Zobacz pełną wersję : Canon R i wyzwalacze YN622C. Problem
Cześć.
Mam prośbę o pomoc. Aparat Canon R - najnowsze oprogramowanie. Trzy wyzwalacze YN622C plus kontroler YN622C-TX. Problem jest natury technicznej. Lampy się wyzwalają ale obraz jest poruszony. Przy statycznych zdjęciach problemu nie ma, wystarczy jednak minimalny ruch, aby obraz nie był zamrożony. Następuje jakby przesunięcie błysku nad tym co wyłapuje AF. Co robię nie tak. Ustawienia w TTL. Czy trzeba lampy - 2x YN600EX + 1 YN 560III sprawać z nadajnikami ? Proszę podpowiedzcie co robię nie tak. Dzięki.
Witamy - a co oznacza: "Następuje jakby przesunięcie błysku nad tym co wyłapuje AF"?
Najlepiej wrzuć przykładowe foto z tym efektem + parametry ekspozycji + jakie lampy.
YN622C to prawie 20-letnie wyzwalacze i z systemem R już kiepsko im idzie, ale bez przesady - powinny działać - a w trybie M to już na pewno powinny działać (choć ja też mam czasami na nich wrażenie, że błysk jest.... podwójny).
Właśnie o tym mówię, próbuję w różnych trybach, kombinacja na drugą kurtynę i wygląda to tak, np. ostrość idzie na całą postać, i minimalny ruch rękoma i są one już nie ostre.
Właśnie o tym mówię, próbuję w różnych trybach, kombinacja na drugą kurtynę i wygląda to tak, np. ostrość idzie na całą postać, i minimalny ruch rękoma i są one już nie ostre.
Jeżeli lamp jest kilka to być może niektóre odpalają na drugą kurtynę a inne nie. Robi się pozorne rozmycie.
Wrzuć przykładowe foto z tym efektem + parametry ekspozycji + jakie lampy.
Sprzęt nie ma tu nic do rzeczy.
"poruszenie" wynika ze zbyt długiego czasu naświetlania. Tak właśnie czasu. Może początkującym wydawać się że błysk trwa krótko i powinien zamrozić ruch- to też prawda ale np: w trybie AV automatyka naświetlania najpierw używa światła zastanego do prawidłowego naświetlenia kadru a potem błysku flesza jako dopełnienia. Naświetlanie zastanym światłem może wynieść nawet i 30s, a do tego błysk trwający ok 0,001s. Jak łatwo się domyślić poruszenie pochodzi od światła zastanego.
Należy zapanować nad tymi proporcjami światła poprzez ograniczenie maksymalnej długości czasu naświetlania z lampą błyskową w menu aparatu, lub w sposób świadomy używać trybu "M" i czasu nie dłuższego niż 1/60
--- Kolejny post ---
Pierwsza czy druga kurtyna nie ma tu znaczenia. Najpierw pomiar światła zastanego potem błysk pomiarowy, dalej już tylko naświetlanie według dokonanych pomiarów.
YN622C to prawie 20-letnie wyzwalacze i z systemem R już kiepsko im idzie
Idzie im bezbłędnie. Sprzęt jest cały czas wspierany przez producenta i co jakiś czas wypuszczana jest aktualizacja firmware. Nie ma żadnych problemów we współpracy YN622C z R.
--- Kolejny post ---
Cześć.
Mam prośbę o pomoc[...]
Jaki masz ustawiony tryb fotografowania w aparacie? Robisz na M? Masz wyłączoną elektroniczną migawkę? Migawka musi być ustawiona na mechaniczną.
Sprzęt nie ma tu nic do rzeczy.
"poruszenie" wynika ze zbyt długiego czasu naświetlania.
I tak i nie. Czas może być za długi (ale w reporterskiej?) albo błysk może być podwójny - nie wiedzieć dlaczego (w trybie M).
No ale bez przykładowego foto i parametrów ekspozycji to nic na razie nie wiemy.
Idzie im bezbłędnie. Sprzęt jest cały czas wspierany przez producenta i co jakiś czas wypuszczana jest aktualizacja firmware. Nie ma żadnych problemów we współpracy YN622C z R.
No jak jest taki wspierany, to poproszę o jakiś kontakt do ich supportu, podeślesz?
I link do aktualnych oficjalnych firmware?
Potrzebuję do Yongnuo YN968C, która po ostatniej aktualizacji działa niestety błędnie.
No jak jest taki wspierany, to poproszę o jakiś kontakt do ich supportu, podeślesz?
I link do aktualnych oficjalnych firmware?
Potrzebuję do Yongnuo YN968C, która po ostatniej aktualizacji działa niestety błędnie.
https://www.hkyongnuo.com/xzyzc
Masz rację, do twojej lampy ostatni firmware jest z lipca 2020 roku. Słabo!