Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Osłona przeciwsłoneczna do 350D

Baal
11-06-2006, 09:03
Witam,

Zastanawiam się nad kupnem osłony przeciwsłonecznej do 18-55mm, znalazłem taką: http://www.adorama.com/CAEW60C.html
Czy jest osłona przeciwsłoneczna do 18-55mm w wersji "Tulipan" ?

Czy to musi być oryginalna Canona czy może być np. taka
http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=32&products_id=626

Czym się różnią? I czy tulipan przy 18-55mm będzie zaciemniał brzegi/boki zdjęcia?
I jak osłony typu "Tulipan" współpracują np. z diltrami UV lub polarkami? Są jakieś problemy?

Kubak82
11-06-2006, 09:11
widzialem kiedys kolesia z podpietym tulipanem do 18-55 ale czy to ma sens?? skoro kreci mordka to ten tulipan moze powodowac duza winiete na srednich ogniskowych, nie wspominajac juz o szerokim kacie..

gdybym mial wybierac - kupil bym oryginalna/cos na ksztalt oryginalnej i uzywal bez obawy ze mi kawalek plastiku wejdzie w obszar zdjecia ;-)

a ostatnia czesc twojego postu.. tulipany dobrze wspolpracuja z obiktywami z wewnetrznym ostrzeniem czyli takimi ktore nie kreca mordka przy ostrzeniu.. tam sprawdzaja sie super, natomiast dla obiektywom jak 18-55 tulipany nie sa dobrym rozwiazaniem.. a wspolpraca z filtrami - a czemu mialyby nie wspolpracowac ;-).. pozostaje tylko kwestia mocowania.. jedna z tych aukcji ktore podales (tego tulipana mialem w kompakcie - mam mieszane wspomnienia :-? ) wkrecany jest w gwint filtra a wiec obiektyw+filtr+oslona - tu pewnie pojawi sie winieta.. ale w wiekszosci oryginalnych osłon (w tym do 18-55) mocuje sie na ryjek obiektywu a nie na filtry (jest ciut szersza niz srednica lfiltrow) i nakladane filtry nie maja znaczenia/nie koliduja z oslona..

Baal
11-06-2006, 09:31
No właśnie, ale oryginał kupować do 18-55mm za 100zł to trochę przesada. Wolę kupić taką do jakieś obiektywu z serii L, niż to 18-55mm. No właśnie, ale miałem w ręku analoga z obiektywem, który kręci mordką przy ostrzeniu i z tulipanem i na zdjęciach nie ma zaciemnień. Może to tylko kwestia wykonania tulipana?

Kubak82
11-06-2006, 09:37
kwestia dopasowania tulipana (wielkosc listkow) do ogniskowych obiektywu..odniskowa 18 przy cropie to 28,8 i przy filtrze i tulipanie zamontowanym na filtrze NA PEWNO bedzie winieta!! ja dla porownania mialem winiete w innym aparacie przy 35mm wlasnie z tym tulipanem ktory proponujesz.. w zasadzie przestalem go zakladac a kasa poszla w bloto :cry: ..masz racje, ze ceny osłon sa wziete z kosmosu dlatego mozesz sobie taka oslone po prostu.. zrobic :mrgreen: ?? byl o tym watek na CB :-)

IMO to naprawde lepsze rozwiazanie niz ten tulipan nakrecany na filtr ;-)

Baal
11-06-2006, 09:40
A gdyby tulipan był nakręcany bezpośrednio na obiektyw? Bo może filtr nie zawsze będzie mi potrzebny. Choć UV by się przydał :) Ale to wtedy mogę zrezygnować z tulipana. Czy byłoby winietowanie przy 18-55mm + tulipan bez filtru.

Co do robienia samemu osłony to czytałem o papierowej a to raczej nie jest dobry pomysł :) Jakoś wole mieć tulipana niż coś własnej roboty , coś co wygląda śmiesznie :)

enter
11-06-2006, 09:41
osłona tulipanowa jest do obiektywów z wewnetrznym ogniskowaniem niekręcących przednia częścią obiektywu. do KITA kup oryginalną ale nie wiem czy wogle jest sens.

PS zmień temat bo osłona nie jest do aparatu tylko do obiektywu.

Baal
11-06-2006, 09:45
Dlaczego to KITa nie ma sensu kupować osłony?

Kubak82
11-06-2006, 09:46
Co do robienia samemu osłony to czytałem o papierowej a to raczej nie jest dobry pomysł :) Jakoś wole mieć tulipana niż coś własnej roboty , coś co wygląda śmiesznie :)

popatrz, a ja wole cos co potem przelozy sie na ladniejszy kontrast zdjecie bez winiety ;-) ..nawet jesli na obiektywie wyglada "smiesznie" :mrgreen:

Baal, jesli napaliles sie na tulipana bo wyglada "profi" to go sobie kup i sam ocen czy gra jest warta swieczki ;-) .. moja opinie znasz ;-) ..

pozdr. :)

Kubak82
11-06-2006, 09:47
Dlaczego to KITa nie ma sensu kupować osłony?

jest sens ale nie za polowe ceny obiektywu ;-).. dlatego proponuje Ci jej zrobienie wlasnymi recami :mrgreen:

Baal
11-06-2006, 09:50
Kubak82 - Jak mam latać z papierową tubą na obiektywie to rzeczywiście mogę równie dobrze pójśc za radą "entera" i wogóle sobie odpuścić do 18-55mm:)

Pewnie nie kupię bo skoro jest tyle nie przychylnych opinii o nim to nie będe tracił czasu na to :) Wolę zdecydowanie pieniądze (50zł), które miałbym wydać na osłone przeznaczyć na mocne akumulatorki do lampy, którą chce kupić - SpeedLite 430 EX :)

Dziękuje za opinie :)

enter
11-06-2006, 09:59
dla mnie osłona przy kicie mija się z celem skuteczna właściewie tylko przy szerokich kadrach - których prawie nei używam - Wtedy staram się uważać na flary.

Baal
11-06-2006, 10:02
Też racja :) Tylko że teraz często będę robił zachody słońca i mogłaby się okaać przydatna. Ale może rzeczywiście w przypadku tej osłony do tego obiektywu warto byłoby zainwestować w lampę błyskową lub grip :)

Kubak82
11-06-2006, 10:03
Kubak82 - Jak mam latać z papierową tubą na obiektywie to rzeczywiście mogę równie dobrze pójśc za radą "entera" i wogóle sobie odpuścić do 18-55mm:)

ta oslona milalaby moze z 2 cm dlugosci a jak ja pomalujesz na czarno :mrgreen: :mrgreen: ehh, zreszta to nie musi byc papier - moze byc jakas sztywna folia, guma - inwencja nalezy do Ciebie :)

Pewnie nie kupię bo skoro jest tyle nie przychylnych opinii o nim to nie będe tracił czasu na to :) Wolę zdecydowanie pieniądze (50zł), które miałbym wydać na osłone przeznaczyć na mocne akumulatorki do lampy, którą chce kupić - SpeedLite 430 EX :)

po prostu pisze Ci jakie sam mialem doswiadczenia z ta oslona.. a pomysl ktory zaproponowalej jest juz o wiele lepszy i na pewno trafniejszy :-D

Baal
11-06-2006, 10:05
po prostu pisze Ci jakie sam mialem doswiadczenia z ta oslona.. a pomysl ktory zaproponowalej jest juz o wiele lepszy i na pewno trafniejszy :-D

Wiem o tym :) Jeszcze myśle nad gripem bo 350D w moich "malutkich" dłoniach leży niczym kompakt, a po drugie wygodnie będzie mi chyba używac drugiego spustu do pionowych zdjęć :)
I teraz drugi mankament - czy za wygodę 2 spustu i tego, iż lepiej lezy w dłoniach warto placić 300zł za zamiennik lub 350zł za oryginal.

Kubak82
11-06-2006, 10:17
i to jest pytanie ktore zadaje sobie wieeele osob ;-) .. ja mialem latwiej bo kupilem oryginal na 199zl ale gdybym teraz mial kupowac raz jeszcze - zacisnalbym zeby i kupilbym za te 350 :twisted: .. aparat jest ciezszy wiec i mniej drga w rekach a wygoda bez porownania.. wystarczylo mi pojsc do sklepu i wziasc gripa do reki - od tego mementu nie byl zdejmowany z body :)

Zaku
11-06-2006, 10:18
odnośnie gripa podłącze się do tematu...
bez gripa w 350d to troche jak bez ręki nie wiadomo jak go złapać i za co, dla mnie ten drugi spust migawki jest drugożędną opcją. :|
Bardziej ciesze się, że mam za co w końcu złapać :-D kolejny aspekt za aparacik zyskuje na wadze i stabilności. Odnośnie rozwżań orginalny czy zamiennik, uważam że różnica w cenie nie jest powalająca i brał bym orginalny. Kwestia teraz czy znajdziesz gdzieś go jeszcze, na allegro trafiają się co jakiś czas lecz są jak rodzynki i ceny windują się oooo w góre :rolleyes:

Kubak82
11-06-2006, 10:21
Kwestia teraz czy znajdziesz gdzieś go jeszcze, na allegro trafiają się co jakiś czas lecz są jak rodzynki i ceny windują się oooo w góre :rolleyes:

sa, sa :-) .. w www.fotoit.pl mozna je kupic za 349 - sklep sprawdzony i godny zaufania.. dowiedzione empirycznie ;-)

Zaku
11-06-2006, 10:28
Kubak82 mają niby na stronie ale swego czasu jak szukałem, to obdzwoniłem wszystkich prawie każdy niby miał, ale jak porzychodziło do zakupu to jednak na magazynie nie było :mad:

Trzeba szukać jednym słowem i "morze" się trafi :-D

Baal
11-06-2006, 10:38
No właśnie też był brał oryginał bo 50zł to w sumie żadne pieniądze a lepiej mieć coś oryginalnego niż zamiennik :) Co do fotoit to wiem bo kupowałem u nich aparat :) Fenomenalna obsługa :)

Zaku - a jak go trzymasz z gripem? :) Mi sie wydaje że tak samo, kwestia tylko że lepiej lezy w dłoniach :)

Kubak82
11-06-2006, 10:39
no wlasnie pytalem sie z ciekawosci trzy tygodnie temu, gdy kupowalem u nich swoja sigme.. wiem jakie klocki byly z dostepnoscia gripow ale w fotoit byly wiec przekazuje info na CB :) .. mam nadzieje, ze sa nadal :twisted:

Baal
11-06-2006, 10:43
Pewnie są, za jakiś tydzień lub dwa będę jechał do nich najprawdopodobniej po SpeedLite 430 EX to się dowiem :) Albo nawet przykręce do aparatu i zobacze jak leży :)

Kurcze fotografia jak nie przynosi zysków to staję się strasznie kosztowna :)

Kubak82
11-06-2006, 12:39

to zalezy w jakim wydaniu.. z kompaktem tych problemow raczej nie ma ale fakt jest faktem - samo kupno body dslr'a jest tylko preludium wydatkow jakie czekaja w przyszlosci ;-) .. za to hobby jest piekne :mrgreen:

mxw
11-06-2006, 14:41
No właśnie, ale oryginał kupować do 18-55mm za 100zł to trochę przesada. Wolę kupić taką do jakieś obiektywu z serii L, niż to 18-55mm. No właśnie, ale miałem w ręku analoga z obiektywem, który kręci mordką przy ostrzeniu i z tulipanem i na zdjęciach nie ma zaciemnień. Może to tylko kwestia wykonania tulipana?
Baal, z całym szacunkiem, ale ile masz lat? ;)

oki, odpowiadając, to fakt - osłona do kita za 100,- to ciut dużo. ja za swoją oryginalną EW-60C dałem 40,- i to wg mnie była rozsądna cena (za 100,- bym nie kupił). generalnie jestem zadowolony, osłonka jest niewielka*, ale jest, obiektyw ciut lepiej wygląda :wink:, ciut mniej flar daje na szerokim kącie, ciut lepsza jest też ochrona obiektywu. 8-)

*osłona jest tak mała, że nie trzeba jej składać/zdejmować wkładając aparat lub obiektyw do torby.

o osłonach wkręcanych raczej można zapomnieć (choć sam mam taką w 50/1.8.), a w przypadku kita to już w ogóle (winetowanie przy 18mm).

z filtrami UV nie będzie problemu, z polarkiem oczywiście zawsze jest problem: generalnie albo osłona, albo polar. na szczęście polaru nie używa się tak często.

poczytaj jeszcze te dwa wątki o osłonach: (o wyszukiwarce nie wspomnę)
http://canon-board.info/showthread.php?t=9464
http://canon-board.info/showthread.php?t=5701

aa, i jeszcze jedno: w przypadku większości obiektywów serii "L" osłona jest dołączana gratis.

Baal
11-06-2006, 14:55
mxw - nie istotne ile mam lat, poprostu pytam bo chce dokonać dobrego zakupu. Nie rozumiem Twojej głupiej ironii, odnośnie wieku. Pytam bo widzę jakie są ceny osłon na obiektywy i zapytałem czy się opłaca.

EW-60C - tę osłonę mogę mieć za 60zł, kwestia tylko czy się opłaca? Czy nie lepiej jest poprostu unikać flar a 60zł przeznaczyć na coś innego?

Co do serii L to nie zawsze jest dołączana gratis.

Kubak82
11-06-2006, 15:26
z polarkiem oczywiście zawsze jest problem: generalnie albo osłona, albo polar. na szczęście polaru nie używa się tak często.

eee, moze byc i oslonka i polar - trzeba tylko umiejetnie palucham zza osłonki krecic filtrem.. najpier mnie to wkurzalo, potem sie przyzwyczailem i jest ok :mrgreen:

aa, i jeszcze jedno: w przypadku większości obiektywów serii "L" osłona jest dołączana gratis.

pewnie sobie wliczyli koszt oslonki w te pare tysiecy zl. ktore trzeba zaplacic za szklo ;-)

EW-60C - tę osłonę mogę mieć za 60zł, kwestia tylko czy się opłaca? Czy nie lepiej jest poprostu unikać flar a 60zł przeznaczyć na coś innego?

jesli kit bedzie prez dluzszy czas czesto uzywanym szklem to kup ta oslone.. jesli natomiast planujesz zakup innego a kit ma byc uzupelnieniem szerkiego kata to jeszcze zastanow sie nad jakims rekodzielem ktore bedziesz zakladal w okolicznosciach przyrody w ktorych osłonka sie przyda :-)

Raff
11-06-2006, 16:33
mxw - nie istotne ile mam lat, poprostu pytam bo chce dokonać dobrego zakupu. Nie rozumiem Twojej głupiej ironii, odnośnie wieku. Pytam bo widzę jakie są ceny osłon na obiektywy i zapytałem czy się opłaca.

Ironia nie sarkazm, nie gryzie! :mrgreen: Ile masz lat, bo myślisz jak 6-latek ;) :twisted: Pomyśl jak można dobrze wykonać tulipana, żeby przy kręceniu nie winietował. Chyba, ze będzie równie krótki jak prosta tuba. Jedynie miejscami mniej skuteczny będzie. Ale wygląd zawodowy :D Dodam od razu, że dla mnie wygląd sprzętu też ma znaczenie. Dlatego np. kupiłem Stofena, a nie przykleiłem kawałek plastiku na lampę :) Wg mnie warto mieć EW-60C. Nie tylko o flary chodzi, ale i o kontrast przy bocznym świetle. Powłoki w kicie nie najlepsze.

A jak przynosi to się staje mniej kosztowna! :> Chyba, że się ma upusty przy zakupie, hehe! Ludzie wkoło mają lepsze sprzety niż ja, a ja z fotografii żyję (jak [w sensie kasowym] to inna sprawa :p).

Ależ ja jestem upierdliwy :mrgreen:

eReN
11-07-2006, 18:31
Witam. Mam pytanie do was fachowcy.
Uzywam 350D z kitem 18-55 mm i chciałem sobie kupić osłonę przeciwsłoneczną tulipana o np: taką http://www.allegro.pl/item114093211_oslona_przeciwsloneczna_tulipan_58mm _warszawa_cz.html powiedzcie czy moge taką kupić , czy w ogóle mogę taką zastosować do kita bez obawy ze bedzie cos przeszadzac itp.. jezeli nie to czy macie jakies inne osłony zeby mi pokazać.... prosze o opinie... z góry wielkie dzieki ...

pozdrawiam :smile:

Kubak82
11-07-2006, 18:40
a przeczytales w ogole ten watek :shock: :?: bo tu wlasnie o takiej oslonie byla mowa :roll: .. wklejac linki do poprzednich postow to chyba przesada :evil: ..

kami74
11-07-2006, 22:08
A ja kupiłem dzisiaj wkręcaną gumową osłonę szerokokątną. I nie winietuje na 18 mm. Troszke średnio ładna jest ale swoją funkcje spełnia. Pozdr

Kubak82
11-07-2006, 22:26
nie winietuje na 18 mm.

Troszke średnio ładna jest ale swoją funkcje spełnia.

moja oslona tez wyglada.. ok, wcale nie wyglada ;) ale przynajmniej robi to co do niej nalezy czyli poprawia kontrast a nie psuje zdjecia winieta..

pewnie i wygladam mniej "profesjonalnie" bez tulipana na kic'ie (do momentu gdy nie zacznie szalec prawa/lewa :lol: ) ale prawde powiedziawszy to mnie to malo obchodzi :mrgreen:

pozdr.

demir
10-10-2006, 15:00
Wyciagam ten watek, zeby nie tworzyc nowego. Czy ktos moze wie, jakie sa roznice pomiedzy tymi oslonami?
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/4081
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/4080
Konkretnie chodzi o to, czy Canon EW-60D można zastosować z kitem?

Sorcerer
10-10-2006, 23:43
Na pewno można Canon EW-60C. Po co sobie komplikować życie i szukać innej skoro ta jest nawet tańsza i wyraźnie jest napisane, że do kita się nadaje. Miałam taką do kita i polecam, 66,00zł nie majątek.