Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Piesy bez asysty [Jacekbo]

Jacekbo
18-05-2022, 09:15
Dzień dobry,
pierwsze fotki nowym sprzętem Canon Eos R6 + RF 24-240MM F4-6.3 IS USM, niestety bez asysty więc ciężko było coś uchwycić w ruchu (bez lampy, bez ekranów, po prostu zastane światło, dla chętnych mogę udostępnić RAWy. Nie jestem żadnym zawodowcem czy userem super PRO, fotografuję amatorsko dla siebie.

https://photos.app.goo.gl/J4hw9t1aa1HWFrkz5

Pozdrawiam
Jacek

ArtGekoStudio
04-07-2022, 19:13
Cześć, jak wypada procent ostrych zdjęć w przypadku psów w ruchu? Też zastanawiałem się nad R6 do takiego zastosowania.

WinSho
04-07-2022, 19:37
Cześć, jak wypada procent ostrych zdjęć w przypadku psów w ruchu? Też zastanawiałem się nad R6 do takiego zastosowania.

Cześć, wypada bardzo dobrze bo R6 nadaje się do tego świetnie, jednak sporo też zależy od obiektywu jakim wykonujesz zdjęcia bo samo R6 sobie poradzi.

8286

Jeśli zdjęcie przeszkadza w galerii napisz proszę usunę.

cauchy
04-07-2022, 22:51
ładna sesja, fajne pieseły, ale prosiłoby sie o coś jaśniejszego, nawet w taki pogodny dzień (aby rozseparować obiekt od tła)

Jacekbo
03-04-2024, 22:41
ładna sesja, fajne pieseły, ale prosiłoby sie o coś jaśniejszego, nawet w taki pogodny dzień (aby rozseparować obiekt od tła)

Jedzie RF 24-105 F2.8, jak zrobi się pogoda popstrykam i dodam.

solti
04-04-2024, 11:35
Tematyka w której ostatnio mocno siedzę, więc pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze.

niestety bez asysty więc ciężko było coś uchwycić w ruchu
A to akurat żadna wymówka, tylko kwestia wprawy (nawet nie tyle fotograficznej, choć oczywiście tej też, co współpracy i zrozumienia z fotografowanymi psami). Ja 80% moich psich zdjęć robię bez asysty i kadry w ruchu robi mi się prościej i łatwiej, niż pozowane (te ostatnie, w przypadku niektórych psów są dopiero prawdziwym wyzwaniem!).

po prostu zastane światło
W przypadku psich sesji nie używam innego. Żadnych blend jak dla mnie. Po pierwsze nie rozpraszają psów. A po drugie, przy dynamicznych kadrach, które są moimi ulubionymi, i tak na nic by się przydały.

Zgoda. Byłoby wtedy na pewno bardziej w moim guście8-)

Jedzie RF 24-105 F2.8, jak zrobi się pogoda popstrykam i dodam.
A to akurat chyba średni pomysł do psiej foto. Z doświadczenia, jeśli ogniskowe dość krótkie (poniżej 100 mm) to tylko naprawdę jasne stałki dadzą fajny efekt, a jeśli zoom f/2.8, to tylko 70-200 i to używany głównie bliżej długiego końca.