PDA

Zobacz pełną wersję : Canon G5 - trzy pytania o lampę błyskową ...



NimnuL
21-10-2004, 12:39
1. Jaką LP ma wbudowana lampa gdy moc ustawiona jest na max?

2. W trubach P, Tv, Av istnieje mozliwosc regulowania siły błysku od -2 do +2 z krokami co 1/3 ... jednak w trybie manualnym (a ten mnie bardziej interesuje) jest mozliwosc regulowania flasha tylko w 3 stopniach ... pomimo, ze na linii sa 3 działki to kazda podzielona jest na kilka malutkich (zielone prostokąciki) ... ale nie da sie dodawac/odejmowac po jednym prostokąciku ... a dokladniej ja nie potrafie. Da sie? Czy sie nie da?

3. Mamy Canona G5 i lampe błyskowa ... zwykła, zewnętrzna. manualna, powiedzmy od Zenita (ale napiecia sie zgadzaja). . . wpinamy lampe w aparat i ... no wlasnie i co dalej? Przelaczamy koniecznie na Manual i ustawiamy parametry według odleglosci i przesłony na tabeli na lampie .. easy ... ale przy jakim czasie? Czas odgrywa duze znaczenie. W Zenitach czy Prakticach nie bylo problemu, przelacznik "piorun" dawał czas 1/90 lub 1/125s (zaleznie od modelu). W G5 mamy czas synchronizacji do 1/250s... stad nalezy przyjac, ze dane na tabeli na lampie sa dla czasu 1/125s a jesli ustawiamy 1/250s to nalezy brac to pod uwage??


Dzięki i pozdrawiam

Henry
22-10-2004, 12:05
1. Jaką LP ma wbudowana lampa gdy moc ustawiona jest na max?

2. W trubach P, Tv, Av istnieje mozliwosc regulowania siły błysku od -2 do +2 z krokami co 1/3 ... jednak w trybie manualnym (a ten mnie bardziej interesuje) jest mozliwosc regulowania flasha tylko w 3 stopniach ... pomimo, ze na linii sa 3 działki to kazda podzielona jest na kilka malutkich (zielone prostokąciki) ... ale nie da sie dodawac/odejmowac po jednym prostokąciku ... a dokladniej ja nie potrafie. Da sie? Czy sie nie da?

3. Mamy Canona G5 i lampe błyskowa ... zwykła, zewnętrzna. manualna, powiedzmy od Zenita (ale napiecia sie zgadzaja). . . wpinamy lampe w aparat i ... no wlasnie i co dalej? Przelaczamy koniecznie na Manual i ustawiamy parametry według odleglosci i przesłony na tabeli na lampie .. easy ... ale przy jakim czasie? Czas odgrywa duze znaczenie. W Zenitach czy Prakticach nie bylo problemu, przelacznik "piorun" dawał czas 1/90 lub 1/125s (zaleznie od modelu). W G5 mamy czas synchronizacji do 1/250s... stad nalezy przyjac, ze dane na tabeli na lampie sa dla czasu 1/125s a jesli ustawiamy 1/250s to nalezy brac to pod uwage??


Ad.1. Zajrzyj dopudelka po aparacie - powinna byc instrukcja
Ad. 2. Mi się nie udało... może nie być
Ad.3. Czas błysku to 1/1000 s więc czas migawki nie ma znaczenia - tylko na swiatlo zastane.

Pozdrawiam,
Henry

NimnuL
23-10-2004, 08:05
Henry:

1. brak informacji o LP, chyba, ze przeoczyłem ...
3. czas błysku zalezy od lampy ... pełna moc trwa czasem 1/500 a moc zmniejszona np. przez fotodiode w lampie 1/10000s ... ale dzieki, chyba faktycznie czas bedzie bez znaczenia.

Henry
26-10-2004, 08:13
Henry:

1. brak informacji o LP, chyba, ze przeoczyłem ...
3. czas błysku zalezy od lampy ... pełna moc trwa czasem 1/500 a moc zmniejszona np. przez fotodiode w lampie 1/10000s ... ale dzieki, chyba faktycznie czas bedzie bez znaczenia.

1.przed chwilą sprawdziłem doświadczalnie - wychodzi LP=8 - jakoś mało ale tyle wskazał
zewn. światłomierz.
2. w takiej małej lampce nie wiem czy da aż 1/500 - ale na pewno nie jest to uwzględnione
w tabelce.

Pozdrawiam,
Henry

NimnuL
26-10-2004, 09:18
Henry, nie nie odnosnie punktu 3 mówiłem o czasie błysku lampy zewnetrznej, nie wbudowanej.

A LP8 ... faktycznie bardzo mało.

Henry
26-10-2004, 11:16
A LP8 ... faktycznie bardzo mało.

Z drugiej strony zobacz jaka wielka - wyobrażasz sobie większą moc wypuszczoną z
tego? Przecież by się rozpuściła ;-)
Jak sobie porównam z moim Metzem to się cieszę że ma aż LP=8 ;-)
Do doświetlania w słoneczne dni może być....

Pozdrawiam,
Henry

NimnuL
26-10-2004, 11:22
No wiesz ... swiatla nigdy za wiele ;) No a jak na wbudowana lampe (i spojrz na jej rozmiary) to ma jedna z wiekszych mocy w swojej klasie. Jednak ostatnia wycieczka w lesie ... uffff jak tam było ciemno ;)

Vitez
26-10-2004, 15:28
Jednak ostatnia wycieczka w lesie ... uffff jak tam było ciemno ;)

W lesie to ladniej wyjda zdjecia ze statywu niz z lampy. Lampa zabija klimat :roll: .

NimnuL
28-10-2004, 12:17
No to jeszcze takie pytanie mam ...

Czym zwykła lampa, powiedzmy jakiś tam średniej klasy Metz róznić się będzie od Canona 420EX? Rozumiem, że Metz działać będzie w pełnym manualu i błyskać będzie pełną mocą (lub zmniejszoną jesli ma wbudowana fotocele) ale bez uwzgledniania ustawien aparatu. Co wiec daje nam dedykowany Canon? Uwzglednia odleglosc od obiektu, jasnosc otoczenia i parametry ekspozycji, tak? Coś więcej? Czy tego nie da sie ustawic recznie? Pracowałem z manualna lampa i analogowym lustrem Praktica i robilem niezle fotki (udawało mi sie wszystko ustawic poprawnie). . . kwestia jedynie dobrania parametrow pod lampe a nie odwrotnie ... zgadza sie?

Dzieki

Vitez
28-10-2004, 16:36
Pracowałem z manualna lampa i analogowym lustrem Praktica i robilem niezle fotki (udawało mi sie wszystko ustawic poprawnie). . . kwestia jedynie dobrania parametrow pod lampe a nie odwrotnie ... zgadza sie?

Zgadza sie... tylko powiedz - jak dlugo to trwalo?
I gdy zmieniales pozycje powiedzmy o pol metra, czy przyslone o dzialke - wszystko od nowa.
E-TTL daje ci szybkosc i skutecznosc (jak sie pozna jego zasady) niezaleznie od warunkow w jakich robisz zdjecia. Manualne nastawianie ogranicza - zarowno do okreslonych parametrow w aparacie (gdy chcesz sie pobawic GO to juz trudniej przy manualnej lampie) jak i szybkosci robienia kolejnych ujec.
Czyli - da sie manualna lampa robic zdjecia, ale mniej wygodnie i nie wszystkie typy.

NimnuL
28-10-2004, 20:20
Vitez, OK rozumiem ... jednak jestem sceptycznie nastawiony do wydania powiedzmy 500zł wiecej (w stosunku do Metza o podobnej mocy) tylko po to by miec pełen automat. Generalnie na szybkosci mi nie zalezy ... a w polaczeniu z dyfuzorem i filtrami ND mozna zdzialac dosc sporo w manualu .. nieco wyobrazni jak sadze i ...

Dzieki wiec ... wiem, ze poprawne nastawianie troche twa ... ale chyba poki co zakupie cos z Metza. Jeszcze jednak decyzja nie zapadla. . .

Dzieki jednak za odpowiedz.

Vitez
28-10-2004, 20:55
Ja sobie kazdy tego typu zakup tlumacze prosto : zakup na lata. Teraz nie potrzebujesz ustawien na szybko... a gdy ktos poprosi o reporterke, slub, impreze? Tego typu bieganie za okazjami nie pozwala na dlugie nastawianie, poza tym moze zabraknac nastawow - w tego typu sytuacjach trzeba nastawic czesto konkretna przyslone i czas (by nie poruszyc i by GO wyszla odpowiednia) a reszte swiatla z lampy. Nie mozesz wykluczyc ze np za rok nie zdarzy sie taka sytuacja? Lampa blyskowa moze sluzyc wiele lat.. taki zakup to "o boze 500zl wiecej" - rozloz sobie te 500zl na kilka lat wygody jej uzytkowania.
Dlatego np wykosztowalem sie na statyw - raz a dobrze kupic, a nie - wydasz troche forsy na lampe, potem okaze sie ona niewystarczajaca i bedziesz narzekal ze forsa w bloto byla. Trzeba myslec przyszlosciowo, zapobiegawczo 8)

NimnuL
28-10-2004, 21:33
Vitez, masz calkowita racje ... dzieki . . . znowu mnie ktos chlasnal po pysku (teraz Ty, kiedys ktos inny) ... kiedys juz bylem nastawiony na zakup RX420 myslac tak jak Ty ... pozniej mi sie cos odwidzilo .. dzieki.

musialikj
29-10-2004, 04:54
jeśli chodzi o podziałkę mocy lampy na te małe kwadraciki to działa to tylko z dodatkową lampą. Nie wiem tylko czy tylko z dedykowaną czy każdą inną też.

NimnuL
05-11-2004, 20:48
To ja mam jeszcze jedno pytanie...

Jak się powinien zachowywać tryb Av? Bo zauważyłem, że gdy ustawie ten tryb z włączoną wbudowaną lampą błyskową, aparat ustawia bardzo długie czasy naświetlania. Nie rozumiem dlaczego. I nie mówię o całkowitych ciemnościach lecz po prostu w pokoju w dzień. Gdy np. w TV ustawie 1/100s to aparat automatycznie dobierze np. f/3.0 ... jednak gdy przełącze w tryb Av, wymierze ta sama scene i ustawie f/3.0 to aparat ustawi np. 1/4s ... to prawidłowe zachowanie? Trochę bez sensu moim zdaniem, dlaczego aparat nie dazy do krotszych czasów? Lampa spokojnie jest w stanie doswietlić taka scene co widac po ustawieniu Tv ... Czy z dodatkowa lampa błyskowa praca w trybie Av będzie lepsza?

Dziękuję.

Proszę o odpowiedź czy to uzytkownikow serii G czy innych aparatów ...

Tomasz Golinski
05-11-2004, 22:07
W trybie Av flasz działa jako fill-in czyli tylko dopala główny obiekt, a nastawy aparat dobiera do zastanego światła. Używasz tego np. żeby tło było również jako tako oświetlone.

Vitez
05-11-2004, 22:23
To ja mam jeszcze jedno pytanie...

Jak się powinien zachowywać tryb Av? Bo zauważyłem, że gdy ustawie ten tryb z włączoną wbudowaną lampą błyskową, aparat ustawia bardzo długie czasy naświetlania. Nie rozumiem dlaczego. I nie mówię o całkowitych ciemnościach lecz po prostu w pokoju w dzień. Gdy np. w TV ustawie 1/100s to aparat automatycznie dobierze np. f/3.0 ... jednak gdy przełącze w tryb Av, wymierze ta sama scene i ustawie f/3.0 to aparat ustawi np. 1/4s ... to prawidłowe zachowanie?

Poszukaj w instrukcji czegos o opcji slow synchro lampy blyskowej.

NimnuL
05-11-2004, 23:09
OK, dzieki .. ale chyba juz mniej wiecej wiem co i jak ;-)


a w menu aparatu nie znalazlem opcji slow synchro . . . poszukam jeszcze w instrukcji.

[ Dodano: 05-11-2004 ]
Vitez, o to chodzilo ... dzieki sliczne. Pozdrawiam

Pit_
06-11-2004, 00:20
w taki razie w moim A80 (wiem, że to forum "G" ale na bierzący temat :) ) można "włączyć" slow synchro, mimo iż takiej fukcji nie ma w menu... przy Av aparat prawie zawsze dobiera czas 1/60?
(a o to pytał Niumnul)

NimnuL
06-11-2004, 08:25
Pit_, czasy 1/60s aparat dobiera po wyłączeniu opcji slow synchro .... gdy jest włączona, dobira długie czasy uwzgledniajac swiatło zastane jako główne a flash jako dopełnienie.

Pit_
06-11-2004, 10:35
Niumnul - tak ja mówisz, tylko że A80 nie ma w menu pozycji Slow Synchro - włacz/wyłącz,
aparat można "zmusić" używać Av,
to tak jak nie ma w menu sprzętowego odszumiania, włącza sie automatycznie pezy czasach powyżej 1,3 s

Vitez
06-11-2004, 12:46
OK, dzieki .. ale chyba juz mniej wiecej wiem co i jak ;-)


a w menu aparatu nie znalazlem opcji slow synchro . . . poszukam jeszcze w instrukcji.

[ Dodano: 05-11-2004 ]
Vitez, o to chodzilo ... dzieki sliczne. Pozdrawiam


Zawsze kazdemu radze - tuz po zakupie aparatu przeczytac instrukcje od deski do deski co najmniej dwa razy, z czego przynajmniej raz z aparatem w lapce (testujac ustawienia ktorych nie znamy)... i dopiero potem zadawac pytania :roll: .

NimnuL
06-11-2004, 13:16
Vitez, instrukcje wałkowałem ... notatki mam z niej porobione, ale po prostu całkowicie zapomniałem o tej opcji . . .

Vitez
06-11-2004, 17:32
Vitez, instrukcje wałkowałem ... notatki mam z niej porobione, ale po prostu całkowicie zapomniałem o tej opcji . . .

To jakbys tak czytal ksiazki i robil notatki na studiach jak z tej instrukcji to szybko bys wylecial ;) . Lampa blyskowa to dosc wazny rozdzial.

NimnuL
06-11-2004, 18:02
Vitez, hehe studia niedawno ukonczylem ;-) wiec udalo sie ... a instrukcje czytalem ze 3 miesiace temu ...

niemniej jednak dzieki.