Zobacz pełną wersję : Tryp "P"
Witam
Jak robię na trybie "P" w sali w ciemnych warunkach tzn. nie jest totalna ciemnota, ale jest to ciemniej niż normalnie, mniej więcej tak jak na studiówce to przy ISO 200 lub 400 (oba próbowałem) f/5.6 i 60s mam w miarę jasne zdjęcia (w miarę bo to ciężko nazwać że jest jasne) ale za to zdjęcie jest nieostre!!!!!! :(
Korzystam z wbudowanej lampy.
Co mi radzicie?
Witam
Jak robię na trybie "P" w sali w ciemnych warunkach tzn. nie jest totalna ciemnota, ale jest to ciemniej niż normalnie, mniej więcej tak jak na studiówce to przy ISO 200 lub 400 (oba próbowałem) f/5.6 i 60s mam w miarę jasne zdjęcia (w miarę bo to ciężko nazwać że jest jasne) ale za to zdjęcie jest nieostre!!!!!! :(
Co mi radzicie?
Do zdjęć z lampą używaj trybu M
Hm, a dlaczego nie P? (pytam z ciekawości) za moment spróbuje z M i powiem jaki efekt :)
Do zdjęć z lampą używaj trybu M
Niby tak, ale w jaki sposób miałoby to poprawić ostrość?
Baal: jak bardzo jest nieostre to zdjęcie? Możesz go pokazać?
Witam
Co mi radzicie?
Spróbuj robić na M z przykładowymi ustawieniami - F5,6 1/60 ISO 400. Lepszej ostrości przez to nie uzyskasz ale tło powinno być lepiej naświetlone.
Najlepiej pokaż jakies przykładowe zdjęcie.
Robiłem na trybie M przy ISO 200 f/5.6 35s. I zdjęcie jest w miarę ostre i jasne. Ale mam pytanie bo zauwazyłem że musiało mi się przestawić. Czy dioprie w muszli ocznej mogę mieć wpływ na ostrzenie ?? Bo mialem kilka dioprii przesuniete, czy to moglo miec wpływ?
Ale mam pytanie bo zauwazyłem że musiało mi się przestawić. Czy dioprie w muszli ocznej mogę mieć wpływ na ostrzenie ??
MF tak.
AF nie.
No to sie chyba wyjaśniło :) Bo robię na "M" więc miałem na muszli ocznej przestawione. Ale jeszcze napisze :)
No to sie chyba wyjaśniło :) Bo robię na "M" więc miałem na muszli ocznej przestawione. Ale jeszcze napisze :)
Specjalnie napisałem "MF"!!! Na obiektywie!!!
Tryb na aparacie (P, Av, Tv, M) nie ma nic wspólnego z ostrzeniem!
Bo robię na "M" więc miałem na muszli ocznej przestawione.
Ale o co chodzi ?:shock: Ostrzyłeś manualnie?
Ale o co chodzi ?:shock: ?
Pytajacy nie rozróżnia M na aparacie od M na obiektywie:lol:
Sorry nie zauważyłem. Ostatnio jestem strasznie rozkojarzony.
Wykonałem 3 zdjęcia:
Pierwsze - "M" f/5.6, 50s - jest ciemne, więc cięzko określić czy ostre.
Drugie - "M" f/5.6, 25s - jest jasne, ale nie ostre. Jakby za mgłą.
Trzecie - "M" f/5.6, 20s - jest jasne, ostrzejsze od drugiego.
A czy ostrość mogę tracić przez to że robię na ogniskowej 55mm, tzn. im większa ogniskowa tym mniejsza ostrość? Jest to możliwe?
Wykonałem 3 zdjęcia:
A czy ostrość mogę tracić przez to że robię na ogniskowej 55mm, tzn. im większa ogniskowa tym mniejsza ostrość? Jest to możliwe?
pokaż zdjęcia
i poczytaj http://canon-board.info/showthread.php?t=3785
Nie mam jak Ci pokazać zdjęć bo chwilowo nie mam dostępu do serwera.
Wykonałem 3 zdjęcia:
Rozumiem, że masz na myśli czasy 1/50, 1/25, 1/20?
Jeśli tak, to IMHO poruszone.
Nie mam jak Ci pokazać zdjęć bo chwilowo nie mam dostępu do serwera.]
www.imageshack.us (http://www.imageshack.us)
Przestaw aparat w tryb zielonego prostokątu lub P
Dalej czytasz na własną odpowiedzialność
Wiesz w cyfrze (szczególnie w Canonie) jest jeszcze jeden, bardzo ważny parametr: ISO
Proponuję dla przysłony f/5.6 ustawić ISO 400 i 400 potraktować jako wstęp do gry.
Do cholery masz Canona, nie bój się ISO! ;-)
Zdjęcia mogą być nieostre jeśli zostaną wykonane przy czasie dłuższym niż 1/60 s.
Generalnie z ręki, najdłuższy czas naświetlania równa się wartości ogniskowej pomnożonej przez 1.6 (w przypadku twojego aparatu).
Robisz zdjęcie kitem na szerokim kącie tj. przy ogniskowej 18mm więc najdłuższy czas z ręki to 18*1.6 = 1/30s.
Nie oglądaj zdjęc na monitorze przy powiększeniu 100%.
ISO miałem 200 i wystarczyło mi, mam jasne zdjęcia przy 1/25 s. Jeszcze powiedz mi co oznacza ta 1 przez "/25"? Pytam dlatego, że parametry na jakich robie znam tylko kwestia żebym złapał ten "język" i w przyszłości rzucił 3 terminy i żeby każdy wiedział o co chodzi, a nie żebym pisał tak dobitnie tłumacząc o co mi chodzi.
Robiłem teraz zdjęcia "M" f/5.6 ISO 200 i 1/25 s. Ale wtedy na materiale ostrzyłem w dodatku na aksamicie (totalnie nie myśle dzisiaj) i może dlatego nie ostrzył dobrze? Bo teraz wyostrzyłem biuro na pełnej automatyce i na "M" i nie widze różnicy (poza jasnością i głębia ostrości).
Dziękuje za wyjasnienie liczenia najdłuższego czasu naświetlania.
Dlaczego nie oglądać zdjęc na monitorze przy 100%? A jeśli nie przy 100% to przy ilu?
ISO miałem 200 i wystarczyło mi, mam jasne zdjęcia przy 1/25 s. Jeszcze powiedz mi co oznacza ta 1 przez "/25"? Pytam dlatego, że parametry na jakich robie znam tylko kwestia żebym złapał ten "język" i w przyszłości rzucił 3 terminy i żeby każdy wiedział o co chodzi, a nie żebym pisał tak dobitnie tłumacząc o co mi chodzi.
Robiłem teraz zdjęcia "M" f/5.6 ISO 200 i 1/25 s. Ale wtedy na materiale ostrzyłem w dodatku na aksamicie (totalnie nie myśle dzisiaj) i może dlatego nie ostrzył dobrze? Bo teraz wyostrzyłem biuro na pełnej automatyce i na "M" i nie widze różnicy (poza jasnością i głębia ostrości).
Dziękuje za wyjasnienie liczenia najdłuższego czasu naświetlania.
Dlaczego nie oglądać zdjęc na monitorze przy 100%? A jeśli nie przy 100% to przy ilu?
przezcytałeś instrukcje od aparatu?
Robiłem teraz zdjęcia "M" f/5.6 ISO 200 i 1/25 s.
Tym językiem się dogadasz :)
Dlaczego nie oglądać zdjęc na monitorze przy 100%?
Bo to jest tak jakbyś oglądał z tej samej odległości baaardzo dużo odbitkę.
A jeśli nie przy 100% to przy ilu?
Dopasuj rozmiar do monitora (żebyś widział cały kadr zdjęcia)
Dopasuj rozmiar do monitora (żebyś widział cały kadr zdjęcia)
Mam 21 LCD o rozdzielczość 1800x1440 Wiec przy 100% widze cały kadr :) Przeważnie, najczeście zmniejszam od razu zdjęcie do formatu 13x18 i mimo wszystko widze je całe :)
Mam teraz dylemat. Idę na bal i musze robić albo na pełnym automacie lub na którymś z trybów i nie wiem co zrobić. Boje się robić na trybach bo jak mi wyjdą "****" zdjęcia to będzie straszna lipa :)
MF tak.
AF nie.
Dioptrie w wizjerze?
Skąd, żadnego wpływu nie mają. To korekcja dla okularników.
Mam 21 LCD o rozdzielczość 1800x1440 Wiec przy 100% widze cały kadr :)
Hm. 350D produkuje obrazki 3456 x 2304.
Skoro widzisz cały kadr przy 100% to pewnie oglądasz RAW-y i to, co widzisz to jest tylko miniaturka do podglądu.
piast9 - wiem jaką rozdzielczość mają zdjęcia z 350D, ale napisałem że zmieniejszam je do 13x18cm albo nawet do 10x15cm wiec wtedy widze całe :) A jak mam wątpliwości to przestawiam monitor na jeszcze większą rozdzielczość :)
piast9 - wiem jaką rozdzielczość mają zdjęcia z 350D, ale napisałem że zmieniejszam je do 13x18cm albo nawet do 10x15cm wiec wtedy widze całe :) A jak mam wątpliwości to przestawiam monitor na jeszcze większą rozdzielczość :)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jeśli jest na sali jakiś mod to niech poprawi tytuł gdyż albowiem zaprawdę powiadam wam, że strasznie ten "TRYP" po oczach daje :mrgreen:
Jeśli jest na sali jakiś mod to niech poprawi tytuł gdyż albowiem zaprawdę powiadam wam, że strasznie ten "TRYP" po oczach daje :mrgreen:
Mi to nie przeszkadza, a jesli autorowi zacznie przeszkadzac to niech da znac :twisted: .
Eeee.. tam, może to miał być taki skrót myślowy:
Tryb P --> Tryp P --> TryP
:lol: