Zobacz pełną wersję : Jednopunktowy AF
krzysiek123456731
15-12-2021, 09:19
Witam. Posiadam Canona eos 80d. Mam ustawiony jeden punkt ostrości i gdy aparat łapie ostrość za świeca się czerwona dioda w wizjerze. Lecz ostatnio po kilku dniach przerwy gdy próbuje nastawić ostrość to lampka się nie świeci i po prawej stronie zapala się kropka która chyba znaczy że aparat nie łapie ostrości. Może to tylko kwestia jakichś ustawień. Ale nie wiem gdyż jestem amatorem a 80d mam dopiero od miesiąca.
A nie przełączyłeś na obiektywie przełącznika AF/MF? Powinien być ustawiony na AF.
...Mam ustawiony jeden punkt ostrości i gdy aparat łapie ostrość za świeca się czerwona dioda w wizjerze. Lecz ostatnio po kilku dniach przerwy gdy próbuje nastawić ostrość to lampka się nie świeci ...
Sprawdź w menu aparatu -Wyświetlanie punktu AF (niebieska zakładka) i ustaw na -Włącz.
Lub instrukcja Canon 80d: str. 120-137, str. 423/424- C.Fn II 14 - Wyświetlanie punktu AF przy ustawieniu ostrości oraz C.Fn II 15 - Oświetlenie w wizjerze, str. 484 - punkty af świeca na czerwono wyłącznie po ustawieniu ostrości w warunkach słabego oświetlenia... poczytaj, powinno pomóc.
Marcinus
15-12-2021, 18:20
A czy nie przełączyłeś się z one-shot na ai servo czy ai focus? Zobaczysz to np w górnym wyswietlaczu.
krzysiek123456731
15-12-2021, 19:36
Sprawdź w menu aparatu -Wyświetlanie punktu AF (niebieska zakładka) i ustaw na -Włącz.
Lub instrukcja Canon 80d: str. 120-137, str. 423/424- C.Fn II 14 - Wyświetlanie punktu AF przy ustawieniu ostrości oraz C.Fn II 15 - Oświetlenie w wizjerze, str. 484 - punkty af świeca na czerwono wyłącznie po ustawieniu ostrości w warunkach słabego oświetlenia... poczytaj, powinno pomóc.
Ogarnięte ? Dziękuję za szczegółowe wytłumaczenie ?