Zobacz pełną wersję : Przesiadka z canon 550d na eos r10
alex1964
25-05-2022, 20:24
Dzień dobry
jestem posiadaczem canon 550 d z obiektywami canon 50 f 1,8 , sigma 17-50 f 2,8 i canon 70-200 f 4 , chciałbym przejść na coś nowego i moje pytanie czy wybór eos r10 będzie dobrą zmianą i czy przy wykorzystaniu adaptera będę mógł korzystać z moich obiektywów.
Eberloth
25-05-2022, 20:44
Lemowi się przypisuje, nie wiadomo czy słusznie, cytat "Dopóki nie skorzystałem z Internetu...". Na środę, 25 maja 2022 roku godzinę 20:40 gwarantuję, że nikt z użytkowników CB nie nabył jeszcze tego korpusu i nie przypiął szlachetnych obiektywów, które wymieniłeś. Odpowiadając bardzo precyzyjnie: "czy wybór eos r10 będzie dobrą zmianą" - może tak, może nie. "czy przy wykorzystaniu adaptera będę mógł korzystać z moich obiektywów" - tu póki co 200% tak. Ale co się stanie po następnej zmianie softu w tej puszcze, to tylko wróżki wiedzą...
Na pewno będzie tak dobrze, jak tylko dobrze może być u Canona, i ani o mysi włos lepiej :mrgreen:
alex1964
30-05-2022, 21:33
dzięki za info, pisałem , że chciałbym przejść na coś nowszego ,ale myślałem też o canon 80d. z opisów wygląda całkiem fajnie i w porównaniu do r10 lepiej chyba leży w dłoni. może to też niezły wybór, co prawda na chwilę obecną dostępne są raczej używki.
Kolekcjoner
30-05-2022, 23:15
dzięki za info, pisałem , że chciałbym przejść na coś nowszego ,ale myślałem też o canon 80d. z opisów wygląda całkiem fajnie i w porównaniu do r10 lepiej chyba leży w dłoni. może to też niezły wybór, co prawda na chwilę obecną dostępne są raczej używki.
Problem polega na tym, że R10 jest dostępny tylko na papierze i nikt Ci odpowiedzialnie nie powie czy to doby wybór czy zły. Reszta jest równie wiarygodna jak wróżby z wosku ;)...
alex1964
27-10-2022, 19:53
czy dzisiaj kiedy canon r10 jest już jakiś czas dostępny na rynku wiadomo ,że taki obiektyw jak sigma 17-50 f 2,8 przy użyciu adaptera będą działał prawidłowo z canon r10 ?
powinien bez problemów, ew. może jakiś upgrade firmware obiektywu, choć np. moja Sigma 12-24 tego nie potrzebowała, ale za to Tamron tak
Dzień dobry
jestem posiadaczem canon 550 d z obiektywami canon 50 f 1,8 , sigma 17-50 f 2,8 i canon 70-200 f 4 , chciałbym przejść na coś nowego i moje pytanie czy wybór eos r10 będzie dobrą zmianą i czy przy wykorzystaniu adaptera będę mógł korzystać z moich obiektywów.
pytanie zasadnicze - co Cię boli w kontekście 550d i w ogóle czego oczekujesz od nowego aparatu? Wiem, że 550d stary, sam od niego zaczynałem, ale zasadnicze pytanie - czego chcesz więcej, co czego oczekujesz , co będziesz focił, czy to hobby na poważnie, a może już praca?
Wiele osób myśli o kupnie czegoś nowego, ale tak naprawdę nie analizuje gruntownie swoich potrzeb, co potem rodzi nieudane zakupy i rozczarowania.
p-stwo, że przesiadka z 550d na R10 będzie chybiona jest minimalne :) to 12 lat różnicy, właściwie pod każdym względem R10 będzie lepszy. Z tego co porównuję to R10 ustępuje tylko w kompensacji ekspozycji, ale to kwestia minimalna:
https://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=2&add0=1137&add1=2366
sam miałem krótko 500D i jakkolwiek fajny był aparacik, to gdybym był aktywnym fotografem i mając doświadczenia z R6, nie wahałbym się ani chwili
Sam AF będzie o niebo lepszy. Nawet, tylko z tego powodu warto!
czy dzisiaj kiedy canon r10 jest już jakiś czas dostępny na rynku wiadomo ,że taki obiektyw jak sigma 17-50 f 2,8 przy użyciu adaptera będą działał prawidłowo z canon r10 ?
https://bbs.kakaku.com/bbs/K0000115358/
Zebrałem w całość kilka postów forumowicza Berry Berry. Tłumaczenie z języka japońskiego na język angielski wykonane za pomocą Tłumacza Google.
I took it in one shot.
I don't use servos.
・・・Actually, this is my first combination (17-50mm F2.8 + R10), but mine seems to have no problem.
No servos or live view today. . .
Oh, the lens name is not listed in EXIF. . .
I checked with the servo.
Shakoki Dogu-san's
> "One-shot" doesn't seem to be abnormal, but with "servo" it always felt like AF was working finely.
as follows.
Focusing on a parked car, moving the camera slightly to the left and bringing the subject to the right half of the viewfinder, AF did not stop focusing.
It's always a fine "gi, gigi, gi..." feeling.
Conclusion.
Although it is difficult to use moving objects with servos, it is okay for still life and snaps.
Forumowicz Berry Berry opublikował także jedno zdjęcie wykonane kombinacją 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM plus R10:
https://bbs.kakaku.com/bbs/K0000115358/SortID=24970903/ImageID=3745418/
Mi bardziej chodziło o skłonienie autora do przemyśleń czy nie lepiej pójść w FF ;)
Widziałem jaka szklarnia była podana, ale warto przemyśleć takie zmiany strategicznie, bo ja kiedyś nie przemyślałem i niepotrzebnie kupiłem kolejnego cropa i szkło do nie niego, zamiast od razu pójść w FF.
aa to już inna baja :)
w tej cenie to chyba teraz tylko RP? chyba że jakieś lustro, choć pytanie czy na pocz. 2023 warto jeszcze iść w lustro.
alex1964
28-10-2022, 18:43
Bardzo dziękuję za odpowiedzi, nawet się nie spodziewałem że będzie taki odzew. Ale wracając do tematu, myślałem żeby wykorzystać te szkła ,które mam i miałem nadzieję, że jednak przesiadka na R10 spowoduję lepszą jakość zdjęć i autofocus w R10 jak wskazują w testach jest fajny. Moja fotografia to hobby aczkolwiek uczciwie mówiąc nie przykładam się należycie. Co do pełnej klatki, to a i owszem nawet przymierzałem się do aktualnej oferty canon erp , co prawda z ciemnym obiektywem 24-105 f 4-7,1.Nieduża różnica w cenie i kusi, ale nie wiem czy wykorzystam możliwości, chociaż jakbym zobaczył różnicę to kto wie. Tylko jednak pewnie potrzebne będą później większe nakłady finansowe, chyba , że można by było wykorzystać obiektywy które posiadam.
Mohinder
28-10-2022, 21:10
Kilka dni temu oglądałem program w telewizji, jest taka nowa seria "Perfect Picture". Zawodnicy mają zadania, w tym odcinku musieli zrobić zdjęcie sokoła w locie. Była zwyzka i takie tam, ale chodzi o to, że robili zdjęcia własnie R10 z obiektywem RF 100-400. Czyli chyba nie jest zły skoro wybrali ten aparat do robienia zdjęć tego typu.
Kilka dni temu oglądałem program w telewizji, jest taka nowa seria "Perfect Picture". Zawodnicy mają zadania, w tym odcinku musieli zrobić zdjęcie sokoła w locie. Była zwyzka i takie tam, ale chodzi o to, że robili zdjęcia własnie R10 z obiektywem RF 100-400. Czyli chyba nie jest zły skoro wybrali ten aparat do robienia zdjęć tego typu.
Chyba wystarczyła by mi sama zwyżka :mrgreen:
Mam od jakiegoś czasu R-10 + 18-150 .Przesiadłem się z C 500D. Cóż , komplet kosztował niewiele ponad 6 tyś , biorąc pod uwagę że sam obiektyw RF 24- 105/4 ( a to chyba taki solidny średniak ) kosztuje ok 6tyś, a było chyba ponad 6 ,nie można wymagać zbyt dużo . Ale ... AF pojedynczy działa dobrze . Tzn szybko i jest raczej celny . AF ciągły + śledzenie też działa ale na szybkich obiektach nie testowałem . Ergonomia , sterowanie jest ok . Aparat jest mały lekki ale poręczny .Tylne pokrętło jest takie plastikowe w działaniu . Wysokich czułości nie testowałem , optyczni testowali . W praktyce różnice w jakości zdjęć widać ( na 100% powiększenia )przy każdej zmianie czułości tzn ze 100 na 200 ,na 400 , na 800 . Oglądając w ,,rozmiarze monitorowym " różnice miedzy 100 , a 800 nie rzucają się w oczy . Pomiar światła jest słaby . Tzn bardzo reaguje na duże jasne powierzchnie , np niebo , i nawet tradycyjne pochylenie aparatu nie zmienia radykalnie ekspozycji . Przy pejzażach naświetlam właściwie na oko opierając się na jasności sceny w wizjerze . W innych sytuacjach matrycowy pomiar działa ok . Kolory są bardziej agresywne i chłodniejsze niż w 500D . W 500tce miałem ustawiony krajobraz , w r10 standard . Obiektywy EF-s 18-55 i 18-135 działają bez problemu i dają nieco lepszy obrazek niż z 500D . Obiektyw 18-150 jest ....kitem . Dramatu nie ma , rewelacji też nie . Miałem okazję zrobić trochę zdjęć Fuji 18-55 i jest lepszy . Generalnie zdjęcia z nowego zestawu są lepsze niż ze starego .Tyle że moje stare obiektywy ( szczególnie 18-55) są już mocno zużyte mechanicznie więc i optyka mogła się pogorszyć . Myślę ze różnice na korzyść R10 będą większe przy korzystaniu z ciągłego AF .
Chętnie przeczytałbym podobną ocenę innego użytkownika . Zawsze jest szansa że coś robię źle , tzn nie nauczyłem się jeszcze tego aparatu .
alex1964
31-10-2022, 19:25
Czyli wychodzi na to, że zmiana c550d na R10 niewiele zmieni,ewentualne przejście na pełna klatkę rzeczywiście pokaże różnice
No , tak bym tego nie określił . Pełną klatkę pomijam w rozważaniach , te aparaty z założenia powinny dać lepszy obrazek od każdej mniejszej matrycy ale R10 ( czy inny bezlusterkowiec) będzie miał sporo zalet w stosunku do 12letneij lustrzanki :
AF- szybkość , celność , śledzenie , wykrywanie ludzi , oka , kota ...
Fotografia na wysokim ISO
Tryb filmowy
Zdjęcia seryjne
Matryca , jedni ,,zabijają się " za pikselami inni nie ale myślę że nowsza matryca da lepszy obrazek niż ta z 550D .
Zwiększa się też paleta obiektywów - możesz nadal używać EF,EFs + Rs i R .
Nie wiem czy zaglądasz na Optyczne , dużo nie napisali ale są zdjęcia
https://www.optyczne.pl/872.1-artyku%C5%82-Canon_EOS_R7_i_R10_w_naszych_r%C4%99kach.html
https://www.optyczne.pl/17846-news-Canon_EOS_R10_-_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe.html
alex1964
01-11-2022, 21:50
no tak , widzę że muszę przemyśleć temat, bo to co napisał "Bangi" trochę mnie zbiło z tropu .Rzeczywiście sporo racji w tym żeby nie dreptać w miejscu. Nie mniej dziękuję za wszystkie cenne uwagi i opis (w szczególności dla "Waganta"
Przejście na serię R... na pewno zmieni jedną bardzo istotną rzecz - AF, który porównując do tego co oferują lustra (przerobiłem kilka) praktycznie się nie myli. To wbrew pozorom naprawdę bardzo dużo. Nie zmieni natomiast diametralnie jakości obrazka czy też użytecznego ISO. Będzie lepiej, ale nie przełomowo. W moim przypadku jeśli chodzi o jakość obrazka to przełomowa była zmiana z 60d (crop) na 6d (full frejm), a jeśli chodzi o przełom z AF to z 6d2 na R.
Przejście na serię R... na pewno zmieni jedną bardzo istotną rzecz - AF, który porównując do tego co oferują lustra (przerobiłem kilka) praktycznie się nie myli. To wbrew pozorom naprawdę bardzo dużo. Nie zmieni natomiast diametralnie jakości obrazka czy też użytecznego ISO. Będzie lepiej, ale nie przełomowo. W moim przypadku jeśli chodzi o jakość obrazka to przełomowa była zmiana z 60d (crop) na 6d (full frejm), a jeśli chodzi o przełom z AF to z 6d2 na R.
mam identyczne odczucia - dramatyczna zmiana AF, choć upgreduję wolniej niż Bangi - kupiłem kiedyś o jeden crop za dużo zamiast (wtedy) 5D co było marnowaniem kasy, potem kupiłem 6D i skończyły się narzekania na obrazek, teraz zamieniłem 6D na R5 i okazało się że te ostre Lki co je mam są jeszcze ostrzejsze bo autofocus trafia dokładniej. trochę inne korpusy ale przy przy przejściu z 550D na R10 powinno być podobnie - polecam wybrać się do sklepu i pstryknąć parę zdjęć - ja napstrykałem sporo zanim kupiłem - przetestowałem tele i długie czasy poszedłem do domu poglądałem rawy pod C1 i dopiero po tym kupiłem bo internet niestety nie dał mi odpowiedzi na moje pytania.
alex1964
02-11-2022, 18:28
W takim razie , mam jeszcze pytanie co sądzicie o zestawie canon rp z obiektywem 24-15 f 4-7,1 (teraz jest dobra oferta cenowa około 5600 za komplet) . W tym rozwiązaniu mógłbym przez adapter użyć dwóch szkieł 50 f 1,8 i 70-200 f 4
będzie pan zadowolony
oczywiście przy pełnej klatce musisz pamiętać, że te ogniskowe nie będą się mnożyć x1.6 jak przy cropie, tj. 50mm to będzie 50mm, a nie 80 tak jak to widzisz w 550D.
aczkolwiek może poczekaj na black friday, chyba że ustrzeliłeś już teraz jakąś super promkę
co do samego RP to już jest wiekowy aparat, w lutym stukną mu 4 lata, nie wiem czy Canon czegoś na przyszło rok nie szykuje na jego miejsce
cóż, jak się wkręcisz w FF, to może za rok zmienisz na nowsze body i tyle
Magiczna jest ta era bezlusterkowo smartfonowa. Jeszcze nie tak dawno o obiektywach 2.8 można było przeczytać, że ciemnica, że lepiej stałki, 1.8 w ostateczności, jak nie stać cie na 1.4, a najlepiej 1.2. A teraz? Proszę, podstawowy trabant i szkło 7.1 i będziesz pan zadowolony. I nawet brak pełnej niepełnej klatki nie przeszkadza. I to wszystko za 5,5 kpln. Magia, autostrada, rozwój i innowacja. W dziale marketingu oczywiście.
Chciałbym przypomnieć, panie narzekaczu, że 10 lat temu podstawową pełną klatką w ofercie Canona był świeżo wypuszczony 6D za ok 6tys zł. Z kitem 24-105L za ok 10tys, ew. jak z moim Tamronem 28-300 ok 9tys zł. Obiektywu kitowego taniego od Canona w tym zakresie nie było, trzeba było liczyć na konkurencję, która wtedy jeszcze nie była tak dobra optycznie jak dziś. A o nagrywaniu 4k, wykrywaniu i śledzeniu oka przez 5tys punktów AF może ktoś tam nieśmiało śnił. Dodaj sobie inflację jakieś kilkadziesiąt % od tamtego czasu i porównaj z pełną klatką teraz.
Oczywiście, że masz rację. Ja piszę o tym, jak smutne jest to, że producenci (w każdej branży) sprzedają nam coraz gorsze rzeczy, za coraz wyższe ceny. I jak sprzedają nam dobre rzeczy za ceny horrendalne. I to mnie nie tyle smuci, co przeraża, że jako konsumenci łykamy to jak pelikany.
alex1964 a może poszukaj używanego 6d, zobaczysz czy Ci pełna klatka pasuje, jak nie będzie pasować, sprzedaż bez straty - to też jest jakieś rozwiązanie ;)
to jest temat na inną dyskusję, do której wątek zresztą jest wydzielony o tu:
https://www.canon-board.info/threads/111647-W%C4%85tek-do-pitolenia-dlaczego-jest-odp%C5%82yw-u%C5%BCytkownik%C3%B3w-dlaczego-FB-jest-lepsze-itd/page14
(to co dzieje się w branży foto, którą zabija smart-fotografia i przez to staje się hobby luksusowym, dzieje się również w innych branżach, jak np. bliskich mi rowerach)
Chciałbym przypomnieć, panie narzekaczu, że 10 lat temu podstawową pełną klatką w ofercie Canona był świeżo wypuszczony 6D za ok 6tys zł. Z kitem 24-105L za ok 10tys, ew. jak z moim Tamronem 28-300 ok 9tys zł. Obiektywu kitowego taniego od Canona w tym zakresie nie było, trzeba było liczyć na konkurencję, która wtedy jeszcze nie była tak dobra optycznie jak dziś. A o nagrywaniu 4k, wykrywaniu i śledzeniu oka przez 5tys punktów AF może ktoś tam nieśmiało śnił. Dodaj sobie inflację jakieś kilkadziesiąt % od tamtego czasu i porównaj z pełną klatką teraz.
Dowcip polega na tym, że dzisiejszą pełną klatkę mieli już opracowaną wtedy, gdy wypuszczali C 6D na rynek ;)
cauchy, nie przesadzaj , smartfony nigdy nie zastąpią rowerów . Jak jeździć na smartfonie ?
(...) Jak jeździć na smartfonie ?
Hulajnogą elektryczną :lol:
cauchy, nie przesadzaj , smartfony nigdy nie zastąpią rowerów . Jak jeździć na smartfonie ?
Smartfonem da się przynajmniej wezwać jakiegoś jebolta, a aparatem nie bardzo :lol:
EmilloCygar
09-11-2022, 09:24
Witam.
Nie wiem czy mogę ale podepnę się pod temat bo widzę że uczestnicy dyskusji posiadają sprzęt o którym mowa.
Mianowicie mam Canon 550d z obiektywem tamron 17-50 2.8, zakres ogniskowych jest w sam raz uwieczniam przede wszystkim rozwój mojego 2-letniego syna i uroczystości rodzinne. Nie chcę mieć drogiego sprzętu aby się o niego za nadto nie marwic, dlatego w ramach rozwoju zdecydowałem się na zakup pełnej klatki, cenowo właściwie mam Canona 6d na oku. Chciałbym poznać Państwa opinie na ile przeskok z 550d na 6d będzie uzasadniony. No i jaki obiektyw wybrać bo myślę nad 50mm 1,8/1,4 a 550d zostawić z uniwersalnym zoomem tylko jak dla amatora 2 puszki to już trochę za dużo może? Ale stała 50 może mieć lepsza jakość optyczna od np tamron 24-70 F2.8 bo tylko taki zoom do 6d biorę pod uwagę ze względu na cenę.
poszukaj już 6D II, z gibanym ekranem i lepszym AFem
jeśli chodzi o portrety i szumy będziesz w szoku
Witam.
Nie wiem czy mogę ale podepnę się pod temat bo widzę że uczestnicy dyskusji posiadają sprzęt o którym mowa.
Mianowicie mam Canon 550d z obiektywem tamron 17-50 2.8, zakres ogniskowych jest w sam raz uwieczniam przede wszystkim rozwój mojego 2-letniego syna i uroczystości rodzinne. Nie chcę mieć drogiego sprzętu aby się o niego za nadto nie marwic, dlatego w ramach rozwoju zdecydowałem się na zakup pełnej klatki, cenowo właściwie mam Canona 6d na oku. Chciałbym poznać Państwa opinie na ile przeskok z 550d na 6d będzie uzasadniony. No i jaki obiektyw wybrać bo myślę nad 50mm 1,8/1,4 a 550d zostawić z uniwersalnym zoomem tylko jak dla amatora 2 puszki to już trochę za dużo może? Ale stała 50 może mieć lepsza jakość optyczna od np tamron 24-70 F2.8 bo tylko taki zoom do 6d biorę pod uwagę ze względu na cenę.
Przed 6 d miałem 550d, 60d i 7d i jak kupiłem 6d (była to moja pierwsza pełna klatka) to uznałem, że był to przełomowy zakup jeśli chodzi o jakość obrazka. 6d2 oczywiście też bezie GIT (też miałem), choć uważam, że obrazek z 6d był "ładniejszy" no i 6d można naprawdę tanio wyrwać.
Jak najbardziej polecam taki przeskok. Co do szkieł to skałki zawsze warto mieć i jakieś zoom też. Nie wiem jaką masz wersję 50tki, ale ja polecam jednak EF 50.1,8 STM nawet zamiast EF 50/1.4 (miałem oba).
Co do dwóch body, to jeśli tylko Ty fotografujesz (nie ma drugiej osoby w domu, która chce robić zdjęcia), to dość szybko zauważysz, że trzymanie 550d równolegle z 6d nie ma sensu ;)
EmilloCygar
09-11-2022, 11:56
Dziękuję za szybkie i rzeczowe odpowiedzi. Będę polował na 6d i 50 1,8 na początek. Jesli chodzi o 6d mark II to też o nim myślałem ale używane chodzą po 3000-4000 a troszkę drożej jest Canon RP więc szybciej w tą stronę. A 6d są od 1200-2000 więc różnica spora. A ja lubię nie bać się o sprzęt zwłaszcza przy dzieciach. Nie ukrywam że zakup starej lustrzanki na początek był strzalem w dziesiątkę ponieważ wymusiło to na mnie masę nauki, przed 550d nic o fotografii nie wiedziałem. A kadrowanie w wizjerze i weryfikacja czy się dobrze naświetliło kadr wg mnie jest bardzo szybko uczące. I co najważniejsze jak oglądam swoje stare zdjęcia to są dużo gorzej zrobione niż te dzisiejsze więc progres jest ogromny. Dziękuję jeszcze raz. Pozdrawiam
ja już nie spojrzę na body bez gibanego ekranu, jaka to jest wygoda nie musieć się gimnastykować, kucać, leżeć, strzelać na oślep i modlić się żeby "wyszło" :D ale nawet bez tego z 6D będziesz mega zadowolony
zoom 24-70/2.8 do dzieci będzie ok, z czasem dokupiłbym starą tanią i ciągle dobrą 85tkę/1.8, z tego obiektywu zawsze wychodzi poezja, 50tkę trzeba po prostu lubić tą ogniskową
Bierz 6D i to szkło póki jest dostępne https://allegro.pl/oferta/obiektyw-canon-ef-3-5-4-5-28-70mm-ii-12749584359 Wystarczy na początek, a nawet na zawsze, a finansowo się nie zrujnujesz i nie będziesz targał ciężkiego klamota. Na takie wynalazki, jak 2,8/24-70 zawsze jest czas, i zawsze trzeba grosse waliza pecunia :mrgreen: Natomiast 1,8/50 jest w zasadzie "obowiązkowy" i przyda się na obu korpusach. Gibany ekran ma jakiś sens przy sensownie działającym AF w LV, a przy 6D sensu nie ma.
alex1964
11-11-2022, 09:23
no dobrze, biorąc wszystko pod uwagę raczej zdecyduję się na canon rp , póki co z obiektywem 24-105 f4-7,1. W takim wypadku rozumiem że moja sigma 17-50 f 2,8 nawet przez adapter nie będzie działać. tak więc pozostaną mi canon 50 f 1,8 i canon 70-200 f4, które będą ok.
W takim wypadku rozumiem że moja sigma 17-50 f 2,8 nawet przez adapter nie będzie działać.
Będzie działać (może i lepiej niż z 550D ;)) ale jej pole obrazowania nie pokryje pełnej klatki - przynajmniej w pełnym zakresie ogniskowych. Nie wiem czy z Sigmą body RP automatycznie włączy tryb APS-C, może nie.
Za ile bierzesz RP? Bo w fotoformie jest teraz solidna promka na R - 6400, z cashbackiem 800zl.
alex1964
11-11-2022, 10:46
za zestaw cena 5599 zł, tylko adaptera nie dają
--- Kolejny post ---
natomiast sam korpus rp 4500 zł tylko wtedy nie mam podstawowego obiektywu, bo myślę że chyba sigma nie będzie się nadawać
Za ile bierzesz RP? Bo w fotoformie jest teraz solidna promka na R - 6400, z cashbackiem 800zl.
Wygląda, że w Media expert za 7200 - 800 cashback jest zestaw: R+kitowe szkło:
https://www.mediaexpert.pl/foto-i-kamery/aparaty-fotograficzne/aparaty-z-wymienna-optyka-bezlustrowce/canon-eos-r-rf24-105-non-l-eu26-30-3-mp-mirrorless-camera-3075c033
to chyba nie jest tak źle z tą promką na RP
alex1964
14-07-2024, 09:36
Cześć,
kupiłem jednak r10, całkiem fajny aparacik. jakiś czas temu sprzedałem wraz z sigmą 17-50 f2,8 i obecnie mam r8 dokupiłem używany 24-105 f4 i jest ok. Zastanawiam się nad kupnem canon r 35 f 1,8 bo jest niewielki lekki i poręczny.
Recenzje ma całkiem ok. Może ktoś ma taki lub miał .Co sądzicie o tym obiektywie