Zobacz pełną wersję : Dalszy rozwój sprzętu
Canonierzysta
04-08-2021, 09:01
Witajcie,
Jestem w kropce, nie mogę się zdecydować na kierunek rozwoju, może Wy mi pomożecie?
Mam odłożone kilka stówek co daje mi dość sporo możliwości zakupu dodatkowego sprzętu, ale nie wiem po prostu w co iść, w co zainwestować...
Mam obecnie:
Wysłużonego EOS 50D
Nowego EOS R
Canon 24-105 f4L
Canon 50 1,8 STM
Samyang 8mm
Lampę EX430II
Lampę Quadralite Strobos 60
Ukierunkowałem się na portrety, ale z wielkim zainteresowaniem i pasją chciałbym rozwijać fotografię przemysłową. Czasem wpadnie jakieś wesele.
I teraz tak... idąc w kierunku fotografii przemysłowej myślałem nad jakimś tele... 70-200?? Może RF100 macro? ewentualnie w drugą stronę czyli 17-40 lub 15-35 RF? ( albo inne, tylko jakie?)
Ale tak sobie myślę z drugiej strony, że idąc w stronę portretu ( więcej możliwości zarobku i dalszego rozwoju)może lepiej pójść w stałki typu 85 ( od samyanga na RF się nada?) i dodatkowo dokupić lamp z mocowaniami pod bowensa i modyfikatory kupić? Do tego wyzwalacze?
A może całkowicie to olać i wyposażyć w pamięci, baterie, statywy, porządny plecak ( bo w obecnym już się dawno przestałem mieścić) i inne ( jakie?) podzespoły?
Posiadany budżet to w tym momencie około 5-6k z możliwością lekkiego wzrostu.
Proszę o porady, bo ja od miesiąca nie ruszam z miejsca...:/
Pozdrawiam!
Śluby,portrety, przemysłowe - Canon RF 28-70mm f/2L USM. Trzy najważniejsze ogniskowe w jednym bardzo dobrym i jasnym zoomie do wszystkiego. Sprzedaj 50D, 24-105 L,50 1,8 STM , Samyanga 8 mm f/3.5 (to przecież APS-C) i dołóż. Z kombinowania z Samyangami pod RF nic dobrego nie wyjdzie.
Canonierzysta
04-08-2021, 09:49
Sprzedaj 50D, [...] Samyanga 8 mm f/3.5 (to przecież APS-C)
Tak, to na pewno ;)
ale 24-105 daje mi wystarczająco satysfakcji... nie chciałbym go sprzedawać... ten długi koniec często mi się przydaje :)
Z kombinowania z Samyangami pod RF nic dobrego nie wyjdzie.
Właśnie co raz więcej czytam o tym szkle... jedni chwalą za bokeh i wcale nie gorszą rozdzielczośc niż 85mm od Canona... a inni narzekają na słabą pracę pod światło... no i fakt, że oficjalnie produkt wycofany, więc tylko z drugiej ręki obecnie...
Generalnie sam rozważam albo jakieś UWA, albo tą 100 (85?) macro... 24-105 pokrywa moje zapotrzebowania w tym zakresie, ale macro przyda się do zdjęć zarówno portretowych jak i małych detali przemysłowych - tak mi się wydaje przynajmniej...
A UWA po prostu do szerszego kąta... bo czasem fabryka z bliska nie mieści mi się w 24mm....
Jedno dobre szkło do wszystkiego
Chyba nie ufam sobie jeszcze na tyle, żeby mieć jedno szkło... ;)
Chyba nie ufam sobie jeszcze na tyle, żeby mieć jedno szkło... ;)
Większa ilość Samyangów w torbie nie wpłynie na "kierunek rozwoju", ale raczej na wagę zestawu ;)
BTW - jeśli będziesz uprawiać portret okazyjny - to lepiej EF 85 1.8, jeśli zarobkowy to: Canon 85mm f/1.4 L IS USM
Canonierzysta
04-08-2021, 10:37
Większa ilość Samyangów w torbie nie wpłynie na "kierunek rozwoju", ale raczej na wagę zestawu ;)
Oczywiście! Nie chodziło mi więc o dopakowywanie Samyangów, ale o posiadanie TYLKO jednego szkła :)
BTW - jeśli będziesz uprawiać portret okazyjny - to lepiej EF 85 1.8, jeśli zarobkowy to: Canon 85mm f/1.4 L IS USM
Rozumiem... raczej okazyjny, ale czemu nie można zarobkowo robić 85 1,8? ;)
A jak w Twojej opinii sprawdziła by się ta setka macro? Lub ewentualnie RF 85 f2 macro?
Można :)
RF 85 f2 macro ma takie sobie opinie (poczytaj na CB https://www.canon-board.info/threads/112873-Canon-RF-85mm-F2-Macro-IS/page8)
Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM pod portret to też słaby pomysł. No chyba, że masz w małym paluszku opanowany wielogodzinny retusz skóry.
Canonierzysta
04-08-2021, 14:09
Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM pod portret to też słaby pomysł. No chyba, że masz w małym paluszku opanowany wielogodzinny retusz skóry.
Ale w czym jest problem, że trzeba retuszować... wszelkie opinie świadczą o tym, że do portretów się nadaje... pewnie nie tak samo jak super hiper szkło 85 f1,2, ale wciąż efekt zarówno bokeh jak i ostrośc stoją na przyzwoitym poziomie.
Dodatkowo, wersja RF zgodnie z tym co piszą TU (https://www.canon.pl/lenses/canon-rf-100mm-f2-8l-macro-is-usm/) ma ten bokeh regulowany....właśnie z myślą o portretach :) próbuję dogrzebać się do jakichś przykładowych zdjęć, ale w pracy mam trochę ograniczone możliwości ;)
No dobra... a poza tele i idąc w kierunku UWA... coś ze światłem 2,8 minimum? 15-35 jest poza moim zakresem... który obiektyw byłby polecany?
Ale w czym jest problem, że trzeba retuszować... wszelkie opinie świadczą o tym, że do portretów się nadaje...
Teoretycznie każdy obiektyw nadaje się do portretów. Trochę mniej, lub trochę bardziej. Obiektywy makro o super rozdzielczości, gdzie można policzyć każdy włosek nie są złe, ale jak pisałem wyżej trzeba mieć perfekt opanowany retusz skóry.
6656
6658
Teoretycznie każdy obiektyw nadaje się do portretów. Trochę mniej, lub trochę bardziej. Obiektywy makro o super rozdzielczości, gdzie można policzyć każdy włosek nie są złe, ale jak pisałem wyżej trzeba mieć perfekt opanowany retusz skóry.
Organoleptycznie -zdjęcia stockowe – przykłady
6656
6658
Z ta super roździelczością to bym nie przesadzał, nawet z 50 1.4 Canona było by tam co retuszować. A znając życie ta 100 macro to (_._) nie urwie, tak jak było z wersją ef.
Może kup 70-200 2.8 i po baletach.
No dobra... a poza tele i idąc w kierunku UWA... coś ze światłem 2,8 minimum? 15-35 jest poza moim zakresem... który obiektyw byłby polecany?
No ale po co to f/2.8? Do czego? Będziesz na ślubach komercyjnie fotografował? Nie lepiej i taniej RF 14-35mm F4L IS USM?
Za połowę ceny RF 15-35 dostaniesz Sigmę A 14-24 mm F2.8 DG HSM / moc.Canon https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-sigma-a-14-24-mm-f-28-dg-hsm-canon.html?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=GMC_bezplatne_informacje&gclid=CjwKCAjw9aiIBhA1EiwAJ_GTStaY1t7NBN7hGCFCawij CIKysIlkHAdvSIlYKWNMXpx9n--Xp4izORoC5ZYQAvD_BwE
A mnie od kilku dekad zupełnie wystarcza stary EF 16-35 2.8 L, których jest pełno w sprzedaży (ostatnio w ogóle go nie używam, raz na miesiąc ew.).
Canonierzysta
05-08-2021, 08:41
Z ta super roździelczością to bym nie przesadzał, nawet z 50 1.4 Canona było by tam co retuszować.
Otóż to.
Może kup 70-200 2.8 i po baletach.
Rozważałem go mocno... ale wydaje mi się, że bardziej wszechstronny dla moich potrzeb byłby jednak ten 100mm ponieważ ten przyda mi się do szczegółów w fotografii przemysłowej (detale i szczegóły)jak również do portretów ( chyba), a ten 70-200 do przemysłówki już nie tak bardzo... architekturę wolałbym właśnie jakimś UWA robić wtedy...
--- Kolejny post ---
No ale po co to f/2.8? Do czego? Będziesz na ślubach komercyjnie fotografował?
Komercyjnie nie... ale jeśli się wydarzy, to chciałbym mieć czym ;)
Za połowę ceny RF 15-35 dostaniesz Sigmę A 14-24 mm F2.8 DG HSM
O! I taka porada to miodzio :) Dziękuję :)
Mohinder
05-08-2021, 21:58
Wypowiem się w kwestii 70-200 IS II USM. To jest naprawdę konkretny obiektyw i sprawdza się w wielu przypadkach. Bardzo dobrze w portretach i myślę że to co potrzebowałbyś zrobić tą 100mm to zrobisz i tym. Poza makro oczywiście. Za to z tego co czytałem z makro całkiem dobrze sobie radzi nie wymieniony tutaj RF 35mm 1.8. Planuję go zakupić ale to za chwilę.