PDA

Zobacz pełną wersję : Brak ostrości w Sigma 35mm - co robić?

ajab
01-08-2021, 18:32
Witajcie. Mam mega problem. Zainwestowałem w 6D II oraz w obiektyw Sigma 35mm f1,4. Niestety na większości zdjęć zrobionych tym zestawem przy maksymalnej dziurze, ostrość uciekła w inny punkt niż powinna była się pojawić, lub wcale nie ma ostrości na obrazku. A wybierając to szło sugerowałem się opiniami, że żyleta i użyteczna przysłona 1,4.

Wypożyczyłem Sigma USB Dock i od kilku godzin męczę się z kalibracją. Przy kolejnej tablicy testowej przyszła mi do głowy myśl, że może ten obiektyw jest po prostu wadliwy. Wrzucam jedno z testowych zdjęć. Zdjęcie ze statywu, odległość od tablicy 30 cm, czas 1/400, ostrość ustawiłem centralnym punktem na "0", wydaje mi się, że jest lekki front focus (od +5 do +8), ale tak naprawdę na żadnej linijce nie jest dostatecznie ostro! Czy to możliwe, że ten obiektyw zwyczajnie mydli? Nie wiem co robić.

6648

marfot
01-08-2021, 18:37
Ustawiłeś się w minimalnej odległości ostrzenia dla tego szkła. To zły pomysł.
Może tradycyjnie - odległość=50x ogniskowa.

Bangi
01-08-2021, 19:10
Kupić ML.

ajab
01-08-2021, 19:21

Dobrze. Ale jakiej użyć tablicy testowej, aby dało się w odległości 1,75m ustawić w szerokim kącie ostrość na "zero"?

zdebik
01-08-2021, 20:00
Ostrośći nie ustawiasz na zero, tylko walisz w ta tablice z boku.

mirror
02-08-2021, 08:45

myślenie tradycyjne w sigmach nie działa (gdyby dobrze sprawdzić to w canonach również nie działa ale w sigmie jest przynajmniej jakieś narzędzie do korekty) - na każdej odległości będzie inne odchylenie trzeba skalibrować po kolei - w oprogramowaniu do docka są pewnie cztery odległości dla tego obiektywu i na tych odległościach trzeba kalibrować, po drugim przebiegu przez wszystkie :mrgreen: powinien zacząć trafiać dobrze.

tmielcarz
02-08-2021, 14:23
Wydaje mi się, że problem leży gdzie indziej niż FF/BF. Autor napisał "wydaje mi się, że jest lekki front focus (od +5 do +8), ale tak naprawdę na żadnej linijce nie jest dostatecznie ostro!", czyli problem polega na tym, że obiektyw jest "mydlany". Gdyby problem polegał na tym, że focus jest przesunięty, ale w przesuniętym punkcie jest ostry jak żyleta to można to skorygować kalibracją. Jeżeli jest "mydlany" to kalibracja nic nie pomoże. Jedynie ustawi maksimum ostrości we właściwym punkcie, ale wg słów autora ta ostrość nie będzie dla niego satysfakcjonująca.

marfot
02-08-2021, 17:41
Wydaje mi się, że problem leży gdzie indziej niż FF/BF. Autor napisał "wydaje mi się, że jest lekki front focus (od +5 do +8), ale tak naprawdę na żadnej linijce nie jest dostatecznie ostro!", czyli problem polega na tym, że obiektyw jest "mydlany". Gdyby problem polegał na tym, że focus jest przesunięty, ale w przesuniętym punkcie jest ostry jak żyleta to można to skorygować kalibracją. Jeżeli jest "mydlany" to kalibracja nic nie pomoże. Jedynie ustawi maksimum ostrości we właściwym punkcie, ale wg słów autora ta ostrość nie będzie dla niego satysfakcjonująca.

No właśnie tak to wygląda.
Dlatego proponowałem podstawowy test ostrości: ustawić mikrokalibrację dla odległości 50 ogniskowych i sprawdzić czy ostrość ogólna jest satysfakcjonująca. A dopiero później wykorzystując USB Dock skalibrować szkło dla całego zakresu odległości.

candar
03-08-2021, 11:19
Niestety ta sigma tak ma. Swoją sprzedałem, bo nawet na ML bywało różnie z ostrością. Na poprawną kalibrację w serwisach też trudno liczyć.

Polecam przeczytać https://vryga.pl/magiczna-sigma-35-mm/
"Ma ona swoje autofocusowe humory. Raz zrobi zdjęcie ostre jak żyletka, a po chwili nagle wypluwa obraz porównywalny do mydła. Lub z autofocusem, który uciekł — do tyłu przeważnie."

candar
03-08-2021, 12:21
Cały czas mowa oczywiście o Sigmie Art 35mm F1.4 DG HSM | Art 012 (dane obiektywu wzięte z exifu z pierwszego postu).

Dodam jeszcze, że po pewnym czasie użytkowania te sigmy rozjeżdżają się nie tylko optycznie , ale mechanicznie również.

Najczęściej luzuje się na śrubach tylna część obudowy. Tak więc używane szkła to zawsze totolotek.

Na filmiku widać dokładniej o czym piszę:

https://www.youtube.com/watch?v=oZReVY6fQ40&ab_channel=DIGISERVICE

https://www.youtube.com/watch?v=OuqlCy8zIx0&ab_channel=YannickvonGrabowiecki

i https://www.reddit.com/r/photography/comments/23usd4/sigma_35mm_14_art_breaking_already/

szwayko
03-08-2021, 14:03
Mój kolega ma taka do nikona i tez poluzowały sie sruby te w srodku. Trzeba bylo odkrecic pierscien mocowania i juz byl dostep do tych srub i teraz jest ok. Ale nie zauwazylem zeby to mialo wplyw na ostrosc. Pod mocowaniem sa chyba 2 podkladki dystansowe. Mozna sprobowac sie pobawic wyjac jedna lub dolozyc jakis dystans i porownac zdj. Czasem mozna poprawic fabryke.

candar
03-08-2021, 15:16
U mnie (jak pisałem wcześniej wyżej i dałem filmik - (wersja pod Canona https://www.youtube.com/watch?v=Hq5420EptQQ&ab_channel=TAKEAPART) nie poluzowały się śruby. Problem był w celności i rozjechaniu optyki, która po kilku latach użytkowania była totolotkiem. A w związku z faktem, że inny obiektyw kiedyś w serwisie mi tak ładnie naprawili, że było mydło w całym zakresie przysłon - to unikam serwisów kalibrujących szkła jak ognia.

Z tym samodzielnym poprawianiem fabryki to bym uważał, że bo pewnie jest dużo tych Sigm w obiegu wtórym właśnie z takimi "poprawkami" wyjmowania podkładek dystansowych, które niekoniecznie nadają się później do zdjęć.

Dodam tylko, że robiłem foty już nową Sigmą A 35mm f/1.2 A DG DN (a jest też najnowsza A 35 mm f/1.4 DG DN) i celność oraz ostrość była celująca. Na chwilę obecną unikałbym starej Sigmy A 35 1.4 HSM pod DSLR-y. Może nie pisałem, ale oprócz luzowania się śrub zewnętrzna farba na obudowie też nie jest specjalnie trwała.

ajab
03-08-2021, 19:43
To się nieźle wkopałem z zakupem Sigmy. A recenzje miała dobre, tzn. przeważały pozytywne opinie i widziałem udane zdjęcia zrobione tym szkłem.

Niestety kalibracja w Sigma Dock oraz w mikrokalibracja w body nie pomogły. Zresztą trudno ustawić AF na tablicę oddaloną 1,75 m od body, bo AF jej nie łapie (łapie coś z brzegu kadru). Czeka mnie wysyłka aparatu z obiektywem do Gdyni. Tak, czytałem opinie o serwisie i ich kalibracji, ale nie mam już innego wyjścia. Chyba, że znacie jakiegoś niezależnego fachowca od kalibracji, który robi to rzetelnie, to chętnie skorzystam.

zdebik
03-08-2021, 19:49
To się nieźle wkopałem z zakupem Sigmy. A recenzje miała dobre, tzn. przeważały pozytywne opinie i widziałem udane zdjęcia zrobione tym szkłem.

Niestety kalibracja w Sigma Dock oraz w mikrokalibracja w body nie pomogły. Zresztą trudno ustawić AF na tablicę oddaloną 1,75 m od body, bo AF jej nie łapie (łapie coś z brzegu kadru). Czeka mnie wysyłka aparatu z obiektywem do Gdyni. Tak, czytałem opinie o serwisie i ich kalibracji, ale nie mam już innego wyjścia. Chyba, że znacie jakiegoś niezależnego fachowca od kalibracji, który robi to rzetelnie, to chętnie skorzystam.Może oddaj, szkoda nerwów.

candar
03-08-2021, 20:56

Niestety kalibracja w Sigma Dock oraz w mikrokalibracja w body nie pomogły. Zresztą trudno ustawić AF na tablicę oddaloną 1,75 m od body, bo AF jej nie łapie (łapie coś z brzegu kadru). Czeka mnie wysyłka aparatu z obiektywem do Gdyni. Tak, czytałem opinie o serwisie i ich kalibracji, ale nie mam już innego wyjścia. Chyba, że znacie jakiegoś niezależnego fachowca od kalibracji, który robi to rzetelnie, to chętnie skorzystam.

Serwis w Gdyni bardzo polecam - http://www.foto-service.pl/index.php?mode=4

Co do Twojej Sigmy to uważam, że na tym etapie powinieneś ją oddać sprzedawcy z powodów ww. bo MZ kalibracja tutaj niewiele wniesie. Poszukaj raczej używanego Canona 35 mm f /1,4 L USM - chodzą po 3-4k zł https://allegro.pl/oferta/canon-35-mm-f-1-4-l-usm-filtr-uv-gratis-10907657929#

BTW - recenzje użytkowników i testerów nowych szkieł i aparatów są zawsze hurra-optymistyczne. Lepiej sprawdzać opinie użytkowników po kilku latach użytkowania oraz filmy serwisowe na YT.

ajab
05-08-2021, 18:50
Serwis w Gdyni bardzo polecam - http://www.foto-service.pl/index.php?mode=4

Co do Twojej Sigmy to uważam, że na tym etapie powinieneś ją oddać sprzedawcy z powodów ww. bo MZ kalibracja tutaj niewiele wniesie.

Nie chcą przyjąć. Zgodnie z przepisami i regulaminem e-sklepu, jest 14 dni na zwrot (bez podania przyczyny), a minęło więcej. To sklep poinformował mnie, że mam wysłać obiektyw do serwisu Sigmy w celu skalibrowania go.

zdebik
05-08-2021, 19:28
No to lipa po całości. Nie ogarniam tematu ale moze jakaś niezgodność... i tym pocisnąć, niech przynajmniej wymienią.

candar
05-08-2021, 20:05
Nie chcą przyjąć. Zgodnie z przepisami i regulaminem e-sklepu, jest 14 dni na zwrot (bez podania przyczyny), a minęło więcej. To sklep poinformował mnie, że mam wysłać obiektyw do serwisu Sigmy w celu skalibrowania go.

Jeśli kupiłeś używany to masz towar niezgodny z umową. Jeśli kupiłeś nowy to możesz go wymienić na Tamrona SP 35 mm f/1.4 Di USD, który jest w podobnej cenie i nie powinni tu robić problemów.

ajab
06-08-2021, 09:41
Jeśli kupiłeś używany to masz towar niezgodny z umową. Jeśli kupiłeś nowy to możesz go wymienić na Tamrona SP 35 mm f/1.4 Di USD, który jest w podobnej cenie i nie powinni tu robić problemów.

Na jakiej podstawie "mogę"? Wydaje mi się, że nie ma tak, że kupujesz coś, używasz, a po miesiącu idziesz do sklepu i mówisz, że jednak wolisz coś innego. Tylko sklepy z ciuchami dają czasami długie terminy na wymianę, pod warunkiem, że towar nie był noszony i ma wszystkie metki. Trudno jest mi naciskać na sklep po upływie 14 dni, zwłaszcza, że są w innym mieście, więc kontakt jest zdalny - pogadać face to face byłoby łatwiej. I kolejna sprawa - zakup jest na raty, czyli każda zmiana ceny i sprz.ętu będzie wymagała zmiany umowy z bankiem.