PDA

Zobacz pełną wersję : Zaawansowane obiektywy szerokokątne APS-C: 15 mm F1.4 G, 10-20mm F4 G i 11 mm F1.8

candar
01-06-2022, 23:37
Podczas gdy w canonowym systemie APS-C z mocowaniem RF-S przepakowuje się obiektywy z uśmierconego systemu EF-M w nowe ubranka z mocowaniem RF w Fuji wypuszcza się nowe szkła zoptymalizowane pod matryce APS-C. Vide fuji: https://www.canon-board.info/threads/118133-Fujifilm-X-H2S-Fujinon-XF-150-600-mm-f-5-6-8-R-LM-OIS-WR?p=1433964#post1433964

Sony również przypomina, że APS-C żyje i ma się dobrze. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że ten segment ma przed sobą coraz lepsze lata. Najnowsze konstrukcje Sony https://spidersweb.pl/2022/06/sony-premiera-aps-c-nowe-obiektywy.html - trzy zaawansowane obiektywy szerokokątne APS-C z mocowaniem typu E: 15 mm F1.4 G, PZ 10-20mm F4 G i 11 mm F1.8 Nowe modele, cechujące się szerokim kątem widzenia, nieprzeciętną rozdzielczością obrazu i małymi wymiarami, powiększą liczbę obiektywów Sony z mocowaniem typu E https://www.optyczne.pl/17696-news-Nowe_obiektywy_Sony_E.html

8150

Ale można oczywiście też iść na skróty jak canon zostawiając decyzję użytkownikom nowego systemu APS-C RF-S, czy podpinać duże szkła RF, czy czekać na przepakowane szkła z systemu EF-M.

Ciekawe jaką drogą pójdzie canon w mocowaniu RF-S? Zapewne po najniższej linii oporu licząc kasę bez wprowadzania nowo opracowanych szkieł stricte pod APS-C

atsf
03-06-2022, 00:46
Dla producentów niezależnych też będzie pikuś zmienić mocowania tego, co robili z EF-M, na RF-S, bo przecież oni uczą się od miszcza :mrgreen:

candar
03-06-2022, 07:17
Dla producentów niezależnych też będzie pikuś zmienić mocowania tego, co robili z EF-M, na RF-S, bo przecież oni uczą się od miszcza :mrgreen:

Na szczęście tak nie jest. Swego czasu Sigma dokładała tzw. "dupki" do pełnoklatkowych szkieł dostosowując stare konstrukcje z DSLRów do nowych bezlusterkowców. Obecnie Sigma projektuje wyłącznie nowe zoptymalizowane konstrukcje pod pełną klatkę - seria DG DN oraz pod APS-C - seria DC DN https://www.sigma-sklep.pl/produkty/obiektywy/obiektywy-do-aparatow-bezlusterkowych,2,4649

Tak więc canon cofa się w rozwoju idąc po najniższej linii oporu zamiast zaprojektować nowe doskonałe konstrukcje pod APS-C z bagnetem RF-S.

jan pawlak
03-06-2022, 09:32
Tak więc canon cofa się w rozwoju idąc po najniższej linii oporu zamiast zaprojektować nowe doskonałe konstrukcje pod APS-C z bagnetem RF-S.

Chyba jednak nie.

Od decyzji o produkcji wyrobu do jego sprzedaży mija zwykle 2-4 lata a proces rozwoju, dopuszczeń, przygotowania produkcji, serwisu, marketingu jest bardzo kosztowny.
Decyzja w sprawie wypuszczanych teraz obiektywów zapadała średnio 3 lata temu.

Najbliższe 2-3 lata to złoty ale chyba ostatni okres dla systemu APS-C, firmy będą wypuszczały wszystko co jest na końcowym etapie rozwoju by choć trochę zwrócić koszty i zarobić.
Potem system APS-C zostanie pożarty przez smartfony. Rynek aparatów foto będzie się kurczyć, nie będzie miejsca na APS-C i FF to znaczy nie bedzie tylu chętnych na kupno by wystarczyło na utrzymanie, rozwój i zyski dla firm z tego obszaru. Będą musiały albo rozwijać/produkować inne wyroby albo splajtować.

A szkoda bo ma on wiele zalet, jest to "wina" producentów którzy (z różnych powodów) forowali system FF
Myślę, że gdyby na rynku był również na równych zasadach mniejszy, lżejszy, tańszy system APS-C (niż FF) o takich samych własnościach (rozdzielczość,lpmm, dynamika, szumy, ...) oraz o tym samym poziomie rozwoju technologii co FF to mogłoby być zupełnie inaczej.

jp

robertskc7
03-06-2022, 09:39
Myślę, że gdyby na rynku był mniejszy, lżejszy, tańszy system APS-C (niż FF) o takich samych własnościach (rozdzielczość,lpmm, dynamika, szumy, ...) oraz o tym samym poziomie rozwoju technologii co FF to mogłoby być zupełnie inaczej.

jp

Jest. Taki system ma Fuji.

Mamrot
03-06-2022, 10:47
Podczas gdy w canonowym systemie APS-C z mocowaniem RF-S
Nie ma mocowania RF-S. Są obiektywy RF i RF-S.

w Fuji wypuszcza się nowe szkła zoptymalizowane pod matryce APS-C.
Byłoby dziwne jakby zaczęli optymalizować pod FF.

Sony również przypomina, że APS-C żyje i ma się dobrze.
W związku z tym, że ma się dobrze to nie widzi potrzeby zrobienia sensownego APS-C.
Sony jedzie na matrycy APS-C z 2014 we wszystkich modelach.
Wiadmo że jak coś dobre to po co zmieniać, znaczy dobrze, jak Canon wsadza matrycę z M do R... to źle.

idąc po najniższej linii oporu
U mnie na wsi idzie się po linii najmniejszego oporu.

djtermoz
05-06-2022, 18:35
Ten 11/1.8 zapowiada się miodzio. Coś takiego jest potrzebne w systemie Fuji X tyle, że musiałby być to obiektyw dobrze skorygowany optycznie bo inaczej astrofotografowie nie będą zadowoleni. Z tym Sony to jeszcze nie wiadomo - czytałem jakieś pierwsze wzmianki, że to jest raczej konstrukcja dla vloggerów więc z jakością optyczną może być różnie.

jan pawlak
06-06-2022, 11:25
Na dpreview
https://www.dpreview.com/videos/7054199664/dpreview-tv-sony-aps-c-wide-angle-lenses-for-vloggers-11mm-f1-8-15mm-f1-4-and-10-20mm-f4-pz
jest kilka testów/ocen, przykłdowe zdjecia z tych obiektywów.
W sumie pozytywne.

Dla mnie ten koniec skali ogniskowej jest słabszą stroną systemu APS-C w stosunku np. do FF.
Ogniskowa (w APS-C) 10mm to odpowiednik (kąt widzenia) 16mm dla FF.
Nie chodzi o GO ani Volume Deformation a raczej o zniekształcenia perspektywy, o sposób przedstawiania głębokości/dali na zdjęciu. Jest już duża różnica pomiędzy 16mm a 14mm, (doświadczyłem osobiscie), przy 10mm to musi być znacznie gorzej niż 14mm, znacznie inaczej niż widzimy "gołym" okiem.

Takie obiektywy nadają się praktycznie do efektów/zniekształceń specjalnych lub krajobrazów/panoram gdzie wszystko jest daleko od aparatu.
W mieście (dla mnie) to "porażka", przed długi czas "tolerowałem" (przy FF) 16mm, w końcu zostałem na 20mm

jp

jan pawlak
07-06-2022, 08:21
Pojawił się test na optyczne.pl

jp

cauchy
07-06-2022, 09:42
a idźcie z tymi monstrualnymi dystorsjami, w zaawansowanych UWA zoptymalizowanych pod APSC
dla porównania sigma 12-24 art na FF - tak powinna wyglądać distortion w zaawansowanym UWA:
https://www.optyczne.pl/407.6-Test_obiektywu-Sigma_A_12-24_mm_f_4_DG_HSM_Dystorsja.html

candar
07-06-2022, 10:10
a idźcie z tymi monstrualnymi dystorsjami, w zaawansowanych UWA zoptymalizowanych pod APSC
dla porównania sigma 12-24 art na FF - tak powinna wyglądać distortion w zaawansowanym UWA:
https://www.optyczne.pl/407.6-Test_obiektywu-Sigma_A_12-24_mm_f_4_DG_HSM_Dystorsja.html

Aha ;)

Sigma A 12-24 mm f/4 DG HSM
Wymiary 131.5 x 102 mm
Waga 1150 g
Premiera: 19.09.2016

Sony FE 12-24 mm f/4 G
Wymiary 117 x 87 mm
Waga 565 g
Premiera: 17.05.2017

To ja wolę konstrukcję Sony FE 12-24 mm f/4 G o wadze 565g optymalizowaną pod bezlusterkowce o wadze o połowę mniejszą niż wielki i ciężki kloc Sigmy A 12-24 mm f/4 DG HSM o wadze 1150g. Programowe poprawianie dystorsji i winietowania w aparacie oraz programach graficznych mi zupełnie nie przeszkadza bo wolę mały, lekki i poręczny obiektyw niż wielki ciężki kloc przypięty do małego bezlustra.

cauchy
07-06-2022, 13:59
a ja nie :P

jan pawlak
08-06-2022, 06:54
Aha ;)

Sigma A 12-24 mm f/4 DG HSM
Wymiary 131.5 x 102 mm
Waga 1150 g
Premiera: 19.09.2016

Sony FE 12-24 mm f/4 G
Wymiary 117 x 87 mm
Waga 565 g
Premiera: 17.05.2017

To ja wolę konstrukcję Sony FE 12-24 mm f/4 G o wadze 565g optymalizowaną pod bezlusterkowce o wadze o połowę mniejszą niż wielki i ciężki kloc Sigmy A 12-24 mm f/4 DG HSM o wadze 1150g. Programowe poprawianie dystorsji i winietowania w aparacie oraz programach graficznych mi zupełnie nie przeszkadza bo wolę mały, lekki i poręczny obiektyw niż wielki ciężki kloc przypięty do małego bezlustra.

Tylko że to porównanie jest nie trafione, porównujesz starą Sigmę lustrzankową "na szybko dospawaną" przerobioną dla bezlustra z modelem Sony konstuowanym dla bezlustra.

Nowe modele Sigmy konstruowane "na nowo" pod bezlustra są znacznie lżejsze, mniejsze i lepsze optycznie.

jp

atsf
08-06-2022, 07:42
Obiektywy wydają się być całkiem dobre, a te dwie jasne stałki to prawdziwy ukłon w stronę użytkowników potrzebujących jasnych obiektywów. Natomiast zoom 4/10-20 mm na pewno jest rzeczą oczekiwaną przez większość potencjalnych nabywców, ale tutaj z kolei Canon od dawna ma doskonały zoom EF-M 4-5,6/11-22 mm, który jest zdecydowanie bardziej kompaktowy i nieznacznie ciemniejszy. Dla niego właśnie w ogóle wszedłem w system M i jeśli chodzi o kompaktowość aparatu razem z tym obiektywem to, póki co, Canon oferuje najmniejszą opcję. Trend rozwoju optyki dedykowanej do ML APS-C u Canona przeskoczył jednakże do systemu R i tylko czekać, aż w nim się pojawi klon 11-22 mm. Reasumując użytkownicy alf aXXXX doczekali się obiektywów, na które czekali, natomiast użytkownicy systemu M zostali wystawieni do wiatru, bo obiektywy już mają, a rozwój korpusów stanął, i czeka ich przesiadka na R oraz zakup nowych-starych obiektywów ponownie.