Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : WhiBall i inne takie

Kubaman
05-06-2006, 20:51
Witam,

robiąc zdjęcia tańca (powiedzmy teatralne, sceniczne, koncertowe) mam bardzo dużo problemów z balansem bieli. Canon generalnie słabo sobie radzi z WB, a przy sztucznym świetle jest zdecydowanie niewystarczający. Myślałem o kupnie takiego cuda jak WhiBall lub inny system do ręcznej korekty WB. Zastanawiam się tylko jak to w praktyce wygląda - bo jeśli na scenie mam oświetlenie np. światłem żółtym, niebieskim czy czerwonym, to czy to się sprawdzi, jeśli robię fotkę wzorcową prz innym świetle (na przykład jarzeniówki lub inne światło widowni) :roll:

Zaznajomiopnych z tematem WB proszę o poradę :)

Tomasz Golinski
05-06-2006, 20:59
To ci nic nie da. Musiałbyś oświetlić whi-grzyba dokładnie takim samym światłem, żeby poprawnie ustalić WB. Ale Ty nie chcesz mieć poprawnego WB. Bo poprawny jest nudny. I nie sprawdza się na koncertach/w teatrze IMHO.

Lepiej byłoby już fleshem walić ;)

Kubaman
05-06-2006, 21:16
ale tak to robię na czuja i każde zdjęcie de facto ma inny WB :(

Tomasz1972
05-06-2006, 21:20
Moim zadniem , tylko RAW i balans bieli w kompie według uznania . W teatrach , baletach i innych koncertach ;) światło sceniczne jest charakterystyczne dla danej sceny i poprawny balans bieli sprowadzi scenę do takiej neutralności że się jej nie da oglądać :)

Kubaman
05-06-2006, 21:33
problem mam gdy robię zdjęcia z tej samej serii. Obrabiam, ale później jak oglądam wszystko w jednym katalogu to widać niestety czasem różnicę w WB

Tomasz Golinski
05-06-2006, 21:37
Możesz albo zapamiętywać jaką wybrałeś temperaturę i korygować wszystkie analogicznie, albo porównywać ze sobą zdjęcia w czasie korekt.

A ogólnie, to olej. Przecież jak oglądasz na zywo to też co chwile się WB zmienia.

pazurek
05-06-2006, 21:39
O to samo chcialem zapytac kiedys tam dawno temu, jak radzicie sobie z ustawieniami WB przy seriach zdjec, tak zeby kazde zdjecie nie wygladalo jak z innej bajki. ;)

Kuba, jesli ustawisz do wszystkich zdjec z serii taki sam WB to nie bedzie dobrze? Nie wiem czym tam przerabiasz RAW-y, ale mozna skopiowac ustawienia WB i wkleic je potem do innych zdjec.

Kubaman
05-06-2006, 22:56
ale tu nie wystarcza WB przy wywoływaniu RAw'a. Przy zdjęcuiach tego typu zazwyczaj mam bardzo dużo zabawy - szumy, kontrastm, wyostrzanie. Zawsze jakoś kolory się zmieniają. A tak to bym chyba już nic nie musiał robić :roll:

Tomasz Golinski
05-06-2006, 23:00
Z tych trzech rzeczy to tylko kontrast się liczy. I zazwyczaj możesz go regulować z poziomu wywoływania rawów.

Ale whiball ze względów zasadniczych ci się nie nada. Pomyśl jakie byś miał kolory jakbyś robił z lampą. Całe oświetlenie znika, nastrój pryska. Po prostu musisz to robić ręcznie.

PS. Oglądając Twoją galerię nigdy nie zwróciłem uwagi na zmiany WB.

Kubaman
05-06-2006, 23:02
PS. Oglądając Twoją galerię nigdy nie zwróciłem uwagi na zmiany WB.
to mnie pocieszyłeś :) choć nie wiem, jesteś w końcu z TWA, a to zobowiązuje ;)
pytam o to ustrojstwo, bo szukam rady na moje bolączki :(

arturs
05-06-2006, 23:20
to mnie pocieszyłeś :) choć nie wiem, jesteś w końcu z TWA, a to zobowiązuje ;)
pytam o to ustrojstwo, bo szukam rady na moje bolączki :(
Ja chyba nie jestem na razie z TWA (ale może kiedys mnie przyjmiecie - tylko musze częściej na IRCa wchodzić :mrgreen: ) i zgodzę się z tym - przy takim oświetleniu jak wszystko sprowadzisz do wzorca to zdjęcia stracą swój urok i nie będą takie "klimatyczne" ...

Pozdr
Artur