Zobacz pełną wersję : Stare Sigmy z nie działajacą przysłoną?
W którym mniej wiecej roku zaszła ta zmiana, która zlikwidowała pracę przysłony w Sigmach?
Gdzieś trafiłem, że 40D i 60D jeszcze przymykają dobrze dla starych Sigm, czyli kiedyś było ze strony Canonów dobrze.
Które projekty Sigmy(rok wydania) są znów kompatybilne z poddanymi dywersji nowszymi lustrzankami?
Ja się zdecydowałem na zakup lustrzanki cyfrowej dopiero wtedy, gdy na rynek wszedł EOS 550D, bo dopiero on nie stwarzał żadnych przeszkód we współpracy ze starymi Sigmami i Vivitarem, które posiadam. Wcześniejsze modele miały jeszcze jakieś fochy. To był rok 2011.
W którym mniej wiecej roku zaszła ta zmiana, która zlikwidowała pracę przysłony w Sigmach?
Na pewno po ukazaniu się 20D w 2004 roku stare Sigmy nie przymykały przysłony - Err 99.
Serwis Sigmy wymieniał bezpłatnie chipy na takie, które działały. Kto wymienił to ma.
Nigdy nie słyszałem, żeby nowsze Canony działały - to była kwestia chipa Sigmy.
Na pewno po ukazaniu się 20D w 2004 roku stare Sigmy nie przymykały przysłony - Err 99.
Serwis Sigmy wymieniał bezpłatnie chipy na takie, które działały. Kto wymienił to ma.
Nigdy nie słyszałem, żeby nowsze Canony działały - to była kwestia chipa Sigmy.
Może i nie słyszałeś, ale ja miałem obiektywy kupione w latach 1996-2001 r. a DSLR kupiłem dziesięć lat później. Na wcześniejszych modelach, na których sprawdzałem, tj. 20D, 400D, 450D te obiektywy nie działały poprawnie, a dopiero 550D nie robił problemów. Nie wymieniałem żadnych czipów. Także 6D i 80D nie robią problemów z tą samą optyką.
Kolekcjoner
12-01-2022, 23:00
Z tego co pamiętam to też zależało od obiektywu. Była np. sigma 400/5.6 i za nic nie dawało się jej zmusić żeby zadziałała z cyfrówkami. Próbowałem na wielu i zawsze był problem, nie tylko z przysłoną ale też zwyczajnie powodowała zwiechy.
Z tego co pamiętam to też zależało od obiektywu.
Moja jedyna Sigma, która pozostała mi z okresu analoga (28-70/3.5-4.5) nie przymyka przysłony z niczym co sprawdzałem (20D, 30D, 5DII, 1000D, M50, R).
Przemek_PC
14-01-2022, 02:05
U mnie z Canonami D30 i D60 Sigma przymykała przysłonę, przestała z 10D.
krzysiek_fidryg
10-02-2022, 22:38
z 10d przestała przymykać przysłone