Zobacz pełną wersję : Jaki gimbal o jak najmniejszych rozmiarach transportowych i o udźwigu do 2kg?
Witajcie.
Szukam, tak jak w tytule, porady w kwestii wyboru gimbala o jak najmniejszych rozmiarach po rozłożeniu (czyli podczas transportu, nie podczas pracy) i o udźwigu do 2kg. Powód jest dosyć prozaiczny: limity objętości bagażu podręcznego.
Czy jest ktoś na forum, kto podróżuje i filmuje z ML/DSLR jednocześnie? Może ma jakieś typy, porady w powyższej kwestii?
Dzięki, ale to jest jedynie głowica stabilizujaca biernie, ja jednak potrzebuję do filmowania czegoś zmotoryzowanego :)
Zdecydowałem się na DJI Ronin SC. Jest dobrze i źle. Dobrze, bo sprzęt rozkładany do transportu, nieduży, z blokadami osi. Źle, bo ma większe problemy z wymiarami sprzętu foto na nim, niż z wagą. W przypadku cięższego/dłuższego obiektywu i aparatów w rodzaju pełnoklatkowych Canonów, zbalansowany poprawnie aparat zaczepia tyłem o jedną z osi.
Wygląda na to, że pogardzane tutaj np. RF16, RF50/1.8 i podobne to bardzo dobre rozwiązania szkieł do takiej konfiguracji.
I kolejny updejt: Ronin SC nie spodobał mi się jednak i poszedł do ludzi. Wymieniłem go na półkę wyżej: Ronina RS3, który jest o wiele bardziej funkcjonalny. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany tego typu sprzętem i miał budżet to zdecydowanie polecam ten model.
9353
Ze względu na to, że jest rozkładalny w stopniu wyższym od SC, w plecaku może jednak zajmować mniej miejsca od teoretycznie mniejszego modelu.
Do tego dokupiłem sobie jeszcze RF16/2.8, z którego jestem również zadowolony...ale to już sprawa do innego działu :)
RS3 fajny, mam RS2 Pro i chyba na nowszy szybko nie zamienię.
a jak Ci się sprawdza ten Rode mic? pytam bo mój deity d4 mini zupełnie nie sprawdza się do rejestracji dźwięków przyrody, jest za słaby (rejestruje bardzo cicho), i generuje masakryczne szumy własne. Myślę nad zmianą na coś lepszego.
Przemek_PC
04-10-2023, 21:20
Chcesz mieć dobry dźwięk to tylko zewnętrzny rejestrator i porządne mikrofony i oczywiście porządne słuchawki na glowie. Wszelkie półśrodki w postaci mikrofonów na stopce podłączanych do słabych preampów w Canonie są stratą czasu i pieniędzy.
tak też zaczynam podejrzewać... :cry:
Przemek_PC
04-10-2023, 21:32
Z mojego doświadczenia dużo łatwiej nagrać dobry obraz niż dźwięk.
Hubert Multana
05-10-2023, 09:12
a jak Ci się sprawdza ten Rode mic? pytam bo mój deity d4 mini zupełnie nie sprawdza się do rejestracji dźwięków przyrody, jest za słaby (rejestruje bardzo cicho), i generuje masakryczne szumy własne. Myślę nad zmianą na coś lepszego.
To jest mikrofon kierunkowy, łapie dźwięk maksymalnie na wyciągnięcie ręki od jego jego źródła.
Mam dwa mikrofony, jeden to rode video mic pro + kierunkowy na body, drugi dji mic ten mały przypinany do koszuli.
Do wywiadow wiadomo dji lepszy.
W domu używam tez rode podmic'a ale bez frethead'a ma bardzo słaby sygnał. Wcześniej zeby go boostowac puszczalem dziada przez compresor od gitary. Ogólnie byla lipa, boościł nawet najcichszy dzwięk.