Zobacz pełną wersję : TTArtisan ogłosił swój pierwszy pełnoklatkowy obiektyw AF: 32mm f/2.8
TTArtisan ogłosił swój pierwszy pełnoklatkowy obiektyw AF: 32mm f/2.8 https://www.youtube.com/watch?v=hq3mVAv5EX0&t=40s&ab_channel=MarkWiemels
Z filmu wynika, że będzie dostępny pod mocowanie R i EF-M
https://www.youtube.com/watch?v=hq3mVAv5EX0&t=40s&ab_channel=MarkWiemels
6882
bzdura1979
30-09-2021, 10:51
Choć to szkło trudno stawiać w jednym rzędzie z wybitnym Canonem 32/1.4, to gębą mi się cieszy i trzymam kciuki za dalszy rozwój szklarni TTartisan z mocowaniem ef-m.
TTArtisan ogłosił swój pierwszy pełnoklatkowy obiektyw AF: 32mm f/2.8 https://www.youtube.com/watch?v=hq3mVAv5EX0&t=40s&ab_channel=MarkWiemels
Z filmu wynika, że będzie dostępny pod mocowanie R i EF-M
https://www.youtube.com/watch?v=hq3mVAv5EX0&t=40s&ab_channel=MarkWiemels
6882
Ciekaw jestem jakie będą jego losy pod RF
Ciekaw jestem jakie będą jego losy pod RF
No na to, to już Canon nie ma wpływu.
No na to, to już Canon nie ma wpływu.
Myślisz?
Samyang-i RF dlaczego zniknęły? ;)
Myślisz?
Samyangi to Koreańska firma zablokowana przez Canona. A chińczycy mają to w nosie, na przykładzie podrobionych szkieł canona przez chińską firmę Yongnuo ;) TTArtisan to właśnie chińska marka, która specjalizuje się w rozwoju obiektywów do aparatów bezlusterkowych. Właścicielem jest Shenzhen Mingjiang Optical Technology Co., Ltd. https://blog.interfoto.eu/2021/08/19/ttartisan-obiektywy-z-chin-czyli-dlaczego-zyjemy-we-wspanialych-czasach/
No i gitara! Skoro Canon olewa swoich użytkowników, to inni na tym zarobią. Zawsze istnieje potrzeba obiektywów jaśniejszych od kita, i w cenach nie powodujących tsunami bluzgów ;)
No i gitara! Skoro Canon olewa swoich użytkowników, to inni na tym zarobią. Zawsze istnieje potrzeba obiektywów jaśniejszych od kita, i w cenach nie powodujących tsunami bluzgów ;)
Joł. Tu https://blog.interfoto.eu/2021/09/30/nadchodzi-nowosc-ttartisan-32mm-f2-8-auto-focus-sony-e-nikon-z-canon-rf-canon-m-fujifilm-x/?fbclid=IwAR2WDM8SnIB-EhSp2kwY3EL3WhSjE068DGgoYr89xWHoQLS0l9ibfWLR02I potwierdzenie Interfoto, które jest Oficjalnym Wyłącznym Dystrybutorem Marki TTArtisan w Polsce - produkcji tego szkła w mocowaniach:
Sony E,
Nikon Z,
Canon RF,
Canon M,
Fujifilm X.
robertskc7
30-09-2021, 14:01
Fajnie tylko po co te 32 2.8 jak każdy ma w swojej ofercie 35 1.8 w całkiem niezłych cenach.... hmmmm Wątpię aby to kosztowało 800zł a przy cenie 2k już jednak lepiej dołożyć trochę i kupić dedykowane 1.8
Czekam na 50mm w rozsądnej cenie i gabarytach.
Czekam na 50mm w rozsądnej cenie i gabarytach.
JA mam złe wspomnienia z TTArtisan w wersji 50/1.4 Asph Leica Mount. Z EOS R słaba współpraca, zbyt dużo magentowatego zabarwienia w rogach i słaba jakość w nieskończoności. Matryca EOS R jest trudna do współpracy z Leica M obiektywami - to matryca żywcem przejęta z lustrzanki EOS 5D IV. W EOS R6 jest np. też z lustrzanki 1Dx mark, ale już filtr przedmatrycowy jest zmieniony.
Co do małego 50mm to super jest Voigtlander 50/1.5 II ta wersja jest mała i super jakościowo i obrazkowo - fakt że trochę kosztuje, a do innej roboty mam starego i dość dużego zwłaszcza z adapterem EF 50/1.2L.
To pytanie, które ma jednoznaczną odpowiedź, której niestety nie znamy.
Dlaczego nie zniknęły inne szkła RF też nie wiemy.
Dlaczego oprócz Viltroxa nie ma szkieł AF pod bagnet Z? Canon to załatwił? :shock:
audioart
01-10-2021, 12:08
Cieszy fakt, że jakiś producent odważył się (po akcji z Samyangiem) wyprodukować obiektyw z mocowaniem RF z autofokusem. Prawdopodobnie jest tak, jak pisze Andrzej, że to kwestia pochodzenia firmy. Chiny to nie Korea - nie sądzę, żeby Canon w ogóle tracił czas na ewentualne spory patentowe. Zawsze może z kolejnym firmwarem zwyczajnie zablokować obiektyw, ale to już miecz obosieczny.
Tylko te 32mm f/2.8... no ja raczej nie widzę powodów, żebym się skusił (wspaniały Tamron 35mm f/1.4 w torbie, a jeśli ktoś chce koniecznie natywnie to lepszą alternatywą będzie całkiem udany RF 35mm F1.8).
--- Kolejny post ---
Dlaczego nie zniknęły inne szkła RF też nie wiemy.
Dlatego, że problem leży prawdopodobnie nie w samym mocowaniu, a w rozwiązaniach związanych z AF.
Cieszy fakt, że jakiś producent odważył się (po akcji z Samyangiem) wyprodukować obiektyw z mocowaniem RF z autofokusem. Prawdopodobnie jest tak, jak pisze Andrzej, że to kwestia pochodzenia firmy. Chiny to nie Korea - nie sądzę, żeby Canon w ogóle tracił czas na ewentualne spory patentowe. Zawsze może z kolejnym firmwarem zwyczajnie zablokować obiektyw, ale to już miecz obosieczny.
Tylko te 32mm f/2.8... no ja raczej nie widzę powodów, żebym się skusił (wspaniały Tamron 35mm f/1.4 w torbie, a jeśli ktoś chce koniecznie natywnie to lepszą alternatywą będzie całkiem udany RF 35mm F1.8).
--- Kolejny post ---
Dlatego, że problem leży prawdopodobnie nie w samym mocowaniu, a w rozwiązaniach związanych z AF.
A właśnie, że leży! Siedmiu rzemieślników wypuszcza ten obiektyw w tylu mocowaniach, że ich lista wygląda jak plejada gwiazd, a tu się wszyscy uparli, jakby nic innego poza RF nie istniało.:shock: Istnieje, np. EF-M. I nie ma sensu rozpatrywać tego obiektywu w oderwaniu od wagi, gabarytów i jakości optycznej. Jeżeli wypadkowa tych cech wyjdzie na plus, to obiektyw się przyjmie. Ja niedawno kupiłem Viltroxa 1,4/33 mm, który miał mi niby być uniwersalnym szkłem jak onegdaj Jupiter 8 przyfastrygowany do Zorki, ale- gdy mi przyszło jechać na wywczas- to go nie wziąłem, bo jest za mało uniwersalny w stosunku do swojej wagi i gabarytów. Wziąłem za to EF-M 11-22 mm (jak zawsze) oraz EF 2,8/40 mm z adapterem do C M5, który i tak miał mi słuzyć jako drugi aparat lub backup do C 80D z T 100-400. Viltrox się tu nie załapywał, ten 7 Artisans pewnie mógłby zamiast EF 2,8/40 mm.
--- Kolejny post ---
Myślę, że polityka Canona będzie zależeć na ile te wytwory chińskiej myśli technologiczno-optycznej zagrożą ich planom (np. sprzedażowym). Jeśli nie zagrożą będzie prawdopodobnie tak, Chińczycy sobie produkują Canon nic nie robi bo mało kto tego używa i myśli o tym żeby kupić (przylgnęło, że to sprzęt tańszy ale jednak jakościowo odstaje)
W przypadku adapterów mocowania EF-RF Canon nikogo nie blokuje/nie blokował - spokojnie sobie to Chińczycy i insze firmy klepią.
Poszło o Samyanga bo tu hype był znaczny, że to obiektyw bardzo dobry (nie miałem, nie podzielę się własną opinią), że lepszy w pewnych zastosowaniach niż Canon 85 f2 i w dodatku tańszy -> cyk myk blokada patenty pozwy firma trzecia odpuszcza.
Nie do końca zgadzam się z tym, że bronienie swojej własności intelektualnej poprzez blokowanie obcych obiektywów przez ich odfiltrowanie w sofcie to jest miecz obosieczny ale nie o tym dyskusja jest.
Joł. Tu https://blog.interfoto.eu/2021/09/30/nadchodzi-nowosc-ttartisan-32mm-f2-8-auto-focus-sony-e-nikon-z-canon-rf-canon-m-fujifilm-x/?fbclid=IwAR2WDM8SnIB-EhSp2kwY3EL3WhSjE068DGgoYr89xWHoQLS0l9ibfWLR02I potwierdzenie Interfoto, które jest Oficjalnym Wyłącznym Dystrybutorem Marki TTArtisan w Polsce - produkcji tego szkła w mocowaniach:
Sony E,
Nikon Z,
Canon RF,
Canon M,
Fujifilm X.
No przecież nie są wyłącznym...
No przecież nie są wyłącznym...
Serio?
Napisz do nich, że nie są. A certyfikat "wyznaczony wyłączny dystrybutor w Polsce" to pewnie wydrukowali na drukarce w domu jak niektóry polacy swoje prawa jazdy. https://blog.interfoto.eu/certyfikat-ttartisan/
6890
nie rozumiem
kupić aparat za wiaderko $ żeby potem dokupić plastykfantastic madeinchina??
a to nie lepiej kupić Canona 6d i uczciwe szkło do tego?
wyjdzie niby to samo tylko ze jakość o wiele lepsza w 6D
nie rozumiem
kupić aparat za wiaderko $ żeby potem dokupić plastykfantastic madeinchina??
a to nie lepiej kupić Canona 6d i uczciwe szkło do tego?
wyjdzie niby to samo tylko ze jakość o wiele lepsza w 6D
Zakup nieprzydatnego szkła 32/2.8 nie powinien prowadzić do ruiny budżetu.
Co innego w przypadku np. 35/1.4 - tu warto sięgnąć nieco głębiej do portfela bo to dla wielu podstawowe szkło.
Serio?
Napisz do nich, że nie są. A certyfikat "wyznaczony wyłączny dystrybutor w Polsce" to pewnie wydrukowali na drukarce w domu jak niektóry polacy swoje prawa jazdy. https://blog.interfoto.eu/certyfikat-ttartisan/
6890
No popatrz, to dziwne, bo ja TTArtidsanów od nich nie kupuję.
Cichy A jak u nich z powtarzalnością egzemplarzy?
Zakup nieprzydatnego szkła 32/2.8 nie powinien prowadzić do ruiny budżetu.
Co innego w przypadku np. 35/1.4 - tu warto sięgnąć nieco głębiej do portfela bo to dla wielu podstawowe szkło.
Dla mnie podstawowym szkłem jest Tamron 100-400 przypięty do APS-C :D Ostatnio wziąłem na wczasy EF 2,8/40 mm podpiętego do Canona M5 i w słoneczne dni się okazało, że zdjęcia na pełnym otworze mogę robić tylko przy 1/4000 s i ISO 100, albo muszę przymknąć obiektyw. Wybacz, ale nie będę się babrał w okazjonalne zakładanie filtra ND na obiektyw ze światłem 1,4, żeby na siłę robić zdjęcia przy tej przesłonie. Przesłona f/2,8 daje zupełnie zadowalające efekty nawet na APS-C, że o FF nie wspomnę. W związku z tym ciemniejszy obiektyw jest "bardziej podróżny" od obiektywu jaśniejszego, a więc po prostu może się przydać, a jego zakup absolutnie nie wyklucza zakupu szkła jaśniejszego, które ma być koniem roboczym, ale w zupełnie innych, codziennych, okolicznościach.
Dochodzi jeszcze sprawa tej kategorii, że TT Artisans robią obiektywy z "charakterem". Zdjęcia robione ich optyką wyróżniają się spośród innych specyficznym oddaniem nieostrości, więc są to obiektywy dla ludzi chcących mieć na zdjęciach niekonwencjonalne efekty optyczne, a nie wszystko jednakowo ostre od rogu do rogu klatki, co oferują topowe konstrukcje wiodących producentów, że człowiek nie odróżni, co zostało zrobione obiektywem Canona, a co Nikona, ani nawet czy była to ogniskowa 35 mm, czy 50 mm.