Zobacz pełną wersję : Nowe długie tele 800 i 1200
Właśnie pojawiły się nowe obiektywy RF 800 mm f/5.6 oraz 1200 mm f/8.
https://www.optyczne.pl/17351-news-Nowe_obiektywy_Canon_RF_(Aktualizacja).html
Cena też zachęcająca :)
Kolekcjoner
24-02-2022, 21:26
Ceny tez milusie :lol:
Chyba kupię tę "tysiącdwusetkę" :D. W Polsce cena pewnie będzie 100k zł.
Marcinus
25-02-2022, 00:37
Chyba kupię tę "tysiącdwusetkę" :D. W Polsce cena pewnie będzie 100k zł.
Ja poczekam trochę, jak uzywki w dobrym stanie będą chodzic po 2500-3000 zł.
Mi wychodzi więcej (~101-102k).
Ostatnio - z wiadomych powodów - zastanawiałem się nad jakością zdjęć satelitarnych robionych przez satelity, które fotografują pojazdy i bazy wojskowe - że niby słabe fotki, bo nie zawsze widać numery - ale przecież ich orbita to ok. 300-400 km, czyli to tak, jakby ktoś chciał z Poznania zrobić fotkę samochodu stojącego w Warszawie :shock: więc Panie, w tych trudnych czasach, z czym do ludu z takim 800 czy 1200mm. :mrgreen:
Ja bym powiedział: z czym do ptaka, do ptaka!
a no tak - zapomniałem - to jest forum miłośników focenia, za przeproszeniem, ptaków :twisted::oops::mrgreen:
A ja slyszalem ze oni tą technologie, że rejestracje czytali mieli juz w latach 70tych [emoji6]w sensie te foty z satelity
Co do samych szkieł to wygladają fajnie, i ważą przyzwoicie - pewnie od biedy da sie nawet handheld [emoji4]jakis czas temu porownywalem na optycznych wagi i rozmiary dlugich tele na przestrzeni lat i ładnie to się zmniejszyło
Pewnie tak, szkła te same, tylko wtedy satelita co jakiś czas zrzucał kasetkę z negatywami na spadochronie - w sensie do labu, do wywołania leciały. 8-)
Nie wiem dlaczego, ale focenie ptaków mi się bardziej z makro kojarzy - a te szkła mają w ogóle tryb makro? Minimalna ostrość (odległość fokalna?) (nie mylić z hiperfokalną) dla wersji 1200mm to wow... 2.6m :shock: szacun :twisted:
Pewnie tak, szkła te same, tylko wtedy satelita co jakiś czas zrzucał kasetkę z negatywami na spadochronie - w sensie do labu, do wywołania leciały. 8-)
Nie wiem dlaczego, ale focenie ptaków mi się bardziej z makro kojarzy - a te szkła mają w ogóle tryb makro? Minimalna ostrość (odległość fokalna?) (nie mylić z hiperfokalną) dla wersji 1200mm to wow... 2.6m :shock: szacun :twisted:
Niestety, nie jest aż tak fajnie- pomyliłeś obiektywy. To 800 mm ostrzy od 2,6 m, a 1200 mm od 4,3 m.
Taa... Jeszcze są stabilizowane, czyli pewnie można robić zdjęcia z ręki. Tyle, że rękę trzeba mieć jak mały Cygan nogę :lol:
capo-di_tutti-capi
25-02-2022, 23:42
W obu tylko jedna soczewka z przodu -środek ciężkości bliżej środka.
RF 800/5.6
φ163mm×432mm
3140g
https://cweb.canon.jp/eos/rf/lineup/rf800-f56l/image/spec/spec-lens-construction.png
RF 1200/8
φ168mm×537mm
3340g
https://cweb.canon.jp/eos/rf/lineup/rf1200-f8l/image/spec/spec-lens-construction.png
--- Kolejny post ---
Dla porównania EF 800/5.6
φ163mmx461mm
4500g
https://faq.canon.jp/euf/assets/cmj/ef/40/40604/lens-construction.png
Ślina mi już leci, tylko obawiam się o nadmierne przesunięcie środka ciężkości portfela ;)
test 1200 :) oplułem monitor ze śmiechu gdy wspomniał kogo pierwszego ma wzywać :)
https://www.youtube.com/watch?v=hQkw4-hCRFI
Canon ma nas za debili...Dołozyli TC do 600/4 i sprzedają 2x drozej jako nowe szkło :D
i ten dospawany z rozbrajającą szczerością adapter EF/RF :mrgreen:
Canon ma nas za debili...Dołozyli TC do 600/4 i sprzedają 2x drozej jako nowe szkło :D
No ale zawsze można kupić 600/4 + extender x2 i mieć wywalone na ten wynalazek :)
No ale ten doczepiony TC był szyty na miarę i myty łzami jednorożca, więc sami rozumiecie, koszty....
Zdecydowanie bym wolał aby Canon poszedł w ślady Nikona z opcją tc pod przełącznik, czyli mamy np. takie 600/4 i cyk zaraz mamy 840/5.6 o nadal genialnych parametrach.
Mi nawet 600 f5 by starczylo, taniej i lżej.
Mi nawet 600 f5 by starczylo, taniej i lżej.
Chyba żaden producent nie robi 600/5 ale pewnie, że by starczyło tylko wg cennika Canona to szkło by pewnie kosztowało z 50 tysięcy.
ale jest nikon 500/5.6, a do 600/5 już stąd niedaleko :)
Daleko. Soczewka z przodu miałaby o 1/3 większą średnicę, a trudności i koszty produkcji szkieł rosną mniej więcej z kwadratem tej różnicy. Więc należy się spodziewać około 2 razy większej ceny.
no to by zrobili, 400 2.8 mają, 600 f4 mają, 500 f4 mają, to i 600 f5 dadzą radę :)
Dają kredyt 0% na 1230 miesięcy?
Zrobią. I wtedy jest wybór: obiektyw czy dom w stanie surowym.
Dają kredyt 0% na 1230 miesięcy?
Ale po co tak rozwlekać kredyt ? Wpłacasz 100tys i cieszysz się niską ratą przez 10 lat
teraz takie szkło bedzie tylko na abonament, wszystko będzie na abonament :mrgreen:
Nawet abonament będzie na abonament.
Już tak bez podśmiechujków - fajne zrobił to porównanie 24mm vs 1200mm. Niesamowicie widać tą skalę.
fakt, ciekawe jaki mały byłby kwadracik gdyby porównał z 14mm :)
lubię gościa za świetne poczucie humoru, np. gdy recenzował RF 400/2.8 :D
Czy ktoś z posiadaczy 800mm F11, ma to szkło podpięte do R5/R6 i może sprawdzić czy na mechanicznej migawce, mają w wizjerze wyświetlenie trybu rejestracji zdjęć jako zielone H+ (lewa strona wizjera)?
U mnie na ustawieniu napędu na H+, trybie AF Servo i rozpiętych przyciskach AF od spustu, niestety mam tylko najwolniejszy tryb, czyli migającą na biało ikonę H+ w wizjerze.
To ogranicza ilość FPS do bodajże 4 na sekundę, niezależnie od ustawień migawki...
Nie wiem czy to Ci jakoś pomoże sprawdziłem to o czym mówisz z R7 i wskazanym obiektywem zarówno z mechaniczną jak i elektroniczną migawka osiąga na pewno więcej niż 4 klatki na sekundę w H+.
Natomiast w instrukcji do R6 wyszperałem:
https://cam.start.canon/pl/C004/manual/html/UG-04_AF-Drive_0120.html W sekcji przestroga ciekawe info, które może być dla Ciebie pomocne. Dość to lakoniczny opis ale raczej nie upatrywałbym w tym, że obiektyw nie daje rady ale kwestia jakichś ustawień. Zresztą w suplemencie do R7 i nowszych znalazłem taką informację, że wszystkie obiektywy RF wspierają maksymalne prędkości fotografowania i to nie one stanowią ewentualne ograniczenie.
Tak, czytałem wpis w instrukcji, ale tam tylko brakuje plam na księżycu jako potencjalnego powodu :)
Natomiast po googlaniu okazało się że...problem leży w baterii. Aby ten tryb działał, musi być bateria LP-E6NH i żadna inna.
Co ciekawe parametry prądowe tych baterii różnią się niewiele, ale widać to wystarczy.
Więc jak ktoś ma np.LP-E6 (choćby jako dodatkowe czy coś), to na nowych puszkach nie uzyska maksymalnej szybkości zdjęć.
totamten
05-09-2024, 09:40
Tak, czytałem wpis w instrukcji, ale tam tylko brakuje plam na księżycu jako potencjalnego powodu :)
Natomiast po googlaniu okazało się że...problem leży w baterii. Aby ten tryb działał, musi być bateria LP-E6NH i żadna inna.
Co ciekawe parametry prądowe tych baterii różnią się niewiele, ale widać to wystarczy.
Więc jak ktoś ma np.LP-E6 (choćby jako dodatkowe czy coś), to na nowych puszkach nie uzyska maksymalnej szybkości zdjęć.
Liczy się nie pojemność, ale wydajność prądowa, dlatego też w samochodach jako rozruchowe stosuje się akumulatory ołowiowe mogące oddać prąd w impulsie w setkach amperów, choć litowo-jonowe o tej samej pojemności miałyby jedną trzecią objętości i wagi, a w niektórych samochodach elektrycznych nie montuje się haków i nie mogą ciągnąć przyczepki.
A nie lepiej kupić sobie Micro 4/3 do tego białą bestię https://youtu.be/r4Jo19AGjDU?si=2OasBapnHmTaNZYs i wszystko będzie mniejsze, lżejsze i dużo tańsze :)
A nie lepiej kupić sobie Micro 4/3 do tego białą bestię https://youtu.be/r4Jo19AGjDU?si=2OasBapnHmTaNZYs i wszystko będzie mniejsze, lżejsze i dużo tańsze :)
Jaką to cudowną metodą obiektyw ceniony na ca 33.000 PLN miałby być tańszy od RF 800 mm?
Jaką to cudowną metodą obiektyw ceniony na ca 33.000 PLN miałby być tańszy od RF 800 mm?
Między 30k a 90k jest trochę różnicy, no może nie dużo ale jednak :lol:
totamten
05-09-2024, 21:34
W szumach i AF też jakaś różnica będzie, ale jeszcze starczy na używanego Passka.
Pytanie brzmiało, cytuję: "Czy ktoś z posiadaczy 800mm F11, ma to szkło podpięte do R5/R6...". No więc, jeżeli RF 800 mm f/11 jest już droższy od Olympusa 150-400 mm f/4,5, to znaczy, że trzeba spieprzać z tego systemu, albo nauczyć się czytać ze zrozumieniem, żeby nie podjąć pochopnie tej decyzji :mrgreen:
atsf Wątek odnosi się do RF 800 mm f/5.6 oraz 1200 mm f/8. A na jakie szkła zszedł po drodze to nie wnikam.