Zobacz pełną wersję : pole krycia i winieta w 5D
z ciekawosci podpialem do 5D szkla z pentacona sixa
biometar 120mm sonnara 180mm....winiety brak calkowity nawet przy pelnej dziurze....wniosek....canon robi szkla do **** a nie do pelnej klatki;)
Urzekla mnie Twoja historia. Dlaczego spodziewales sie zobaczyc winiete na staloogniskowych szklach do pelnej klatki?
eee to taki zarcik....wkurzyli mnie dzis w robocie...a tak serio co powstrzymuje canona przed zrobieniem szkla ktore by mialo minimalnie wieksze pole krycia po to zeby wyeliminowac wlasnie winiete??? nie jest to jakis kosmiczny problem bo winieta czasem dodaje charakteru zdjeciom ale z drugiej strony i chyba slusznie jest postrzegana jako wada szkla a imho w szklach po 5 tys sztuka na bledy nie ma miejsca a winiete to se sam moge zrobic jak bede mial taka potrzebe
Koszt wyprodukowania tagiego szkła zapewne zaskoczyłby także samych konstruktorów, wielkość takich obiektywów zaś zaskoczyła by użytkowników.... ja tam mam dość stresów na co dzień ;)
wiesz, pentacon six ma pole krycia 6x6cm.
5d - 35mm. Te obiektywy nie mają prawa winietować. ;)
Koszt wyprodukowania tagiego szkła zapewne zaskoczyłby także samych konstruktorów, wielkość takich obiektywów zaś zaskoczyła by użytkowników.... ja tam mam dość stresów na co dzień ;)
to raczej nie jest kwestia wielkosci szkla ;-) tylko konstrukcj obiektywu a takze bagnetu... poprostu zeby uzyskac wieksze pole krycia trzeba "wysunac" obiektyw wraz z bagnetem do przodu albo dodac jeszcze jakies soczewki co chyba nie jest dobrym pomyslem ;-)
wiesz, pentacon six ma pole krycia 6x6cm.
5d - 35mm. Te obiektywy nie mają prawa winietować. ;)
ale wiesz te obiektywy oddala się odpowiednio i po oddaleniu nie mają już krycia 6x6 tylko odpowiednie dla 35mm !!!
to raczej nie jest kwestia wielkosci szkla ;-) tylko konstrukcj obiektywu a takze bagnetu...
Wystarczy popatrzec od tylu na 50mm f/1.0 ;)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.geocities.com/Yosemite/8917/ef50back.jpg)
Wystarczy popatrzec od tylu na 50mm f/1.0 ;)
podobnie jest w 35/1.4 ;-)
ale styki jeszcze miescza sie w obrysie a nie tyak jak w 50/1.0 na szkle :mrgreen:
ale wiesz te obiektywy oddala się odpowiednio i po oddaleniu nie mają już krycia 6x6 tylko odpowiednie dla 35mm !!!
A wiesz, że nie?
Mocowane są aby były tak samo daleko od filmu jak na psixie czyli sporo dalej. I kryją nadal odpowiednio więcej, przecież nic się w nich nie zmienia.