Zobacz pełną wersję : Co to za obiektyw Sigma 70-300mm F 4-5,6 II APO Macro Super?
Przemo(c)
07-06-2006, 16:08
Konkretnie ten:
http://allegro.pl/show_item.php?item=108731028&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.
Czy to coś takiego jak ten ze strony Sigmy:
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/73
Czy to jest to samo? Bo już zgłupiałem trochę... Oba niby APO i niby czerwone paski:mrgreen: tyle, że nazwy jednak trochę inne....
pzdr
Paweł Ubysz
07-06-2006, 17:56
IMHO inny - bez oznaczenia DG. Popatrz na oznaczenia obiektywu na obu zdjęciach - ten z Allegro ma krótsze oznaczenia ( nadruk pod ogniskową ) niz ten na stronie Sigmy.
rychu_lhotse
07-06-2006, 18:11
To jest poprzednia wersja tej Sigmy robiona pod analogi.Z tego co wiem z cyfrowymi body też współpracowała.Jeśli się nie myle to chyba kolega Vitez kiedyś używał takowej.
Pozdrawiam
Przemo(c)
07-06-2006, 21:33
Hmmm, jeżeli współpracuje z cyfrakami, to nie jest źle (to zresztą też wynika z opisu). To jedyna Sigma na Allegro do mojego 300D w tej cenie. Ciekawi mnie, jak się ma ta Sigma do jej nowszej wersji? Kupować - nie kupować? Zdecydowałem się na Sigmę, ale czy ten konkrety obiektyw to dobry wybór w porównaniu z jego nowszą wersją? Nie chcę się rozczarować... Może kol. Vitez się wypowie? Będę wdzięczny za pomoc.
Jedno moge powiedziec ze moga byc problemy typu : blad 99.
Kolega kupil Canona 350 podpial swoja stara sigme i co drugie zdjecie ERR99.
Po krotkim tescie okazalao sie ,ze przy przyslonie powyzej bodajze 7 fotki nie zrobi.
Probowalismy pozniej z trzema innymi body i zawsze ten sam problem.
Przemo(c)
08-06-2006, 01:44
Ku!@#$% coś czuję, że chyba kupię w sklepie cyfrowe.pl normalną sigmę za 539 zł (wprawdzie to nie APO) ale przynajmniej bez ryzyka. Bo co człowiek, to inna opinia. :?
DoMiNiQuE
08-06-2006, 08:28
Ku!@#$% coś czuję, że chyba kupię w sklepie cyfrowe.pl normalną sigmę za 539 zł (wprawdzie to nie APO) ale przynajmniej bez ryzyka. Bo co człowiek, to inna opinia. :?
Nie ma ryzyka. Mam dokladnie ta wersje co widnieje na aukcji (APO bez DG) i spisuje sie wysmienicie. Bierz wersje z APO, nie warto oszczedzac tych paru groszy.
Po krotkim tescie okazalao sie ,ze przy przyslonie powyzej bodajze 7 fotki nie zrobi.
Mam tą Sigmę, mam 350D i jak do tej pory żadnych problemów nie miałem. Wcześniej miałem zwykłą Sigmę 70-300 (bez APO) i w niej zepsuł się AF to z analogiem na manualu działała OK, a jak podpinałem do 350D to wówczas pojawiał się rzeczony błąd error99.
Witam
Ja ostatnio kupiłem taką z allegro tzn bez DG, co prawda przepłaciłem, ale bez problemu działa z moim 300D, błędów nie wywala ( taki problem miałem z innym, starszym obiektywem).
Witam wszystkich
Czy obiektyw Sigma 70-300 APO Macro Super (ale bez oznaczenia DG i DC !) będzie współpracował z 400D lub 350D? Z tego co się orientuję był to model poprzedzający "słynne" zółte i czerwone "paski". Czyli nie ten najstarszy. Poczytawszy trochę na ten tamat to: "im starszy obiektyw (Sigma) i młodsze body tym gorsza współpraca". Hmmm...
Czy ktoś ma doświadczenia z tego typu współpracą albo jej braku? Lub nawet innych obiektywów Sigmy ale bez oznaczenia DG i DC?
Pozdrawiam
Miałem kiedyś ten obiektyw :razz: i jest najsłabszy optycznie - oczywiście będzie
współpracował 350d lub 400d ale nie polecam :( , natomiast polecam ten obiektyw z oznaczeniem DG APO - jest z tej serii najlepszy:mrgreen:
Bez oznaczenia DG to obiektyw nie dedykowany do lustrzanek cyfrowych - też nie polecam do wymienionych puszek będziesz maił bliki i odblaski na cyfrze
dendrome
08-04-2008, 21:19
mam apo dg macro, jak za te pieniadze jest ok. jak chcesz dam linki do fotek z tego szkla
marekk_ok
08-04-2008, 23:41
Mialem to szklo (wer. apo dg macro) - lecz po tym jak podlaczylem sobie 70-200 f4 canona to szybko zaczelem zbierac kase na wymiane.
Szklo nie jest rzeczywiscie drogie, lecz jesli mozesz sobie pozwolic i troche poczekac oraz uzbierac na 70-200 to goraco polecam - jest to szklo rewelacyjne - troche kasy wiecej trzeba wydac - ale jakosc, szybkosc i trwalosc sa warte tej kasy.
Nie wiem czy Ci pomoże, posiadam Sigmę 70-300 APO Super Macro II wersja tuz przed DG - taka z czerwonym paskiem. Działa z 30D z nowym firmwarem bez problemu.
Czy obiektyw Sigma 70-300 APO Macro Super (ale bez oznaczenia DG i DC !) będzie współpracował z 400D lub 350D?
Czy ktoś ma doświadczenia z tego typu współpracą albo jej braku?
wystarczyło poszukać... np. Vitez ma:
Mialem dokladnie ta: Sigma 70-300/4-5.6 APO Super Macro (n/u) 600 zł
Powinna smigac bez problemu na dSLR. Jesli juz sa problemy z kompatybilnoscia to w sporo starszych szkielkach. Ale najlepiej to jakbys mial mozliwosc przymierzenia przed zakupem/zwrotu w razie ER99. Jesli APO to o ostrosc/aberracje sie nie boj. DG to byl wg mnie bardziej chwyt marketingowy, choc jakas tam soczewke podobno dorzucili/doszlifowali by z telecentrycznoscia powalczyc ale to wg mnie minimalna roznica.
sedno sprawy wyróżniłem w cytacie.
Poczytawszy trochę na ten tamat to: "im starszy obiektyw (Sigma) i młodsze body tym gorsza współpraca". Hmmm...
Lub nawet innych obiektywów Sigmy ale bez oznaczenia DG i DC?
wszystko zależy od modelu a nawet nr seryjnego:
http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.sigma-foto.de%2Fcms%2Ffront_content.php%3Fclient%3D1%26l ang%3D1%26idcat%3D59%26idart%3D51&langpair=de%7Cen&hl=en&ie=UTF-8&oe=UTF-8&prev=%2Flanguage_tools
Dziękuje serdecznie. Oczywiscie pierwszą a potem nawet drugą rzecza którą robię jest szukajka. Jeszcze raz dzieki wszystkim.
mate00sh
09-04-2008, 13:28
Witam wszystkich
...
Czy ktoś ma doświadczenia z tego typu współpracą albo jej braku? Lub nawet innych obiektywów Sigmy ale bez oznaczenia DG i DC?
Ja mam Sigmę 2.8 / 28-70, tą chyba najstarszą, bez żadnych oznaczeń dodatkowych. Z cyframi działa pod warunkiem, że nie domyka się przysłony... Przy domknięciu jest error.