PDA

Zobacz pełną wersję : 200/2,8L+EF konw. 2x a 400/5,6 ???

zanussi
05-06-2006, 16:20
Czy ktoś dysponuje testami lub informacjami na temat różnic w obrazowaniu tych dwu zestawów? Jeśli topic był już na forum poprosze o link - sam nic nie znalazłem. Jest jeszcze konwerter 1,4 i o niego także przy okazji spytam. Może ktoś ma sample rónież z tego zestawu (200/2,8 L + 1,4).
Wdzięczny będę za wszelkie info, sprawozdania, opinie i relacje.

Jac
06-06-2006, 09:37
jesli nie potrzebujesz 200mm i chcesz miec 400mm to bierz 400 natomiast jesli traktujesz 200/2.8 +TC jako etap przejsciowy bo w pozniejszym terminie dokupisz 400 to kupuj 200 +tc, co do jakosci zdjec z obu obiektywow to 400 jest ciut lepsza ale 200 jest znacznie jasniejsza (2EV) napweno 200+tc bedzie znacznie gorsza od 400/5.6 ale znowu znacznie mniejsza ;-) i poreczniejsza... no zalezy co kto lubi, ja mam 200/2.8 i kiedys dokupie 400/5.6... albo 2.8 8) :mrgreen: ;-)

zanussi
06-06-2006, 09:43
Dzięki Jac. 400 mm nie jest moją docelową - przyrodniczą ogniskową. 200mm traktuję jako reporterskie a z konwerterami x1,4 lub x2 to niskowagowa możliwość przedłużenia sobie ogniskowej - problemem jest jakość - czy wystarczająca. Mam okazję zakupienia 200/2,8 w wersji I. Czym różnią się te obiektywy w obu wersjach?

gietrzy
06-06-2006, 09:49
Mam okazję zakupienia 200/2,8 w wersji I. Czym różnią się te obiektywy w obu wersjach?
W jedynce osłona jest wbudowana na stałe (stanowi część obiektywu)
W dwójce jest normalnie.

zanussi
06-06-2006, 09:51
W jedynce osłona jest wbudowana na stałe (stanowi część obiektywu)
W dwójce jest normalnie.
dzięki. a optycznie? lepszy? gorszy? bez zmian? a mechanicznie? szybszy? wolniejszy? bez zmian? :shock:

gietrzy
06-06-2006, 10:00
dzięki. a optycznie? lepszy? gorszy? bez zmian? a mechanicznie? szybszy? wolniejszy? bez zmian? :shock:
Niewiem w muzeum pisze, że II ma soczewki UD, a w schemacie jedynki nic nie pisze o szeczwkach. Ze względu na możliwość ewentualnego serwisu szkła zalecałbym wersję II.

zanussi
06-06-2006, 10:03
Z kolei n photozone.de napisali, że różnice są tylko w wyglądzie. Sam już nie wiem. Nie mam 3k na wersję II a wersja jeden to ok 1k mniej złotówek. Cholerka, cholerka...

gietrzy
06-06-2006, 10:06
Z kolei n photozone.de napisali, że różnice są tylko w wyglądzie. Sam już nie wiem. Nie mam 3k na wersję II a wersja jeden to ok 1k mniej złotówek. Cholerka, cholerka...
Kiedyś miałem zaje ostry egzemplarz 80-200L. Niestety z 20D miał back focus. Na Żytniej odprawili mnie z kwitkiem (przyznam, że całkiem miło ;-) ) bo nie mają już tej płyty głównej...
Zdecyduj sam, imo nie warto.

edit: a skoro to wersja I jesteś pewien, że będzie współpracować z extenderami?

zanussi
06-06-2006, 10:09
Nie.... nie mam rzadnej pewności.... nie znam tego szkła, nie widziałem, nie dotykałem, mało o nim znalazłem w sieci i wogóle to jakiś zabytek czy co?

gietrzy
06-06-2006, 10:14
i wogóle to jakiś zabytek czy co?
Daty wejścia na rynek to 1991 i 1996 odpowiednio dla wersji I i II.
Po 5 latach aktualizacji szkła - hmmm? Może podrasowali do cyfry, kto wie. Żeby była jasność: z mojej strony to czysto teoretyczne rozważania oparte na info z museum. Nigdy nie miałem w ręku ani I ani II. Za ciemne ;-)

edit:
info prosto z muzeum dla wersji II, ja traktowałbym ten opis jako info co naprawiliśmy w tej wersji.

Telephoto lens boasting high image quality and carrying ease. With two UD-glass elements and rear focusing to correct aberrations, image delineation is extremely sharp. Background blur is also natural-looking, as was simulated by Canon. The lens comes with a dedicated, detachable hood.

zanussi
06-06-2006, 10:28
No tak, alę w ich informacji podane jest "jakie to my teraz mamy szkło" ale nigdzie nie powiedziane jest czy to szkło pod względem konstrukcji i optycznym sie zmieniło... muszę jeszcze poszperać.

zanussi
06-06-2006, 10:39
znalazłem wszystko o 200mm/2,8 canona

tu jest link (http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/eos/EF-lenses/EF200mmf28LUSM/index.htm)

i wogóle to niezła stronka... zaraz pogrzebię głebiej

gietrzy
06-06-2006, 10:51
znalazłem wszystko o 200mm/2,8 canona

tu jest link (http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/eos/EF-lenses/EF200mmf28LUSM/index.htm)

i wogóle to niezła stronka... zaraz pogrzebię głebiej

Optically, based on the illustration of the optical construction shown - virtually no change in the formula It boosts a high image quality and portability ease. The use of the two UD-glass elements and rear focusing help to counter or correct aberrations, making the image delineation extremely sharp. The 8 diaphragm blades also contributes to natural-looking out of focus background blur as well as backlit spots, as Canon said, it has been simulated.

Ale to nie jest oficjalna strona Canona.

zanussi
06-06-2006, 10:59
... no ja wiem, że to sa w pewnym sensie przypuszczenia.... ale wydają się być potwierdzone.... poprzednie szkłą 200/2,8 canona takze miały jakieśelementy UD.... UD to nie jest pomysł sprzed 5 czy 10 lat.... szkła w ostatnim czasie zmieniły się pod kąt cyfrówek, ale dotyczy to przede wszystkim szerokich kątów, w długich rurach ten problem raczej nie występuje ze względu na nikłe zakrzywienie promieni światłą. mając do wyboru zoom 70-200/4 L za 2300-2400 i tą stałke za ok 2000 - ja wybieram chyba tą stałkę.

r65
06-06-2006, 10:59
Posiadam wersję II tego szkła i z tego co przeczytałem w sieci oba obiektywy różni wyłącznie hood:
Cytat z photozone.de:
"The Canon EF 200mm f/2.8 L USM II was introduced back in march 1996 replacing the old mk I. The difference between the two is marginal - Canon decided to replace the build-in hood of the mk I for an attachable version which some may consider an advantage or disadvantage (personally I would prefer the build-in hood actually). Other than that both lenses are identical including the optical design."
Współpraca tego obiektywu, uważanego z resztą za jedną z najlepszych konstrukcji Canona z extenderami jest mocno chwalona przez użytkowników. Na odbitkach brak praktycznie jakiejkolwiek degradacji obrazu.
Pod podanym adresem jest bardzo szczegółowy opis współpracy z konwerterami 1.4x Sigmy i Canona
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/canon_200_28/index.htm

zanussi
06-06-2006, 11:04
dzięki r65.
zastanawiam się nad wersja I (mam okazję zanabyć). photozone zostało już przeze mnie przewertowane ;) pozostawały wątpliwości co do identyczności ew. różnic w konstrukcji tych obu szkieł, no i wątpliwości zapięcia konwerterów do starszej wersji, ale z tego co widzę różnice są tylko kosmetyczne- zostaje jeszcze kwestia przystosowania starszej wersji do matryc - a raczej kompletnego braku przygotowania. Czy to moze stanowić duży problem? czy ten problem dotyczy tylko szerokich szkieł?

r65
06-06-2006, 11:20
Do poprzedniego postu dorzucę jeszcze tylko, że po podpięciu zarówno extendera 1.4 jak i 2 spada dość znacznie prędkość ostrzenia tego obiektyw. Nie miałem nigdy w ręku obiektywów o porównywalnej ogniskowej i świetle (choćby EF400/5.6) i ciężko mi porównywać. Bez konwerterów to demon prędkości i ostrości. Niestety na razie podpinałem tylko wersje pierwsze tych konwerterów a słyszałem, że użyte w nich powłoki są podobno zauważalnie słabsze przy współpracy z cyfrą.

zanussi
06-06-2006, 11:27
Miałem okazję pobawić się 400/5,6 i to jest już na prawdę szybki AF (dzięki Pawle ;)). Ja zwracam sie racze ku 200/2,8 + konwerter - taniej i wystarczająco szybko (a jeszcze szybciej zapewne z 5D). Takze słyszałem, że konwertery Canona z oznaczeniem II mają lepsze powłoki i są bardziej przystosowane do cyfr. Ja się jednak skusze na to szkło (2k zł + 1200 zł za konwerter w przyszłości) a szkło 400mm (4400 zł) zostawię sobie na lepsze czasy ;)