PDA

Zobacz pełną wersję : Eos webcam utility nie działaz EOS R

wlprzemek
24-08-2022, 09:09
Witam.
Posiadam EOS R, Windows 10 i zainstalowany Eos webcam utility WIN1.1, lecz nie działa mi poprawnie funkcja kamery a dokładniej w programach typu Skype itp pokazuje mi się źródło "webcam utility", lecz po podłączeniu aparatu na wyświetlaczu pokazuje mi się ikonka komputera i można jedynie zaimportować zdjęcia itp.
Przetestowałem uruchamianie na różnych USB-C w różnych trybach tj filmowanie, zdjęcia i jedyne co coś zmieniło na to że jest tylko w aparacie podgląd to wyciągnięcie karty pamięci, lecz funkcja kamery, podglądu nie działa cały czasz czarny ekran:!:

Co ciekawe mając wcześniej canona 80D wszystko działało prawidłowo.

Spotkał się ktoś może z takim problemem i znalazł sposób na uporanie się z tym?

W necie jest sporo info o tym i innym problemie, lecz żadne z rozwiązań nie przynosi rezultatów w moim przypadku...

Pozdrawiam

zdebik
25-08-2022, 01:07
Zobacz czy na innym kompie bedzie działać.

wlprzemek
25-08-2022, 20:13
Na innym też w10 działa

adawro
26-08-2022, 10:43
Jak wiadomo pewnie prędzej przeinstalowanie systemu rozwiąże problem (albo przy kolejnej instalacji elementów od nowa okaże się co było przyczyną), niż żmudne poszukiwanie konkretnej przyczyny.

mkamelg
26-08-2022, 13:07
Witam.
Posiadam EOS R, Windows 10 i zainstalowany Eos webcam utility WIN1.1, lecz nie działa mi poprawnie funkcja kamery a dokładniej w programach typu Skype itp pokazuje mi się źródło "webcam utility", lecz po podłączeniu aparatu na wyświetlaczu pokazuje mi się ikonka komputera i można jedynie zaimportować zdjęcia itp.
Przetestowałem uruchamianie na różnych USB-C w różnych trybach tj filmowanie, zdjęcia i jedyne co coś zmieniło na to że jest tylko w aparacie podgląd to wyciągnięcie karty pamięci, lecz funkcja kamery, podglądu nie działa cały czasz czarny ekran:!:

Co ciekawe mając wcześniej canona 80D wszystko działało prawidłowo.

Spotkał się ktoś może z takim problemem i znalazł sposób na uporanie się z tym?

W necie jest sporo info o tym i innym problemie, lecz żadne z rozwiązań nie przynosi rezultatów w moim przypadku...

Pozdrawiam

For me what did it was changing a privacy setting in Windows 10 which blocks all apps from accessing your camera...

To jeden z komentarzy znalezionych przeze mnie pod filmikiem który podlinkuję. Jeżeli to (zmiana ustawień prywatności w systemie Windows 10) nie pomoże, to odpowiedź na rozwiązanie Twojego problemu być może znajdziesz w podlinkowanym przeze mnie filmiku.

https://www.youtube.com/watch?v=8VJ9elJpCyg