zgrywanie zdjec z czytnika/databanku
- BreezeBrowser - przegladanie i konwertowanie RAW (do JPG lub TIFF , zalezy od potrzeb ale najczesciej JPG - na potrzeby WWW), oraz przegladanie zdjec z exifem (oryginaly jpg, skonwertowane raw do jpg, rawy)
- Photoshop Elements 2.0 (dostarczony z 10D darmowo) - obrobka zdjec (crop, levels, color balance, USM itp)
- IrfanView - masowe zmniejszanie/zmiana nazwy zdjec
- Neat Image - odszumianie, filtrowanie zdjec. Oryginalow albo juz zmniejszonych w zaleznosci od potrzeb. Rzadko stosowany :P
- Arles WebPage Creator - stronka WWW
- Acdsee - przegladanie zdjec na szybko (zintegrowane w shell z przypisaniem do jpg).

Nad kilkoma zmianami sie obecnie zastanawiam:
- zmniejszenie i wyostrzenie masowe w PS zamiast Irfanie
- Inna obrobka RAW, ale nie C1 bo sie nie moge do niego przyzwyczaic... moze PS CS
- Jak sie bede nudzil to cos zamiast NeatImage potestuje bo nie zawsze wychodzi tak jakbym chcial
- Stronke WWW niedlugo bede mial w innej formie i do niej zdjecia bede recznie wrzucal a nie Arlesem, kocie galerie czy galerie na szybko do obejrzenia nadal Arlesem beda tworzone.

Kubaman
23-10-2004, 07:49
cholerka :shock: , jeszcze tu jestem ? :wink:

Vitez, dzięki za pomoc.

Mam pytanko, albo coś mi umknęło - co nie jest trudne, bo jeszcze się nigdy tym tematem nie zajmowałem - albo nikt z Was nie używa softu Canona do obróbki RAW :?:

Ja w zestawie dostałem coś, co się zwie Digital Photo Proffessional v1.1 i w instrukcji napisali, że to właśnie do RAW. Kiepskie rozwiązanie? O BB słyszałem wiele dobrego, ale zupełnie nie mam porównania :roll:


jeszcze raz sorki za niefortunne umiejscowienie wątku, człek się całe życie uczy

kavoo
23-10-2004, 08:02
Zgrywanie zdjec - Cam2PC
Retusz itp. - PS CS
Ostrosc/Soft Focus - FocalBlade

Update (na szybko pisalem i zapomnialem :wink:)
Odszumianie - NeatImage

Janusz Body
23-10-2004, 10:54
Uzywam:

PS Elements 2.0 - niezbyt duzo, nie lubie zdjec nadmiernie wypaczonych ale ogolnie sie przydaje zwykle ograniczam sie do Level i UnsharpMask i to praktycznie wystarcza..
NeatImage - szumy
DCEAutoenhance - masowe poprawianie zdjec.
PanoTools Assembler - panoramy
C1 - raczej uzywalem bo 20D toto nie bierze jak dotychczas :-( a szkoda bo program rzeczywiscie bardzo efektywny do RAW.
soft Canona do RAW w wersji dla 20D - nie jest taki najgorszy idzie przeżyc
soft Canona do panoramy - hmmmm... takiej szybkiej i bylejakiej tak ale dziala to marnie i preferuje Pano Tools.
ACDsee 6.0 - katalogowanie i ogladanie

Uzywalem troche GIMPa, i IfranView ale mi sie niezbyt podobały.
Uzywałem i od czasu do czasu uzywam kilku innych narzedzi ale to marginalna sprawa.

Janusz

PS. Z racji czestych wyjazdow (glownie do stanow) uzywam legalnych kopii za ktore zaplacilem (to w sumie nieduze pieniadze w porownaniu z cena sprzetu) i na PS w pelnej wersji żal mi pieniedzy bo i tak nie wykorzystam możliwości.

krecio
24-10-2004, 10:49
Paint Shop Pro 9.0 Beta - obróbka (w tym RAW)
Paint Shop Photoalbum 5.0 - katalogowanie, masowa zmiana nazwy, wielkosci (bez RAW)
ACDSee 6.0 - szybki podlag RAW
Ulead CD & DVD Picture Show - prezentacje na DVD
Ulead COOL 360 - panoramy
PTGui - panoramy

I to mi jak na razie wystarcza

Aha, dla "bezpieczenstwa" fotek w necie - ReaWatermark
pozdr.
krecio :shock:

filip71
24-10-2004, 11:37
PS CS- retusz, RAW i masowe zmiany nazw
Irfan View - szybki podgląd
Foto Office 2 - zarządzanie zdjęciami
Neat Image - szumy

i tyle.

Vitez
25-10-2004, 16:34
Mam pytanko, albo coś mi umknęło - co nie jest trudne, bo jeszcze się nigdy tym tematem nie zajmowałem - albo nikt z Was nie używa softu Canona do obróbki RAW :?:

Ja w zestawie dostałem coś, co się zwie Digital Photo Proffessional v1.1 i w instrukcji napisali, że to właśnie do RAW. Kiepskie rozwiązanie? O BB słyszałem wiele dobrego, ale zupełnie nie mam porównania :roll:


Widzialem niedawno "w akcji" (pare zdjec obrabianych) softu do RAW z 20D - zdjecia jakos wychodza, ale dopasowanie do nich parametrow niezbyt wygodne mi sie wydawalo.
Soft Canona do RAW tak wlasnie ma - albo nie wszystko da sie w nim ustawic, albo niezbyt wygodne to jest... czyli jest mocno sredni choc jakies tam zdjecia wyjda.
Podobno najprzyjemniejszy jest CaptureOne - mi niestety nie podpasowal bo za dlugo musialem go meczyc by wymeczyc takie zdjecie jakie bym chcial a i to nie do konca. Z BreezeBrowsera tez nie do konca takie jakie bym chcial wychodza ale za to szybciej i wygodniej niz z C1 8)

Przemek Białek
27-10-2004, 19:28
Z BreezeBrowsera tez nie do konca takie jakie bym chcial wychodza ale za to szybciej i wygodniej niz z C1

to spruboj sobie Bibble 4.0 pro!

przemo_21
02-11-2004, 08:33
Witam

Probóję zainstalować Bibble 4.0 ale mi nie chce nawet sie uruchomić.
ściągnąłem plik ze stronki producenta i po instalacji na Win 98 gdy chcę uruchomić komputer krzyczy
"program wykonał nieprawidłową operację....."
Czy orientujesz sie co moż ebyc tego powodem ?

Tomasz Golinski
02-11-2004, 11:21
biblle podobno wymaga SSE, jaki masz proc?

przemo_21
04-11-2004, 15:11
biblle podobno wymaga SSE, jaki masz proc?

mam stary sprzęt
celeron 466
384 ram
20 giga dysk
płyta abit be-6, ata 66

czy to coś mówi ci ?

Tytus
04-11-2004, 15:29
biblle podobno wymaga SSE, jaki masz proc?

mam stary sprzęt
celeron 466
384 ram
20 giga dysk
płyta abit be-6, ata 66

czy to coś mówi ci ?

mówi, że masz już niezły zabytek :mrgreen:

Tomasz Golinski
04-11-2004, 15:31
wygrzebałem w goglu, ze ten celeron już ma SSE http://www.std.net/SUPPORT/FAQ/FAQ_CPU1.HTM

na stronie bibla jest

Pentium III processor with SSE 1.0Ghz or higher. Pentium 4 2.0 or greater recommended
może z powodu braku jakichś innych instrukcyj nie rusza na tym procu, ale wydaje mi się, że zestaw instrukcji te proce mają taki sam.

przemo_21
05-11-2004, 08:25
dzięki za trud i pomoc

darimarc
07-11-2004, 15:19
FotoStation -rewelacja nawet rawy widać

Kubaman
08-11-2004, 22:24
a czy jast jakiś program, który pozwala nagrać pliki z PC na CF w aparacie?

acha, i czy BB jest darmowy, czy odpłatny ? :roll:

Tomasz Golinski
08-11-2004, 22:27
a czy jast jakiś program, który pozwala nagrać pliki z PC na CF w aparacie?

http://canon.hazan.ys.pl/viewtopic.php?p=15609&highlight=#15609 (nie sprawdzałem)
oraz każdy czytnik (co polecam).

Kubaman
11-11-2004, 22:09
dzięki Tomek, trochę skomplikowane :wink:
jeszcze jedno pytanie jeśli można, czy jest jakiś program, którym mozna zgrywać RAWy bezpośrednio z aparatu? Żaden soft mi ich nie widzi, a na razie czytnikas kupować nie chcę. Najlepiej jeszcze jak by był freeware :D

Tomasz Golinski
11-11-2004, 23:07
w 300d działa każdy soft.

Vitez
11-11-2004, 23:46
dzięki Tomek, trochę skomplikowane :wink:
jeszcze jedno pytanie jeśli można, czy jest jakiś program, którym mozna zgrywać RAWy bezpośrednio z aparatu? Żaden soft mi ich nie widzi, a na razie czytnikas kupować nie chcę. Najlepiej jeszcze jak by był freeware :D

Ten sam co wyzej - Total Commander z pluginem i zainstalowane sterowniki do 300D, czyta wszystkie pliki z aparatu w tym RAW a nie tylko JPG - traktuje aparat jak dysk wymienny (ale nie probowalem czy da sie wgrywac na aparat w ten sposob).

Kubaman
12-11-2004, 09:59
Dzięki,
niestety próbowałem i ten programik do rozpokowania mi nie działa :(
Próbowałem też użyć 7Zip'a ale nie rozpoznaje formatu archiwum.
Ktoś próbował zastosować to rozwiązanie wcześniej ?

Pszczola
12-11-2004, 10:13
Total Commander Ci nie dziala? Archiwum? Instalka jest w exe-ku

Kubaman
12-11-2004, 15:02
Total Commander Ci nie dziala? Archiwum? Instalka jest w exe-ku

e no nie...TC mi działa, nie mogę tylko rozpakować pliku tcwfx.7z tym programikiem 7z313.exe.
To znaczy tym programikiem, który ma niby się odkryć po rozpakowaniu 7z313.exe.

Zobacz do wątku, który podał wcześniej Tomek Goliński, na posta Justyny.
Jak na razie nie mam sposobu, żeby toto wypakować, tak jak pisaem 7Zip tego nie rozpoznaje.

[ Dodano: 13-11-2004 ]
poradziłem sobie choć nie do końca. Ściągnąłem cam2pc, bo widziałem, że kavoo tego uzywa. Zgrałem pliki do eosa i mogę w końcu zgrywać RAWy :D

mam jednak pewien feler, po skończeniu kopiowania każdego pliku wyskakuje błąd. Pliki sa OK, widocznie program chce coś sprawdzic w aparacie (może suma kontrolna :roll: ) i wywala błąd. Nic by mi to nie szkodziło, gdybym nie musiał siedzieć i klikać po każdym pliku ... :x