Zobacz pełną wersję : Czyszczenie matówki...
Witam,
szukałem ale znalazłem tylko czyszczenie matrycy i czyszczenie matówki po jej demontażu.. powiedzcie mi, proszę pięknie, jak to cudo wyczyścić bo jak na razie zaliczyłem więcej strat niż zysków - znaczy to, że matówka żyje ale ma się gorzej niż przed czyszczeniem (lepsze wrogiem dobrego ;]). Miałem jeden paproch teraz mam ... 'dużo' to odpowiednie słowo :?
help, hilfe, pomoszti, pomocy! :lol:
ja tez mialem ostatnio kropeczke a teraz mam kropeczke i jakiegos wlosa :) bo w komisie zachcialo mi sie zakladac stara tokine 35-300.. dolaczam sie do prosby...
Gruszka boje sie ze jak dmuchne to i tak na chwile tylko zalecze problem.. bo paroch gdzies musi powedrowac i nie daj boze na matryce...
wziol bym to wessal jakims malutkim odkurzaczem ale boje sie ze mi cos zlapie co nie powinien :)
Gdzie mozna kupic jakies urzadzenie czy cos do czyszczenia takic detali ?
SENSOR SWABY sie sweitnie nadaja ... nasaczone płynem ECLIPSE... najpierw matryce wyczyscisz a pozniej matowke... lub specjalny kit z dmuchawkoszczoteczka firmy HAMA
A ja szczerze radze - olewac. Chyba ze bardzo przeszkadza w kadrowaniu/ostrzeniu, ale lepiej sie przyzwyczaic bo mozna bardziej zepsuc niz naprawic ;)
lekko się obawiam szczoteczko-dmuchawek bo właśnie taką sobie załatwiłem matówkę a i słyszałem, że można sobie gdzieś tam głębiej to i owo wdmuchnąć :wink:
olać?.. spoko, nic tylko czekać aż śmietki z matówki zmienią miejsce postoju na matrycę :?
hmmm.. chyba się przejdę do sklepu i coś wydumam. dzięki :D
Janusz Body
23-10-2004, 10:58
lekko się obawiam szczoteczko-dmuchawek bo właśnie taką sobie załatwiłem matówkę a i słyszałem, że można sobie gdzieś tam głębiej to i owo wdmuchnąć
Matówke naprawde najlepiej olewać. Zwykle można tylko pogorszyć sprawe. Szczoteczek i pędzelkow (zwlaszcza Hama - paskudna jakosc włosa) wogole nie polecałbym. Kurz na szczoteczce - prawie zawsze jest i potrafi pieknie sie przykleic do matowki. W 300D nie ma pryzmatu a zastepuje go zespol luster. Najlepiej tego nie dotykac :-)
Czyszczenie matrycy płyn Eclipse za okolo 60 PLN - mozna kupic u nas. Tutaj (http://www.minilabservice.pl/)
Swabow za 300 PLN kupowac nie trzeba bo mozna se zrobic samemu. Opis tu: Kiknij (http://www.pbase.com/copperhill/ccd_cleaning) Czysci sie raczej łatwo, no może z odrobina strachu...
Janusz
Gdzieś już o tym pisałem.
Teoretycznie NIE WOLNO tykać niczym innym niż dmuchawką, tyle, że ja przez głupotę upaćkałem całą matówę.
Co pomogło:
1. Płyn do optyki
2. Pałeczka do czyszczenia optyki
Zwilżyć pałeczkę, pomazać matówkę (najlepiej kolistymi ruchami, zgodnie z fakturą na matówce), potem odczekać kilkanaście sekund i suchą stroną pałeczki wypolerować również kolistymi ruchami do sucha. Na końcu wydmuchać i matówka jak nowa.
Dla ekstremistów - matówę można wymontować i przeprowadziś operację z dala od aparatu.
ja wyczyscilem "zuzytym sensor swabem" nasaczonym płynem Eclipse'a i jest czysciutka jak łza
Eclipse jest świetny do czyszczenia matrycy, nie myślałem, że można użyć go do czyszczenia matówki. Jak już naprawdę mocno usyfi się moja matówka to tak zrobię jak piszecie.
MacGyver
09-04-2007, 07:20
Witam,
szukałem ale znalazłem tylko czyszczenie matrycy i czyszczenie matówki po jej demontażu.. powiedzcie mi, proszę pięknie, jak to cudo wyczyścić bo jak na razie zaliczyłem więcej strat niż zysków - znaczy to, że matówka żyje ale ma się gorzej niż przed czyszczeniem (lepsze wrogiem dobrego ;]). Miałem jeden paproch teraz mam ... 'dużo' to odpowiednie słowo :?
help, hilfe, pomoszti, pomocy! :lol:
Polecam wizytę w punkcie naprawy foto, takim zwykłym, gdzie naprawia się analogi. Zapłacisz pewnie 15-20 zł a matówkę i od razu lusterko będziesz miał czyściutkie jak zaraz po wyjęciu z pudełka.
panowie, zerknijcie na daty..
stdanielo
25-07-2007, 23:38
podłącze się pod wątek, może ktoś wie jak wyjąć matówkę z 50E?
towersivy
25-07-2007, 23:54
SENSOR SWABY sie sweitnie nadaja ... nasaczone płynem ECLIPSE... najpierw matryce wyczyscisz a pozniej matowke.
Wątek fakt stary choć myślę że bardzo przydatny, najbardziej podzielam tą wypowiedz, moja matówka zaliczyła już przyklejone komary i inne małe diabelstwa, nawet kawałek łupinki z pola kukurydzianego :smile:
no ja głupi lekko ją niechcący pośliniłem - nie pytajcie jak:D - i mam teraz takie maziaki i nie mogę ich usunąć. ani wodą destylowaną, ani ściereczką do optyki. więc... HELP!!:D
mimo ze temat stary... probowalem wyczyscic matowke w 40d-skonczylo sie na wymianie(choc teraz mam wersje D ;) )... -reasumujac nie polecam samemu czyscic matowki
pozdrawiam
no a gdzie kupiłeś, za ile i jakie wrażenia?
i czy serio nikt nie miał takiego przypadku?
@schabu
patyczek kosmetyczny, zaczynamy od srodka, i krecimy spiralke czyli zataczajac coraz wieksze kregi wychodzimy poza matowke, spychajac wszystko poza nia :D
patyczek mozna wczesniej delikatnie opalic, aby jakies nitki z niego nie wypadaly
operacje powtorzyc do skutku, czesto zmieniajac patyczki na nowe.
poniewaz ciezko sie dostac w niektore miejsa matowki nie wyciagajac jej z aparatu patyczek mozna sobie na oko podzielic na 3 czesci i przelamac go w dwoch miejscach tworzac litere u, tak przygotowanym patyczkiem wszedzie sie dotrze :)
po tej operacji moja matowka znow byla jak nowa :)
ja mam 40D i matówkę się łatwo wyciąga-za łatwo:D jutro sprawdzę Twoją metodę i mam nadzieję, że smugi zejdą.
A jak juz, to co mozna zepsuc? Bo piszecie, ze lepiej nie ruszac. Co bedzie nie tak jak sie taka matowke za bardzo obruszy/poruszy/zepsuje?
no ja mam smugi jak patrze w wizjer. do tego można pewnie ją porysować.
kupilem na allegro 120-30zl zwrot do konca grudnia :)
jeszcze niemialem okazjii testowac ale pewnie przy kadrowaniu np nad morzem horyzont tak nie ucieknie ;)
lokowaty
02-07-2008, 23:04
Witam!
Czy wie ktoś jak można i czy można wyjąć to szkło co jest za matówką w 40D? Bo mam na tym b. dużo paprochów...od dmuchania właśnie gruszką...Chodzi o to szkiełko z pkt. AF co jest widoczne po wyjęciu mat...
pzdr!
Witam!
Czy wie ktoś jak można i czy można wyjąć to szkło co jest za matówką w 40D? Bo mam na tym b. dużo paprochów...od dmuchania właśnie gruszką...Chodzi o to szkiełko z pkt. AF co jest widoczne po wyjęciu mat...
pzdr!
Jest to zapewne pryzmat pentagonalny.Oddalbym do serwisu tą czynność.
:-) Pozdrawiam.
Jest to zapewne pryzmat pentagonalny.Oddalbym do serwisu tą czynność.
:-) Pozdrawiam.
To jeszcze nie jest pryzmat. To plastikowa płytka z naniesionymi prostokątami AF. Jedynym sposobem do jej wyjęcia jest odkręcenie bagnetu, następnie odkręcenie górnego uchwytu (2 śrubki). Operacja ryzykowna dla ludzi o mocnych nerwach i z odpowiednio dobrymi śrubokrętami. Lepiej nie zaczynać, zostawić i przyzwyczaić się.
asdfasfd
03-07-2008, 06:59
To co oni wykombinowali w tym 40D? To punkty AF nie są już na matówce? (swoją drogą jak na matówkę to mogli zrobić mniej ziarnistą)
Pojedź do serwisu i poproś żeby ci przedmuchali. Jeżeli ci to przeszkadza to rozwiązaniem nie jest przyzwyczajenie się. Wpadasz do serwisu na 2 minuty, prosisz o przedmuchanie i za chwilę oddają ci aparat bez paprochów. Czyszczą to bardzo mocnym strumieniem powietrza i przy tym te nasze wszystkie gruszki mają mało sensu.
To co oni wykombinowali w tym 40D? To punkty AF nie są już na matówce? (swoją drogą jak na matówkę to mogli zrobić mniej ziarnistą)
Już w 20D punkty AF nie były na matówce tylko na osobnej płytce :roll: . Wiem bo sam rozbierałem i wymieniałem matówkę w 20D na taką z liniami, bez wpływu na punkty AF.
asdfasfd
03-07-2008, 07:54
Sprytne, dzięki za informację.
lokowaty
04-07-2008, 21:13
Hej!
Dzięki za info, a wie ktoś z czego są te pkt af na tej płytce?
Bo centralny nie podświetla się całym obwodem tylko jest poprzerywany...przyznam że czyściłem mikrofibrą z izopropanolem na łopatce :(
Pozdr!
P.S Czy jest na forum może przypadkiem pracownik z serwisu Canona?