Zobacz pełną wersję : Zakup aparatu APS-C (m50)
Witajcie!
Sprzedałem swojego Canona 600d i jego szklarnię. Napaliłem się na Sony i wybrałem RX10 m.2! Dyplomatycznie rzecz ujmując - nie wiem czy ponownie bym go zakupił! Jednak teraz chcę wrócić do świata APS-C. Korci mnie na swój sposób M50 m.2! Ale przyszłości tego systemu nie widać. A na aps-c z bagnetem R (w jakiejś sensownej cenie trzeba lata poczekać - o ile w ogóle coś będzie). FF nie potrzebuje, pomijając finanse - fizycznie są to za duże zabawki (lubię duże zakresy ogniskowych). System m4/3 odpada - był fajny ale w roku 2016! I ten M50 korci. Kieszonkowy i patrząc na to co widać z nagrań realnych użytkowników - robiący naprawdę fajne filmy. A jak z waszymi opiniami o m50?
Witajcie!
Sprzedałem swojego Canona 600d i jego szklarnię. Napaliłem się na Sony i wybrałem RX10 m.2! Dyplomatycznie rzecz ujmując - nie wiem czy ponownie bym go zakupił! Jednak teraz chcę wrócić do świata APS-C. Korci mnie na swój sposób M50 m.2! Ale przyszłości tego systemu nie widać. A na aps-c z bagnetem R (w jakiejś sensownej cenie trzeba lata poczekać - o ile w ogóle coś będzie). FF nie potrzebuje, pomijając finanse - fizycznie są to za duże zabawki (lubię duże zakresy ogniskowych). System m4/3 odpada - był fajny ale w roku 2016! I ten M50 korci. Kieszonkowy i patrząc na to co widać z nagrań realnych użytkowników - robiący naprawdę fajne filmy. A jak z waszymi opiniami o m50?
Ja focę m6 i nie stresuje mnie przyszłość lub jej brak tego systemu. Nie wiem czy Canon z niego zrezygnuje, bo osobiście uważam, ze byłby to błąd. System R nawet w wersji apsc będzie zbyt drogi dla początkujących użytkowników. Będzie też ciężki, a nie wszyscy to lubią. Ja uwielbiam system M i polecam. Trochę faktycznie z obiektywami bywa różne, zwłaszcza jak ktoś nie chce się przekonać do ciężkich szkieł lustrzankowych (czyli jak ja :D ), ale jak się postarasz i ... masz kasę (bo to warunek bezwzględny) to nie ma mocnych - coś tam zawsze znajdziesz. Jeśli masz szkła od 600d, to nie spiesz się ze sprzedażą. Przemyśl to, bo może niektóre zwłaszcza np. tele lub macro mogą się przydać po adapterze. Canon m50mk2 to odrobine poprawiona wersja m50. Poprawki głównie ograniczają się do opcji video i trochę AF. Myślę, ze warto, choć mnie marzy się bardziej m6mk2... ale póki co zostaje przy mojej starej m6...
Też nie przejmował bym się "brakiem przyszłości" systemu M, bo to nie w tym tkwi mz problem, czy on ma przyszłość, lecz w tym, co możesz mieć zamiast niego już dzisiaj. Po odrzuceniu micro 4/3 i lustrzanek zostaje Ci albo Canon, albo SONY a-coś-tam. Już SONY a6100 leje wszystkie Canony serii M i nie tylko pod względem AF i jakości jpg z aparatu, tyle że ma kiepską rozdzielczość EVF, ale możesz też na nim używać innej optyki, także Canon EF przez adapter, więc sprzęt ma duże możliwości adaptacyjne. M 50 nie mam, mam M5, który ma gorszy AF i funkcje filmowe, ale do mojego użytku wystarcza. W tym momencie M50 jest niezłym wyborem, jeśli uprzesz się przy Canonie, bo ma EVF w przeciwieństwie do M6 Mk II. Przy tym drugim 32 Mp to z kolei taka reklama, że szyld firmę zasłania ;)
Sony zaprzestało produkcji a6100. Choć wydaje mi się nie tylko drogim aparatem co też i konkurencją dla ZV-E10! Jak i w a6100 masz bardzo skąpe opcje dotykowe. Z jednej strony to trochę kpina. Co do Sony jako marce jestem obecnie trochę rozczarowany.
REX:
Zgadzam się z Tobą. Sony jest w dużej mierze obecnie przereklamowane i do tego to bardzo drogi system. Jedyna zaleta to faktycznie duża ilośc obiektywów natywnych, ale za to stosunkowo bardzo drogich.
ATSF:
Co do m6mk2 to fakt 32mp to głównie reklama... ale w nim nie o to chodzi. On jest fajnie rozbudowany pod kątem macro... a ja to preferuje. Poza tym m6mk2 ma bardzo dobry AF, taki sam jak w RP (moim zdaniem może wypadać lepiej niż Sony, bo Sony w wielu korpusach AF ma taki sobie). Brak EVF mi akurat nie przeszkadza. Mnie bardzo dobrze kadruje się przez tylny wyświetlacz. Choć jeśli ktoś wcześniej używał lustra to może faktycznie mieć problem z przestawieniem się. Zewnętrzny jest, ale za ok. 1000zł i do tego blokuje gorąca stopke, więc lipa.
Ciekawe uwagi. Podobno istnieje tylko Sony i Canon. Otóż nie. Istnieje jedna z 2 najważniejszych firm czyli Nikon oraz istnieje coś takiego jak Fujifilm. Oferta Nikona jest na razie skromna, ale ten system oferował i oferuje pewne rozwiązania (sensowne i pozyteczne) jakich np nie oferował Canon. Tak samo jak zresztą Pentax, no ale ta firma nie chce wchodzić w bezlustra.
Nikon na teraz ma Z50 oraz dla miłośników stylu retro blizniaczego Zfc. 2 małe obiektywy ci załatwiają zakres od 16 do 250 mm.
Fujifilm ma sporo ciekawych obiektywów (szczególnie stałoogniskowych jasnych). Tylko trochę drogich, no i nie daje opcji przesiadki na FF.
Ciekawe uwagi. Podobno istnieje tylko Sony i Canon. Otóż nie. Istnieje jedna z 2 najważniejszych firm czyli Nikon oraz istnieje coś takiego jak Fujifilm. Oferta Nikona jest na razie skromna, ale ten system oferował i oferuje pewne rozwiązania (sensowne i pozyteczne) jakich np nie oferował Canon. Tak samo jak zresztą Pentax, no ale ta firma nie chce wchodzić w bezlustra.
Nikon na teraz ma Z50 oraz dla miłośników stylu retro blizniaczego Zfc. 2 małe obiektywy ci załatwiają zakres od 16 do 250 mm.
Fujifilm ma sporo ciekawych obiektywów (szczególnie stałoogniskowych jasnych). Tylko trochę drogich, no i nie daje opcji przesiadki na FF.
Właśnie te przesiadki na szkła FF są jedną z atrakcji niektórych systemów ML, a skoro kolega już w systemie Canona się trochę zagnieździł, to opcja pozbycia się wszystkich szpejów od niego może się po prostu nie udać. Przesiadka na Fuji musiałaby być totalna i nietania, i to samo z Nikonem.
dredorc40
25-12-2021, 07:41
Mam m50,M6 też fajny jednak brak EVF w moim przypadku nie do przyjęcia. Do tego szkiełka 22mm i 11-22 mm i wszystko pieknię śmiga.Fotki wychodzą super.Na półce od pół roku leży C 77d i nie wiem czy wrócę do niego.Słabą stroną jest z pewnością wbudowana lampa błyskowa.Jesli potrzebujesz małego ( lekki i poręczny) i dobrego zestawu to M50 lub m6 zaspokoi twoje potrzeby.Dzieki adapterowi podpinam do niego też 24-105L i 70-200L. Wspominasz też o systemie R , niestety jak dla mnie nie tez przedział cenowy zwłaszcza obiektywy z serii L ceny masakra.
dredorc40 - A dało by radę podesłać mi jakieś fotki i filmy?
Jacek_Z - Nikon odpada (nie klei mi się w ogóle ta marka), Fuji no już bardziej ale ale ale wolę Canona. Canon mi leży, sprzedałem 600d bo był nie poręczny. Matryca też miała swoje lata. Ale patrząc na jakość zdjęć, no to brakuje mi tego 600d.
eos m10 - Sony nie jest nie tyle przereklamowane (choć też) co bardziej przecenione. Mam wręcz wrażenie, że obecnie w stosunku ceny do jakości czasem smartphony wychodzą lepiej. Przykładowo Sony a6000 (najlepiej sprzedający się model na rynku Sony) stoi z ceną już z dwa lata, a jest na rynku od 2014 roku :) Inna sprawa, że to też wiele mówi o rynku foto, który mocno przerzucił się na wiele bardziej rentowny segment FF (mniejsza ilość sprzedanych egzemplarzy ale z większym zyskiem). Mój 600d miał sporo wad - już nawet patrząc na specyfikację i miałem go około 9 lat. Był już jego czas (około 80 tys przebiegu).
Chciałbym jeszcze sensowne 4k ale w tych cenach i segmencie szkoda trochę zawracać sobie tym głowę (Crop mi nie przeszkadza ale Rolling Shutter już tak).
jan pawlak
25-12-2021, 10:28
Mogę rozumieć Twój sentyment, Nikon produkował bardzo dobry sprzęt i z tego powodu cieszył sie dużym uznaniem.
Ale tak już nie jest.
Jeśli jesteś innego zdania to jak przekonasz tych ludzi co wypożyczają sprzęt w Lensrentals ???
Mają pełny wybór i płacą za to co potrzebują.
To co ludzie pożyczają jest w sumie bardzo dobrą miarą możliwosci sprzętu i jego jakości z tego co oferują teraz wszystkie firmy foto
Wątek tutaj na naszym portalu
https://www.canon-board.info/threads/117089-Jaki-sprz%C4%99t-wypo%C5%BCyczaj%C4%85-w-Lensrentals?p=1430006#post1430006
jp
PS
I praktycznie nikt nie pożycza sprzętu APS-C
Sentyment ciągnie niektórych w stronę marki Fiat. Tak samo dzieje się z fanami marki Nikon. Jest kwestią czasu jej koniec.
Mogę rozumieć Twój sentyment, Nikon produkował bardzo dobry sprzęt i z tego powodu cieszył sie dużym uznaniem.
Ale tak już nie jest.
Jeśli jesteś innego zdania to jak przekonasz tych ludzi co wypożyczają sprzęt w Lensrentals ???
Czytałem. Pozycja nr 1 Canon C70, poz. 5 - Blackmagic, poz. 6 - Red. Przecież to jest niemal wypożyczalnia sprzętu Video ;)
Sentyment ciągnie niektórych w stronę marki Fiat. Tak samo dzieje się z fanami marki Nikon. Jest kwestią czasu jej koniec.
Tak tak, ban na Nikoniarzach obowiązuje.
Czy ty czasami napiszesz coś normalnego na tym forum, czy będziesz produkował wyłącznie zaczepne posty?
Czytałem. Pozycja nr 1 Canon C70, poz. 5 - Blackmagic, poz. 6 - Red. Przecież to jest niemal wypożyczalnia sprzętu Video ;)
to co cytujesz tabelka popularności nowych 2021 produktów (trzeba przeczytać opis) ;)
poniżej tabelka popularności wszystkich produktów - całe podium zajęte przez canona R5 5DIV 24-70 2.8II - nikona brak
dredorc40
25-12-2021, 12:11
dredorc40 - A dało by radę podesłać mi jakieś fotki i filmy?
Jacek_Z - Nikon odpada (nie klei mi się w ogóle ta marka), Fuji no już bardziej ale ale ale wolę Canona. Canon mi leży, sprzedałem 600d bo był nie poręczny. Matryca też miała swoje lata. Ale patrząc na jakość zdjęć, no to brakuje mi tego 600d.
eos m10 - Sony nie jest nie tyle przereklamowane (choć też) co bardziej przecenione. Mam wręcz wrażenie, że obecnie w stosunku ceny do jakości czasem smartphony wychodzą lepiej. Przykładowo Sony a6000 (najlepiej sprzedający się model na rynku Sony) stoi z ceną już z dwa lata, a jest na rynku od 2014 roku :) Inna sprawa, że to też wiele mówi o rynku foto, który mocno przerzucił się na wiele bardziej rentowny segment FF (mniejsza ilość sprzedanych egzemplarzy ale z większym zyskiem). Mój 600d miał sporo wad - już nawet patrząc na specyfikację i miałem go około 9 lat. Był już jego czas (około 80 tys przebiegu).
Chciałbym jeszcze sensowne 4k ale w tych cenach i segmencie szkoda trochę zawracać sobie tym głowę (Crop mi nie przeszkadza ale Rolling Shutter już tak).
Wnecie masz pełno fotek nawet w RAW np.dpreview
Wnecie masz pełno fotek nawet w RAW np.dpreview
No z tymi fotkami w necie, to nie zawsze tak różowo. Sa często robione chyba przez artystów, albo po obróbce i to ciętej bo u mnie jakoś prawie nigdy nie uzyskuje takich efektów jak widac na tych fotach z netu.
A TERAZ OGÓLNIE:
Każdy system ma swoje wady i zalety. Problem w tym, by wybrać optymalny dla siebie. ja Sony nie lubie, ze względu na kiepski jak dla mnie balans bieli i paletę barw, bardzo słabą ergonomie i ceny, które w najmniejszym stopniu nie są adekwatne do wartości produktu. Sporo uzytkowników narzeka tez ostatnio na AF, który nie zawsze sprawuje się tak legendarnie jak w reklamach. Nikon... problem chyba głównie w AF i obiektywach... systemy 3/4 są fajne dla amatorów - sporo automatyki..., często też maja bardzo drogie obiektywy. Dla mnie Canon jest dość optymalny, choć coś mnie trafia jak trzeba lekki i dobry obiektyw tele lub macro do niego dostać! Nie mniej jednak pod względem puszki jest ok.; przynajmniej moja m6-ka jest ok. :)
Masz M czyli M ci pasuje, choć jak dla nie to nie jest perspektywiczny system. Nic nie wspomniałeś o Fujifilm, choć wg mnie jesli brać pod uwagę jedynie APS-C to to jest najfajniejszy system.
to co cytujesz tabelka popularności nowych 2021 produktów (trzeba przeczytać opis) ;)
poniżej tabelka popularności wszystkich produktów -
Pierwsze tabelki to nawet mieszanka aparatów, kamer, obiektywów.
Jakąkolwiek z tabelek bys nie brał pod uwagę to strasznie wysoko są specjalistyczne sprzęty filmowe. Tabelka Camera brand - pozycja 3 Blackmagic, 9 Red, 11 GoPro, 12 Arri.
Jak dla mnie to tu sprzet filmowy jest mocno nadreprezentowany. Przypomnę, że chętnie się filmuje też bezlusterkowcami Sony oraz aparatami Canona, Nikona - nie bardzo. Czyli modele Sony i Canona zapewne były w jakiejś (dużej) części wypożyczane do filmowania, bo wypożyczenie Arri zapewne jest droższe.
Jak dla mnie to są statystyki wypożyczalni sprzętu głównie Video. To raz. A dwa to popularność nie świadczy o przewadze jakościowej. Jest wiele innych czynników - marketing, opinie (nie zawsze słuszne stereotypy) niska cena itd.
Masz M czyli M ci pasuje, choć jak dla nie to nie jest perspektywiczny system. Nic nie wspomniałeś o Fujifilm, choć wg mnie jesli brać pod uwagę jedynie APS-C to to jest najfajniejszy system.
Pierwsze tabelki to nawet mieszanka aparatów, kamer, obiektywów.
Jakąkolwiek z tabelek bys nie brał pod uwagę to strasznie wysoko są specjalistyczne sprzęty filmowe. Tabelka Camera brand - pozycja 3 Blackmagic, 9 Red, 11 GoPro, 12 Arri.
Jak dla mnie to tu sprzet filmowy jest mocno nadreprezentowany. Przypomnę, że chętnie się filmuje też bezlusterkowcami Sony oraz aparatami Canona, Nikona - nie bardzo. Czyli modele Sony i Canona zapewne były w jakiejś (dużej) części wypożyczane do filmowania, bo wypożyczenie Arri zapewne jest droższe.
Jak dla mnie to są statystyki wypożyczalni sprzętu głównie Video. To raz. A dwa to popularność nie świadczy o przewadze jakościowej. Jest wiele innych czynników - marketing, opinie (nie zawsze słuszne stereotypy) niska cena itd.
widzę że trzeba zacytować tabelkę:
1.canon R5
2. canon 5d4
3.canon24-70 2.8II
4.canon R6
5.sony alfa a7S III
.
.
.
12.canon eos c300
12. blackmagic pocket cinema camera 6K
.
.
17.canon eos c70
18.canon c200
sprzęty typowo filmowe 5(A7SIII) 12 i 13 oraz 17 i 18 pozycja
podium dlacanona potem mieszanka sony canon
tabelka camera brands
canon 38%
sony 26%
blackmagic 7.85%
nikon 6.36% <---- i to jest jedyny wynik nikona
tabelka lens brands
canon 37%
sony 15%
sigmma 11%
nikona brak czyli w tej tabeli wynik poniżej 0.5%
Umiem czytać. Tylko, że ja wyciągam inne wnioski już ty.
A już w ogóle te tabele nie mają nic wspólnego z tematem jakie APS-C kupi eos m10
Witajcie!
M50 to ewidentnie fajny aparacik. Zrobiłem nim jakieś 8k fotek i zawsze byłem pod wrażeniem pozytywnym. Nie focę na wysokim ISO (powyżej 1600) i nie robię w warunkach ekstremalnych dla AF- zwykłe śledzenie twarzy-oka i tyle. Obrazek bardzo fajny, soczysty, łatwy w obróbce.
Ostatnio zmieniłem M50 na M6II ze względu na obsługę praktycznie identyczną z R no i oczywiście stosowną promocję.
W przyszłości wszyscy będziemy martwi - system M też pewnie kiedyś.
Mam M50, bawie sie tym na codzien...
M50 to ewidentnie fajny aparacik. Zrobiłem nim jakieś 8k fotek i zawsze byłem pod wrażeniem pozytywnym. Nie focę na wysokim ISO (powyżej 1600) i nie robię w warunkach ekstremalnych dla AF- zwykłe śledzenie twarzy-oka i tyle. Obrazek bardzo fajny, soczysty, łatwy w obróbce.
Ostatnio zmieniłem M50 na M6II ze względu na obsługę praktycznie identyczną z R no i oczywiście stosowną promocję.
W przyszłości wszyscy będziemy martwi - system M też pewnie kiedyś.
Kupiłeś m6mk2? Napisz coś. Bardzo mnie on kręci :)
Kupiłeś m6mk2? Napisz coś. Bardzo mnie on kręci :)
Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne w stosunku do M50 to:
1. Ergonomia dla mnie idealna - 3 kółka pozwalają na swobodny wybór parametrów. Ustawiłem sobie wszystko jak w R.
2. Matryca o rozdzielczości zbliżonej do R, dużo szczegółów, szumy nie większe niż w M50. Bardzo dobrze się obrabia w LR natomiast w DPP następuje dziwna utrata szczegółów w cieniach. Ze szkłami klasy M32/1.4 i S56/1.4 ostrość jest bardzo dobra.
3. Migawka elektroniczna wybierana swobodnie a nie jak w M50 przypisana do jednego trybu.
4. Tryb Fv - używam go często w R i teraz mam go też w M6II.
5. Budowa bardzo solidna.
6. Ustawianie pola AF działa bardzo płynnie, Eye AF chyba podobny do M50.
Na minus na pewno przypinany EVF - wygląda cudacznie :mrgreen:.
Dźwięk migawki mechanicznej jest jakiś dziwny.
Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne w stosunku do M50 to:
1. Ergonomia dla mnie idealna - 3 kółka pozwalają na swobodny wybór parametrów. Ustawiłem sobie wszystko jak w R.
2. Matryca o rozdzielczości zbliżonej do R, dużo szczegółów, szumy nie większe niż w M50. Bardzo dobrze się obrabia w LR natomiast w DPP następuje dziwna utrata szczegółów w cieniach. Ze szkłami klasy M32/1.4 i S56/1.4 ostrość jest bardzo dobra.
3. Migawka elektroniczna wybierana swobodnie a nie jak w M50 przypisana do jednego trybu.
4. Tryb Fv - używam go często w R i teraz mam go też w M6II.
5. Budowa bardzo solidna.
6. Ustawianie pola AF działa bardzo płynnie, Eye AF chyba podobny do M50.
Na minus na pewno przypinany EVF - wygląda cudacznie :mrgreen:.
Dźwięk migawki mechanicznej jest jakiś dziwny.
dzięki, a możesz napisać więcej odnośnie szumów - jak wygląda kwestia iso1600 i jak działa focus breaking? mam stara m6 i tam na iso1600 jest spoko nawet przy użyciu ciemniejszych obiektywów.
dzięki, a możesz napisać więcej odnośnie szumów - jak wygląda kwestia iso1600 i jak działa focus breaking? mam stara m6 i tam na iso1600 jest spoko nawet przy użyciu ciemniejszych obiektywów.
Z tym ISO i szumami to nie jest oczywista sprawa.
RAWy Canonów są bardzo surowe - zero odszumiania. M6II nie jest wyjątkiem. Przy defaultowych ustawieniach LR mamy tylko lekkie odszumianie chrominancji i to wystarcza na niskich ISO.
Przy ISO1600 lekkie odszumianie luminancji (25 w LR) daje bardzo dobry rezultat. Szczegóły są zachowane, gładkie powierzchnie są dość przyzwoite przy podglądzie 100%.
Przy eksporcie do JPG rozmiaru np. 2560px szum praktycznie znika - tu widać pozytywny wpływ gęstej matrycy.
Subiektywne wrażenie jest takie, że lekkie odszumianie luminancji jest w LR skuteczniejsze w odniesieniu do M6II niż M50.
W ogóle to LR dobrze sobie radzi z obrazkiem z tej nowej matrycy.
Inaczej wygląda sprawa, gdy trzeba obrazek z ISO1600 poddać jakiejś forsowniejszej obróbce. Szum w mocno rozjaśnionych cieniach robi się dość agresywny - tu jest duża różnica w stosunku do FF.
Dla mnie szum luminancji jest czyś naturalnym - przypomina ziarno z analoga, które zawsze towarzyszyło obrazkom np. sportowym, zwłaszcza mocniej skadrowanym.
Obsesyjna gładkość moim zdaniem nie jest niezbędna tam gdzie spodziewamy się wysokiego ISO - sport, reportaż.
Techniki focus bracketing jeszcze nigdy nie próbowałem :oops:
Z tym ISO i szumami to nie jest oczywista sprawa.
RAWy Canonów są bardzo surowe - zero odszumiania. M6II nie jest wyjątkiem. Przy defaultowych ustawieniach LR mamy tylko lekkie odszumianie chrominancji i to wystarcza na niskich ISO.
Przy ISO1600 lekkie odszumianie luminancji (25 w LR) daje bardzo dobry rezultat. Szczegóły są zachowane, gładkie powierzchnie są dość przyzwoite przy podglądzie 100%.
Przy eksporcie do JPG rozmiaru np. 2560px szum praktycznie znika - tu widać pozytywny wpływ gęstej matrycy.
Subiektywne wrażenie jest takie, że lekkie odszumianie luminancji jest w LR skuteczniejsze w odniesieniu do M6II niż M50.
W ogóle to LR dobrze sobie radzi z obrazkiem z tej nowej matrycy.
Inaczej wygląda sprawa, gdy trzeba obrazek z ISO1600 poddać jakiejś forsowniejszej obróbce. Szum w mocno rozjaśnionych cieniach robi się dość agresywny - tu jest duża różnica w stosunku do FF.
Dla mnie szum luminancji jest czyś naturalnym - przypomina ziarno z analoga, które zawsze towarzyszyło obrazkom np. sportowym, zwłaszcza mocniej skadrowanym.
Obsesyjna gładkość moim zdaniem nie jest niezbędna tam gdzie spodziewamy się wysokiego ISO - sport, reportaż.
Techniki focus bracketing jeszcze nigdy nie próbowałem :oops:
Dziękuję bardzo. Kurcze mam straszną ochotę go kupić :) tylko co zrobić z obecnym :(
Eberloth
02-01-2022, 16:05
Ad 5. M50 nie było chyba aż tak źle zbudowane? Ja uwielbiam tę mydelniczkę :)
Ad 5. M50 nie było chyba aż tak źle zbudowane? Ja uwielbiam tę mydelniczkę :)
Sam korpus w M6II jest na prawdę solidny. Wszystko psuje dopięty EVF o wyglądzie z innej bajki.
Do budowy M50 nie miałem zastrzeżeń. Wszystko dobrze spasowane i obłe.
Kolekcjoner
03-01-2022, 11:49
Sam korpus w M6II jest na prawdę solidny. Wszystko psuje dopięty EVF o wyglądzie z innej bajki.
Do budowy M50 nie miałem zastrzeżeń. Wszystko dobrze spasowane i obłe.
Myślę o kupieniu tego wizjera - ile dałeś?
Myślę o kupieniu tego wizjera - ile dałeś?
No właśnie istotą promocji na Black Friday była możliwość zakupu M6II z wizjerem i M15-45 za 2999 PLN.
Dziś wszystko "wróciło do normy" i gołe M6II tyle kosztuje.
Nie wiem gdzie okazyjnie dostać ten EVF.
Kolekcjoner
03-01-2022, 21:18
No właśnie istotą promocji na Black Friday była możliwość zakupu M6II z wizjerem i M15-45 za 2999 PLN.
Dziś wszystko "wróciło do normy" i gołe M6II tyle kosztuje.
Nie wiem gdzie okazyjnie dostać ten EVF.
No właśnie, teraz ten wizjer kosztuje ponad tysiaka.....
No właśnie, teraz ten wizjer kosztuje ponad tysiaka.....
Sam zawsze będzie tyle kosztował (nowy). Natomiast pewnie za chwilę znów będzie promocja za 2999 na zestaw.
Natomiast pewnie za chwilę znów będzie promocja za 2999 na zestaw.
Ostatnio była w poprzedni Black Friday. Zgapiłem się i przeczekałem rok :mrgreen:
Ostatnio była w poprzedni Black Friday. Zgapiłem się i przeczekałem rok :mrgreen:
Widziałem, że w euro pojawiał się w tej cenie kilka razy w roku. Teraz jest już chyba dostępny tylko wystawkowy. Ale pewnie w innych sklepach jeszcze się pojawi przed wakacjami w dobrej cenie. Choć patrząc na ceny sprzętu może niekoniecznie.