Zobacz pełną wersję : Gdzie kupić akumulator BP-511?
Jak myślicie czy warto ryzykować i kupić akumulatorek BP-511 za 79zł w www.foto-tip.pl , cena jest podejżliwie niska. A może ma ktoś z was ten aku. z foto-tipa. Bardziej pewny jest firmy GP ale cena wzrasta do 165zł.
Ja mam, ale od paru dni. Więc na razie wiele o tym akumulatorku powiedzieć nie mogę. Ma pojemność 1400 mAh, wiec niby jest pojemniejszy od Canonowskiego. Ale jak to mówią: poczekamy, zobaczymy. Na razie zrobiłęm około 80 zdjęc na włączonym LCD. Na razie trzyma.
Masz jeszcze do wyboru oryginalny canona. Na allegro cena około 180zł.
Zastanawianm sie nad kupnem, jakoś nie mam przekonania do aku za 70zł.
Ja mam zamiennik firmy ROWI... nie pamietam z ktorego sklepu internetowego. Cos ok 120zl kosztowal. I jak dziala? Dziala ponad rok i to tak ze nie wiem ktory akumulatorek mam akurat w aparacie = tak samo dobrze jak Canonowski, ponad 400 zdjec zrobionych na kazdym zawsze.
Wielkie dzięki za podpowiedzi. Jak u Cezner-a jest oki, to powinno być w porządku. W końcu aparatu mi nie uszkodzi. Polubiłem strasznie makro (G3,hoya+4,hama+4) i tak biegając z włączonym LCD za owadami i wszystkim innym co wpadnie w oko to szybko akumulatorek siada. :D
[ Dodano: Nie Maj 30, 2004 9:22 pm ]
Masz racje Algier. Ale ja zaryzykuję. Kupiłem dwie rzeczy w www.foto-tip.pl i było ok
[ Dodano: Nie Maj 30, 2004 9:29 pm ]
Zamówiłem!!!
[ Dodano: Nie Maj 30, 2004 9:51 pm ]
A tak poza tematem, przekonalem cię Vitez że G3 jet lebszy od G5, bo kiedyś radziłeś KUP G5, a ja miałem oba i twierdze na 100 % że G5 to pomyłka, miałmym dużo do powiedzenia ale te firmę szanuję i nie chce aby poniżyła się do sony!!! Tak jak wydała 828!!! To ma być flagowy aparat??? Chyba z wyglądu!!!
Ja tam wole G3. A mażę o 10D :)
A tak poza tematem, przekonalem cię Vitez że G3 jet lebszy od G5, bo kiedyś radziłeś KUP G5,
Nie pochlebiaj sobie 8) . Radzilem G5 dopiero gdy byl swiezy na rynku ale juz z porownywalna do G3 cena mowiac cos w stylu "jesli cie stac doplacic te 200-300zl to bierz G5). Bylo to jeszcze zanim G5 sie rozpowszechnil i zaczely sie pojawiac jego szczegolowe opisy, opinie uzytkownikow - o wiekszych szumach i gorszej jakosci niz G3. Tak wiec przekonalem sie sam :P
A czy ten aku z foto-tip pozbawiony jest efektu pamięci - można go dowolnie doładowywać?
Już znalazłem - można doładowywać :D
Oki, jutro biore z foto-tip aku + ładowarkę :wink:
Jak myślicie czy warto ryzykować i kupić akumulatorek BP-511 za 79zł w www.foto-tip.pl , cena jest podejżliwie niska. A może ma ktoś z was ten aku. z foto-tipa. Bardziej pewny jest firmy GP ale cena wzrasta do 165zł.
ryzykowac ?? he ... dobre
te ceny akumulatorkow kosmiczne, a ja polecam CI przyczaic sie na allegro, sam kupilem oryginala za 99 zl wiec...
POZDRAWIAM
ryzykowac ?? he ... dobre
te ceny akumulatorkow kosmiczne, a ja polecam CI przyczaic sie na allegro, sam kupilem oryginala za 99 zl wiec...
Z tymi oryginałami to też nie przesadzaj. Przez mój aparat się raz taki "oryginał" przewinął, to raz się grzał jak cholera, trzymał słabo to po grzanku odkleiła się etykieta "Canona" i okryła piękny napis "made in malesia" Akumulator jak i kontrahent DZIĘKUJEMY !!! :evil:
Już mam. Expresowa dostawa z tego foto-tipa. Aku był już naładowany, zrobiłem 70 zdjęć i jest ok, a co do aku Canona z alegro to nowy poniżej 200zł nie zejdzie(u tommy_j używany kosztował o ile dobrze pamiętam 230zł), a używanego bym nie kupił, nie wiadomo ile cykli ładowania przeżył i może być już do niczego (krótko trzymać).
uzywany, nie uzywany :) kto to wie...
ja w niedziele zrobilem na jednym akumulatorku 322 (o łacznej pojemnosci 780Mb) zdjecia (wiekszosc przy uzyciu LCD) i jeszcze z powodzeniem przerzucilem je na kompa (ok 20-30 min). Firma Canon naprawde zadbała o oszczednosc energii.
POZDRAWIAM
Gdzie najlepiej kupić akumulator BP-511 (do Canona 300D). Na co zwracać uwagę?
Najlepiej (najtaniej) dobrać zamiennik z BP. Na oryginały ceny są u nas zaporowe. A te zamienniki są równie dobre.
Tomasz Golinski
21-10-2004, 10:27
Albo i lepsze (większa pojemność: 1600, 1800). Ja kupiłem na allegro.
Ja mam własnie ten akumulatorek od FotoTipa ... póki co sprawuje się poprawnie ...
Wiesz, Canon tez nie jest producentem "oryginalnych" akumulatorow ... zleca to innym firmom ... a placi sie wiecej za nalepke Canon ... jesli trafi sie na firme ktora produkuje akku dla Canona to dostaniesz "oryginał" w cenie kilka razy nizszej.
Dzięki za te rady! Czyli akumulator za 40 zł na allegro to kicha. Jeszcze jedno pytanie: Czy warto dopłacić i kupić akumulator o pojemności 1600 a nawet 1800 mAh? Czytałem u jednego allegrowicza, że to naciąganie. Co Wy na to?
To prawie 12% więcej prądu.
Czyli spokojnie mozna przyjąć, że to 10% fotek więcej bez ładowania baterii, co szczególnie ma znaczenie jak jesteśmy poza domem np. w plenerze, czy na wycieczce w górach itp.
Natomiast wsztstko w granicach zdrowego rozsądku.
Pamiętam jak kupowałem kiedys akumulatory AA i różnica pomiędzy 2000 a 2300mA była 50%. Kupiłem 2000mA, bo z ekonomicznego punktu widzenia 2300 były zbyt drogie.
Różnica cenowa do 20-25% powinna byc akceptowalna przy zmianie pojemności aku o 10-15%.
Tomasz Golinski
21-10-2004, 16:38
Ja wziąłem 1600, od razu dwie, bo lepsza cena była. Teraz okazało się, że jedną moge do Tanku użyć ;)
Ja wziąłem 1600, od razu dwie, bo lepsza cena była. Teraz okazało się, że jedną moge do Tanku użyć
Akumulatorki BP-511 pasują do TANKU??????????????????
Tomasz Golinski
21-10-2004, 17:25
Nie bezpośrednio, ale da się
http://canon.hazan.ys.pl/viewtopic.php?t=1358
Ja zaryzykowałem i kupiłem na allegro zamiennik BP511 za 40 zł (Li-ion, 7,2V 1500mAh). Oczywiście kompletny NONAME, ale z roczną gwarancją. :) Rozładowałem, naładowałem, i dziś mija miesiąc (bez 5 dni) od kiedy pracuje w 300d. Zaliczyłem kilka imprez (czyli- focenie, przeglądanie, lampa wbudowana bardzo często używana). Raz zapomniałem go na noc wyłączyć. Sporo zgrywania zdjęć na kompa. Wskaźnik baterii zmienił się może po 2 tygodniach. Aha, podliczałem od zera ile zdjęć wyciśnie- na koncie 520.
Nawet jeśli nie pociągnie żywotnością tak długo jak oryginał (bo wydajnością przewyższa znacznie) to i tak zanim mi padnie, mogę sobie jeszcze takie 2-3 kupić, zanim osiągnę cenę droższych i "lepszych".
Jurek Plieth
14-11-2004, 21:28
Nawet jeśli nie pociągnie żywotnością tak długo jak oryginał (bo wydajnością przewyższa znacznie) to i tak zanim mi padnie, mogę sobie jeszcze takie 2-3 kupić, zanim osiągnę cenę droższych i "lepszych".
Potwierdzam!
U mnie noname pracuje równie długo co oryginał i ma w praktyce zbliżoną pojemność.
Ja zaryzykowałem i kupiłem na allegro zamiennik BP511 za 40 zł (Li-ion, 7,2V 1500mAh).
Mam dokładnie ten sam 40zl jeden mam do 300D a drugi do PRO1 i oba chodzą bardzo dobrze wydajniejsze niz canona nawet, z trwałością trudno powiedziec, narazie maja 2 miesiace ale za tą cene to nawet nie ma sie co zastanawiać.
pzdr
Bartek
Witam,
przylaczam sie do postow wyzej. Tez kupiony noname za 34 zl, niby na obwodach made in japan. Wszystko chodzi ok i ladowarka orginalna tez laduje, bo kiedys ktos wspominal ze mial problemy. Najlepiej kup na allegro.
Pozdrawiam
Szymański Adam
04-06-2005, 21:22
Chciałbym nieco odświeżyć ten wątek. Kupiłem ok rok temu akumulatorek poj. 1400 "no name" tzw Digital Camera w zielonym pudełeczku. Spisuje się świetnie i ładuje też, ale tylko ładowarka od 300D go ładuje a nowa od 20D niestety nie ładuje go zupełnie - diody milczą. Nie rozumiem tego, czy ktoś miał podobne problemy?
Odpowiedź może już nie zgodna z tematem, ale ostatnio u Canona dowiedziałem się, że BP-511 już nie produkują. Wprowadzili BP-511A, który to ma być bardziej pojemny. Oczywiście tylko w jednym na 3 sklepy firmowe które odwiedziłem, wiedzieli, że BP-511A jest kompatybilny z 300D...
Szymański Adam
04-06-2005, 22:40
Dziekuje, teraz dopiero dokladnie spojrzalem na akumulator - i jest BP-511A, zas moj stary "no name" z 300D to BP-511, ktory pracuje w 20D, ale nie jest kompatybilny z ladowarka! Popieprzone to wszystko (lampa w podlodze, drzwi pod pradem) jak wezyk do Canona, ktory ma rozne wejscia w roznych lustrzankach.
To masz cos z ladowarka a nie z akumulatorem. Ja obecnie mam: 1 szt BP-511A (oryginalna od 20D), 1 szt BP-511 (oryginalna od 10D), 1 szt podrobe BP-511 firmy ROWI (nie uzywam jej juz bo to najstarsza moja i stracila pojemnosc, ale nadal laduje sie bez problemu), 2 szt podroby BP-511 od APTELA z Allegro, 2szt podroby BP-511 od foto-tip.pl .
I? I obie ladowarki - od 10D oraz 20D laduja wszelkie wymienione wyzej baterie w dowolnej konifguracji. Tylko w aparatach uzywam ich nie w dowolnej konfiguracji a parami (Canon; aptel; foto-tip).
Dziekuje, teraz dopiero dokladnie spojrzalem na akumulator - i jest BP-511A, zas moj stary "no name" z 300D to BP-511, ktory pracuje w 20D, ale nie jest kompatybilny z ladowarka! Popieprzone to wszystko (lampa w podlodze, drzwi pod pradem) jak wezyk do Canona, ktory ma rozne wejscia w roznych lustrzankach.
BP-511 i PB-511A różnią się tylko pojemnością i literką A na końcu. Styki mają identyczne, więc jeśli ładuje Ci starszą wersję, to nowszą też musi. Nie dokonano tam tak rewolucyjnych zmian uniemożliwiających karpienie akumulatorka energią.
A czym się różnią BP-511 od BP-512? :)
Marfackib
06-06-2005, 13:18
Jak myślicie czy warto ryzykować i kupić akumulatorek BP-511 za 79zł w www.foto-tip.pl , cena jest podejżliwie niska.
Na allegro kupiłem noname BP-511 1600mAh za 29 złotych i żadnych problemów.
Arek Piekarz
09-11-2006, 18:43
Czy ktoś kupował zamiennik do 20D w Cyber-Shopie? (http://cyber-shop.pl/index.php?cPath=5_57) Najważniejszą kwestią jest dla mnie to, czy ładuje się on w ładowarce Canona? (model CB-5L)
... Tylko w aparatach uzywam ich nie w dowolnej konfiguracji a parami (Canon; aptel; foto-tip).
Moje 3 grosze o bateriach:
Ja dokupiłem do orgynialnego z fotoset CANON BP-511A 1390mA
230.00 zł. to chyba najniższa cena w PL.
Bateria w blistrze i z hologramem.
Dwa z allegro Premium Gold 1950mA symbol na baterii PBP511.
Ten zestaw ma podobne parametry jak oryginały.
Trzeba trzymać się zasady jaką podaje Vitez.
Najlepiej gdy:
Ogniwa są jednego producenta i tej samej pojemności.
Kupować te które mają najdłuższą gwarancję. U sprzedającego co za rok też będzie istniał.
Jeśli chodzi o baterie odsyłam do lektury:
Baterie R3 AAA i R6 AA (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic610103.html)
Piszą o paluszkach, ale spostrzeżenia przekładają się na inne baterie.
pozdrawiam
szukałem i nie znalazłem wystarczających informacji. Chodzi mi o akumulatory Premium Gold, a dokłądnie o te:
http://allegro.pl/item138771001__f]_firmowy_aku_canon_bp_511_2600mah_wawa.html
czy są dobre? co sądzicie o Sprzedawcy?
TMAJCHER
22-11-2006, 02:17
szukałem i nie znalazłem wystarczających informacji. Chodzi mi o akumulatory Premium Gold, a dokłądnie o te:
ja używam dokładnie tego aku od tegosamego sprzedawcy i nie widzę różnicy od oryginału spokojnie robi około 400 fotek na 20 d (ale nie uzywam lampy wbudowanej )
pozro
Ja mam srebrny hahnel. kupiony w foto-raj.
Starcza (tak samo jak oryginał od 20d) ze spokojem na cały mecz piłki nożnej, czy siatkówki --> robienie zdjęć + przeglądanie + kasowanie.
Który jest który poznaje po kolorach. ;]
Kupowałem kilka premium goldów. Ostatnio kupiony do 30D nie chciał sam wychodzić z komory. Musiałem lekko podszlifować prowadzenia w aku. To jedyna wpadka dotychczas. Poza tym nigdy nie miałem z tymi aku żadnych problemów.
ja mam oryginała i hamę kupioną w sklepie foto - nówkę. Łącze w gripie. Działają jak dotąd ok.
Arek Piekarz
06-12-2006, 01:49
Czy ktoś kupował zamiennik do 20D w Cyber-Shopie? (http://cyber-shop.pl/index.php?cPath=5_57) Najważniejszą kwestią jest dla mnie to, czy ładuje się on w ładowarce Canona? (model CB-5L)
Kupiłem już zamiennik do 20D w Foto-tipie (za 69 zł), bo Pan z Cyber-shopu nie raczył odpowiedzieć mi wprost, czy jego akumulator będzie się ładował w ładowarce Canona. Zapłaciłem jak za dwa "gorsze" aku, ale nie żałuję, bo nie musiałem dokupywać ładowarki i wiem, że wydajność zamiennika jest taka sama, jak oryginału.
daniel34k
30-10-2010, 14:20
Kupiłem pół roku temu do C400D. Krótko mówiąć: pieniądze wyrzucone w błoto. Wytrzymują połowę tego co 3,5 letnie akumulatory Canona i Hamy. Śmieszne pięniądze, ale i śmieszna jakość.
daniel34k
30-10-2010, 21:44
Przy okazji, może ktoś wie, gdzie można kupić w Wawie oryginalną BP 511A?
W euroagd spojrzałem i niby jest oryginalny, ale napis na baterii "campatibilty" budzi wątpliwości: http://www.euro.com.pl/akumulatory/canon-bp-511a-eos-50d.bhtml
Ja was zdziwie, kupiłem zamienniki 511, używane z moją 20stką.. Czytam ten wątek a tu teksty typu że cena 75zł za aku to dziwna cena.. Ludzie. Ja dałem za moje MAX POWER po 20zł za sztuke.. a trzymają więcej jak oryginał canona =D. Skończcie z bełkotem, naprawdę. Po co przepłacać.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze dodam, że starczają mi spokojnie na ponad 850-900 zdjęć każdy :-)
chrislab
31-10-2010, 08:05
mam jeden do sprzedania oryginalny - puszczę za 50 zł. A kupić można choćby w FOTO IT.
daniel34k
31-10-2010, 20:06
Ja was zdziwie, kupiłem zamienniki 511, używane z moją 20stką.. Czytam ten wątek a tu teksty typu że cena 75zł za aku to dziwna cena.. Ludzie. Ja dałem za moje MAX POWER po 20zł za sztuke.. a trzymają więcej jak oryginał canona =D. Skończcie z bełkotem, naprawdę. Po co przepłacać.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze dodam, że starczają mi spokojnie na ponad 850-900 zdjęć każdy :-)
Czasami się fuksnie:) W sumie kupując Premium Gold za 20 zł, zamaist oryginał za ponad 200zł wziąłem te ryzyko na siebie, że z jakościa może być różnie.