Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Karty pqi

bartolomic
09-06-2006, 09:01
Witam, czy ma ktos doswiadczenie z ta firma i jej wyrobami? Zakupilem 1GB x100 za 160 PLN (mozna by taniej ale musialem miec FV) uslyszawszy, iz jest to jakosc porownywalna do SanDiska... i teraz sie zastanawiam, czy mnie sprzedawca nabil w butelke, czy jednak sie oplacilo.. :confused:

Brodi
09-06-2006, 09:46
Witam, czy ma ktos doswiadczenie z ta firma i jej wyrobami? Zakupilem 1GB x100 za 160 PLN (mozna by taniej ale musialem miec FV) uslyszawszy, iz jest to jakosc porownywalna do SanDiska... i teraz sie zastanawiam, czy mnie sprzedawca nabil w butelke, czy jednak sie oplacilo.. :confused:

Nie mam doświadczenia z tymi pamięciami, ale znajomy miał ich flasha (USB STICK a nie CF). Mowił, że bardzo zadowolony był. Tutaj (http://www.chip.pl/arts/archiwum/kth/kthar_139551.html) jest np. jakiś opis z chip'a o podobnym do jego module. W rankingu chip'a też stoja całkiem całkiem, szczególnie w relacji power/cena. Chyba jednak źle nie trafiłeś.

Ja wybrałem transcenda (USA) 2 GB x120 (18MB zapis/20MB odczyt) w cenie 218 PLN. Bardzo szybka i jak narazie żadnych problemów z nią nie miałem. Szybszy był tylko SanDisk Extreme III ale ten kosztował majątek :)

borkomar
12-10-2006, 23:36
Sam po zakupie Preteca - wadliwego a raczej wadliwych, bo byl wymieniony na drugie , ktory tez ciala daje mysle o innej karcie.
Faktycznie PQI 4GB mozna kupic za 320zl gdyby pewnosc byla co do niej to niezly deal.
Narazie mysle o Sandisku Extreme III jest niewiele drozszy obecnie od UII - ktorego sie juz chyba nie oplaca kupowac.Szybkosc az taka nie jest mi potrzebnna - wystarczyloby cos max 80X ale tak pewne aby serce nie kolatalo przy kazdym zgrywaniu na kompa.Teraz bede mial chyba Pretec Fobie:|

mattnick
13-10-2006, 00:00
ja miałem pqi ale mmc...żadnych kłopotów

ukasz
13-10-2006, 01:06
Mam półtora roku CF 1GB pqi - żadnych problemów (odpukać;) )

mxw
14-10-2006, 10:59
Faktycznie PQI 4GB mozna kupic za 320zl gdyby pewnosc byla co do niej to niezly deal.
no właśnie.... dlatego, aby choć trochę taką pewność uzyskać, zapytałem o wypożyczenie kart CF polskiego dystrybutora PQI i..... zgodzili się :grin:

szczegóły tutaj:
http://canon-board.info/showthread.php?t=15309

zobaczymy, co z tego wyniknie! :twisted:

fantom
14-10-2006, 12:07
witam!mam pytanko a jakbym sobie kupił do mojego 350d cos takiego jak seagate st1 5gb??Co o tym myslicie?Szukam dobrej rady albo kogos z mlotkiem co mi ten pomysl wybije z glowy:)

borkomar
14-10-2006, 12:12
witam!mam pytanko a jakbym sobie kupił do mojego 350d cos takiego jak seagate st1 5gb??Co o tym myslicie?Szukam dobrej rady albo kogos z mlotkiem co mi ten pomysl wybije z glowy:)

Duzego mlotka nie mam:wink: ale pewnie wystarczy - microdrive to jest dysk a nie pamiec flash.Wiec bedzie Ci chropotal i wolniej chodzil, bedzie barzdiej podatny na wstrzasy - wiec mysle ze jest znacznie bardziej ryzykownym i uciazliwym uzywanie wlasnie tego typu nosnikow nizeli pamieci Flash.

fantom
14-10-2006, 12:17
dzieki za szybka odpowiedz, poniewaz zaczynam przygode z bardziej profesjonalna fotografia i szukam rad:)(przesiadlem sie z kodaka dx6490 na 350d miesiac temu)
Pozdr!

borkomar
14-10-2006, 12:20
dzieki za szybka odpowiedz, poniewaz zaczynam przygode z bardziej profesjonalna fotografia i szukam rad:)(przesiadlem sie z kodaka dx6490 na 350d miesiac temu)
Pozdr!

Spoko 8-)

witam!mam pytanko a jakbym sobie kupił do mojego 350d cos takiego jak seagate st1 5gb??Co o tym myslicie?Szukam dobrej rady albo kogos z mlotkiem co mi ten pomysl wybije z glowy

Zanim zostaniesz zlinczowany za takie pytania uzyj opcji "Szukaj":wink: bylo o tym sporo postow.

kodar
15-10-2006, 21:55
mam pendriva pqi - i ładny i bez zarzutu...

Nortberg
15-10-2006, 22:14
Sam po zakupie Preteca - wadliwego a raczej wadliwych, bo byl wymieniony na drugie , ktory tez ciala daje mysle o innej karcie.
Narazie mysle o Sandisku Extreme III jest niewiele drozszy obecnie od UII - ktorego sie juz chyba nie oplaca kupowac.Szybkosc az taka nie jest mi potrzebnna - wystarczyloby cos max 80X ale tak pewne aby serce nie kolatalo przy kazdym zgrywaniu na kompa.Teraz bede mial chyba Pretec Fobie:|

Ja mam pendraka pqi i mo ikoledzy zrobty tez na kilka sztuk padl jeden. W saraym aparacie mam Preteca 256Mb od 4 lat i wszystko jest OK. W nowym aparacie mam Preteca 2Gb 133x na razie jest wszystko OK :-)

borkomar
15-10-2006, 22:30
Ja mam pendraka pqi i mo ikoledzy zrobty tez na kilka sztuk padl jeden. W saraym aparacie mam Preteca 256Mb od 4 lat i wszystko jest OK. W nowym aparacie mam Preteca 2Gb 133x na razie jest wszystko OK :-)

Ja tez chcialem zeby bylo ok i u mnie - ale niestety sie zawiodlem.

Vitez
16-10-2006, 13:45
Ja tez chcialem zeby bylo ok i u mnie - ale niestety sie zawiodlem.

Wpisz to sobie w podpis "Mialem dwie zepsute sztuki Pretec 2GB 133x" . Szybciej i wygodniej niz sie wpisywac codziennie przy kazej okazji do kazdego pasujacego tematycznie watku ;) .

borkomar
16-10-2006, 14:16
Wpisz to sobie w podpis "Mialem dwie zepsute sztuki Pretec 2GB 133x" . Szybciej i wygodniej niz sie wpisywac codziennie przy kazej okazji do kazdego pasujacego tematycznie watku ;) .

Pozwol, ze ja bede decydowal o tym kiedy i jak jest mi wygodnie ok - dzieki :wink:

Kolekcjoner
16-10-2006, 14:37
No to ja dla równowagi;):) dopszę że używamy z moją połowicą dwóch pretec'ów po 2GB od dość dawna i nie ma z nimi żadnych problemów:).

borkomar
16-10-2006, 14:42
No to ja dla równowagi;):) dopszę że używamy z moją połowicą dwóch pretec'ów po 2GB od dość dawna i nie ma z nimi żadnych problemów:).

133x czy 80x:?:

Kolekcjoner
16-10-2006, 14:48
133x czy 80x:?:

80x te w metalowej obudowie:).

borkomar
16-10-2006, 15:10
80x te w metalowej obudowie:).

No wlasnie taka sie bawilem i testowalem ja nawet.Jest na CB watek odnosnie tego.wszystko w jak najlepszym porzadku.
Ja klopoty z wersjami 133x mialem - i tez cale metalowe byly, co im w niczym nie chcialo pomoc.

shaqi
16-10-2006, 20:21
ja uzywam kilku kart tych drogich pretek i kingston
ale takie szajsy jak dane-elec

i wszystkie dzialaja b.dobrze

i moim zdaniem czym tansza tym lepsza chyba ze ktos robi zawody sportowe i wali 5kl/s czy tez 8kl/s

snow
16-10-2006, 20:24
Mi dane-elec robiła "Data Corrupted" :) aż wkońcu padła. Później kupiłem PNY które też robi mi "data corrupted". Aż wkońcu kupiłem Preteca i jest ok. Mam też Sandiska i jest OK. Takze jak narazie tanie mnie zraziły :)

borkomar
16-10-2006, 20:29
Mi dane-elec robiła "Data Corrupted" :) aż wkońcu padła. Później kupiłem PNY które też robi mi "data corrupted". Aż wkońcu kupiłem Preteca i jest ok. Mam też Sandiska i jest OK. Takze jak narazie tanie mnie zraziły :)

No teraz z tego co widze to Pretec jest tanszy ok Kingstona Elite Pro 50x

akustyk
16-10-2006, 20:45
bo Kingston ma zawyzona cene, tytulem popularnosci marki wsrod informatykow. ktorzy to sa jedna z glownych grup nabywczych drozszych DSLR (a tym samym i szybszych/drozszych kart).

jakosciowo Kingston Elite Pro to niezle karty, ale cena vs. jakosc jest taka sobie. co prawda troche osob narzeka na ich kompatybilnosc z Canonami, ale tez u wielu dzialaja bez najmniejszych problemow.

niedziki
18-10-2006, 20:58
Witam wszystkich

Kiedy szukałem pendriva - w Bicie (dobry krakowski sklep komputerowy) - odradzali kingstona i radzili właśnie pqi...

Na kingstona nigdy nie narzekałem - używam i ramu, kart CF x50 + i elite. Moim zdaniem szkoda kasy na markę - pqi ma wieczystą gwarancję więc to o czymś musi świadczyć. Chyba się skuszę