Zobacz pełną wersję : Po co jest grip ?
Planuje zakup 350d i rozważam zakup gripa do niekj.
Zastanawiam się tylko po co on tak naprawdę jest. Czytałem, że można dlużej używać aparatu - no jasne, bo są dwie baterie , ale równie dobrze moge sobie je nosić w torbie i jak cos podmienic. Czytałem jescze, że lepiej się trzyma aprat w pionie, hm mi się fajnie trzyma 350 w pionie, nie wiem wpawdzie jak się go trzyma z gripem ale ale jeśli nawet lepie to czy róznica jest warta 300-350zł ???
Jak kto woli. Grip ma miejsce na dodatkowy akumulator lub baterie AA. Grip ma również dodatkowy spust migawki do robionie zdjęc w pionie. To czy warto wydać 300-350zł na niego to zalezy od Ciebie. Czy wygodniej jest Ci kręcić całym aparatem "do pionu" czy łatwiej Ci będzie z gripem. Odnośnie akumulatora w torbie. To np. fotoreporter będąc "w akcji" wątpie aby miał czas wracać do torby. Musi mieć dodatkowy akumulator od razu w aparacie bo "a nóz widelec" umknie mu jakaś ciekawa akcja?
swaligora
08-06-2006, 18:05
Grip - jak sama nazwa wspazuje jest po to byś miał ... lepszy grip :-)
A tak na poważnie, to 2 baterie na raz masz, więc nietrza ich w kieśniach dźwigać, spust migawki itp, no i duuuużo lepiej się trzyma - przynajmniej moim zdaniem - nie tylo w pionie ale także w poziomie! 350D jest malutki i, co tu dużo mówić, sam jakoś tak niepewnie w ręku leży.
mcgregor99
08-06-2006, 18:08
No dla niektórych jest warte tych 300pln.... :D Komfort trzymania jest zdecydowanie lepszy i obsluga też-na gripie są "przeniesienia" niektórych przycisków ,spust migawki i kółko nastaw.To bardzo ułatwia operowanie w pionie ...Po pierwszym zamocowniu gripa juz nigdy go nie odkręciłem...Zastanawiam sie jak mogłem używać 350D bez niego.... :?: ;-)
jesli uwazasz ze dobrze Ci sie trzyma aparat i dobrze robi zdjecia w pionie to grip nie jest Ci potrzebny :)
Tez po zdjeciu gripa macie wrazenie "Jak do cholery moglem kiedys uzywac 350d bez niego 0_o ?" :)
DoMiNiQuE
08-06-2006, 18:46
Tez po zdjeciu gripa macie wrazenie "Jak do cholery moglem kiedys uzywac 350d bez niego 0_o ?" :)
Mam to samo w 300D :)
afoka, bierz z BG, bedziesz wygladac bardziej profi :lol:
;)
i ja się pod tym podpisuję.Duzo wygodniej się trzyma :) Założysz i już nie zdejmiesz :)
Łapy mam nie największe, ale nie są zbyt małe, mimo to dobrze mi się trzyma 350-kę bez gripa. Mam porównanie, syn ma 350+grip. Więc musisz sam gdzieś "pomacać".
mi dobrze się trzymało w pionie dopóki nie założyłem dłuższego szkła. Stabilność bez gripa nie za bardzo jak dla mnie.. chyba już go nie zdejmę :)
Oczywiście za pomocą gripa, można też upodobnić z zewnątrz swój aparat do Marka.:lol: :lol: :lol:
swiderski
08-06-2006, 20:02
A ja ze swojej strony dodam, że grip wcale nie musi kosztować 350zł - podróbki sprzedawane na allegro również spełniają swoje zadanie - ale to juz inny temat (poszukaj na forum)
No moje ręce raczej duże niż małe, więc raczej się zdecyduję.
Dziękuje wam wszstkim za rade.
Pozdrawiam i do zaś:)
Quadrifoglio
08-06-2006, 21:54
Odnośnie akumulatora w torbie. To np. fotoreporter będąc "w akcji" wątpie aby miał czas wracać do torby. Musi mieć dodatkowy akumulator od razu w aparacie bo "a nóz widelec" umknie mu jakaś ciekawa akcja?
Fotoreporter nie kupuje 350D, od tego zacznijmy ;-))
Afoka, sam dawno temu mialem ten dylemat.. do czasu gdy wzialem gripa do reki w sklepie - tam moje watpliwosci prysly ;-) ..proponuje Ci to samo - wez do reki, ocen i sam bedziesz wiedzial.. mna nie kierowala akuratnie chec podpiecia 2 oku bo tak jak piszesz - mozna je wymienic kiedykolwiek.. ale wygoda teraz i gdy focilem "golym" 350d jest bez porownania :-D
Na jakiej podstawie tak uwazasz?
Na jakiej podstawie tak uwazasz?
Może na podstawie portfolio firmy?
Zawsze myślałem, że Canon dla segmentu profi produkuje inny sprzęt.
No sorry - ja używam 350d.
Znajomy (ex PAPowiec) uzywa 300d.
"Nie puszeczka lecz chęć szczera zrobi z ciebie fotoreportera" :P
Też używam :oops:
;)
:twisted: :mrgreen: 8-)
No sorry - ja używam 350d.
Znajomy (ex PAPowiec) uzywa 300d.
"Nie puszeczka lecz chęć szczera zrobi z ciebie fotoreportera" :P
- to po pierwsze
a wracając do gripa, ja osobiscie juz chyba nie sciagne go z mojej 350, poza tym ze zasilanie, to przede wszystkim stabilniej "siedzi". Druga sprawa to zdjecia w pionie - o wiele wygodniej, a trzecia to wyglad :) Generalnie od momentu jak mam grip - wiem ze jest mi potrzebny, dopoki go nie mialem nie bylem w stanie tego ocenic. Najprosciej, jak masz mozliwosc pozycz od kogoś na kilka dni a Sam sie przekonasz czy jest Ci potrzebny.
A mój grip może dziś do mnie przyjedzie ehh ;)
Jeśli naprawde wygodnie by mi się trzymało aparat bez gripa to pewnie nie kupował bym gripa bo po co. Niestety ja mam spore dłonie i bez gripa trzymam aparat dwoma palcami, w poziomie od biedy jakoś idzie z tym żyć ale pionowe fotografowanie to mega masakra.
Jak ktos moze podac sensowa cene jaka mozna wydac na gripa do 350D i gdzie, to prosze o info na PM, bo otanio tez zauwazylem ze lepsze trzymanie by sie sprzydalo no i pion ;) Sory, ze sie wtracilem :(
a wracając do gripa, ja osobiscie juz chyba nie sciagne go z mojej 350, poza tym ze zasilanie, to przede wszystkim stabilniej "siedzi". Druga sprawa to zdjecia w pionie - o wiele wygodniej, a trzecia to wyglad :) Generalnie od momentu jak mam grip - wiem ze jest mi potrzebny, dopoki go nie mialem nie bylem w stanie tego ocenic. Najprosciej, jak masz mozliwosc pozycz od kogoś na kilka dni a Sam sie przekonasz czy jest Ci potrzebny.
ja też już nie ściągnę gripa z mojej 350D 8-)
choć głównie dlatego, że śrubę chyba za mocno dokręciłem :mrgreen: :mrgreen:
i teraz nie chce puścić, a i chwycić tę śrubę nie za dobrze można :lol:
natomiast tak jak wszyscy - polecam bardzo!
mam grip do 50E, mam do 350D i nie ma dyskusji - "it's a must!" ;-)
w obu swoich puszkach aktualnie używam gripa i nie zamierzam ich odklejać choć czasami 350d bez gripa i z industarem 50-2 można włożyć do kieszeni bojóweki się nie przejmować wielkością