PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 5D - jakie będą najlepsze ustawienia?

canonuser
06-08-2021, 14:51
Dzień dobry.
Właśnie stałem się posiadaczem zestawu: Canon 5DI i Canon 17-40.
Bawię się od dwóch dni, ale chciałbym poradzić się Was odnośnie ustawień aparatu.
Przestrzeń kolorów: sRGB czy Adobe?
Temperatura kolorów - jaką najlepiej ustawić? (mam 5200K)
Jakie ustawienia Picture Style będą najlepsze by uzyskać obraz odpowiadający temu, co widzę?
Obecnie mam: ostrość 5, kontrast 0, nasycenie 2, ton 1). Jakich Wy używacie?
Punkty autofokusa - używać lepiej jednego centralnego, czy wszystkich?
Wybieram się do Rzymu i chciałbym, żeby wyszły mi jak najlepsze zdjęcia.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.

tombas
06-08-2021, 17:09
Pisze zupełnie serio, weź smartfon

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

zdebik
06-08-2021, 18:17
Przestrzeń zostaw sRGB, balans bieli auto. Styl jak tam uważasz. AF pewnie zostaje centralny.
Poćwicz przed wyjazdem.

marfot
06-08-2021, 18:58
Dzień dobry.
Bawię się od dwóch dni, ale chciałbym poradzić się Was odnośnie ustawień aparatu.
Jakie ustawienia Picture Style będą najlepsze by uzyskać obraz odpowiadający temu, co widzę?

-Foty w RAW
-najniższe możliwe ISO (do 800)
-punkt AF centralny

Pozostałe ustawienia, o które pytasz wpływają tylko na JPG i można wszystko sobie poukładać przy wywoływaniu.

Co do fotek to w narożach unikaj architektury.

Tom77
06-08-2021, 21:47
Dzień dobry.

Zanim się wybierzesz do Rzymu zrób kilka serii w Lesznie i wywołaj je, coby zaskoczenia nie było. 17-40 przymykaj do 5,6-8, różnie to było z tymi 17-40, musisz sprawdzić jaki masz egzemplarz.

Leon007
07-08-2021, 20:27
W zasadzie też uważam, że robienie w RAW jest najlepsze pod względem wpływu na wygląd zdjęcia, ale nie każdy tak chce.
Dodam tylko do sugestii Kolegów, że jeśli jednak chcesz robić w JPG, to ustaw Picture Style na standard, ewentualnie zwiększ ostrość o jedną działkę i nasycenie kolorów o 1-2 działki - kwestia upodobań.
I - tak jak radzi Tom77 - zrób parę zdjęć zanim wyjedziesz.

zdebik
07-08-2021, 20:56
Robienie w raw jest dobre, jeśli ma się siłę na edycje. W jpgach z puszki rezultaty mogą być gorsze (kolorystycznie), niż z dobrego telefonu. Ba, filmów to stara piąteczka wogóle nie ogarnie.

canonuser
08-08-2021, 11:49
-Foty w RAW

Co do fotek to w narożach unikaj architektury.

RAW ustawiłem od razu. Narożniki - poczytałem uprzednio i wiedziałem, że 17-40 daje obraz w narożnikach mało ostry.

17-40 przymykaj do 5,6-8, różnie to było z tymi 17-40, musisz sprawdzić jaki masz egzemplarz.
Na f/4 środek bardzo ostry, narożniki tak, jak w większości opinii - może być. Po przymknięciu lepiej.

W jpgach z puszki rezultaty mogą być gorsze (kolorystycznie), niż z dobrego telefonu. Ba, filmów to stara piąteczka wogóle nie ogarnie.
Filmowanie nigdy mnie nie bawiło. Co do kolorów - zdjęcia z lepszych telefonów jakie ludzi wrzucają na blogi i facebooki faktycznie mają lepszą kolorystykę, ale ja używam telefonu najtańszego jak się da i nie mam zamiaru tego zmieniać.
Na brak czasu na zabawę z RAWami nie narzekam.

Pożyczyłem na chwilę 28mm IS USM i kolory z niego (i ogólne wrażenie) lepsze niż z 17-40 (a naczytałem się o bajecznej plastyce tegoż). Te 17mm jednak robi różnicę.

tmielcarz
08-08-2021, 13:26

RAW ustawiłem od razu.

Jeżeli używasz RAW to możesz zignorować Picture Style.