PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup 6DmkII

myworldcameranadlens
30-08-2021, 16:34
Od jakiegoś czasu myślę nad zmianą aparatu, robię głównie usługi ( reportaże), obecnie pracuje na Nikonie. Czy ktoś z posiadaczy mógłby się wypowiedzieć czy dobrym pomysłem byłby 6DmkII + 35mm 2.0 / sigma 35 1.4? Nie miałam jeszcze do czynienia z canonem ale słynny canonowski obraz zdecydowanie łapie mnie za serce. Może polecacie coś innego? Budżetu nie mam zbyt wysokiego (6-7k) a wymiana sprzętu konieczna, dlatego pod uwagę zwłaszcza biorę używki.

K_f
30-08-2021, 20:43
Od jakiegoś czasu myślę nad zmianą aparatu, robię głównie usługi ( reportaże), obecnie pracuje na Nikonie. Czy ktoś z posiadaczy mógłby się wypowiedzieć czy dobrym pomysłem byłby 6DmkII + 35mm 2.0 / sigma 35 1.4? Nie miałam jeszcze do czynienia z canonem ale słynny canonowski obraz zdecydowanie łapie mnie za serce. Może polecacie coś innego? Budżetu nie mam zbyt wysokiego (6-7k) a wymiana sprzętu konieczna, dlatego pod uwagę zwłaszcza biorę używki.

A jaki sprzęt posiadasz obecnie?

myworldcameranadlens
31-08-2021, 10:38
5200 + 50mm 1.8 + sigma 17-50 także już staruszek

Kredek23
31-08-2021, 11:26
Nie lepiej kupić używany Canon EOS R i do tego RF 24-105 mm F4-7,1 IS STM. Zmieścisz się w kwocie a nawet może starczy na RF 50mm f 1.8 STM

akustyk
31-08-2021, 12:12
zaczalbym tradycyjnie od optyki, potem kminil nad nakretka do niej.

jaki to reportaz jest, to bedzie latwiej celowac?

odpowiednikiem pelnoklatkowym D5300 + 50/1.8 + 17-50 mogloby byc cos w desen 6D2 + 24-105/4 na start (i potem moze 85/1.8 a moze jednak i 50/1.8). mozesz tez szukac D610 z 24-120 VR, to tez jest niezly korpus.

canonowski 6D2 to ogolnie swietna puszka. mnie jutro mija 3 lata pracy nia i to bez dwoch zdan najlepszy aparat jaki kiedykolwiek mialem (Canony mam od 17 lat, w tym czasie regularnie pracowalem 14 modelami :) ). chociaz nie wiem czy optymalny wybor w tej cenie akurat do reportazu - uklad punktow AF jest mocno skupiony w centrum kadru (moj 80D ma ten sam uklad przy cropowej matrycy i wtedy to jest cud miod i orzeszki). no i matryca 6D2 podobniez gorzej sie daje wyciagac z cieni niz nowsze przetworniki. stad pomysl D610 bo tam te rzeczy wygladaja ciutke lepiej

myworldcameranadlens
31-08-2021, 21:34
Robię imprezy ( chrzty , 18 itd ale bez ślubów póki co) , mam do dyspozycji ok 6k więc raczej w grę wchodzą używki. Jeśli chodzi o R to podobno AF jest dość słaby a niestety to dla mnie priorytet.

Bangi
31-08-2021, 21:37
W R jest dość słaby AF??? Pod jakim kątem???
Miałem wiele cropów, potem był 6d, 6d2, obecnie jest R i AF wymiata, szczególnie pod tym kątem, że nie muszę robić 2-3 zdjęć tego samego ujęcia, by mieć pewność, że któreś będzie ostre.

Mohinder
31-08-2021, 22:30
Robię imprezy ( chrzty , 18 itd ale bez ślubów póki co) , mam do dyspozycji ok 6k więc raczej w grę wchodzą używki. Jeśli chodzi o R to podobno AF jest dość słaby a niestety to dla mnie priorytet.

Gdzie kolega się naczytał, że AF jest słaby? Chętnie zobaczę. Miałem też już kilka aparatów i żaden nie dorównuje R pod względem AF.

K_f
01-09-2021, 08:02
Dobre, dobre, na którym forum to wyczytałeś?

Szukaj Canon 6DmkII, plus Canon 50mm 1.8, -używki powinno wyjść z 4,5k wystarczy jeszcze na lampę. Rozważ też świetny obiektyw Canon 24-105 4 L.

myworldcameranadlens
01-09-2021, 08:52
Obawiam się że 50mm może być zbyt " mała" a zdarzają się sytuacje gdzie jest naprawdę mało miejsca i trzeba się wcisnąć, jeśli chodzi o 24-105 nie wydaję się zbyt ciemny w użytkowaniu?

K_f
01-09-2021, 10:08
Obawiam się że 50mm może być zbyt " mała" a zdarzają się sytuacje gdzie jest naprawdę mało miejsca i trzeba się wcisnąć, jeśli chodzi o 24-105 nie wydaję się zbyt ciemny w użytkowaniu?

W takim razie proponuje 6dmkII + Sigma 35 1.4 Art

Pamiętaj że 6d to pełna klatka a nie APS-C, więc 50 mm będzie dużo szersze niż w starym body.

jinks
01-09-2021, 13:48
C6d2 + S35/1.4art + C85/f1.8 powinno się zmieścić w budżecie 7k zł. Takim zestawem w założonej tematyce świetnie się pracuje, jest dobra jakość, można pracować w trudnych warunkach oświetleniowych i uzyskać małą GO z ładnym bokeh-em. Do tego koniecznie lampa C430-IIIRT, ale to już poza budżetem. Jeśli chodzi o R to sam używany korpus kosztuje 6k zł.

tmielcarz
01-09-2021, 15:09
A może zamiast 6D2 to RP. Matryca ta sama. Bezlustro, więc brak problemu z FF/BF. No i jest tańszy.

akustyk
01-09-2021, 16:21
A może zamiast 6D2 to RP. Matryca ta sama. Bezlustro, więc brak problemu z FF/BF. No i jest tańszy.

ale bezlustro z LP-E17, ktore juz w aparatach z normalnym celownikiem sa g* warte??? po dolozeniu notorycznie chodzacego telewizorka to ile to bedzie baterii na 3 godzinna sesje? bo LP-E6N jeden wystarczy, nawet jak ktos ma bardzo ciezki palec na spuscie ;)

tmielcarz
01-09-2021, 17:08
ale bezlustro z LP-E17, ktore juz w aparatach z normalnym celownikiem sa g* warte??? po dolozeniu notorycznie chodzacego telewizorka to ile to bedzie baterii na 3 godzinna sesje? bo LP-E6N jeden wystarczy, nawet jak ktos ma bardzo ciezki palec na spuscie ;)

Masz rację, ale z dodatkowymi akumulatorami nadal wyjdzie taniej niż 6D2, a nie trzeba walczyć z kalibracją obiektywów.

akustyk
01-09-2021, 19:25
Masz rację, ale z dodatkowymi akumulatorami nadal wyjdzie taniej niż 6D2,
wyjdzie?

moze na nowkach, ale nie na uzywkach. i to tylko jesli nie wliczamy adaptera EF, a przeciez trzeba jakas optyke do tego zapiac, a w RF wybor do amatorskiego reportazu jest... ujmijmy to bardzo delikatnie: skromny :)

a nie trzeba walczyć z kalibracją obiektywów.

kalibracje robisz raz i jest po sprawie. do dwoch stalek to w zasadzie 15 minut roboty ;)

z tymi akumulatorami to ja widze tak: raz na ruski rok zdarza(lo) mi sie klepac jakis sport (najblizsze do reportazu co robie)... i za kazdym razem jak bateria zblizala sie do wyczerpania (z LP-E17 w M5 to bylo zdecydowanie zbyt czesto na moje upodobania) jakies tam ujecia sie tracilo. jak mi to przychodzi na powazniej robic to taki 80D z gripem (2 x LP-E6N) robi takim wynalazkom telewizorek+LP-E17 z d* przyslowiowa jesien sredniowiecza ;)

gnd
06-09-2021, 08:32
Z tą kalibracją bym się nie zapędzał.
Mam sigmę 35a i uwielbiam to szkło ale kalibruje się na centralnym i boczne z tym nie działają. Poza tym pasowało by mieć kalibrację osobno do światła dziennego i sztucznego. do tego jak się ma 2 korpusy to na drugim inaczej.

Dramat.

Z R ten obiektyw po prostu wymiata a z 6d zawsze niepewność.