PDA

Zobacz pełną wersję : Dalszy rozwój sprzętu

Canonierzysta
04-08-2021, 09:01
Witajcie,

Jestem w kropce, nie mogę się zdecydować na kierunek rozwoju, może Wy mi pomożecie?

Mam odłożone kilka stówek co daje mi dość sporo możliwości zakupu dodatkowego sprzętu, ale nie wiem po prostu w co iść, w co zainwestować...

Mam obecnie:
Wysłużonego EOS 50D
Nowego EOS R
Canon 24-105 f4L
Canon 50 1,8 STM
Samyang 8mm
Lampę EX430II
Lampę Quadralite Strobos 60

Ukierunkowałem się na portrety, ale z wielkim zainteresowaniem i pasją chciałbym rozwijać fotografię przemysłową. Czasem wpadnie jakieś wesele.

I teraz tak... idąc w kierunku fotografii przemysłowej myślałem nad jakimś tele... 70-200?? Może RF100 macro? ewentualnie w drugą stronę czyli 17-40 lub 15-35 RF? ( albo inne, tylko jakie?)

Ale tak sobie myślę z drugiej strony, że idąc w stronę portretu ( więcej możliwości zarobku i dalszego rozwoju)może lepiej pójść w stałki typu 85 ( od samyanga na RF się nada?) i dodatkowo dokupić lamp z mocowaniami pod bowensa i modyfikatory kupić? Do tego wyzwalacze?

A może całkowicie to olać i wyposażyć w pamięci, baterie, statywy, porządny plecak ( bo w obecnym już się dawno przestałem mieścić) i inne ( jakie?) podzespoły?

Posiadany budżet to w tym momencie około 5-6k z możliwością lekkiego wzrostu.

Proszę o porady, bo ja od miesiąca nie ruszam z miejsca...:/

Pozdrawiam!

candar
04-08-2021, 09:30
Śluby,portrety, przemysłowe - Canon RF 28-70mm f/2L USM. Trzy najważniejsze ogniskowe w jednym bardzo dobrym i jasnym zoomie do wszystkiego. Sprzedaj 50D, 24-105 L,50 1,8 STM , Samyanga 8 mm f/3.5 (to przecież APS-C) i dołóż. Z kombinowania z Samyangami pod RF nic dobrego nie wyjdzie.

Canonierzysta
04-08-2021, 09:49
Sprzedaj 50D, [...] Samyanga 8 mm f/3.5 (to przecież APS-C)
Tak, to na pewno ;)
ale 24-105 daje mi wystarczająco satysfakcji... nie chciałbym go sprzedawać... ten długi koniec często mi się przydaje :)

Z kombinowania z Samyangami pod RF nic dobrego nie wyjdzie.
Właśnie co raz więcej czytam o tym szkle... jedni chwalą za bokeh i wcale nie gorszą rozdzielczośc niż 85mm od Canona... a inni narzekają na słabą pracę pod światło... no i fakt, że oficjalnie produkt wycofany, więc tylko z drugiej ręki obecnie...

Generalnie sam rozważam albo jakieś UWA, albo tą 100 (85?) macro... 24-105 pokrywa moje zapotrzebowania w tym zakresie, ale macro przyda się do zdjęć zarówno portretowych jak i małych detali przemysłowych - tak mi się wydaje przynajmniej...
A UWA po prostu do szerszego kąta... bo czasem fabryka z bliska nie mieści mi się w 24mm....

Jedno dobre szkło do wszystkiego
Chyba nie ufam sobie jeszcze na tyle, żeby mieć jedno szkło... ;)

candar
04-08-2021, 10:10
Chyba nie ufam sobie jeszcze na tyle, żeby mieć jedno szkło... ;)

Większa ilość Samyangów w torbie nie wpłynie na "kierunek rozwoju", ale raczej na wagę zestawu ;)

BTW - jeśli będziesz uprawiać portret okazyjny - to lepiej EF 85 1.8, jeśli zarobkowy to: Canon 85mm f/1.4 L IS USM

Canonierzysta
04-08-2021, 10:37
Większa ilość Samyangów w torbie nie wpłynie na "kierunek rozwoju", ale raczej na wagę zestawu ;)
Oczywiście! Nie chodziło mi więc o dopakowywanie Samyangów, ale o posiadanie TYLKO jednego szkła :)

BTW - jeśli będziesz uprawiać portret okazyjny - to lepiej EF 85 1.8, jeśli zarobkowy to: Canon 85mm f/1.4 L IS USM
Rozumiem... raczej okazyjny, ale czemu nie można zarobkowo robić 85 1,8? ;)

A jak w Twojej opinii sprawdziła by się ta setka macro? Lub ewentualnie RF 85 f2 macro?

candar
04-08-2021, 10:45
Można :)

RF 85 f2 macro ma takie sobie opinie (poczytaj na CB https://www.canon-board.info/threads/112873-Canon-RF-85mm-F2-Macro-IS/page8)

Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM pod portret to też słaby pomysł. No chyba, że masz w małym paluszku opanowany wielogodzinny retusz skóry.

Canonierzysta
04-08-2021, 14:09
Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM pod portret to też słaby pomysł. No chyba, że masz w małym paluszku opanowany wielogodzinny retusz skóry.

Ale w czym jest problem, że trzeba retuszować... wszelkie opinie świadczą o tym, że do portretów się nadaje... pewnie nie tak samo jak super hiper szkło 85 f1,2, ale wciąż efekt zarówno bokeh jak i ostrośc stoją na przyzwoitym poziomie.
Dodatkowo, wersja RF zgodnie z tym co piszą TU (https://www.canon.pl/lenses/canon-rf-100mm-f2-8l-macro-is-usm/) ma ten bokeh regulowany....właśnie z myślą o portretach :) próbuję dogrzebać się do jakichś przykładowych zdjęć, ale w pracy mam trochę ograniczone możliwości ;)

No dobra... a poza tele i idąc w kierunku UWA... coś ze światłem 2,8 minimum? 15-35 jest poza moim zakresem... który obiektyw byłby polecany?

candar
04-08-2021, 17:49
Ale w czym jest problem, że trzeba retuszować... wszelkie opinie świadczą o tym, że do portretów się nadaje...

Teoretycznie każdy obiektyw nadaje się do portretów. Trochę mniej, lub trochę bardziej. Obiektywy makro o super rozdzielczości, gdzie można policzyć każdy włosek nie są złe, ale jak pisałem wyżej trzeba mieć perfekt opanowany retusz skóry.

6656
6658

zdebik
04-08-2021, 17:56
Teoretycznie każdy obiektyw nadaje się do portretów. Trochę mniej, lub trochę bardziej. Obiektywy makro o super rozdzielczości, gdzie można policzyć każdy włosek nie są złe, ale jak pisałem wyżej trzeba mieć perfekt opanowany retusz skóry.

Organoleptycznie -zdjęcia stockowe – przykłady
6656
6658

Z ta super roździelczością to bym nie przesadzał, nawet z 50 1.4 Canona było by tam co retuszować. A znając życie ta 100 macro to (_._) nie urwie, tak jak było z wersją ef.

Może kup 70-200 2.8 i po baletach.

candar
04-08-2021, 18:32
No dobra... a poza tele i idąc w kierunku UWA... coś ze światłem 2,8 minimum? 15-35 jest poza moim zakresem... który obiektyw byłby polecany?

No ale po co to f/2.8? Do czego? Będziesz na ślubach komercyjnie fotografował? Nie lepiej i taniej RF 14-35mm F4L IS USM?

Za połowę ceny RF 15-35 dostaniesz Sigmę A 14-24 mm F2.8 DG HSM / moc.Canon https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-sigma-a-14-24-mm-f-28-dg-hsm-canon.html?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=GMC_bezplatne_informacje&gclid=CjwKCAjw9aiIBhA1EiwAJ_GTStaY1t7NBN7hGCFCawij CIKysIlkHAdvSIlYKWNMXpx9n--Xp4izORoC5ZYQAvD_BwE

A mnie od kilku dekad zupełnie wystarcza stary EF 16-35 2.8 L, których jest pełno w sprzedaży (ostatnio w ogóle go nie używam, raz na miesiąc ew.).

Canonierzysta
05-08-2021, 08:41
Z ta super roździelczością to bym nie przesadzał, nawet z 50 1.4 Canona było by tam co retuszować.

Otóż to.

Może kup 70-200 2.8 i po baletach.
Rozważałem go mocno... ale wydaje mi się, że bardziej wszechstronny dla moich potrzeb byłby jednak ten 100mm ponieważ ten przyda mi się do szczegółów w fotografii przemysłowej (detale i szczegóły)jak również do portretów ( chyba), a ten 70-200 do przemysłówki już nie tak bardzo... architekturę wolałbym właśnie jakimś UWA robić wtedy...

--- Kolejny post ---

No ale po co to f/2.8? Do czego? Będziesz na ślubach komercyjnie fotografował?

Komercyjnie nie... ale jeśli się wydarzy, to chciałbym mieć czym ;)

Za połowę ceny RF 15-35 dostaniesz Sigmę A 14-24 mm F2.8 DG HSM

O! I taka porada to miodzio :) Dziękuję :)

Mohinder
05-08-2021, 21:58
Wypowiem się w kwestii 70-200 IS II USM. To jest naprawdę konkretny obiektyw i sprawdza się w wielu przypadkach. Bardzo dobrze w portretach i myślę że to co potrzebowałbyś zrobić tą 100mm to zrobisz i tym. Poza makro oczywiście. Za to z tego co czytałem z makro całkiem dobrze sobie radzi nie wymieniony tutaj RF 35mm 1.8. Planuję go zakupić ale to za chwilę.