Zobacz pełną wersję : Canon 80D odszumianie
Hej. Przeglądając ostatnio RAWY z 80D zauważyłem że mają one dość wysokie szumy nawet na iso 800. Jest jakaś opcja w lustrzance aby bardziej zredukować ten szum ? Lub czy znajdę jakis poradnik jak w Photoshopie lub lightroomie usunąć szum ze zdjecia. Próbowałem ostatnio ale gdy mocniej redukuje szum to spada ostrość i odwrotnie, jak wyostrzam zdjęcia to robi się większy szum.
Usuwanie szumu to większy temat, w lightroomie tez jest taki moduł natomoast nie ma jednego modelowego ustawienia, które w każdym przypadku będzie super. Na rynku istnieją lepsze odszumiarki (programy o węższej specjalizacji) za darmo można spróbować wersji trial Topaz Denoise albo DXO Pure RAW. Sprawdzałem oba i usuwają szumy jak dla mnie lepiej niz ustawienia w lightroomie.
RobertON
02-01-2022, 19:39
Odszumianie zastosuj w ACR, możesz użyć w RAW ale i w JPG, wystarczy otworzyć - zakładka Redukcja szumu.
Szum jest na ekranie 100-200%, ale na wydrukach może nie być widoczny nawet dla ISO 3200. Nie bądź szumofobem :)
Wyostrzanie z alt-em dla suwaka Maskowanie w ACR, ale to już końcowa operacja.
Wówczas widzisz kontury, gdzie to będzie wykonane. Wyostrzanie to taka oszukańcza operacja zwiększająca kontrast krawędzi.
Poczytaj:
https://www.swiatobrazu.pl/obrobka-plikow-raw-wyostrzanie-i-redukcja-szumu-poradnik-lightroom-cz-xii-30043.html
Polecam pluginy do PS, PSE, Affinity Photo:
NIK Collection
Imagenomic Noiseware