Zobacz pełną wersję : C35f2 IS czy 16-35 f4IS L
Witam. Posiadam Canona 600d z c85 1.8 i canonem 10-22. Chciałbym prosić o poradę w uzupełnieniu mojego zestawu jednym obiektywem wymienionym w tytule i co Waszym zdaniem byłoby dobrym ruchem do robienia zdjęć rodzinnych i reporterki. Dziękuję za porady.
Mam oba te szkła, oba używam pod FF. Nie podpinam do M50 bo jakoś mi to nie bardzo pasuje.
Jeżeli jesteś gotów na duże szkło to może Sigma 18-35/1.8 byłaby atrakcyjna fotograficznie.
Witam.Ciekawa propozycja z ta sigmą i nalesnikiem 24 2.8 ale podobno sigma słabo współgra z canonem i trochę się tego obawiam.Dzięki
Typowo FF-owa cegła (16-35) do DX ??? Bez sensu, ciężar, kupę kasy, wyłupiaste oczko, a zakres kita za 10x mniejsze pieniążki.
35/2 jest jedną z (w miarę) sensownych myśli w perspektywie "grożącego" przeskoku z DX na FX, dopóki ta zmiana nie nastąpi, by się "amortyzował" jako obiektyw standardowy. W szczególności nie jest wtedy ani na gram obiektywem szerokokątnym.
Przy deklaracji, ze nie będziesz się podnosił do FF (przynajmniej do śmierci lustrzanek), można myśleć o sigmie 30/1.4
Z moim zaufaniem do własnych łap, nie przeceniał bym stabilizacji, w reportażu i tak nie zastosujesz migawki 1/8s czy podobnej - ze względu na żywe osoby w kadrze (jakbyś powiedział 'krajobraz', to się środek ciężkości zmienia)
Jeśli nie masz żadnych innych obiektywów oprócz wymienionych, z podanych dwóch wybrałbym trzeci (wiele możliwych pomysłów) - przynajmniej ja byłbym w wiele większej potrzebie na coś wypełniającego zakres.
--- Kolejny post ---
Witam.Ciekawa propozycja z ta sigmą i nalesnikiem 24 2.8 ale podobno sigma słabo współgra z canonem i trochę się tego obawiam.Dzięki
Nie przesadzajmy z tym złym zachowaniem. Znam wielu zadowolonych sigmo-canonierów.
--- Kolejny post ---
mjsp
Taaaaa ... zdecydowanie zależy od Twoich zamiarów pełnoklatkowych - lub ich braku. FF to wcale nie jest miód zawsze i wszędzie.
krzysiek_fidryg
10-02-2022, 22:34
jest masa zadowolonych sigmo-canonierów