PDA

Zobacz pełną wersję : GPS + Aparat

Dexxim
05-06-2006, 13:49
Od dawna zastaniawiałem się nad możliwością podłączenia GPS i aparatu

Znalazłem coś takiego z nikonem:
http://www.microsoft.com/windowsxp/using/digitalphotography/prophoto/gps.mspx

Pytanie brzmi czy ktoś widział coś podobnego z Canonem?
a może wie jak coś takiego podłączyć?

Nikon D2Xs ma specjalne do tego celu gniazdko.

Nie będę się rozwodził na zaletami GPS - ale w fotografii podróżniczej/turystycznej/przyrodniczej ma dużo dużo zalet.

Może ktoś zna sposób na obejście problemów sprzetowych (brak gniazdka)
(pewnie notes i ołówek :-D )

pozdrawiam i idę drążyć temat dalej.

Broncobilly
05-06-2006, 14:02
za mną to też juz od kilku lat chodzi - szczególnie daje mi sie we znaki przy robieniu zdjęć z samolotu (takie tam rózne widoczki przy dalekich przelotach)bo potem za cholerę nie pamietam gdzie to drzewko czy krzaczek na trasie rosło :-( . dlatego bardzo mi brakuje chociazby sinego zęba w Canonie - przy cenie tego sprzętu zaimplementowanie BT nie zwiększyloby jej nawet o 1% - z tego powodu nawet zastanawiałem sie czy zamiast 30d nie wziać D200

Dexxim
05-06-2006, 14:11
Tak naprawdę to można by umieścic GPS w Gripie razem z bateriami.
BG-E3GPS :)

mattnick
05-06-2006, 14:19
to już lepiej BGPS-E3 :)

KuchateK
05-06-2006, 14:55
Wlaczasz gps'a w kieszeni by zapisywal trase, ustawiasz w aparacie date i godzine aby to sie trzymalo kupy a potem to juz jednym z softow bardzo latwo po godzinie porownac i automatycznie wpisac co trzeba do fotek...

Bez platajacego sie w terenie kabla i bez przeplacania za jakies bgspsp-e12...

http://www.alistairdickie.com/oziphototool/index.html

No chyba ze ktos ma manie "all in one". Ale wtedy to trzeba zaczac ze to wszystko powinno byc wbudowane w aparat telefoniczny i koniecznie musi odtwarzac mp3 :mrgreen:

Jac
05-06-2006, 14:58
dokladnie, zwykly gps, moze byc nawet jakis oemowy byle by tylko zapisywal tracklog ;-) i reszte po powrocie zalatwi soft, znacznie to wygodniejsze

Dexxim
06-06-2006, 09:27
Dzięki,
dopisuje GPS do listy sprzętu Must have :)

Diego
06-06-2006, 09:32
Ja sobie radze z rupieciem o nazwie mio 168+automapa 4.x - ale to strasznie niewygodne :|
Dear Canon a może w 6D łaskawie dasz gniazdo GPS ? Albo sinego zęba ? Popatrz, taki Nikon to ma :)

Jac
06-06-2006, 11:04
Dear Canon a może w 6D łaskawie dasz gniazdo GPS ? Albo sinego zęba ? Popatrz, taki Nikon to ma :)
gniazdo do GPS'a to porazka, natomiast SinyZab i odpowiedni soft w pusce to by bylo super ;-)

Cyborg
06-06-2006, 14:59
gniazdo do GPS'a to porazka, natomiast SinyZab i odpowiedni soft w pusce to by bylo super ;-)
Dlaczego uważasz, że to porażka? Przy rejestracji azymutu wykonywanego zdjęcia i tak niezbędne jest mechaniczne sprzężenie aparatu z odbiornikiem zawierającym kompas, a takie zamocowanie odbiornika na sankach lampy jest wygodne, bo nie trzeba dodatkowo pilnować odpowiedniej ekspozycji anteny odbiornika.

Jac
06-06-2006, 17:43
Dlaczego uważasz, że to porażka? Przy rejestracji azymutu wykonywanego zdjęcia i tak niezbędne jest mechaniczne sprzężenie aparatu z odbiornikiem zawierającym kompas, a takie zamocowanie odbiornika na sankach lampy jest wygodne, bo nie trzeba dodatkowo pilnować odpowiedniej ekspozycji anteny odbiornika.
co do rejestracja azymutu to jest wogole problem dwojaki ;-)
po pierwsze GPS nie pokazuje azymutu jak sie nie rusza, musi byc ruch zeby mogl byc wyliczony azymut... i wiadomo im szybciej sie porusza tym dokladniejsze wyliczenie azymutu, moze byc tak ze gps ma wbudowany kompas elektroniczny, ale znowu trzeb by go jakos kalibrowac tak zeby nie bylo bledow w jego pomiarze (body maja troche elementow metalowych - co wprowadza pewne bledy do pomiaru) a po trzecie nie jestem pewien czy exif oferuje rejestracje azymutu ;-)

dlaczego jest to porazka? a no dlatego ze jest to kolejny element ktory trzeba jakos podlaczyc, kabelki, jesli przez sanki lampy to wtedy nie zrobisz zdjecia z lampa, no chyba ze znowu jakis kolejny kabelek ze stopka do lampy w kazdym razie myslisz o wszytkim tylko nie o zedjciach ;-)

rejestrujac slad GPS'em w plecaku znika wiele problemow ;-)

Cyborg
06-06-2006, 18:53
moze byc tak ze gps ma wbudowany kompas elektroniczny
No przecież o takim piszę. Nie ma innej możliwości, chyba żeby kierunek wyzanczać po zoomie nożnym :-D

ale znowu trzeb by go jakos kalibrowac tak zeby nie bylo bledow w jego pomiarze (body maja troche elementow metalowych - co wprowadza pewne bledy do pomiaru)
I tak trzeba go kalibrować, nawet bez aparatu.

nie jestem pewien czy exif oferuje rejestracje azymutu ;-)

Oferuje.

rejestrujac slad GPS'em w plecaku znika wiele problemow ;-)
Ale pojawiają sie inne. Inżynierowie Nikona nie są takimi idiotami, że zaproponowali gniazdo.
Oczywiście obsługa przez Sinozębnego byłoby miłym dodatkiem dla amatorów. Zresztą, niewiele większym kosztem można by zabudować sam odbiornik w aparat i nie było by w/w problemow.

Ale my sobie tutaj gdybamy, a Canon i tak ma to gdzieś :sad:

Jac
06-06-2006, 20:18
I tak trzeba go kalibrować, nawet bez aparatu.
no to powiedz mi co sie dzieje z kierunkiem (azymutem) jesli GPS nie jest idealnie w poziomie...
juz odpowiadam :twisted:
jedynie zdjecia gdzie kompas przed wykonaniem zdjecia byl skalibrowany, oraz apart jest idealnie w poziomie [czyli mamy horyzont w kadrze dokladnie po srodku (pomijajac obiektywy t&s)] beda mialy podany dokladnie azymut w inncyh przypadkach bedzie to prawie "dowolny" kierunek

Ale pojawiają sie inne. Inżynierowie Nikona nie są takimi idiotami, że zaproponowali gniazdo.

no nie wiem ;-), kiedy nikon oglosil ze do jego aparatow bedzie mozna podlaczac GPS'a wtedy o BT jeszcze nikt nie slyszal, ciekawym rozwinieciem (bo soft juz maja) byla by wymiana portu (gniazda) w body na wlasnie BT, no i teraz jest pytanie - kiedy Nikon na to wpadnie :mrgreen:

Zresztą, niewiele większym kosztem można by zabudować sam odbiornik w aparat i nie było by w/w problemow.
dokladnie... zarowno koszt jak i rozmiar to nie jest duzo, nawet jako opcja wkladana do gripa zamiast bateri tez by bylo niezle ;-)

ale Canon nas nie slucha

bjanic
08-11-2007, 15:51
dokladnie, zwykly gps, moze byc nawet jakis oemowy byle by tylko zapisywal tracklog ;-) i reszte po powrocie zalatwi soft, znacznie to wygodniejsze
Witam po raz pierwszy na forum.
Odgrzebuję stary temat, bo wrzucając zdjęcia na Pisassę, zauważyłem, że można tam umiejscowić zdjęcia na mapie. I tak pomyślałem, sobie, że rzeczywiście dobrym rozwiązaniem byłoby sprzężenie aparatu z odbiornikiem GPS.
Proszę podajcie mi nazwy, modele dobrych odbiorników GPS z funkcją tracklog.

Dzięki,
bjanic

Cyborg
08-11-2007, 16:23
Poszukaj czegoś Garmina. Jest duży wybór. Sam używam GPSMap 76S i bardzo sobie chwalę, a są już dużo nowsze modele.

Krzychu
08-11-2007, 16:33
Dzięki,
bjanic

Tracka to zapisuje chyba kazdy obecnie produkowany - wspomniane wyzej Garminy sa o tyle dobre ze jest do nich sporo map...

gzak
09-11-2007, 11:43
Hej! Ja używam Garmina Legenda cx. Leży sobie w kieszeni plecaka, kiedy fotografuje. Jego główna chyba zaletą przy wykorzystaniu jako trackloggera jest czas działania - przy akumulatorkach ~2700mAh potrafi działać ~12-16 godzin...

bjanic
12-11-2007, 15:42
Dziękuję za informacje. A czy jest może jakiś uniwersalny odbiornik GPS, który można także podłączyć do telefonu z zainstalowanymi mapami by był ten zestaw nawigacją samochodową?

mattnick
12-11-2007, 16:24
Wystarczy telefon z OS symbian s60 v2 do tego Automapa zainstalowana (jeśli chcesz mieć nawigację samochodową, ale o ile wiem to nie zapisuje śladu) albo MapviewGPS (który ślad zapisuje na 100%) i jakiś odbiornik na Sirfstar III np. firmy NAVIBE ... potem ew. ślad można wrzucić na http://www.gpsvisualizer.com/ a tam już można raz, że zobaczyć mapkę gdzie łaziliśmy to jeszcze można porównać wiele elementów śladu za pomocą wykesów

gof
12-11-2007, 18:47
Ja mam Navibe SirfStara i PocketPC HTC SPV M3000, pewnie jest do tego jakiś soft do zapisania trackloga. Ewentualnie po prostu zrzucić surowe NMEA dowolnym emulatorem terminala i jakoś zautomatyzować importowanie do EXIFa po zgraniu fot na podstawie czasu aparatu.

arturs
12-11-2007, 22:23
Ja mam Navibe SirfStara i PocketPC HTC SPV M3000, pewnie jest do tego jakiś soft do zapisania trackloga. Ewentualnie po prostu zrzucić surowe NMEA dowolnym emulatorem terminala i jakoś zautomatyzować importowanie do EXIFa po zgraniu fot na podstawie czasu aparatu.

W ostatnim foto-wideo jest to dość dokładnie opisane..

chifre
13-11-2007, 04:40
witam wszystkich

jest jeszcze taki moduł Sony GPS- CS1KA, artykuł na http://www.fotografuj.pl/Article/Sony_GPS_CS1KA_GPS_dla_fotografa/id/97

może z tym będzie prościej - co sądzicie?

krecio
13-11-2007, 19:39
Jest rowniez i takie cos http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=12846
Najnowszy soft automatycznie przypisuje fotki do zapisanej trasy. Do kupienia juz za 249 PLN.:roll: :mrgreen: :roll:

bjanic
24-01-2008, 12:50
Jest rowniez i takie cos http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=12846
Najnowszy soft automatycznie przypisuje fotki do zapisanej trasy. Do kupienia juz za 249 PLN.:roll: :mrgreen: :roll:

Witam i dziękuję za informację.
Mam jednak jeszcze jedno pytanie. Czy może wiecie, czy ten gps komunikuje się z Nokią E50. Chciałbym mieć coś uniwersalnego do samochodu by podłączyć do nawigacji w komórce i na wyprawy fotograficzne.
Czy da się podczas jazdy wyłączyć logowanie punktów, by nie zaśmiecać pamięci urządzenia?

bjanic

krecio
24-01-2008, 14:25
Spytaj o to na ich forum. Tam sa spece od tego. Choc moim zdaniem jesli Twoja Nokia ma "sinego zeba" to komunikacje masz. W koncu to zwykly odbiornik GPS z funkcja data loggera.:confused:

bjanic
24-01-2008, 16:52
Dziękuję

krecio
24-01-2008, 17:47
You welcome:lol: