Zobacz pełną wersję : Wyliczenie odległości apartatu od obiektu na którym jest ustawiona ostrość
Marcinus
30-09-2021, 14:51
Mam taki problem do rozkminienia. Jak, jeśli jest to możliwe, można znaleźć odległość aparatu od przedmiotu na którym ustawiliśmy ostrość, znając ogniskową, rozmiar matrycy ... itd, czyli wszystko co można wyczytać z metadanych. Chodzi o sytuacje kiedy nie mamy żadnych punktów odniesienia na zdjęciu, których położenie względem aparatu znamy. Mówiąc krótko: staję sobie przed jakimś budynkiem, ustawiam na niego ostrość, robię zdjęcie... i chciałbym wiedzieć jak daleko był ten budynek ode mnie, na podstawie tego zdjęcia, kiedy mnie juz tam dawno nie ma ?
Da się, ale musisz znać dokładną skalę odwzorowania, czyli rzeczywistą wysokość budynku i wielkość jego obrazu (w mm) rzucanego na matrycę. Znając to i ogniskową obiektywu można obliczyć odległość że wzoru
d=f/s
gdzie d - odległość (m), s - skala odwzorowania, f- ogniskowa (m).
Np. dla 10-metrowego budynku oddanego na matrycy jako 20 milimetrowy mamy skalę 0.002 (20 mm / 10000 mm). Jeśli zdjęcie zrobiono obiektywem o ogniskowej 50 mm (0.05 m), to odległość musiała wynosić 25 m.
Wielkość obrazu na matrycy możesz obliczyć z proporcji. Np. dla małego obrazka (pełnej klatki) o krótszym boku 24 mm i 4000 px budynek z powyższego przykładu miałby na na zdjęciu wielkość ok. 3333 px. Oczywiście wszystkie te obliczenia będą tylko przybliżone.
Sprawdź też, bo niektóre aparaty zapisują odległość w danych Exif.
(...)niektóre aparaty zapisują odległość w danych Exif.
To zależy od obiektywu, czy przekazuje taką informację do body.
Tylko trzeba pamiętać, że powyżej pewnej odległości, to będzie nieskończoność.
Jasne, tu też może być różne z precyzją. Któryś z moich aparatów zapisywał tylko informację w stylu close, far itp.
Marcinus
30-09-2021, 16:53
Dzięki za info. Sprawdzalem na RF 24-105 L i info o odleglosci nie ma.
Niestety chodzi o sytuacje kiedy nie znamy rozmiarów obiektu.
Poszukaj na zdjęciu czegoś o ogólnie znanej wielkości: drzwi, okno, człowiek. Może uda Ci się chociaż oszacować odległość. W budynkach wysokość pięter to czesto około 3 metry, w starych więcej.
Mam ten obiektyw. Otworzyłem zdjęcie nim wykonane przy użyciu ExifTool (a konkretnie ExifToolGUI) i tam w metadanych, konkretnie w xmp -> xmp-aux jest pozycja ApproximateFocusDistance, która przyjmuje na oko wartość odpowiadającą odległości zdjęciowej. Na pewno podaje do co najmniej 16,2 m, bo na przejrzanych na szybko zdjęciach taką maksymalną znalazłem. Przy nieskończoności podana jest wartość 4294967295. Pliki obrobione w Lightroomie. W JPEGach prosto z aparatu danej takiej brak.
Marcinus
30-09-2021, 20:17
O to muszę sprawdzic ten program bo ps i lr nie widziałem żeby była odległość. Dzięki.
To szkło podaje odległość, choć nie pamiętam po jakiej wartości jest nieskończoność.
Marcinus
01-10-2021, 13:04
Jeszcze raz dzięki, znalazlem te dane. Niestety sa mało dokładne, a koleżanka potrzebuje takie rozwiązanie do badań. Jeszcze raz dzięki wszystkim.
Zadanie nierozwiązywalne bez znajomości wielkości przedmiotu i dokładnej ogniskowej. Obiektywy z wewnętrznym ogniskowaniem oszukują na ogniskowej- zawsze jest ona mniejsza od deklarowanej. Deklarowana ogniskowa w takich obiektywach pojawia się dopiero w okolicy ostrzenia na nieskończoność.
1/x + 1/y = 1/f
Szkolny wzór na soczewkę. Ach, ta przebrzydła matma ;)
Obiektyw nie jest soczewką, ale do orientacji wystarczy.
Skala używana w fotografii podaje odległość od filmu/matrycy, czyli x+y
Marcinus
05-01-2022, 09:23
To to wiadomo tylko że dla pojedynczej soczewki, a z obiektywem już nie tak fajnie, poza tym w zależności od uległości na jaką ostrzymy f ulega pewnej zmianie. Więc z tego to tylko orientacyjnie, a to za mało.
w EXIF-ie jest informacja o tym na jaka odleglosc korpus naostrzyl. przy czym to nie jest to samo co odleglosc konkretnego obiektu na zdjeciu. co wiecej, ta informacja korpusu tez nie jest koniecznie prawidlowa - tylko przy mikroregulacji AF na 0 jest to dokladnie to samo ;)
w moim przypadku problem jest do rozwiazania dzieki danym GPS. do google mapsa sa wtyczki, ktore pozwalaja latwo sprawdzic odleglosc miedzy dwoma punktami w linii prostej
1/x + 1/y = 1/f
Szkolny wzór na soczewkę. Ach, ta przebrzydła matma ;)
fizyka!
zeby z tego zrobic matematyke, to trzeba by tak:
1/x + 1/y = 1/f
x > 0
y > 0
f > 0
bez warunkow brzegowych mialbys -3 punkty za zadanie na matmie! a na fizyce wszystko ujdzie, co najwyzej sie zwali na blad pomiaru :/
Jeżeli dodatkowo obiektyw ma wewnętrzne ogniskowanie, to już całkiem lipa, bo ogniskowa zmienia się w zależności od odległości ostrzenia, a nominalna jest tylko przy nastawie na nieskończoność. Przykładowo, w obiektywie Sigma 2,8/105 Macro z wewnętrznym ogniskowaniem przy skali odwzorowania 1:1 efektywna ogniskowa spada do ca 70 mm. Zjawisko to jest określane z angielska jako "focus breathing". Np. obiektyw Canon 4-5,6/100-400L Mk II "oddycha" bardziej na krótkim dystansie od obiektywu Tamron 100-400 mm, tak samo C 55-250 IS STM dużo bardziej "oddycha" od 55-250 mm IS starej wersji bez wewnętrznego ogniskowania.
Głębiej wczytałem się w wątek, oryginalne pytanie jest nt odległości do budynku.
Bez szans tą metodą.
Jeśli porównamy plamkę rozproszenia z odległością bazową dalmierza optycznego, to na odległościach dalszych dokładność leci na pysk. W fotografii z definicji nie jest potrzebna, to obszary (prawie) odległości hiperfokalnej.
Tam gdzie ma znaczenie, np w wojsku, to są dalmierze o bazie 1m (na lądzie) do kilkunastu metrów na dawnych pacernikach.
Sposobem "harcerskim" można oszacować o. do budynku na podstawie znanego wymiaru, wysokości piętra, człowieka itd, ale to tak mniej-wiecej (ale i tak na takich odległościach porównywalnie jak z nastaw ostrości, albo lepiej)
Dalmierze laserowe są dostępne dla każdego, komu na tym zależy, szukać w sklepach taktyczno-militarnych
wszystko jest bardzo proste do zrobienia, jesli sie ma wspolrzedne GPS. jesli nie z aparatu, to z komorki
Jeszcze raz dzięki, znalazlem te dane. Niestety sa mało dokładne, a koleżanka potrzebuje takie rozwiązanie do badań. Jeszcze raz dzięki wszystkim.
Jakiej natury te badania?
wszystko jest bardzo proste do zrobienia, jeśli się ma wspolrzedne GPS. jesli nie z aparatu, to z komorki
Kumpel ze studiów mówił "wszystko jest proste, jeśli ma to zrobić ktoś inny"
obserwator oddalony od budynku np 50m (100,150, nie ma większego znaczenia).
Bład pomiaru konsumenckiego GPS 10 m.
Budynki na mapach nie podają liczbowo współrzędnych np każdego narożnika (czy o mapach mówisz?)
Bo jeśli mówisz o drugim pomiarze przytulonym do budynku, znów 10m błędu
Klasyczny problem pomiarowy mała różnica dużych liczb
Ciągle nie jest to lepsze od harcerskiego oszacowania wysokości sylwetki człowieka (a propos, będąc na zakresach praktycznie nieskończoności, ogniskowa nie jest oszukana)
Jaki ma być w ogóle zakres mierzonych odległości i dokładność pomiaru? Są dostępne dalmierze laserowe o zasięgu 900 m w cenie 470 PLN. Wszystkie metody matematyczne opierają się bowiem na znajomości przynajmniej dwóch składowych równania, więc aby określić odległość trzeba znać kąt obserwacji i wymiary obiektu.
Za mało danych by obliczyć to co chce autor wątku. Ale na przyszłość można się wspomóc kalkulatorem - apka dla fotografów na telefony z androidem. Sklep googla, nazwa apki Photographer's companion. Zakładka Pole widzenia, tam jest kalkulator.
Apka rewelacja, sporo zakładek. Oczywiście GO ale i full innych. Polecam.
Marcinus
07-01-2022, 19:50
Dokladnie nie wiem co dokladnie ma byc badane ale chyba badania z jakiegos grantu i pewnie do publikacji... ogólnie w kierunku habilitacji. Ale na razie chyba temat czasowo odstawiony.
Zobaczę te dalmierze laserowe jak by one nadawały sie do montażu na dronie.
Poki co temat zawieszony. Dzięki.
Mimo że zawiesiłeś temat, to coś mi wpadło nagle do głowy.
Ponoć można na podstawie serii zdjęć pod różnymi kątami określić rozmiary i odległości obiektów na zdjęciach. Jakieś oprogramowanie analizujące takie zdjęcia czy coś takiego? Przepraszam za takie dzwonienie w nie wiadomo którym kościele, ale dawno temu jacyś ludzie w mojej firmie robili tego typu pomiary i obliczenia. Nic więcej, poza takimi ogólnikami, nie potrafię sobie przypomnieć. Może to trop?
Mimo że zawiesiłeś temat, to coś mi wpadło nagle do głowy.
Ponoć można na podstawie serii zdjęć pod różnymi kątami określić rozmiary i odległości obiektów na zdjęciach. Jakieś oprogramowanie analizujące takie zdjęcia czy coś takiego? Przepraszam za takie dzwonienie w nie wiadomo którym kościele, ale dawno temu jacyś ludzie w mojej firmie robili tego typu pomiary i obliczenia. Nic więcej, poza takimi ogólnikami, nie potrafię sobie przypomnieć. Może to trop?
Można. To się nazywa SLAM (simultanoeus localisation and mapping) oraz SFM (structure from motion)
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
Z wielkości to się da policzyć "w ręcach" (przynajmniej umie to moje pokolenie)
Z małego obiektywku drona operacje z oceną odległości wg ustawionej ostrości są bez szans.
Marcinus strasznie dawkujesz zagadnienie po kropelce, pewnie na siedemnastej stronie dowiemy się, jaka dokładność jest wymagana.
Marcinus
10-01-2022, 20:30
Z wielkości to się da policzyć "w ręcach" (przynajmniej umie to moje pokolenie)
Z małego obiektywku drona operacje z oceną odległości wg ustawionej ostrości są bez szans.
Marcinus strasznie dawkujesz zagadnienie po kropelce, pewnie na siedemnastej stronie dowiemy się, jaka dokładność jest wymagana.
Nic nie dawkuje, co wiedzialem to napisalem. Jeśli chodzi o to czy to ma byc dokładność do kilku cm czy do metra przy odleglosci 100-200 metrów to nie wiem bo o to nie pytałem. Podałem koleżance informacje ogólne jak sprawa wygląda i na razie wiecej o szczegóły nie pytała wiec i ja dalej tu tematu nie ciagnąłem. Pewnie też na razie dalej tematu póki co nie ruszała, bo to ogolnie mialy byc jakies badania na przyszłość.
Kres metod "fotograficznych z danych AF" to 50m z dokładnością 20m na długim jasnym tele, bo to zakres odległości hiperfokalnej, na mniejszych odległościach jest "jakaś" lepsza - ale znacznie komplikują się obliczenia, zmienna ogniskowa (w dodatku zwykle źle utrwalana w EXIF) itd. Krótszy ciemniejszy obiektyw - obstawiam 5-8m, rybka hiperfokalną ma od metra, dwóch.
https://allegro.pl/oferta/dalmierz-zd-artyleryjski-1m-lwp-1953-kompletny-11106653357
https://infowsparcie.net/wria/o_autorze/hist_art_opk_dalmierze.html
Ciekawe, czy wrócą. Laserowy ma ogrom zalet, ale ma jedną wadę w wojsku: jest wykrywany