Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 350d i co jeszcze

afoka
05-06-2006, 21:42
Witam.
Jakiś czas temu miałem okazję bawić się 350d z kitowskim szkłem i nie ukrywam, że troche mnie to wciągnęło i postanowiłem sobie sprawić podobny sprzęt. Od tego czasu przeglądam to forum w celu uzyskania informacji co tak naprawdę warto kupić i jakie zdjęcia można tym sprzetem zrobic.

Od kilku lat interesowałem się fotografia - do tej pory miałem 500N ale szczerze powiedziawszy nie pstrykałem zbyt dużo zdjęć, aczkolwiek moja wiedza na temat fotograifii pozwalała mi nieograniczać się do programów automatu. Ostanio troszkę nadrobiłem zaległości , pstrykanie cyfrówką pozwala szybciej przekonać się jak zrobić zeby było dobrze,... no może nie dobrze a lepiej :).

Tak więc nie jestem fotografem i raczej nie będe , fotografię traktuję bardziej jako zabawę choć ostatnio coraz bardziej jako hobby i coraz bardziej mnie to wciąga.

Tak jak już pisałem bywam na forum od jakiegoś czasu i czytam posty szukałem też na googlach , teraz przyszła pora na sfinalizowanie planów i ostanie poprawiki, a potem zakupy.
Pytanie na jakie wg Was powinnem sobie odpowiedziec to : jakie zdjęcia bede robił- Niewiem -pewnie wszystkiego po trochu dlatego właśnie nie jestem pewien swoich zakupów i proszę o radę.

Otóż mam jakieś 4-5tys zł które muszą zostać przeznaczone na sprzęt i z moich obserwacji wynika, że dobrze byłoby to zainwestować w :

canon 350d kit (ok 2500)
sigma 70-300mm APO dg 800 zł
battery grip 250zl
canon 50mm f1.8 400zl
jakaś torba 100zl
to razem daje trche ponad 4000zl
tego jestem prawie pewien , waham się tylko ile pamięci kupić 2GB czy 2x2GB ( na pożyczonej 350 robilem tylko JPG , na 2Gb wchodziło 600 fotek a ile wydzie na tym fotek w RAW ? ) no i kwestia lampy - myślę tu o 430ex ok( 900zł :( ) i to budzi moje największe wątpliwości. Zatanawiam się czy tych pieniędzy nie włożyć lepiej w filtry, dodatkową pamięć albo jakas soczewkę czy konwerter makro

Tak jak pisałem, moje umiejętności i ambicje nie są zbyt wygórowane i zamiast kupować jedną L-kę wole kupić gorszy ale kompletny sprzęt.

Bardzo prosze o komentarz, rady i sugestie dotyczące moich decyzji.

// Edycja - przedostanie zdanie

arturs
05-06-2006, 22:09
Witam..
Też jestem amatorem, zwykłym rodzinym "pstrykaczem"

tego jestem prawie pewien , waham się tylko ile pamięci kupić 2GB czy 2x2GB ( na pożyczonej 350 robilem tylko JPG , na 2Gb wchodziło 600 fotek a ile wydzie na tym fotek w RAW ? )

na 2Gb wchodzi około 225 rawów, ja bym kupił albo 2x1Gb albo 1x2Gb i do tego jakąś 512 (żeby mieć awaryjnie w plecaku) - ja mam 2Gb kingstona niebieskiego i kupioną razem z aparatem 512 Mb - pomarańczowego kingstona - jakby czasem coś było nie tak to mam rezerwę.

no i kwestia lampy - myślę tu o 430ex ok( 900zł :( ) i to budzi moje największe wątpliwości.

430 to bardzo dobry wybór, jak masz wolną kasę to kupuj w ciemno - ja nie miałem i własnie znowu zbieram na lampę.. juz prawie ją miałem ale żona wybrała meble ;-), ale nic to znowy zbieram ;-), mnie właśnie lampy teraz brakuje najbardziej - jak masz kupić nowa to kupuj 430 - nie 420ex

Tak jak pisałem, moje umiejętności i ambicje nie są zbyt wygórowane i zamiast kupować jedną L-kę wole kupić gorszy ale kompletny sprzęt.

To dobry wybór na początek, foto bylo moim hobby od zawsze - z analoga miałem 75-300 itp. ale po przesiadce pozbylem się go - jak z zabawy stanie się to twoim hobby (czego Ci życzę) to i tak skończysz na L-kach ;-)
(jedną już mam, a w planach jeszcze ze 2 conajmniej) - to całkiem inna jakość, zwłaszcza jeśli chodzi o szybkość AF, wykonanie, cichą pracę itp. ale to co napisałeś to IMHO bardzo dobry wybór - jak zaczniesz używać to szybko zorientujesz się czego potrzebujesz i bedziesz wiedział na co zbierac kasę ;-)

Pozdrawiam
Artur

Kubak82
05-06-2006, 22:22
Witam.

ja rowniez :-)

no i kwestia lampy - myślę tu o 430ex ok( 900zł :( ) i to budzi moje największe wątpliwości. Zatanawiam się czy tych pieniędzy nie włożyć lepiej w filtry, dodatkową pamięć albo jakas soczewkę czy konwerter makro

no i zestaw calkiem fajny :-) !! a co do Twojego dylematu - zalezy od tego jakie zdjecia robisz.. kit nie jest jasnym szkłem ktore jeszcze na dodatek trzeba przymknac by bylo ok - przyda sie dodatkowe swiatło..

z doswiadczenia powiem Ci tez, ze lepiej wieksze wydatki poczynic na poczatek niz odwrotnie.. latwiej potem dozbierac te 200-300 zl na filtr, statyw itp niz 900 na lampe ;-) .. zona na pewno latwiej to przelknie, arturs powinien cos o tym wiedziec :mrgreen: ..

arturs
05-06-2006, 22:44
z doswiadczenia powiem Ci tez, ze lepiej wieksze wydatki poczynic na poczatek niz odwrotnie.. latwiej potem dozbierac te 200-300 zl na filtr, statyw itp niz 900 na lampe ;-) .. zona na pewno latwiej to przelknie, arturs powinien cos o tym wiedziec :mrgreen: ..

Taa.. bardzo smieszne ;-), a serio to zależy - ja np. nie miałem problemów z żoną przy zakupie eLki za ponad 3 tysiące - teraz po prostu przyszła kolej na meble ;-) , potem wakcje i lampa. Może jeszcze pomyśl może nad tamronem 28-75 zamiast kita,50mm i na razie mniejszą kartą tak, żeby zmieścić się w budżecie (może kupisz wszystko u Cichego i dostaniesz rabat ;-) ), kita jak bedziesz potrzebował szrokiego kąta kupisz potem za 150 zł i karty też pewnie trochę stanieją. Taki zestaw to tez byłby ciekawy.. ja mam 50/1,8 ale powiem szczerze - uzywam jej sporadycznie odkąd kupiłem 24-105 - w zasadzie tylko przy słabym swietle, ale to co fotografuję mógłbym spokojnie doświetlić lampą (stąd moje uwagi o dokuczliwym braku lampy). 50/1,8 to mechanicznie zgroza(zgrzyta, wolno chodzi),a przy słabym swietle około 30% zdjęć ma nietrafioną ostrość (i wtedy testujesz na FF/BF a to po prostu cech tego szkła) - a jak jest lepsze światło to w zasadzie w zoomie mam to samo
więc tu wg moim skromnym zdaniem bardziej brałbym lampę, a jak pisze mój "przedpiśca" Kubak82 potem łatwiej o 300 pln na 50mm niż 900pln na lampę

Pozdrawiam
Artur Starz

Kubak82
05-06-2006, 23:01
Taa.. bardzo smieszne ;-), a serio to zależy - ja np. nie miałem problemów z żoną przy zakupie eLki za ponad 3 tysiące - teraz po prostu przyszła kolej na meble ;-) , potem wakcje i lampa.

szczesciarz :-D .. ja mam rok do "dnia 0" i kompletuje sprzet bo potem wiem, ze bedzie ciezko ;) ..

Może jeszcze pomyśl może nad tamronem 28-75 zamiast kita

polecam, choc wtedy (gdy "zamiast" kit'a a nie "obok") moze troche brakowac szerokiego kata bo to juz ogniskowa rzedu 45 czyli dosyc wasko :? ..jak wiedzisz w mojej stopce - kit, tamron i sigma bardzo fajnie sie uzupelniaja i moge spokojnie polecic taki komplet :-)

a zestawienie chyba miescilo by sie w tych 5 tys o ktorych pisales - 350d kit+tamron+sigma=ok 4500.. w tym zestawieniu 50'tke mozesz sobie darowac, zostanie jeszcze te 500 zl na karte i jakis filtr:-)...a potem powoli do przodu - lampa i juz "z gorki" :mrgreen:

pozdrawiam :-)

Piotrek.G
05-06-2006, 23:07
Witam

Też kiedyś się zastanawiałem i to dosyć długo nad kupnem tego sprzętu i po długich przemyśleniach wybrałem go i jestem zadowolony fotki są ********e. Ja mam tylko kita ale i tak nie ma co nażekać. Co do Pamięci to ja bym ci radził kupic 1Gb jakiejś szybszej a reszte zainwestować w Bank Danych bo powiem ci że jak kiegyś zrobiłem wypad to troszke pstryjnołem fotek a i tak jeszcze zostało duzo fajnych motywów tylko miejsca brak na karcie. A robie przeważnie w Rawie to troszke fotki zajmóją a Bank danych można kupić za 70zł obudowa i jakiś dysk 20 Gb to teraz grosze około 100zł to razem ci wyjdzie około 200 zł i masz 20 Gb na fotki na dłuższe wyprawy lub wekendy to sie naprawde przydaje chociaż troszke waży. Co do obiektywów to powiem ci że kit troszke wąski brakuje w niektórych sytułacjach troszke konta dlatego polecał bym ci coś z szerszym niż kit kątem.

to by było na tyle.

ewentualnie jak mozesz podmienić jakiś inny obiektyw zamiast kita za lekką dopłatą to wymień na coś szerszego Obiektyw Sigma EX 12-24mm
f:4.5-5.6 DG HSM coś w tym stylu no i jakiś Obiektyw TAMRON 28-75mm F/2.8 XR Di to powinno wystarczyć nie mówie że to maja być te ale o takich szerokościach. a co do jakości to ci musza pomóc bardziej zaawansowani fotografowie ponieważ ja dopiero od roku niecałego sie w to bawie.

Pozdro :)

Piotrek.G
05-06-2006, 23:09
No widze że mnie ktos ubiegł Kubak 82 :) podobnie myślimy ;)

arturs
05-06-2006, 23:18
szczesciarz :-D .. ja mam rok do "dnia 0" i kompletuje sprzet bo potem wiem, ze bedzie ciezko ;) ..

To naucz przyszłą żonę robić zdjęcia - moja też robi i dlatego jest spoko ;-)
Albo fotografuj ją często (tylko musi ładnie wyglądać na zdjęciach - wg niej oczywiście) i wtedy będziesz mógł dalej się w to bawić ;-)

polecam, choc wtedy (gdy "zamiast" kit'a a nie "obok") moze troche brakowac szerokiego kata bo to juz ogniskowa rzedu 45 czyli dosyc wasko :? ..jak wiedzisz w mojej stopce - kit, tamron i sigma bardzo fajnie sie uzupelniaja i moge spokojnie polecic taki komplet :-)

a zestawienie chyba miescilo by sie w tych 5 tys o ktorych pisales - 350d kit+tamron+sigma=ok 4500.. w tym zestawieniu 50'tke mozesz sobie darowac, zostanie jeszcze te 500 zl na karte i jakis filtr:-)...a potem powoli do przodu - lampa i juz "z gorki" :mrgreen:

W sumie racja, ale zależy co się fotografuje - jak niezbyt szerokie kadry to tamron wystarczy, w sumie kiedyś helios był podstawą i jakoś się robiło ;-)

Pozdr
Artur

afoka
05-06-2006, 23:24
Jeśli mogę się wtrącić :)

a zestawienie chyba miescilo by sie w tych 5 tys o ktorych pisales - 350d kit+tamron+sigma=ok 4500

to nie lepiej tego tamrona odłożyć na później a lampę teraz kupić ?

Kubak82
05-06-2006, 23:27
To naucz przyszłą żonę robić zdjęcia - moja też robi i dlatego jest spoko ;-)
Albo fotografuj ją często (tylko musi ładnie wyglądać na zdjęciach - wg niej oczywiście) i wtedy będziesz mógł dalej się w to bawić ;-)

oj staram sie, staram ;) .. nawet chce jej aparat kupic ale i tak jak przychodzi co do czego to slysze ze kompakt jest lepszy bo jest mniejszy, nie trzeba zmieniac obiektywow i nie trwa to tyle ;) .. i wtedy trace wszystkie argumenty ;) :mrgreen:

W sumie racja, ale zależy co się fotografuje - jak niezbyt szerokie kadry to tamron wystarczy, w sumie kiedyś helios był podstawą i jakoś się robiło ;-)

ja jeszcze mialem pentacona 29 wiec luksus "szerokiego kata" :mrgreen: .. co zas do zapotrzebowac to masz racje - u mnie tez tamron jest podstawowym obiektywem choc kit'a uzywam czasem w gorach i w pomieszczeniach.. wtedy potrzebuje czegos wiecej niz 45 a jakosc przy f8 ma naprawde ok :-) .. ale 90% to sigma i tamron :-D

Kubak82
05-06-2006, 23:31

to Twoj watek - na to wlasnie czekamy :-D

hmm..powiem w ten sposob - przejrzyj swoje zdjecia, zobacz jakich jest najwiecej.. jesli sa to zdjecia w pomieszczeniach, jakies urodziny itp - radze kit'a i lampe.. jesli na powietrzu, jakies plenerki to - wzialbym tamrona i kit'a a na lampe dozbierał..

zawsze jest ten bol , ze z czegos trzeba zrezygnowac ale na to pytanie chyba odpowiedz znjadziesz wlasnie w swoich zdjeciach :-D

arturs
05-06-2006, 23:33

No, ostatecznie ;-)..

Jeśli miałbym którys z obiektywów "wymienić" na lampę to sigmę, ale to wszystko zależy od tego co fotografujesz..tu nie mogę niestety się wypowiedzieć.. Ja na podstawie swoich doświadczeń świadomie na razie zrezygnowałem z obiektywu do 300mm bo nie mam takiej potrzeby, a jak będzie to kupię 100-400 lub 400 ;-)

Pozdrawiam
Artur

Kubak82
05-06-2006, 23:36
Jeśli miałbym którys z obiektywów "wymienić" na lampę to sigmę, ale to wszystko zależy od tego co fotografujesz..tu nie mogę niestety się wypowiedzieć..

i o tym nie pomyslalem a to tez dobre wyjscie jest :mrgreen:

sigme tez dokupilem na koncu :-D

afoka
06-06-2006, 07:32
Przespałem się z tym co pisaliście i i doszedłem do wniosku, że najrzadziej z tego zestawu używałbym lampy ,jednak to nie znaczy , że najmniej się przyda a co za tym idzie nie moge jej wpisywać na koniec listy.
Zakładając jednak zestaw z tamronem to zastanawiam się czy nie lepiej kupić używany Canon 28-105 3.5-4.5 (połowe tańszy) , swoją drogą podobno optycznie bardzo dobry albo jak już w tej cenie to Sigmę 18-50 f2.8 albo 17-70 (z 300zl droższa niz tamron)?

Kubak82
06-06-2006, 08:22
Zakładając jednak zestaw z tamronem to zastanawiam się czy nie lepiej kupić używany Canon 28-105 3.5-4.5 (połowe tańszy) , swoją drogą podobno optycznie bardzo dobry albo jak już w tej cenie to Sigmę 18-50 f2.8 albo 17-70 (z 300zl droższa niz tamron)?

jesli canon to raczej 28-135 - optycznie lepszy od 28-105 a te "30" masz "gratis" :-) :!: poszukaj tylko inf. jak wspolpracuje z cyfrowka.. sa przypadki, ze swietny obiektyw z analoga w lustrzance cyfrowej nie jest juz taki swietny :(

Sigmy 17-70 nie mialem w recach wiec nie bede sie wypowiadal by gafy nie strzelic :oops: .. 18-50 2.8 to dobre szkło ale 1)kosztuje 2) ma lekka tendenscje do aberracji.. ja bym mimo wszystko obstawial kit'a ktory, wbrew wielu opiniom, od f8 to na szerokim kacie naprawde fajny obiektyw..do tego tamron i wedle uznania - sigme lub lampe :smile: .. potem to czego zabraklo i bedzie super :-D

gwozdzt
06-06-2006, 13:23
jesli canon to raczej 28-135 - optycznie lepszy od 28-105 a te "30" masz "gratis" :-) :!: poszukaj tylko inf. jak wspolpracuje z cyfrowka.. sa przypadki, ze swietny obiektyw z analoga w lustrzance cyfrowej nie jest juz taki swietny :(
Spotkałem bardzo wiele opinii zgodnie twierdzących, ze oba w/w obiektywy są właśnie przypadkami, o których piszesz.

Sigmy 17-70 nie mialem w recach wiec nie bede sie wypowiadal by gafy nie strzelic :oops: .. 18-50 2.8 to dobre szkło ale 1)kosztuje 2) ma lekka tendenscje do aberracji..
W testach na optyczne.pl skali zabrakło, a Ty to nazywasz "lekką tendencję..." :shock: :roll:
http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=15&roz=5

Akurat tak się składa, że mam 18-50 i mogę potwierdzić, że to co tam piszą jest prawdą.
O gównianym autofokusie zresztą też!
http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=15&roz=10

Kubak82
06-06-2006, 16:42
W testach na optyczne.pl skali zabrakło, a Ty to nazywasz "lekką tendencję..." :shock: :roll:
http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=15&roz=5

miałem to szkło prze ok tydzien.. przymkniete bylo ok i wtedy mialo wlasnie "lekka tendencje"... co do pelnej dziury to rzadko zdarza mi sie focic np widoczki, architekture czy.. galezie ;-) .. pewnie w takich przypadkach CA wylazi bardziej.. pewnie tez miales okazje bardziej to szklo sprawdzic - ja jak pisalem - mialem je tydzien..

a o 28-135 slyszalem to samo co Ty.. dlatego wlasnie wybralem Tamrona ale jak to bywa - kazdy co innego mowi i tak np. na spotkaniu z Papiezem mialem okazje pogadac z kilkoma fotoreporterami, w tym z gosciem ktory strasznie krytykowal tamrona a podpiety do 20d mial (obok 70-200 f2.8 + TCx2) wlasnie 28-135 i wychwalal go pod niebiosa :mrgreen: .. jak to mowia - "kazdy orze czym moze" :mrgreen:

afoka
06-06-2006, 19:09
Dziekuję w takim razie za wszystkie opinie , chyba jeszcze spróbuję to przemyśleć.
Najbardziej prawdopodobny zestaw to wciąż
350d kit + grip + sigma 70-300 apo + dodatki, a co dalej - zobaczymy, jak cos wymyśle to się odezwę.

Pozdrawiam