Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG MACRO

grregorry1
10-06-2006, 14:07
Mam zamiar kupic ten obiektyw (do 350D), czy waszym zdaniem wart jest tych pieniedzy, jak wychodzi jakosc zdjec (mozliwe wady i zalety) oraz czy ktos moze mi podeslac na e-mail jakos fotke ( badz umiescic na forum). Z góry dziękuję.

Slavko
10-06-2006, 18:50
Dobry obiektyw to taki obiektyw, który robi zdjęcia, które Ci zadawalają. Jak utoniesz w magii wykresów, tabelek itd., to ręczę - nie będziesz zadowolony. Moja rada jest taka - idź do sklepu i poproś o założenie szkła. Jeśli efekt Cię zadowoli to bierz. Ja byłem kiedyś posidaczem 28-135 IS. Byłem zadowolony i cieszyły mnie zdjęcia z tego szkiełka, do momantu w którym dowiedziałem się na pewnym forum, że nie powinienem być zadowolony, a zdjęcia z nigo to kaszana :) Chcę, abyś sobie tego oszczędził - nie warto tracić na to czasu.

Encor
11-06-2006, 17:41
Tym niemniej forumowicze zaraz każą Ci kupić Tamrona 28-75/2.8:D

Slavko
11-06-2006, 20:00
Tym niemniej forumowicze zaraz każą Ci kupić Tamrona 28-75/2.8:D
A jak kupisz cokolwiek innego to się dowiesz, że wtopiłeś kasę lub jesteś frajer, bo wszystko inne to: mydło, bliki, aberracja, powoduje frot lub back focus z każdą puszką, winieta, AIDS i ptasia grypa :)

ErnestPierwszy
13-06-2006, 16:39
Jak możesz się wstrzymać do wtorku 20.06 to poczekaj. Będę cały dzień na imprezie własnie z tą sigmą 24-70 f/2.8 DG Macro. Chyba, że będzie lało, to pewnie nie pojadę.
Będę robił zdjęcia na dworzu i trochę pod namiotami z beznadziejnym światłem (tu z lampą).

Sam jestem ciekaw efektów:)

ErnestPierwszy
20-06-2006, 00:15
19.07.2006 - UWAGA nowe, sklepowe egzemplarze mają zazwyczaj FF na 24 mm. Ten model był wypożyczony i nie miał wad. Chcesz kupić to najpierw sprawdź szkło!!!

Póki co 2 fotki z sigmy 24-70 f/2.8.

BEZ JAKIEJKOLWIEK OBRÓBKI.

http://www.lab74.pl/images/IMG_2323.JPG
http://www.lab74.pl/images/IMG_2463.JPG

PS
Może ktoś ten wątek wrzucić do działu "obiektywy..."?

Cichy
20-06-2006, 00:17
O Nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !!!!!!!!!!!

gwozdzt
20-06-2006, 09:15
Nie zapomnij też sprawdzić, jak Ci to będzie w ręcach leżało, bo ta Sigma to straszne bydlę, a 350D maluczki :-)

ErnestPierwszy
20-06-2006, 11:47
Nie zapomnij też sprawdzić, jak Ci to będzie w ręcach leżało, bo ta Sigma to straszne bydlę, a 350D maluczki :-)

Szczerze mówiąc to leży idealnie. Szczególnie z lampą i gripem jest dobrze wyważona. Niestety ma kilka wad i ciągle się zastanawiam czy ją brać czy kupić jednak 24-105L lub 24-70L. Cena ponad x2 ale...

Opiszę wrażenia (mieszane uczucia) z fotografowania z tą sigmą dziś lub jutro wieczorem. Wrzucę też kilka fotek ludzi.

Na dziś nos psa i kwiatek (wygląda na BF, ale wiał wiatr i gałązka się kiwała - sigma ostrzyła idealnie!) muszą wystarczyć:(

dentharg
20-06-2006, 13:07
Ouuu.. ładny egzemplarz się trafił..
Cichy musi cierpieć :)

ErnestPierwszy
21-06-2006, 13:45
Obiecany komentarz:)
Sigma 24-70 f/2.8 EX DG Macro - najnowszy model. Stałe światło 2.8, daje wspaniałą swobodę w fotografowaniu - wiadomo.
Obiektyw jest bardzo duży, ogromna średnica filtra 82 mm może uderzyć po kieszeni. Ja mialem CAŁY CZAS założony filtr UV EX SIGMA, więc te 4 fotki są "przefiltrowane":)

WADY
System dualfocus to bajer, którego nie bardzo rozumiem. Pierścień ostrzenia powinien być pierścieniem ogniskowej. Głupio to sigma wymyśliła, bo ogrom i ciężar obiektywu powoduje pewnie dyskomfort ogniskowania. Trzeba cofać rękę i szukać pierścienia ogniskowej, który w nowym obiektywie chodzi BARDZO ciężko. Po cofnięciu ręki obiektyw traci podparcie i trzeba mocno trzymać body, inaczej zestaw "nurkuje". Nie wiem czy nie jest tak samo w przypadku Canona EF24-70 f/2.8? Nie jest to wadą, bo po założeniu lampy 430EX, cały zestaw z gripem jest dobrze wyważony - jak dla mnie oczywiście.
AF pracuje bardzo głośno. Tak jak wszyscy opisują - wiertarka, ale raczej wysokotonowa, jakby pisk... szybko wkręcanej, lekko zapiaszczonej pokrywki od słoika. ROTFL:))) Lekki obciach wśród profesjonalistów, wszyscy ostrzyli, ale tylko mnie było słychać:(
AF trafiał w 90% przypadków, ale zauważyłem, że trzeba ponaciskać spust migawki, aby upewnić się, że na 100% ostrzymy tam gdzie trzeba. AF lubi sobie pokręcić za każdym razem inaczej.
Lekki żółty odcień zdjęć, ale to wada dla bardzo upierdliwych:)

ZALETY
Cena, cena, cena ponad 2x taniej niż odpowiednik Canona. Tamrona nie biorę pod uwagę, bo zaczyna się od 28 a ja wolę wszechstronniejszy zakres. 75-70 to raczej nie bardzo widać, a 24-28 już tak.
Ostre zdjęcia, oczywiście lekko ostrość spada przy 2.8, ale kolejne przysłony 3.2 i 3.5, jak dla mnie, żyleta.
Duża średnica filtra robi wrażenie na fotografowanych. Tak to ważne, bo widać, że fotografuje ktoś kto się na tym zna. Poważnie! Śmieszne, ale działa:)
Wszechstronny zakres ogniskowej od 24 do 70. Jak dla mnie idealny zakres, no może tak do 105 byloby cudownie - oczywiście ze światłem 2.8:)))
Na cropie - 350D - nie odczuwam braku szerokiego kąta. Robiłem w domu zdjęcia rodzince i mieściłem sie na styk w pokoju:)
3 lata gwarancji to też bardzo ważna zaleta sigmy EX w Polsce.

Jak jeszcze sobie coś przypomnę to dopiszę:)

Reasumując, idealne rozwiązanie dla fotografa, który jeszcze nie zarobił na L-kę:)

PS
Ja tego obiektywu już nie mam. Był to wypożyczony egzemplarz z SIGMA Pro Centrum:)))

Adam_Max
30-06-2006, 07:28
Nie chciałem zakładać nowego wątku więc podpisuje się pod tym. Potrzebny mi nowy "roboczy" obiektyw na wesela i wybrałem sobie tą sigmę.
Chciałem złożyć zamówienie w sklepie na niego jednak zaskoczyła mnie cena jaką sobie za niego liczą.
Sugerowana cena sigmy to 2400 zł, na allegro można ją kupić za 1700 zł, a oni mi powiedzieli że będą go mieli za 1369 zł przy wpłacie gotówką, z tym że nie mają na sklepie i dopiero muszą zamawiać.
I teraz pytanie do znawców tematu czy istnieją jakieś wadliwe serie tego obiektywu albo uboższe wersje bo dla mnie ta cena jest podejrzana.

merger
30-06-2006, 08:22
daj znac jeszcze co to za sklep :)

ErnestPierwszy
30-06-2006, 11:18
Nie chciałem zakładać nowego wątku więc podpisuje się pod tym. Potrzebny mi nowy "roboczy" obiektyw na wesela i wybrałem sobie tą sigmę.
Chciałem złożyć zamówienie w sklepie na niego jednak zaskoczyła mnie cena jaką sobie za niego liczą.
Sugerowana cena sigmy to 2400 zł, na allegro można ją kupić za 1700 zł, a oni mi powiedzieli że będą go mieli za 1369 zł przy wpłacie gotówką, z tym że nie mają na sklepie i dopiero muszą zamawiać.
I teraz pytanie do znawców tematu czy istnieją jakieś wadliwe serie tego obiektywu albo uboższe wersje bo dla mnie ta cena jest podejrzana.

Może to być stara wersja tego szkła. Nie ma napisu MACRO. To jedyna różnica.
ALE - ponoć w nowej wersji z napisem MACRO, cos tam jeszcze poprawili.
Ja wybrałbym tą najnowszą wersję DG MACRO.

I jeszcze jedno. CZY ta cena to netto czy brutto? Bo 1369+22%VAT = 1670 zł

ErnestPierwszy
30-06-2006, 13:39
19.07.2006 - UWAGA nowe, sklepowe egzemplarze mają zazwyczaj FF na 24 mm. Ten model był wypożyczony i nie miał wad. Chcesz kupić to najpierw sprawdź szkło!!!

A tu oryginał z powyższej sesji, niestety po zmniejszeniu...

http://www.lab74.pl/images/sigma2470dgmacrokwiat.jpg

Pozdrawiam.

merger
30-06-2006, 20:18
wyglada na dlugosc prawie tak wielka jak sigma 70-300 zwinieta do 70.

jadeit
30-06-2006, 21:09
tu fotki robione taką sigmą na f/2.8 - f/3.5 jak dobrze pamiętam

http://www.asfalt.osw.pl/main.asp?page=5&gid=20&proj=Piotr%20Rubik%20-%20Eurydyki%202005

jedno z tych zdjęć jest na CD tego Pana

tu fotki robione sigmami :)
http://www.asfalt.osw.pl/main.asp?page=5&gid=20#Piotr%20Rubik%20-%20Eurydyki%202005

pozdrawiam

jadeit
30-06-2006, 21:14
Na cropie - 350D - nie odczuwam braku szerokiego kąta.

doczuł byś tu :

http://www.asfalt.osw.pl/main.asp?page=5&gid=49&proj=Eifel%20Tour

to sie ledwo na 18mm mieściło

ale potwierdzam IMO obiektyw zacny dla nieonanisty wiedzącego czego szuka i zdecydowanego na efekty :)

pozdrawiam

Adam_Max
12-07-2006, 15:13
Witam
Chcę kupić ten obiektyw, byłem w sklepie zrobiłem kilka testów i jestem ogólnie zadowolony ze zrobionych zdjęć za małym wyjątkiem. Zrobiłem test na BF i FF przy ogniskowej 70 wychodzi iż ostrzy idealnie ale przy ogniskowej 24 ostrość jest poważnie przesunięta na zdjęciu w kierunku obiektywu.
Pytanie moje czy to możliwe aby BF występował przy szerszym ogniskowaniu a przy 70 ostrzy idealnie czy jest to raczej błąd złego wykonania testu.

ErnestPierwszy
12-07-2006, 15:24
Witam
Pytanie moje czy to możliwe aby BF występował przy szerszym ogniskowaniu a przy 70 ostrzy idealnie czy jest to raczej błąd złego wykonania testu.

Możliwe, ale pownineś powtórzyć test na czymś bardzo kontrastowym, aby być w 100% pewnym, że jest ok. Czasami wydaje się, że ostrzymy OK, ale wielkość punktu AF jest dość duża i może ostrzyłeś dalej/bliżej.
Dodatkowo, trzeba ponaciskać kilka razy spust migawki aby upewnić się, że obiektyw nie doostrza (nie słychać pracy AF)...
Testowałem tą sigmę i klikałem 3-4 razy zanim pstryknąłem fotkę. 98% wyszło ostrych.

Ale... sigmy znane są z BF i FF, więc wszystko jest możliwe:)

KuchateK
12-07-2006, 16:01
Co do FF (do obiektywu) w tej sigmie na szerokim to potwierdzam ta przypadlosc. Moja tez to miala. Na dodatek nie takie typowe FF pare mm tylko cale kilometry wrecz :)

Adam_Max
12-07-2006, 21:59
Przeanalizowałem sobie dokładnie wszystkie zrobione zdjęcia testowe w domu i potwierdził się straszny FF przy ogniskowej 24mm. Płaszczyzna ostrości przesunita jest jakieś o 10% to trochę za dużo.
Chciałem dać nawet linki do oryginałów ale nie wiem czy mogę bo pliki mam na swojej stronie i jeszcze o reklamę będę posądzony.

ErnestPierwszy
13-07-2006, 10:13
Daj go do serwisu lub jak możesz wymień na inny egzemplarz.
Trochę mnie to zmartwiło, na dpreview też jest nowy wątek o FF na 24 mm. Może znowu jakaś niedorobiona partia.

Jestem przed wyborem szkła i już nie wiem co kupić:( Może wbrew moim wcześniejszym postom kupić konkurencyjnego Tamrona? Nawet roważam zakup 17-85IS...

gietrzy
13-07-2006, 10:19
Nawet roważam zakup 17-85IS...
ODRADZAM :mrgreen:

ErnestPierwszy
14-07-2006, 11:39
ODRADZAM :mrgreen:

Znam wady tego 17-85IS, ale znam też zalety. Fotki jakie robię i które udaje mi się sprzedać nie są drukowane w formacie większym niż A4...często na kiepskim papierze (gazeta lub grawerka), więc chyba nie ma się czym przejmować.
Jak zarobię to i tak kupię 24-105LIS lub 24-70L.

Adam_Max
17-07-2006, 17:44
Daj go do serwisu lub jak możesz wymień na inny egzemplarz.
Trochę mnie to zmartwiło, na dpreview też jest nowy wątek o FF na 24 mm. Może znowu jakaś niedorobiona partia....

Nie mam co oddawać do serwisu bo testowałem wtedy obiektyw we Wrocławskim sklepie który dopiero zamierzałem kupić.

Natomiast dzisiaj wróciłem z Krakowa gdzie też testowałem tą samą Sigmę. Efekty testu takie jak poprzenio przy 70mm ostrzy w punkt a przy 24mm jest FF okolo 10%. Wygląda na to że to normalna właściwość tego obiektywu bo sam już przetestowałem 3 egzemplarze i wszystkie pracują tak samo.
I teraz mam dylemat bo taki FF według mnie jest już trochę sporo a za nowego 24-70 z canona to 5000 zł trzeba dać.

Adam_Max
18-07-2006, 09:17
Wrzuciłem 2 fotki z mojego testu w sklepie na FF/BF. Ciekawi mnie co Wy o tym sądzicie.
test 70mm (http://img154.imageshack.us/my.php?image=70krakfi6.jpg)
test 24mm (http://img225.imageshack.us/my.php?image=24krakia6.jpg)

Richie
18-07-2006, 09:45
Na 24mm masz dość duży FF a na 70mm mały ale widoczny BF (choc piszesz ze jest w punkt) .Dziwne rozjazdy masz,ja bym popróbował jeszcze na innych egzemplarzach.

ErnestPierwszy
18-07-2006, 10:23
Jesteś pewien, że na 24 mm ostrzyłeś na krzyżyk? Punkty AF są bardzo duże i o pomyłkę bardzo łatwo.

Ja testowałem wypożyczoną sigmę 24-70 f2.8 DG M na ustawionych co 5 cm trzech bateriach jedna za drugą, z przesunięciem o 1 cm. Ostrość na 1, 2 i 3. Po obejrzeniu zdjęć na komputerze wszystkie próby były OK.

Taki test na kartce nic nie daje. Tak testowałem kita i był BF a ostrzy dobrze. Po drugie pownieneś położyć jakąś kostkę na tym krzyżyku, bo AF powinien trafiać na prostopadłą do obiektywu płaszczyznę. Zerknij na optyczne.pl (http://optyczne.pl)tam mają odpowiednią tarczę do testów AF.

Adam_Max
18-07-2006, 10:37
Zrobiłem kilkadziesiąt różnych zdjęć każde powtarzając po kilka razy, nie ma mowy o pomyłce a na tym zdjęciu tylko dokładnie widać jaka jest skala FF.

ErnestPierwszy
18-07-2006, 11:24
Zrobiłem kilkadziesiąt różnych zdjęć każde powtarzając po kilka razy, nie ma mowy o pomyłce a na tym zdjęciu tylko dokładnie widać jaka jest skala FF.

To tylko wymiana, albo kalibracja w serwisie sigmy.

Adam_Max
18-07-2006, 12:59
Jaka wymiana przecież pisałem że testowałem te obiektywy w sklepie przed zakupem – nie chciałem kupować kota w worku

ErnestPierwszy
18-07-2006, 13:09
Czyli ogólnie nie warto:(
Dziwne, bo ta sigma z pro centrum w Warszawie nie miała takich przypadłości. Cały czas waham się co kupić...

Adam_Max
18-07-2006, 13:26
Ja na razie muszę kupić na szybko coś w przystępnej cenie więc kupię tamrona 28-75.
Pół roku temu pokusiłem się o kupno w ciemno w Niemczech 24-70L Canona i mam nauczkę bo kasa poszła w błoto (walnięty i to na amen).
A jeszcze co do pracy tej sigmy - przy małych kontrastach ciężko w ogóle ustawić ostrość. Auto focus działa tak jak taki mój stary 28-80/3,5-5,6 z canona który się zatarł - głośno piszczy dokładnie tak samo.

faraon20
18-06-2014, 08:53
Panowie pytanie, 949 złotych za taki obiektyw w bardzo dobrym stanie, opłaca się?

--- Kolejny post ---

Panowie pytanie, 949 złotych za taki obiektyw w bardzo dobrym stanie, opłaca się?

dj_exon
18-06-2014, 09:00
do jakiego aparatu ? jak do FF to prędzej ale za 800zł !

--- Kolejny post ---

do jakiego aparatu ? jak do FF to prędzej ale za 800zł !

faraon20
18-06-2014, 09:04
Pewnie że do FF, dokładnie 5d. A czemu 800 zł?
Dopiero wchodzę w temat canona dlatego też potrzebuję pomocy. Jeżeli na obiektywnie nie ma oznaczenia HSM to znaczy że jest to jedna ze starszych wersji Sigmy?
Ale rozumiem że obiektyw będzie działał prawidłowo łącznie z AF?

--- Kolejny post ---

Pewnie że do FF, dokładnie 5d. A czemu 800 zł?
Dopiero wchodzę w temat canona dlatego też potrzebuję pomocy. Jeżeli na obiektywnie nie ma oznaczenia HSM to znaczy że jest to jedna ze starszych wersji Sigmy?
Ale rozumiem że obiektyw będzie działał prawidłowo łącznie z AF?

dj_exon
18-06-2014, 09:42
HSM (Hyper Sonic Motor) - poszukaj po prostu na stronie Sigmy są opisy !
800zł bo tyle jeszcze warto i też zależy od egzemplarza na jaki trafisz, często mają BF/FF i kalibracja to kolejna kasa !

--- Kolejny post ---

HSM (Hyper Sonic Motor) - poszukaj po prostu na stronie Sigmy są opisy !
800zł bo tyle jeszcze warto i też zależy od egzemplarza na jaki trafisz, często mają BF/FF i kalibracja to kolejna kasa !

faraon20
18-06-2014, 10:40
Doskonale wiem co znaczy HSM, tylko z tego co się mniej więcej orientuję obiektywy z HSM to była druga wersja tego szkła. Pierwsza to chyba ta którą upolowałem.

--- Kolejny post ---

Doskonale wiem co znaczy HSM, tylko z tego co się mniej więcej orientuję obiektywy z HSM to była druga wersja tego szkła. Pierwsza to chyba ta którą upolowałem.

dj_exon
18-06-2014, 10:49
jak pisałem bez hsm max 800zł w super stanie się opłaca !

--- Kolejny post ---

jak pisałem bez hsm max 800zł w super stanie się opłaca !