PDA

Zobacz pełną wersję : EOS 77D i przeswietlone zdjęcia

dyson
28-12-2021, 14:00
Kilka tygodni temu zauważyłem że aparat zaczął robić wszystkie zdjęcia mocno prześwietlone. Poniżej kilka informacji które byćmoże są istotne:
- Wcześniej działał poprawnie, nie miałem z nim żadnych problemów. Leżał w futerale nieużywany przez jakiś czas, rozładowała się jedynie bateria.
- Sam aparat nie zgłasza żadnych błędów
- PRaktycznie wszystkie zdjęcia są mocno prześwietlone, niezależnie od ustawień. Zmieniałem tryby, balansy bieli, próbowałem ręcznych ustawień przysłony i czasu naświetlania ale efekt ciągle ten sam.
- Dokonałem czyszczenia matrycy z menu kilkukrotnie
- Bez różnicy czy z lampą czy bez
- Odpinałem standardowy obiektyw kilukrotnie (EFS 18-55mm)
- Przywracałem ustawienia domyślne i kaswowałem wszystkie ręczne ustawienia wcześniejsze (Tryb M, potem Menu)
- Co dziwne, filmy nagrywane aparatem są POPRAWNE, nie ma efektu prześwietlenia.
- Nie mam innego obiektywu zeby sprawdzic czy szwankuje body czy obiektyw.
- Jedynie ręczne ustawienie ekspozycji na -5 (minimalna wartość) w trybie manual daje zdjęcia przypominające domyslne ustawienia

Zanim oddam aparat do serwisu chciałem się zapytać tutaj, może macie jakieś hipotezy

73017302

Heldbaum
28-12-2021, 15:56
Wymieniłeś wszystkie możliwe parametry, z wyjątkiem korekty naświetlania +/-

Jak nie masz innego obiektywu, to ustaw tryb AV, upewnij się, że korekta naświetlania i wszystko jest dobrze, a następnie ustaw przysłonę 16 (powiedzmy) i spójrz w obiektyw, podczas robienia zdjęcia, czy rzeczywiście się przymyka do tej wartości. Albo prościej, użyj przycisku podglądu głębi ostrości.

mkamelg
28-12-2021, 16:16
https://serwis.proclub.pl/blog/aparat-robi-przeswietlone-zdjecia/

Heldbaum
28-12-2021, 16:31
Można i tak, tylko że właściwie każde zdanie w tym artykule (a jest ich w sumie trzy) kończy się słowami - Należy oddać aparat do serwisu. Nie jest to dziwne, w sumie to strona serwisu :mrgreen: Nie jestem pewien, czy akurat o to chodziło pytającemu...

atsf
29-12-2021, 02:23
Czy w trybie LV też występuje ten efekt? Pomiar światła przez fotokomórki ulokowane po obu stronach okularu jest preselektywny przy pełnym otworze przesłony, a nie dynamiczny, więc zawieszanie się przesłony (uszkodzenie obiektywu), lub brak sygnału na stykach sterujących elektromagnesem ją zamykającym może doprowadzić do prześwietleń, a w trybie LV światłomierzem jest matryca działająca dynamicznie w trybie ciągłym. Jeżeli przesłona się domyka do najmniejszego otworu, to problem nie leży ani w obiektywie, ani w stykach. Jeżeli się nie domyka, to spróbuj przeczyścić styki w obiektywie i w aparacie, najlepiej alkoholem izopropylowym. Jak to nie zadziała, to musi być jakieś uszkodzenie elektroniki.

dyson
29-12-2021, 11:12
Czy w trybie LV też występuje ten efekt? Pomiar światła przez fotokomórki ulokowane po obu stronach okularu jest preselektywny przy pełnym otworze przesłony, a nie dynamiczny, więc zawieszanie się przesłony (uszkodzenie obiektywu), lub brak sygnału na stykach sterujących elektromagnesem ją zamykającym może doprowadzić do prześwietleń, a w trybie LV światłomierzem jest matryca działająca dynamicznie w trybie ciągłym. Jeżeli przesłona się domyka do najmniejszego otworu, to problem nie leży ani w obiektywie, ani w stykach. Jeżeli się nie domyka, to spróbuj przeczyścić styki w obiektywie i w aparacie, najlepiej alkoholem izopropylowym. Jak to nie zadziała, to musi być jakieś uszkodzenie elektroniki.

Dziękuję wszystkim za rady i wskazówki.

Eksperymentowałem ze skrajnymi wartosciami przyslony obserwując obiektyw i widze zmieniajaca sie przyslone wiec wnioskuje ze przynajmniej przyslona dziala poprawnie.
Styki przeczyscilem i nic to nie pomoglo.
Trybu LV nie mam (M, Av, Tv, P spośród tych manualnych)
Zdjęcie z przysłona 22 w trybie Av (ISO AUTO 5000, czas auto 1/30 s) i tak jest przeswietlone wyraznie.

Chyba czas skontatkowac sie z serwisem :(

Heldbaum
29-12-2021, 12:50
Tryb LV to nie jest tryb pracy aparatu, jak M, Av, czy Tv. To po prostu włączony podgląd na ekranie lcd z tyłu (LV - Live View)

I czemu ISO auto? Weź ustaw program Av, ISO 200, albo 400, przysłonę najpierw małą (f 4,5), później dużą (f 16), stań przy oknie i zrób zdjęcie. Zrób też w trybie Lv (jak radzi Atsf) i popatrz co się będzie działo. Poeksperymentuj trochę sam, a nie od razu do serwisu. Tak Ci się śpieszy z wydaniem kasy?

p0m
31-12-2021, 02:56
aw full automacie aparat robi dobre fotki? jeśli tak, to coś poustawiałeś nie tak w innych trybach.

dyson
04-01-2022, 12:38
aw full automacie aparat robi dobre fotki? jeśli tak, to coś poustawiałeś nie tak w innych trybach.

Nie, w full auto itp zawsze są prześwietlone. Tylko tryb manual i ręcznie ograniczenie daje jakis skutek.
To tez nie kwestia obiektywu bo sprawdzałem go z innym i tez bylo przeswietlone.
W serwisie na razie nic więcej nie wymyślili.