Zobacz pełną wersję : Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny).... CD..
Kolekcjoner
27-05-2022, 19:36
Ciąg dalszy epopei ;).
Podobno ma być body 100 Mpx - kicha - nowe smarkfony więcej mają ;)
No i mają być "nowe" :lol: obiektywy RF-S:
Rumored RF-S Lenses
Canon RF-S 11-55mm f/4-4.5 IS STM (18mm-88mm equivalent)
Canon RF-S 16-55mm f/2.8 IS USM (25mm-88mm equivalent)
Canon RF-S 22mm f/2 STM (35mm equivalent)
Canon RF-S 32mm f/1.4 STM (50mm equivalent)
Canon RF-S 55-250mm f/4.5-7.1 IS STM (88mm – 400mm equivalent)
Informacje o uśmierceniu serii M wydają się przedwczesne:
https://www.canonwatch.com/canon-eos-m-not-discontinued-eos-r-the-future-eos-r7-and-eos-r10-not-for-the-young-interview/
Uśmiercono M6 mark II i nie zapowiedziano następcy na tym poziomie ergonomii i matrycy. I w zasadzie tyle.
Losy M są o tyle ważne, że niezależni producenci sączą szkiełka EF-M i lepiej ich nie demotywować.
Informacje o uśmierceniu serii M wydają się przedwczesne:
https://www.canonwatch.com/canon-eos-m-not-discontinued-eos-r-the-future-eos-r7-and-eos-r10-not-for-the-young-interview/
Uśmiercono M6 mark II i nie zapowiedziano następcy na tym poziomie ergonomii i matrycy. I w zasadzie tyle.
Losy M są o tyle ważne, że niezależni producenci sączą szkiełka EF-M i lepiej ich nie demotywować.
Myśle, że akurat pod względem komunikacji z rynkiem na temat zakończenia produkcji czy końcu dostępności pewnych modeli obiektywów / aparatów Canon jest na poziomie.
Miały zniknąć obiektywy to poszło info, zakończyli produkcje M6 II poszło info.
Dlaczego z całym systemem M miałoby być inaczej.
Myślę, że to minimalizacja ryzyka biznesowego, jeśli kluczowe dla producenta rynki zaakceptują, że jest RF-S i zaczną się przesiadać albo go kupować bo jest bardziej na ten moment perspektywiczny, to wtedy stopniowo będzie wycofanie z produkcji EF-M.
Popatrzcie jak było z lustrzankami, nikt z dnia na dzień nie zaprzestał produkcji dslr i obiektywów do nich, ale komunikacja z rynkiem była w miarę jasna: następnych modeli lustrzanek nie będzie i nowych szkieł w bagnecie EF też nie, a produkcja już pokazanych będzie stopniowo wygaszana.
Ciąg dalszy epopei ;).
Podobno ma być body 100 Mpx - kicha - nowe smarkfony więcej mają ;)
No i mają być "nowe" :lol: obiektywy RF-S:
Rumored RF-S Lenses
Canon RF-S 11-55mm f/4-4.5 IS STM (18mm-88mm equivalent)
Canon RF-S 16-55mm f/2.8 IS USM (25mm-88mm equivalent)
Canon RF-S 22mm f/2 STM (35mm equivalent)
Canon RF-S 32mm f/1.4 STM (50mm equivalent)
Canon RF-S 55-250mm f/4.5-7.1 IS STM (88mm – 400mm equivalent)
RF-S 55-250mm f/4.5-7.1 IS STM? To jakiś ponury żart. Obiektyw do DSLR APS-C miał światło 4-5,6.
16-55mm f/2.8 IS USM? Znowu donica na babkę wielkanocną?
11-55mm f/4-4.5 IS STM? To może być przebój, o ile nie okaże się optyczną katastrofą.
Resztę znamy.
A tak w ogóle to Canon sobie leci w kulki, bo podp...la optykę z serii M zamiast zrobić do niej konkretny korpus. Co to za oszczędność robić nowy korpus i zmieniać opakowanie kilku starych obiektywów, zamiast je klepać bez zmian?
Nie ma zapowiedzi obiektywów, nie ma obiektywów źle… są zapowiedzi albo pojawiają się obiektywy też źle…
100-500 też na długim końcu jest f7.1 i co… i przez wielu użytkowników uważany jest za bardzo udaną konstrukcje.
Kto chce jaśniej też może sięgnąć do kieszeni głębiej i kupić co tam potrzebuje…
Obiektywy były jaśniejsze bo przy f8 lustrzanki delikatnie rzecz ujmując miały wydatne ograniczenia w automatycznym ostrzeniu, teraz te ograniczenia znacznie przesunięto.
Co to za oszczędność hmm to byś musiał z kierownictwem Canona pogadać ale patrząc na raporty kwartalne/roczne działu foto to chyba wiedzą co robią i gdzie właśnie te oszczędności znaleźć :-)
Szkło RF-S 11-55mm f/4-4.5 IS STM wydaje się niewykonalne. Coś ktoś przekręcił, patentu takiego póki co chyba nie ma. 11-25 to już będzie kloc. Chyba, że do poważniejszego R7 taki pasuje.
Nie skorzystanie z genialnej konstrukcji M32/1.4 w systemie R byłoby głupotą.
Ten RF-S 55-250mm f/4.5-7.1 IS STM to raczej bardzo kompaktowa konstrukcja, stąd ciemnica. Oczywiste, że nie ma sensu robienie wielkiego zooma tele pod APS-C.
Silenie się na małe gabaryty niektórych szkieł RF-S sugeruje, że będzie presja na skłonienie klienteli systemu M, która ma też R (ja na ten przykład ;)) do "ujednolicenia" bagnetów. Jakoś tego nie widzę. Mam w M wszystko oprócz jasnego tele a M6II to rewelacja - obsługa malutkiego body dla mnie idealna. Wstyd z chodzenia z ohydną, durną lunetką przypiętą do korpusu już przetrawiłem.
Szkło RF-S 11-55mm f/4-4.5 IS STM wydaje się niewykonalne. Coś ktoś przekręcił, patentu takiego póki co chyba nie ma. 11-25 to już będzie kloc. Chyba, że do poważniejszego R7 taki pasuje.
Nie skorzystanie z genialnej konstrukcji M32/1.4 w systemie R byłoby głupotą.
Ten RF-S 55-250mm f/4.5-7.1 IS STM to raczej bardzo kompaktowa konstrukcja, stąd ciemnica. Oczywiste, że nie ma sensu robienie wielkiego zooma tele pod APS-C.
Silenie się na małe gabaryty niektórych szkieł RF-S sugeruje, że będzie presja na skłonienie klienteli systemu M, która ma też R (ja na ten przykład ;)) do "ujednolicenia" bagnetów. Jakoś tego nie widzę. Mam w M wszystko oprócz jasnego tele a M6II to rewelacja - obsługa malutkiego body dla mnie idealna. Wstyd z chodzenia z ohydną, durną lunetką przypiętą do korpusu już przetrawiłem.
A jak tam AF w tym M6 Mk II? Spodziewasz się, że R7 i R10 będą miały lepszy? Bo jeżeli matryca z R7 ma być ta sama, co z M6 II, i AF ten sam lub bardzo podobnie działający, to może trzeba odpłakać ergonomię i nastawiać się na sprzęt starszy, ale tańszy, nawet z drugiej ręki.
A jak tam AF w tym M6 Mk II? Spodziewasz się, że R7 i R10 będą miały lepszy? Bo jeżeli matryca z R7 ma być ta sama, co z M6 II, i AF ten sam lub bardzo podobnie działający, to może trzeba odpłakać ergonomię i nastawiać się na sprzęt starszy, ale tańszy, nawet z drugiej ręki.
AF w M6II jest praktyczny i sprawny ale to jest generacja na poziomie R. Moje wymagania codzienne zaspokoi ale zwierzęta w ruchu to inny poziom.
To co prezentują R7 i R10 to wygląda na wysoką ligę, mocno sprofilowaną na szybkość. Śledzenie oka zwierząt, samochody, to nowości przetestowane w R5 i R6. Faktycznie działają i pierwsze opinie są entuzjastyczne.
Matryca 32 MPx jest "stara" ale nowy procek jest ewidentnie wydajny i można było sporo z niej wycisnąć.
Są natomiast głosy, że w R7 i R10 jest "ten sam" AF a to by bardzo nobilitowało R10.
Jak może być ten sam AF z różnymi matrycami, różnej generacji to już tajemnica testerów :shock:.
Nawet parametry na papierze obu AF są różne.
Kolekcjoner
28-05-2022, 14:54
Jak należało się spodziewać M robi całkiem niezłą sprzedaż więc uśmiercanie ich byłoby bez sensu.
The EOS M Series accounts for about 30% of Canon’s total camera sales. By the way, EOS R is about 20% and digital SLR is about 40%
No to zostały jeszcze do podsumowania tylko drukarki i lornetki :mrgreen:
Są natomiast głosy, że w R7 i R10 jest "ten sam" AF a to by bardzo nobilitowało R10.
Jak może być ten sam AF z różnymi matrycami, różnej generacji to już tajemnica testerów :shock:.
Nawet parametry na papierze obu AF są różne.
Jest ten sam jeśli chodzi o funkcjonalność (np. możliwość inicjowania śledzenia w dowolnym trybie AF), interfejs użytkownika i użyte algorytmy. Co więcej jest ten sam co w R3. O generację "do przodu" względem R6/R5 (może dostaną go w kolejnym firmware?).
Teoretycznie AF w R3 powinien działać najsprawniej (matryca "stacked"), ale na razie nie widzę wielkiej różnicy względem R7.
Jest ten sam jeśli chodzi o funkcjonalność (np. możliwość inicjowania śledzenia w dowolnym trybie AF), interfejs użytkownika i użyte algorytmy. Co więcej jest ten sam co w R3. O generację "do przodu" względem R6/R5 (może dostaną go w kolejnym firmware?).
Teoretycznie AF w R3 powinien działać najsprawniej (matryca "stacked"), ale na razie nie widzę wielkiej różnicy względem R7.
Nie bardzo wierzyłem w ten AF "z R3" ale widzę sporo opinii, że tak jest. To R7 wydaje się być sprawne i niezbyt drogie. Jako następca 7DII może i obleci. Potentat medialny ma wywalone na APS-C i o ile w przypadku premiery body FF dostaje histerii (płonące R5) to tu może być cisza i to body zwyczajnie się gładko przyjmie.
"Patenty na nowe zoomy z bagnetem RF
Brytyjski serwis Northlight Images dotarł do patentów przedstawiających dwa nowe obiektywy zmiennoogniskowe z mocowaniem Canon RF. Pierwszy z nich to ultraszerokokątny instrument o parametrach 11-24 mm f/4"
ech, pewnie będzie turbodrogi :(
a mi by wystarczył tańszy, nie-L, z f5.6 i byłbym super szczęśliwy
"Patenty na nowe zoomy z bagnetem RF
Brytyjski serwis Northlight Images dotarł do patentów przedstawiających dwa nowe obiektywy zmiennoogniskowe z mocowaniem Canon RF. Pierwszy z nich to ultraszerokokątny instrument o parametrach 11-24 mm f/4"
ech, pewnie będzie turbodrogi :(
a mi by wystarczył tańszy, nie-L, z f5.6 i byłbym super szczęśliwy
Jeżeli to ma być obiektyw 4/11-24 mm, to zakładam, że on będzie RF-S. Musi Canon wyśledził, że SONY wypuści 4/10-20 mm, i daje obiektyw z dłuższą ogniskową, co się akurat przydaje częściej, niż ekstremalnie szerokie kąty.
Kolekcjoner
09-06-2022, 14:07
Jeżeli to ma być obiektyw 4/11-24 mm, to zakładam, że on będzie RF-S. Musi Canon wyśledził, że SONY wypuści 4/10-20 mm, i daje obiektyw z dłuższą ogniskową, co się akurat przydaje częściej, niż ekstremalnie szerokie kąty.
To ma być obiektyw FF.
przepakowują EF 11-24 do RF
To ma być obiektyw FF.
Czyżby aby na pewno? 10 mm na FF i jeszcze na dodatek zoom?
11-24 EF jest pod FF ;) to właśnie po nim Sigma straciła 12-letnie panowanie w szerokim kącie, wcale się nie dziwię że robią przeróbkę na RF, tym bardziej, że Sigma wycofała 12-24 z oferty :(
11-24 EF jest pod FF ;) to właśnie po nim Sigma straciła 12-letnie panowanie w szerokim kącie, wcale się nie dziwię że robią przeróbkę na RF, tym bardziej, że Sigma wycofała 12-24 z oferty :(
Jeżeli rzeczywiście tak, to ten obiektyw będzie również bardzo użyteczny na APS-C, o ile nie będzie wielki jak pień po sekwoi, i nie będzie kosztował grossa waliza pecunia ;)
przepakowują EF 11-24 do RF
Moim zdaniem tylna sekcja opiera się na zupełnie innej formule optycznej. Pewnie z racji małej odległości obrazowej w ML:
https://www.canonwatch.com/canon-patent-rf-11-24mm-f-4l-rf-8-24mm-f-4l-fisheye/
https://cweb.canon.jp/ef/lineup/wide-zoom/ef11-24-f4l-usm/spec.html
Może sformułowanie "przepakowanie" zostawmy znawcom reprezentującym konkurencję.
trochę dziwnie z tymi obiektywami RF
bo niektóre, jak te nowe długie tele albo 70-200 obie wersje, są w porównaniu do odpowiedników EF całkiem fajne, zgrabne i znacznie lżejsze
z kolei obiektywy do 120mm są porównywalne lub nawet większe i cięższe od EF
trochę dziwnie z tymi obiektywami RF
bo niektóre, jak te nowe długie tele albo 70-200 obie wersje, są w porównaniu do odpowiedników EF całkiem fajne, zgrabne i znacznie lżejsze
z kolei obiektywy do 120mm są porównywalne lub nawet większe i cięższe od EF
To jak z ociepleniem klimatu- robi się zimniej. Teraz takie trendy, czego nie rozumiesz? :mrgreen:
Kolekcjoner
23-06-2022, 17:36
Podobno mają być niedługo takie obiektywy:
Canon RF 24mm f/1.8 IS STM Macro
Canon RF 15-30mm f/3.5-5.6 IS STM
o... a ja myslalem ze juz RF 14-35 jest dostatecznie go* przy skandalicznie zawyzonej cenie. jak widac jeszcze pulapu niesmiertelnosci nie osiagnelismy :D
nuda
ale przeczytałem taka ciekawostkę
Canon RF 70-300mm f/2-4 L IS USM: 1.6kg zoom lens that still has a large aperture of f/2.4 at 150mm. The image quality at 300mm should be equal to or even better than the already discontinued
duży cięzki ale dość ciekawy :) ale trochę mz dla nikogo
1,6 kg to nie jest źle. Tyle ważą 70-200/2.8. Tu jest 300 mm, a na szerokm końcu jest f 2.0
EF 70-300/4-5.6 L wazy 1.3 kg jakos. no to takie szklo jak powyzej (dobrze kolo 2 dzialek jasniejsze) przy niewiele wiekszej wadze... nie wydaje mi sie. swiatlosila 300/4 w EF to byl spory kawalek rurki w stalce. a krotka odleglosc rejestrowa RF w tym temacie mozliwosci optyki nie zmienia
1,6 kg to nie jest źle. Tyle ważą 70-200/2.8. Tu jest 300 mm, a na szerokm końcu jest f 2.0
fake news! rf 70-200 2.8 waży 1070g, a to z tym szkłem raczej będzie porównywany, który kupić
Kolekcjoner
24-06-2022, 16:49
No to jeszcze kolejny:
RF 135mm f/1.8L
No to jeszcze kolejny:
RF 135mm f/1.8L
I super, nie chciałem żeby była f/1.4 czekam niecierpliwie[emoji106]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Eberloth
01-07-2022, 12:38
Dalej o być albo nie być M. Ja tam trzymam kciuki za M. Mnie się wspaniale kompletuje z R. Jak nie mam ochoty dźwigać FF, to w zasadzie z domu nie wychodzę bez M50 + 22mm lub 32mm
https://www.digitalcameraworld.com/news/no-its-not-dead-the-eos-m-line-does-have-a-place-in-our-range-says-canon
Jak nie mam ochoty dźwigać FF, to w zasadzie z domu nie wychodzę bez M50 + 22mm lub 32mm
Do tego Sigma 56/1.4 i masz holy trinity dla ubogich ;).
Świetny obrazek, malutkie szkiełka.
Eberloth
01-07-2022, 16:41
Do tego Sigma 56/1.4 i masz holy trinity dla ubogich ;).
Świetny obrazek, malutkie szkiełka.
Tylko niepewność rozwijania linii korpusów M powstrzymuje mnie przed tym desperackim krokiem ;) Niech no tylko Canon potwierdzi ploty...
Spaceruje po miescie: M50,Sigma 1.4/16
Tylko niepewność rozwijania linii korpusów M powstrzymuje mnie przed tym desperackim krokiem ;) Niech no tylko Canon potwierdzi ploty...
Niestety chyba kolejnym korpusem APS-C Canona będzie vlogerskie cacko w stylu Z30 z banetem RF :mrgreen:
Kolekcjoner
08-09-2022, 21:03
Chyba będą kolejne stałki:
https://www.canonrumors.com/there-are-4-wide-angle-l-prime-lenses-coming-in-the-next-12-months-cr2/
Canon RF 12mm f/1.8L USM
Canon RF 24mm f/1.4L USM
Canon RF 28mm f/1.4L USM
Canon RF 35mm f/1.2L USM
Uprzedzam narzekaczy - tak nie będzie tanio - tanio już było ;)...
I podobno niedługo ma też być 135/1.8...
Spokojnie. Za jakieś 20 lat canon znowu zmieni bagnet i będzie można rf wyciągnąć za grosze.
Spokojnie. Za jakieś 20 lat canon znowu zmieni bagnet i będzie można rf wyciągnąć za grosze.
Stawiam na 2 lata, odległość rejestrowa 1mm, średnica 3mm :mrgreen:
Takie idą czasy...
Stawiam na 2 lata, odległość rejestrowa 1mm, średnica 3mm :mrgreen:
Takie idą czasy...
Dałeś się uwieść Jankowi!
Dałeś się uwieść Jankowi!
Janek już odpłynął od naszej paczki sklerotyków.
Myślę, że ktoś zajarzy że rynek wymiennych szkieł do smartfonów to jest to. Może Canon?
RobertoM
10-09-2022, 15:09
Trochę nowosci szykuje się w najbliższych miesiącach
Pierwszy będzie wg plotek rf135l
Następnie
Canon RF 12mm f/1.8L USM
Canon RF 24mm f/1.4L USM
Canon RF 28mm f/1.4L USM
Canon RF 35mm f/1.2L USM
https://www.canonrumors.com/there-are-4-wide-angle-l-prime-lenses-coming-in-the-next-12-months-cr2/
[QUOTE=RobertoM;1436907]Trochę nowosci szykuje się w najbliższych miesiącach
Pierwszy będzie wg plotek rf135l
Następnie
Canon RF 12mm f/1.8L USM
Canon RF 24mm f/1.4L USM
Canon RF 28mm f/1.4L USM
Canon RF 35mm f/1.2L USM
https://www.canonrumors.com/there-are-4-wide-angle-l-prime-lenses-coming-in-the-next-12-months-cr2/[/QUOTE
No i odgrzałeś kotleta :mrgreen:
robertskc7
12-09-2022, 10:07
28 1.4 to coś na co czekałem od początku mojej przygody. Szkoda że wersja L, bo bez L pewnie by był połowę tańszy.
28 1.4 to coś na co czekałem od początku mojej przygody. Szkoda że wersja L, bo bez L pewnie by był połowę tańszy.
Co to jest dzisiaj 10.000 :mrgreen:
Dzisiaj trzeba by przeliczać na węgiel, wtedy wcale drogo nie wychodzi :mrgreen:
robertskc7
12-09-2022, 11:56
W sumie nic. 3 najniższe krajowe niebawem.
Kolekcjoner
12-09-2022, 12:14
Dzisiaj trzeba by przeliczać na węgiel, wtedy wcale drogo nie wychodzi :mrgreen:
No są miejsca gdzie jest ponad 4 tysie więc rzeczywiście niewiele :lol:
No są miejsca gdzie jest ponad 4 tysie więc rzeczywiście niewiele [emoji38]Chcialem kupic drugą sztukę B1x i z £2075 cena podskoczyła na £2439 - masakra jakaś.
Eberloth
23-09-2022, 10:11
Nadchodzi potwór...
https://www.canoncameranews.com/rumors-canon-eos-r1-to-be-the-new-resolution-king/?fbclid=IwAR0AuwQz_QAgGgcNdO1Lcb9phEUWeVaBMRsa5Xqg xFJla7vQfSYCNyRVau0
Nadchodzi potwór...
https://www.canoncameranews.com/rumors-canon-eos-r1-to-be-the-new-resolution-king/?fbclid=IwAR0AuwQz_QAgGgcNdO1Lcb9phEUWeVaBMRsa5Xqg xFJla7vQfSYCNyRVau0
39.999,-
2 razy pro... ale coś mi się obiło o uszy,że UE swoimi dyrektywami zabije 8k bo zbyt dużo enerii zużywają..
39.999,-
To tak na jedno oko?
Kolekcjoner
23-09-2022, 12:16
Nadchodzi potwór...
Zachowując szacunek dla autora tego wpisu to właściwie wszystko to można samemu wymyślić ;). Wiadomo że jedynka będzie, wiadomo że będą korzystać z doświadczeń R3 i wiadomo że będzie to wypas ;)....
Eberloth
23-09-2022, 18:04
No to jeszcze ploteczka o (nie)mordowaniu M
https://www.digitalcameraworld.com/news/no-its-not-dead-the-eos-m-line-does-have-a-place-in-our-range-says-canon?fbclid=IwAR0tbQwsG6xBYbp-Pmv2W7fSt8ncIE1akaphhBJWMh4j5iL6Zs7tmOo05XA
Zachowując szacunek dla autora tego wpisu to właściwie wszystko to można samemu wymyślić ;). Wiadomo że jedynka będzie, wiadomo że będą korzystać z doświadczeń R3 i wiadomo że będzie to wypas ;)....
Wszystko to tylko plotki. Tylko cena podana przeze mnie się potwierdzi. :mrgreen:
No to jeszcze ploteczka o (nie)mordowaniu M
https://www.digitalcameraworld.com/news/no-its-not-dead-the-eos-m-line-does-have-a-place-in-our-range-says-canon?fbclid=IwAR0tbQwsG6xBYbp-Pmv2W7fSt8ncIE1akaphhBJWMh4j5iL6Zs7tmOo05XA
Tak było w czerwcu.
A teraz R7 realnie morduje system M.
Na początek poszedł M6II. Bez niego nie ma ergonomicznego body w tym systemie i "poważniejsi" użytkownicy się wynoszą.
Najwięcej dla ratowania systemiku zrobiła Sigma swoimi f/1.4 ale widać, że to na niewiele się zda.
Kolekcjoner
24-09-2022, 02:48
Tak było w czerwcu.
A teraz R7 realnie morduje system M.
A jakieś dane sprzedażowe które to potwierdzają?
A jakieś dane sprzedażowe które to potwierdzają?
Dane ze sprzedaży pojawią się w ślad za trendem ;).
Systemik M pozbawiony flagowca jest łatwym łupem dla smartfonów. Sprzedają się M50II i M200 ale trafiają raczej w ręce ludzi którzy nie rozbudowują systemu.
Z głosów na grupach użytkowników M-ek wynika, że jest zainteresowanie R7. Czy to zaowocuje porzuceniem M przez zaawansowanych użytkowników? Moim zdaniem tak.
Elementy M bronią się miniaturową wielkością w stosunku do możliwości. Nie wiem jak długo.
Im więcej się ostatnio w sprzęcie dzieje, tym mniej mi się chce, żeby się cokolwiek działo. Przez 20 lat nie miałem parcia, aby swojego pierwszego analogowego EOS-a 650 zmienić na jakikolwiek nowszy model i mam z niego zdjęcia na papierze, a przez ostatnie 11 lat wydałem na sprzęt ze 35 tys. PLN, a istnienie moich zdjęć zależy od tego, czy jest prąd, czy go nie ma :mrgreen: Kupiłem 4 korpusy jako nowe, które wtedy były hiper-duper i w cenie, a dzisiaj są zabytkami techniki za ćwierć darmo, oraz jeden używany, który też był i duper, i hiper, a jest szrotem do niczego, a następnie kolejny używany za mniej niż 1/3 jego pierwotnej ceny, który bije na głowę całą resztę. I, jak sobie pomyślę, że gdybym dzisiaj miał te 35 tys. PLN i chciał je wydać na konkretny sprzęt, a on i tak za trzy lata będzie zabytkiem, to mnie krew zalewa. Tak więc spokojnie sobie odpuszczam i może za parę lat będę- za jakieś nie idiotyczne pieniądze- dobijał to, do czego dziś się wszyscy ślinią. Amen.
jeszcze trzy generacje matryc canona i doszlusuje do konkurencji - już jest nieźle (praktycznie nie narzekam) ale mogłoby być lepiej
odnosząc się do postu powyzej:
ceny korpusów (szczególnie z dolnej półki) to jakaś abstrakcja jest - kupowanie nowego korpusu z dolnej lub średniej pólki chyba nigdy nie miało wielkiego sensu
a sprzedaż obiektywów szczególnie tych bez czerwonego paska to ogónie polowanie na jelenia jest, nie wiadomo po co to kupować - bo robienia zdjęć słabo się nadaje - pewnie do mitycznego rozwoju kupisz słabe potem lepsze jak się rozwiniesz fotograficznie, a polem L jak się znowu rozwiniesz - czyli kupisz trzy razy zamiast raz i od razu dobrze i nie będziesz sie zastanawiał czy twoje problemy wynikają ze sprzętu czy "niedostatecznego rozwinięcia" - kupujesz raz masz mniej problemów i taniej - nie nalezy słuchac bredni o rozwoju dobra optyka zawsze zrobi lepsze zdjęcie niezależnie od rozwoju czy niedorozwoju fotografującego.
Kolekcjoner
24-09-2022, 15:55
Dane ze sprzedaży pojawią się w ślad za trendem ;).
Systemik M pozbawiony flagowca jest łatwym łupem dla smartfonów. Sprzedają się M50II i M200 ale trafiają raczej w ręce ludzi którzy nie rozbudowują systemu.
Z głosów na grupach użytkowników M-ek wynika, że jest zainteresowanie R7. Czy to zaowocuje porzuceniem M przez zaawansowanych użytkowników? Moim zdaniem tak.
Elementy M bronią się miniaturową wielkością w stosunku do możliwości. Nie wiem jak długo.
Mógłbym być dalej upierdliwy i zapytać o dane które z kolei potwierdzają tę podkreśloną tezę ;).
To jest cały problem takich dyskusji - można formułować dowolne wnioski, bo sensownych danych wejściowych nie mamy :).
I, jak sobie pomyślę, że gdybym dzisiaj miał te 35 tys. PLN i chciał je wydać na konkretny sprzęt, a on i tak za trzy lata będzie zabytkiem, to mnie krew zalewa. Tak więc spokojnie sobie odpuszczam i może za parę lat będę- za jakieś nie idiotyczne pieniądze- dobijał to, do czego dziś się wszyscy ślinią. Amen.
Tłukę 5d3 od 2012. Był czas gdy mogłem narzekać na matryce, ale gdy zamieniłem 600ex na B1 i B2 aparat jakoś dalej daje rady.
Mam R5 z 85 1.2DS ale on w sumie do zdjęć rodzinnych bo do pracy przez baterię się raczej nie nadaje a dziad zgripowany.
jeszcze trzy generacje matryc canona i doszlusuje do konkurencji - już jest nieźle (praktycznie nie narzekam) ale mogłoby być lepiej
R1 pozamiata więc jedna generacja. Z resztą, pogoń za królikiem będzie szła w ten pseudo MF.
Zagadka :mrgreen:
Co powstanie jak usunie się z obudowy wizjer EVF w R10?
Powstanie R100 :) https://www.canonrumors.com/canon-eos-r100-specifications-possibly-canons-next-camera-to-be-announced-cr1/?no_cache=1664535699&fbclid=IwAR1yEmEvilui8whIWxzAqIRn6MMcTFsnEeLWk1AyU ic-9kwYfMyvvgKalag
Czujnik 24,2 mp APS-C
12 kl./s (mechaniczna)
4K30p
Dual Pixel AF II
1.04 Ekran dotykowy o zmiennym kącie 4 miliony punktów
Brak wizjera elektronicznego
Zastanawiam się jedynie nad tym, co trzeba będzie wyciąć z kosztów aby powstał R1000. A powstanie z całą pewnością ;)
Swoją drogą mogliby zrobić coś w rodzaju FX30 zamiast iść w najbardziej budżetowe ML
Zagadka :mrgreen:
Co powstanie jak usunie się z obudowy wizjer EVF w R10?
Powstanie R100 :) https://www.canonrumors.com/canon-eos-r100-specifications-possibly-canons-next-camera-to-be-announced-cr1/?no_cache=1664535699&fbclid=IwAR1yEmEvilui8whIWxzAqIRn6MMcTFsnEeLWk1AyU ic-9kwYfMyvvgKalag
Czujnik 24,2 mp APS-C
12 kl./s (mechaniczna)
4K30p
Dual Pixel AF II
1.04 Ekran dotykowy o zmiennym kącie 4 miliony punktów
Brak wizjera elektronicznego
Zastanawiam się jedynie nad tym, co trzeba będzie wyciąć z kosztów aby powstał R1000. A powstanie z całą pewnością ;)
Swoją drogą mogliby zrobić coś w rodzaju FX30 zamiast iść w najbardziej budżetowe ML
Sony i Nikon już podobne konstrukcje pokazały to i Canon tak zrobi…
Kolekcjoner
12-10-2022, 14:30
Canon R6 MkII
https://www.canonrumors.com/the-canon-eos-r6-mark-ii-is-coming-and-these-are-some-specifications-cr3/
Canon R6 MkII
https://www.canonrumors.com/the-canon-eos-r6-mark-ii-is-coming-and-these-are-some-specifications-cr3/
Z tego wynika, że zmieni się głównie sam sensor i rozumiem jeśli miałby to być ten stacked z R3 ale zwykły CMOS o pewnie bardzo podobnych parametrach? No nie bardzo ma to sens dla mnie.
nasza ulubiona firma w pierwszej wersji tego korpusu zakiwała się z ilością megapikseli matrycy teraz nastąpi korekta ale dla równowagi (i jest okazja to czemu nie korzystac) obetną coś innego dopiero trzecia wersje będzie miała komplet
Kolekcjoner
13-10-2022, 09:37
Ja stawiam że to jakieś cięcie kosztów jeśli chodzi o sensor.
Jakby to krawiec powiedział, trzy razy cięte i dalej za krótkie :mrgreen:
to znaczy teraz jest lepsza (droższa matryca)? a w nowym będzie gorsza (bo tańsza)?
Zakładając, że R6 mark1 ma czujnik 1Dx Mark3 to najbardziej logiczne jest założenie, że R6 Mark2 będzie miał topowy, czujnik BSI 24 Mpix z R3. Byłby to strzał w dziesiątkę.
Być może jest to reakcja producenta na informacje o:
uszkodzeniach migawki, matrycy i wadliwej konstrukcji ramki matrycy
https://www.dpreview.com/forums/thread/4530511
https://www.canonnews.com/reports-of-damaged-eos-r5-and-r6s
lub też poprawa mocowania stopki lampy błyskowej: https://community.usa.canon.com/t5/EOS-DSLR-Mirrorless-Cameras/Canon-R6-Hot-shoe-coming-loose-after-18-months-Canon-Please-Help/m-p/373237
https://www.change.org/p/canon-have-canon-address-and-solve-the-r6-r5-hot-shoe-malfunction-chronically-loose
oraz to, że Canon R6 sporadycznie zawiesza się https://community.usa.canon.com/t5/EOS-DSLR-Mirrorless-Cameras/Canon-R6-Freezing-Up-Intermittently/td-p/363572
Nie wykluczam, że canon zamiast akcji serwisowych do ww. wad i usterek wykazanych przez użytkowników zamiótł sprawę pod dywan i wypuszcza poprawione wersje korpusu pozbawione tych wad.
Kolekcjoner
14-10-2022, 10:02
to znaczy teraz jest lepsza (droższa matryca)? a w nowym będzie gorsza (bo tańsza)?
Raczej unifikacja technologiczna - ale to oczywiście tylko domysły.
Być może jest to reakcja producenta na informacje o:
uszkodzeniach migawki, matrycy i wadliwej konstrukcji ramki matrycy
https://www.dpreview.com/forums/thread/4530511
https://www.canonnews.com/reports-of-damaged-eos-r5-and-r6s.
Stare posty 2020, uszkodzenia powstały od słońca.
Kolekcjoner
15-10-2022, 22:53
Bardziej dokładna specka:
Canon EOS R6 Mark II Specifications
24mp Full-frame CMOS Sensor
Dual Pixel RAW / RAW burst
Dual Pixel CMOS AF
In-body stabilization
Digital Tele-Converter
12fps Mechanical
Hybrid Auto
4K 30p (No Crop)
4K 60p (Cropped. The EOS R6 is a 1.1x crop)
Canon Log 3/HDR PQ
Cloud RAW processing
RF/RF-S Lenses
SD/SDHC dual card slot
Not much change in the form factor over the original EOS R6
Bardziej dokładna specka:
Digital Tele-Converter
O ja cierpię dolę! :shock: Aparrrat będzie sam mordował zdjęcia bez udziału osób trzecich?!
O ja cierpię dolę! :shock: Aparrrat będzie sam mordował zdjęcia bez udziału osób trzecich?!
Brzmi jak "zoom cyfrowy" w telefonach czy innych małpkach...
Taki patent:
https://www.canonwatch.com/canon-patent-35mm-and-45mm-f-2-8-for-full-frame-and-35mm-f-2-8-for-aps-c/
Nie rozumiem :roll:
Przecież żeby był patent to musi być jakieś R&D, koszta a tu taki badziew w rezultacie :mrgreen:.
Stałki f/2.8 są zbywalne od ogniskowej 200mm poczynając a i to bez entuzjazmu.
Już 10 lat temu nikt nie kupował stabilizowanych, ostrych 28/2.8 i 24/2.8 to teraz ma kupić 35/2.8?
Taki patent:
https://www.canonwatch.com/canon-patent-35mm-and-45mm-f-2-8-for-full-frame-and-35mm-f-2-8-for-aps-c/
Nie rozumiem :roll:
Przecież żeby był patent to musi być jakieś R&D, koszta a tu taki badziew w rezultacie :mrgreen:.
Stałki f/2.8 są zbywalne od ogniskowej 200mm poczynając a i to bez entuzjazmu.
Już 10 lat temu nikt nie kupował stabilizowanych, ostrych 28/2.8 i 24/2.8 to teraz ma kupić 35/2.8?
35/2,8 do APS-C? Gratuluję pomysłu :mrgreen: Względnie ciemny obiektyw standardowy to na pewno jest to, na co wszyscy czekają. Może waga 50 g kogoś skusi, o ile jej nie przekroczą :mrgreen:
obstawiam że mają to być naleśniki pokroju EF 40/2.8 i EF 24/2.8 i jeśli będą w podobnych cenach, to czemu nie
Wkrótce szykuje się premiera następcy R6 czyli modelu Canon EOS R6 Mark II. Na stronie canonrumors podane już są nawet ceny nowego body wraz z obiektywami kitowymi oraz z całkiem nowym obiektywem RF 135/1.8. Ciekawe jak cena z rynku amerykańskiego przeniesie się na naszą w pln - $2499 USD? Zmiany wg plotek niby niewielkie ale mnie najbardziej zastanawia matryca, czy będzie to całkiem nowy sensor czy np. Canon zdecyduje się na zastosowanie super szybkiej matrycy z modelu R3 (w co wątpię).
Canon jest liderem pierdylionozy pod względem upakowania matryc. Już w 2009 r. mieli matryce APS-C 18 Mp, podczas gdy Sony miało 14 Mp, a Nikon 12 Mp. Dopiero niedawno Fuji wyprzedziło pod tym względem Canona pakując matrycę 40 Mp do APS-C. Sytuacja w upakowaniu matryc FF wyglądała podobnie, a od paru lat przewodzi SONY (61 Mp).
Spodziewałbym się więc przede wszystkim gęściejszej matrycy, np. 30 Mp, a nie "szybszej". "Szybkość" matrycy zależy właściwie od procesora graficznego, a nie od niej samej, i tu, owszem, może być szybciej, ale niekoniecznie lepiej pod względem jakości obrazu.
Jeszcze w 2011 r., gdy nabyłem C 550D z matrycą 18 Mp, wydawało mi się, że wzrost gęstości matryc jest bardzo pożądany, ale gdy już stałem się posiadaczem C 80D z 24 Mp to ostudziło moje zapędy, i teraz na matrycę APS-C 32 Mp patrzę jak pies na jeża, więc mając w pamięci uprzednie zagrania Canona nie wróżyłbym innych, lecz stary kotlet w nowym opakowaniu i parę fiuczerów na osłodę. Tradycyjnie coś zostanie poprawione kosztem spieprzenia tego, co było wcześniej dobre, a tu bym stawiał na jakość obrazu.
totamten
30-10-2022, 19:49
Canon jest liderem pierdylionozy pod względem upakowania matryc. Już w 2009 r. mieli matryce APS-C 18 Mp, podczas gdy Sony miało 14 Mp, a Nikon 12 Mp. Dopiero niedawno Fuji wyprzedziło pod tym względem Canona pakując matrycę 40 Mp do APS-C. Sytuacja w upakowaniu matryc FF wyglądała podobnie, a od paru lat przewodzi SONY (61 Mp).
Spodziewałbym się więc przede wszystkim gęściejszej matrycy, np. 30 Mp, a nie "szybszej". "Szybkość" matrycy zależy właściwie od procesora graficznego, a nie od niej samej, i tu, owszem, może być szybciej, ale niekoniecznie lepiej pod względem jakości obrazu.
Jeszcze w 2011 r., gdy nabyłem C 550D z matrycą 18 Mp, wydawało mi się, że wzrost gęstości matryc jest bardzo pożądany, ale gdy już stałem się posiadaczem C 80D z 24 Mp to ostudziło moje zapędy, i teraz na matrycę APS-C 32 Mp patrzę jak pies na jeża, więc mając w pamięci uprzednie zagrania Canona nie wróżyłbym innych, lecz stary kotlet w nowym opakowaniu i parę fiuczerów na osłodę. Tradycyjnie coś zostanie poprawione kosztem spieprzenia tego, co było wcześniej dobre, a tu bym stawiał na jakość obrazu.
A nie miałeś takowych obaw, gdy nabywałeś swoje R5?
A nie miałeś takowych obaw, gdy nabywałeś swoje R5?
Żarty się Ciebie trzymają ;) Nie mam R5 i mieć nie zamierzam. Mój "koń roboczy" to aktualnie 7D II, poprzednio 80D, a jeszcze wcześniej 550D. C 6D mam do dekoracji, a M2 i M5 do podnoszenia sobie ciśnienia :mrgreen:
Wkrótce szykuje się premiera następcy R6 czyli modelu Canon EOS R6 Mark II. Na stronie canonrumors podane już są nawet ceny nowego body wraz z obiektywami kitowymi oraz z całkiem nowym obiektywem RF 135/1.8. Ciekawe jak cena z rynku amerykańskiego przeniesie się na naszą w pln - $2499 USD? Zmiany wg plotek niby niewielkie ale mnie najbardziej zastanawia matryca, czy będzie to całkiem nowy sensor czy np. Canon zdecyduje się na zastosowanie super szybkiej matrycy z modelu R3 (w co wątpię).
jeśli to będzie tylko to co zapowiadają, to nie skłonią mnie do przesiadki, zresztą R6 to jest ciągle body na czasie i pewnie jeszcze przez 2-3 lata takie zostanie
niech lepiej zaczną robić dobre tanie nie-Lki :P
jeśli to będzie tylko to co zapowiadają, to nie skłonią mnie do przesiadki, zresztą R6 to jest ciągle body na czasie i pewnie jeszcze przez 2-3 lata takie zostanie
niech lepiej zaczną robić dobre tanie nie-Lki :P
Haha dobre i tanie Lki? :P To się uśmiałem :) Sam doskonale wiesz ile RF-y z czerwonym krążkiem kosztują...Mnie brakuje do szczęścia czegoś pośrodku ze światłem f/1.4 ale znając Canona to będzie wszystko super poza ceną...
Co do R6 to ja też nie zamierzam zmieniać, moja ma się dobrze i zmienię tylko jeśli dadzą np. nową matrycę bo te inne ficzery mnie nie interesują.
robertskc7
31-10-2022, 21:01
Haha dobre i tanie Lki? :P To się uśmiałem :) Sam doskonale wiesz ile RF-y z czerwonym krążkiem kosztują...Mnie brakuje do szczęścia czegoś pośrodku ze światłem f/1.4 ale znając Canona to będzie wszystko super poza ceną...
Co do R6 to ja też nie zamierzam zmieniać, moja ma się dobrze i zmienię tylko jeśli dadzą np. nową matrycę bo te inne ficzery mnie nie interesują.
To szykuj hajs bo będzie nowa matryca, a reszta kosmetycznie pierdoły.
To szykuj hajs bo będzie nowa matryca, a reszta kosmetycznie pierdoły.
Shiiiit ale jak dadzą tą z R3 miałem na myśli bo te, że będzie 24mpix to niby wiemy.
a jaką inną mają dać? wątpię żeby robili od zera nową matrycę dla R6mk2
a jaką inną mają dać? wątpię żeby robili od zera nową matrycę dla R6mk2
Wiesz ja bym osobiście bardzo chciał aby to była ta z R3 ale szczerze w to wątpię. Myślę, że zobaczymy niebawem bo plotki już są dość konkretne i nawet cenę w USA podali.
--- Kolejny post ---
nie-Lki :mrgreen:
Taa już widzę jak Canon zrobi szkła nie L ze światłem f/1.4...Chciałbym ale jakoś tego nie widzę :( Dla mnie takie 85/1.4 za powiedzmy te 6 tysięcy byłoby spoko, do tego 35/1.4 i mam zestaw na śluby idealny :)
mnie trochę boli, że RF 24-240 jest wielki i ciężki w porównaniu do T.28-300, a nie jest jakoś mocno od niego lepszy, podobnie RF 85 f2 - też kobyła w porównaniu do starego dobrego 85 1.8
fajnie, że R3 pół kilo lżejszy od 1Dx, fajnie, że RF 70-200 2.8 też mocno odchudzili, no ale w w/w przypadkach chciałbym czegoś podobnego do starszych konstrukcji ;)
mnie trochę boli, że RF 24-240 jest wielki i ciężki w porównaniu do T.28-300, a nie jest jakoś mocno od niego lepszy, podobnie RF 85 f2 - też kobyła w porównaniu do starego dobrego 85 1.8
fajnie, że R3 pół kilo lżejszy od 1Dx, fajnie, że RF 70-200 2.8 też mocno odchudzili, no ale w w/w przypadkach chciałbym czegoś podobnego do starszych konstrukcji ;)
Odnośnie RF24-240 się nie wypowiem bo nigdy nie miałem ale przy RF85 to lekko przegiąłeś! Nazwać tego RF-a kobyłą to lekkie przegięcie, tak wiem jest nieco większy niż stary EF ale bez przesady jest też lepszy i ma IS i pseudo macro. A RF 70-200/2.8 to jest bajka szkło i nie wierzyłem dopóki sam nie kupiłem.
będzie jak zwykle w canonie dadzą taką samą ale inną :mrgreen:
Kolekcjoner
01-11-2022, 00:09
EOS R6 Mark II Body: $2499
Canon RF 135mm f/1.8L IS USM $2099
2 Listopada ma być ogłoszony :).
A ja zapytam: a co jest takiego w matrycy R3, żeby w ogóle warto było sobie nią cztery litery zawracać? Ja tam nic nie widzę, przynajmniej w porównaniu do matrycy SONY A7 III.
masz ci los, ledwie dwa lata minęły
mogliby odmłodzić RP
robertskc7
01-11-2022, 09:15
Panowie matryca z r3 to nie jest jakiś szok przyszłości. Sony taką jakość wg DXO miał już w momencie premiery a7III a szybkość w momencie premiery a9. Canon dogonił, ale zaraz znowu konkurencja ucieknie o kolejne 5 lat a sprzedaż r3 to odsetek rynku. Więc wcześniej czy potniej trzeba będzie wepchać tą matrycę w coś co idzie jak świeże bułeczki, czyli w najpopularniejsze body wśród ludzi którzy sprzętem zarabiają i entuzjastów z portfelem.
Zobaczymy jak wyjdzie i zostanie to ogłoszone, a jeszcze lepiej sprawdzone.
Ja tam nie mam nic przeciwko temu by ta technologia z aparatu w tym momencie topowego w ofercie producenta przepływała do modeli bardziej dostępnych.
Niemniej poza nowymi odmianami aparatów ciepło przyjąłbym wysyp nowych obiektywów.
capo-di_tutti-capi
01-11-2022, 19:02
Canon zrobi kiedyś dwa bezlusterkowce z takim samym korpusem?
Co model to nowy eksperyment.
https://photorumors.com/wp-content/uploads/2022/11/Canon-EOS-R6-Mark-II-camera-4.jpg
https://photorumors.com/wp-content/uploads/2020/07/Canon-EOS-R6-mirrorless-camera-3.jpeg
właśnie dlatego czaję się na R10, bo podobny do R6, w przeciwienstwie do R7 :D
szkoda, że na pxlmag nie ma jeszcze R7/R10 ani możliwości dodania adaptera EF/RF
capo-di_tutti-capi
01-11-2022, 19:36
...
https://camerasize.com/compact/#799,851,ha,b
https://camerasize.com/compact/#852,890,889,ha,b
https://camerasize.com/compact/#815,889,890,852,ha,t
Gładzik zamiast dżojstika to był jednorazowy wyskok.
Włącznik ląduje po prawej
ale w RP i R10 nie da się go przełączać prawą ręką trzymając w niej aparat? -to pytanie do użytkowników
Co z przyszłością tego tylnego kółka wraz z wybierakiem w R7?
-To jednorazowy wyskok?
djtermoz
01-11-2022, 20:38
Canon RF 135mm f/1.8L IS USM $2099
No bez przesady. Ja wiem, że tanio to już było ale EF135/2 był moim ulubionym obiektywem i kupowałem go za jakieś $900. Zawołanie za jego następcę ponad 2x tyle to jest przegięcie. Musiałby być chyba 2x mniejszy i 2x lżejszy od wersji EF żebym chciał za to tyle zapłacić.
W takich momentach wcale nie żałuję, że opuściłem Canona zanim pojawił się system R.
capo-di_tutti-capi
01-11-2022, 20:42
Canon RF 135mm f/1.8 L IS USM £2599 -14000 zł
https://www.canonrumors.com/uk-pricing-for-the-new-canon-gear-has-leaked-ahead-of-tomorrows-announcement/
Canon RF 135mm f/1.8 L IS USM £2599 -14000 zł
https://www.canonrumors.com/uk-pricing-for-the-new-canon-gear-has-leaked-ahead-of-tomorrows-announcement/
Poprzednik - Canon EF 135mm f/2L sprzedawany był podczas premiery w 1996 roku w sugerowanej cenie detalicznej 1089 USD, czyli połowę ceny RF 135mm f/1.8L IS USM wycenionego obecnie na 2099 USD. Ten nowy RF będzie posiadał chociaż pasek ze złota, aby uzasadnić 2x większą cenę?
Jak nie lubię Samyangów to zamiast płacić 14.000 zł za RF 135mm f/1.8L wolałbym kupić Samyanga AF 135mm F/1.8 za 4.189 zł, bo 10k zł piechotą dziś nie chodzi.
co komu po ciapciangu jak nie zapnie go do canona
capo-di_tutti-capi
01-11-2022, 21:35
Te 1090$ w kwietniu 1996 roku to 2060 teraz https://www.usinflationcalculator.com/
2070 https://www.bls.gov/data/inflation_calculator.htm
Poprzednik - Canon EF 135mm f/2L sprzedawany był podczas premiery w 1996 roku w sugerowanej cenie detalicznej 1089 USD, czyli połowę ceny RF 135mm f/1.8L IS USM wycenionego obecnie na 2099 USD. Ten nowy RF będzie posiadał chociaż pasek ze złota, aby uzasadnić 2x większą cenę?
Jak nie lubię Samyangów to zamiast płacić 14.000 zł za RF 135mm f/1.8L wolałbym kupić Samyanga AF 135mm F/1.8 za 4.189 zł, bo 10k zł piechotą dziś nie chodzi.
Pozwolę się nie zgodzić. Cenę nowego RFa należy porównać co najmniej do Sony GMa 135, którego cena podczas premiery wynosiła 2000 Euro i proszę mi tu nie mieszać do tego Samyanga bo to nie ta liga.
Kolekcjoner
01-11-2022, 23:29
No bez przesady. Ja wiem, że tanio to już było ale EF135/2 był moim ulubionym obiektywem i kupowałem go za jakieś $900. Zawołanie za jego następcę ponad 2x tyle to jest przegięcie. Musiałby być chyba 2x mniejszy i 2x lżejszy od wersji EF żebym chciał za to tyle zapłacić.
https://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2022/11/Canon_RF135mmF18L_002.jpg
https://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2022/11/Canon_RF135mmF18L_001.jpg
Nie bardzo na taki wygląda.
Eberloth
01-11-2022, 23:35
Sigma jest darmo o tych parametrach.
capo-di_tutti-capi
01-11-2022, 23:43
Sigma kosztuje 1400$. https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Samyang_AF_135mm_f_1.8_FE_Lens_for_Sony_E_vs_Sigma _135mm_f_1.8_DG_HSM_Art_Lens_for_Canon_EF_vs_Sigma _135mm_f_1.8_DG_HSM_Art_Lens_for_Sony_E_vs_Sony_FE _135mm_f_1.8_GM_Lens/BHitems/1687241-REG_1321303-REG_1393495-REG_1462821-REG
Możecie ją używać przez adapter.
Sigma jest darmo o tych parametrach.
Skąd takie stwierdzenie skoro nie znamy jeszcze danych tego RFa? Tą samę to Sigma może mieć jedynie ogniskową i światło...
capo-di_tutti-capi
01-11-2022, 23:47
Ten RF 135/1.8 z tego co widzę ma stabilizację.
Oczywiście, że ma i zapewne ma też lepszy AF od Sigmy no i wagowo też powinno być lepiej a uwzględniając przejściówkę to już w ogóle.
wybór ciężki
stary EF dalej robi zdjęcia przecież i jest go sporo na rynku
sigma jest pół kilo cięższa
a ten RF wygląda na fajny mały zgrabny... i przy tej cenie kompletnie niedostępny :roll:
wybór ciężki
stary EF dalej robi zdjęcia przecież i jest go sporo na rynku
sigma jest pół kilo cięższa
a ten RF wygląda na fajny mały zgrabny... i przy tej cenie kompletnie niedostępny :roll:
dokładnie, ostrzyłem sobie zęby na to szkło, ale cena przekroczyła moje prywatne obliczenia (brałem proporcje ceny ef135mm do ef100mm macro i ef135mm do ef70-200) o jakies 4-5K, przeciez ef135 kosztował połowe ef85mm 1.2, bede musiał jeszcze bardziej lubic RF70-200 :-)
nigdy nie miałem 135, dla mnie to jest obiektyw pod bardzo specyficzne warunki, znacznie mniej uniwersalny niż 85, przynajmniej tak go sobie wyobrażam
fajnie że ten RF ma tylko 70cm na ostrzenie, to zauważalnie mniej niż EF 85 lub 100
robertskc7
02-11-2022, 11:40
Akurat 135mm to takie szkło, który najszybciej ląduje na allegro jak masz mało miejsca w torbie. 14 koła przy nadal bardzo dobrym EF 135L i Sigmie hmmmmm? A gdzie RF 35L?
Ktos w koncu musi byc pierwszy zeby przetestowac rf135L:)
Do dziela Panowie bo mnie nie stac.
capo-di_tutti-capi
02-11-2022, 14:35
17 soczewek https://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=5&add0=1997&add1=161&add2=1602&add3=491&add4=1449
robertskc7
02-11-2022, 14:36
Ktos w koncu musi byc pierwszy zeby przetestowac rf135L:)
Do dziela Panowie bo mnie nie stac.
No już są testy pierwsze na grupie canonboard na Fb. Dla mnie pod światło wygrywa wersja Ef. Ceną też :D
capo-di_tutti-capi
02-11-2022, 14:38
Bo to 8 vs 12 grup.
Eberloth
02-11-2022, 14:58
Skąd takie stwierdzenie skoro nie znamy jeszcze danych tego RFa? Tą samę to Sigma może mieć jedynie ogniskową i światło...
No o tym pisałem - o świetle i ogniskowej. Fakt, nie ma IS i trzeba użyć przejściówki. Ale nie ta kasa, a jak znam trochę Sigmy Art to one się bez walki L-ką nie poddają. Coś za coś.
capo-di_tutti-capi
02-11-2022, 15:18
Z najprostszym adapterem ta Sigma będzie ważyć z 1240 gramów
-czyli 300 więcej niż Canon RF 135/1.8.
To wątek o przyszłości. Taki spekulacyjny. Jak już coś zostało zaprezentowane to rozmawiamy o tym w odrębnych wątkach.
Tu o body R6 II https://www.canon-board.info/threads/118370-Canon-EOS-R6-Mark-II
Tu o obiektywie https://www.canon-board.info/threads/118372-Canon-RF-135f1-8-L
No o tym pisałem - o świetle i ogniskowej. Fakt, nie ma IS i trzeba użyć przejściówki. Ale nie ta kasa, a jak znam trochę Sigmy Art to one się bez walki L-ką nie poddają. Coś za coś.
L-kom, a nie L-ką, ziom ;)
W takich momentach wcale nie żałuję, że opuściłem Canona zanim pojawił się system R.
2x wyższa cena to w dzisiejszych czasach nie tragedia. A jak ktoś porównuje cenę z 1996, to niech jeszcze sobie przypomni ile wtedy zarabiał.
Canonie weźże się do roboty!
dziś odkryłem (taki jestem hop do przodu), że Nikon wypuścił dwa fantastyczne tele z wbudowanymi TC 1.4 - 400/f2.8 i 600/f4. A może by tak Canon coś podobnego zrobił? skoro nie dał rady z 400 i 600, to może chociaż z 500, jak już mi się to marzyło parę mscy temu???
wyobraźcie sobie że bierzecie 600/f4:
- podpinacie do FX - macie 600/f4 i 840/f5.6, a podpinając jeszcze TC 2x macie 1200/f8 i 1680/f11
- podpinacie do DX - macie 900/f4 i 1260/f5.6, a podpinając jeszcze TC 2x macie 1800/f8 i 2520/f11 !!!
ciekaw jestem który pierwszy z YTberów zrobi taki test :mrgreen:
no dobra, na Canona już nie liczę, ale za Sigmę 400/2.8 z wbudowanym TC 1.4 bym się nie obraził (mieć na cropie 900/f4 wow), patrząc na ich turboudany model 500/f4 aż dziwne że jeszcze takiego obiektywu nie wypuścili
Canonie weźże się do roboty!
dziś odkryłem (taki jestem hop do przodu), że Nikon wypuścił dwa fantastyczne tele z wbudowanymi TC 1.4 - 400/f2.8 i 600/f4. A może by tak Canon coś podobnego zrobił? skoro nie dał rady z 400 i 600, to może chociaż z 500, jak już mi się to marzyło parę mscy temu???
wyobraźcie sobie że bierzecie 600/f4:
- podpinacie do FX - macie 600/f4 i 840/f5.6, a podpinając jeszcze TC 2x macie 1200/f8 i 1680/f11
- podpinacie do DX - macie 900/f4 i 1260/f5.6, a podpinając jeszcze TC 2x macie 1800/f8 i 2520/f11 !!!
ciekaw jestem który pierwszy z YTberów zrobi taki test :mrgreen:
no dobra, na Canona już nie liczę, ale za Sigmę 400/2.8 z wbudowanym TC 1.4 bym się nie obraził (mieć na cropie 900/f4 wow), patrząc na ich turboudany model 500/f4 aż dziwne że jeszcze takiego obiektywu nie wypuścili
Zawsze jest opcja aby podpełznąć bliżej :mrgreen:
Chyba wplaw tak jak mialem dzis
Chyba wplaw tak jak mialem dzis
Właśnie o to chodzi: wpław. Popatrzyłem sobie na swoje zdjęcia znad bajora i stwierdziłem, że perspektywa powietrzna z dużej odległości spieprzyła tyle, że żadna dłuższa ogniskowa by tego nie naprawiła.
oj tam oj tam
mi nie chodzi wcale o wildlife tylko o podglądanie sąsiadki :P
oj tam oj tam
mi nie chodzi wcale o wildlife tylko o podglądanie sąsiadki :P
No to zamiast ją podglądać Ty jej pokaż. Może sama podejdzie bliżej ;)
capo-di_tutti-capi
04-11-2022, 02:26
Nikon nie przyjdzie do Mahometa...
Kolejny rumor:
https://www.canonrumors.com/the-canon-eos-r50-will-be-announced-in-q1-2023-cr3/
Nie mogą się zdecydować na numer R50/R100;)
Wobec definitywnego uśmiercenia systemu M musi pojawić się jakaś miniaturka na otarcie łez. Pewnie jakaś hybryda M6 z wielgachnym bagnetem R.
Dobrze, że Fuji nie stara się na chama podpinać szkieł GFX do korpusów X :mrgreen:
bzdura1979
14-11-2022, 23:26
Kolejny rumor:
https://www.canonrumors.com/the-canon-eos-r50-will-be-announced-in-q1-2023-cr3/
Nie mogą się zdecydować na numer R50/R100;)
Wobec definitywnego uśmiercenia systemu M musi pojawić się jakaś miniaturka na otarcie łez. Pewnie jakaś hybryda M6 z wielgachnym bagnetem R.
Dobrze, że Fuji nie stara się na chama podpinać szkieł GFX do korpusów X :mrgreen:
Coraz śmieszniejszy system się robi. Albo wielkie bulwy za worki złota albo żenujące przeszczepy z systemu M z dospawaną, wielką dupą lub tanizna w stylu 16 i 50. Po kiego grzyba ubijają M-ki... Do M-ek przynajmniej Sigma zrobiła genialne 16, 30 i 56. Do R apsc jeszcze długo takich cudeniek nie uświadczymy.
Ja tam straciłem już kompletnie zainteresowanie, co ta firma, i wszystkie inne jeszcze odp..stawią. Jak się będę za czymś jeszcze rozglądał, to na rynku wtórnym, i z dużym poślizgiem.
Coraz śmieszniejszy system się robi. Albo wielkie bulwy za worki złota albo żenujące przeszczepy z systemu M z dospawaną, wielką dupą lub tanizna w stylu 16 i 50. Po kiego grzyba ubijają M-ki... Do M-ek przynajmniej Sigma zrobiła genialne 16, 30 i 56. Do R apsc jeszcze długo takich cudeniek nie uświadczymy.
Może właśnie dwa ostatnie zdanie są odpowiedzią.
W interesie Canona jest by użytkownicy kupili aparaty i obiektywy :)
A nie po wsze czasy używali już zakupionego sprzętu.
Poza tym unifikacja to jest benefit dla producenta.
Ci co mają kilka systemów to ubijają systemy mniej profesjonalne. Wymarcie M przepowiadałem parę lat temu. Nie ma sensu ciągnięcie wielu systemów. Rozwijanie każdego z nich to koszty. Zawsze jest tak, że jeden system jest kosztem drugiego. Dla Canona niewątpliwie ważniejszy jest system R. Przecież jeszcze mają lustrzanki. I kamery filmowe C.
Ciekawe kiedy Panasonic ubije swój 4/3 ;)
Nowsze kamery (R5C czy c70) już mają bagnet RF.
Tylko to nie jest produkt tak masowy jak aparaty fotograficzne to nie ma tyle dyskusji na ten temat, że zmieniono mocowanie i dodano przejściówkę EF - RF z cropem
Kolekcjoner
27-12-2022, 22:59
R8 w drodze.
https://www.canonrumors.com/the-canon-eos-r8-will-be-announced-at-cp-in-february/
R8 w drodze.
https://www.canonrumors.com/the-canon-eos-r8-will-be-announced-at-cp-in-february/
Jak będzie ważył około kilograma, to bierę :mrgreen:
Nie lepiej czekać na r9?
Ja nie wiem, czy R8 dożyję, a co dopiero następnego?
drogi (nomen omen) Canonie!
na nowy rok poproszę:
1. 150-600 w rozsądnej cenie lub 500/f5 z wbudowanym TC w rozsądnej cenie również
2. proszę obniżyć cenę 70-200 (obie wersje)
3. poproszę jakieś aps-c między R7 a R10 z normalnym aku i nieprzepakowanego pixelami
:)