PDA

Zobacz pełną wersję : Instalacja drivera do Canona G5



Tomasz Golinski
19-10-2004, 21:13
Ja się śmieję z drugiej części wypowiedzi. Wiele razy widziałem wymienione systemy w stanie do reinstalu. Sam już robiłem to 2-3 razy z XP i uważam, że to dość rzadko. Kumpel (informatyk z wykształcenia) robi to dużo częściej.

A sterowniki są często powodem reinstalu. Np. przy zmianie karty grafiki z ATI na nVidie, albo w przypadku kłopotów z Direct X, b. często szanse dobrego odinstalowania są marne. Podobna sytuacja może mieć miejsce w przypadku aparatów.

BTW. Rada co do 300d. W trybie PTP działa bez sterów.

[ Dodano: 19-10-04, 22:15 ]
Kolejne BTW. Sam M$ przyznaje, że ich system ma tendencje do krzaczenia się umieszczając takie opcje, jak punkty przywracania systemu itd.

Auwo
19-10-2004, 21:27
Rada co do 300d. W trybie PTP działa bez sterów.

.
u mnie jakos w PTP nie dziala wcale :(

a jednak zaczelo dzialac nawet w trybie PTP
pomoglo czyszczenie rejestru i przeinstalowanie sterownikow.
ale nie ukrywam ,ze gdybym mial to zrobic jeszcze raz to i tak bym nie pamietal jak to bylo po kolei :)

Janusz Body
19-10-2004, 22:25
... Kumpel (informatyk z wykształcenia) robi to dużo częściej. ...

Zmien kumpla to marny informatyk...


... Podobna sytuacja może mieć miejsce w przypadku aparatów.....

To Ty wiesz (posiadasz taka wiedze) czy znowu teoretyzujesz, że może, być może, JA wiem lepiej, JA jezdem naj... wybujałe ego jakies czy co?


... Sam M$ przyznaje, że ich system ma tendencje do krzaczenia się umieszczając takie opcje, jak punkty przywracania systemu itd.

A co to ma do rzeczy. Zresztą u Auwo zaczelo dzialac. Ty sie naprawde wyluzuj i idz popstrykaj troche zdjec, strzel se jakies piwo - do kobiet nie namawiam bo te zwykle nie lubia "teoretykow". Wypowiadasz sie na każdy temat z dużym znawstwem. Niestety to znawstwo tylko pozory. Chcesz se nastukac ilosc postow czy jak? To zawody jakies? Kto napisze wiecej? Moze lepiej zamienic ilosc na jakosc mr Jung Master vel Ry(d)zyk Fizyk? (chyba powinno byc Young albo Junge Meister)

Janusz

Tomasz Golinski
19-10-2004, 22:42
Odpowiem w podobnym stylu. Wiesz, czy teoretyzujesz, ze reinstall jest niepotrzebny? Jeden komputer przez dwa lata. Coż. świetna statystyka. Ja miałem do czynienia z trochę większą ilością kompów. Wypowiadam się o tym, co wiem a spekulacje zawsze wyraźnie oznaczam. Tak też było w tym przypadku, takie słówko - może. Wątpie czy Ty dokładnie wiesz jak poradzić komuś z problemem na odległość. Miałeś pewność co zadziała? Czy zgadywałeś, poprzez analogie?

Dalej, jeśli system ma ochotę zużywać kilkaset megabajtów dysku w celu zapobiegania krzakom, to znaczy, że te krzaki się istotnie często zdażają. Nie widziałem w innych systemach takich opcji. Nie widziałem również narzędzia typu Norton Ghost pod np. Linuxa. Nie zdażał mi się tam również ekran stopu w trakcie bootowania, pomimo że z Linuxem mam dużo mniej doświadczenia niż z W.

A ego nie ma się co wstydzić, to podstawa istnienia człowieka. Bez tego dalej siedzielibyśmy w jaskiniach. Ze znawstwem wypowiadam się w tematach, które znam, np. matematyka, fizyka, pewne rejony komputerologii.

Jeśli uważasz, że post był nie na miejscu, to zgłoś do moderatora. Na razie to czynisz zamęt. Chyba ktoś inny potrzebuje wypić piwo i się uspokoić. Albo przestać pić piwo. EOT

Vitez
20-10-2004, 01:52
Nawet po wyczyszczeniu rejestru z wszystkich wpisow typu canon itd

Nadal nie napisales co innego masz podpiete do kompa i czy ci sie aparat z czyms nie gryzie - najczesciej gryzl sie z innymi urzadzeniami podlaczanymi na USB (np u mojej siostry - ze skanerem) : skaner, modem (neostrada itp), drukarka, mysz, joystick.
Nie chodzi o wyczyszczenie rejestru ze sterownikow Canona. Choc teraz pewnie juz tak namieszlaes ze calkowite wyczyszczenie rejestru by sie przydalo ;) - a reinstalka windows bywa rzeczywiscie czesto szybsza ~3 godz niz grzebianie w rejestrze nawet za pomoca specjalistycznych czysczacych programow.

Edit: Tomku, wyluzuj... jak twoje teoretyzowanie zaczyna wkurzac juz innych a nie tylko mnie to naprawde zle sie z toba zaczyna dziac :roll: ;)

5741Lenor
20-10-2004, 06:32
Koledzy,
Dziękuje Wam za rady. Skorzystam z nich. Ze względu na moje obowiązki służbowe, próby uzdrowienia będą na pewno trwały długo. Prawdopodobnie, tak naprawde, wezmę się za to podczas świąt Bożego Narodzenia.
Na razie kupiłem czytnik kart CF i w ten poradziłem sobie z przerzucaniem zdjęć do kompa.
Pozdrawiam.

Tomasz Golinski
20-10-2004, 06:37
Edit: Tomku, wyluzuj... jak twoje teoretyzowanie zaczyna wkurzac juz innych a nie tylko mnie to naprawde zle sie z toba zaczyna dziac :roll: ;)

Możesz zacytować fragment mojej wypowiedzi w tym wątku, który można potraktować jako teoretyzowanie? Przecież pisałem mniej więcej to, co ty przed chwilą. Może to z powodu nowego awatara, czerwony kolor na niektórych tak działą. Postaram się to zmienić...

BTW. myślałem, że to Twoje posty regularnie wkurzają innych.

Janusz Body
20-10-2004, 06:56
...Ja miałem do czynienia z trochę większą ilością kompów....

Mam z komputerami do czynienia troche dłużej niż Ty Drogi Kolego masz lat więc o jakiej "większej ilości kompów" piszesz?


. ...Wątpie czy Ty dokładnie wiesz jak poradzić komuś z problemem na odległość. Miałeś pewność co zadziała? Czy zgadywałeś, poprzez analogie?...


A jak myslisz?


... . Ze znawstwem wypowiadam się w tematach, które znam, np. matematyka, fizyka, pewne rejony komputerologii.


Ciekawe, znasz!? Może raczej myślisz, że znas?. To nie tylko ego ale rownież arogancja (tlumaczy Cie troche wiek) żeby mowic o sobie w ten sposob.



...Jeśli uważasz, że post był nie na miejscu, to zgłoś do moderatora. Na razie to czynisz zamęt. Chyba ktoś inny potrzebuje wypić piwo i się uspokoić. Albo przestać pić piwo. EOT

Poprostu nie lubie jak ktos sie ze mnie nasmiewa - zwlaszcza nie majac zielonego pojecia o temacie. "pod" emotikonem którego użyles stol LOL i traktuje to doslownie 'Laughing Out'

Jak kilka osob mówi Ci wyluzuj to coś jest "na rzeczy". Jak ktoś zamiast robic cos sensownego (nawet pstrykac zdjecia) przesiaduje w necie na forum i zabija kazda dyskusje swoimi wypowiedziami to jest to choroba. Podobno uleczalna ;-) Trzeba wyłączyć komputer i dać se luzu. "besserwisser" to niemieckie okreslenie Twojej postawy - Ty wszystko wiesz lepiej a z takimi nie zamierzam dyskutowac - to beznadziejne i bezcelowe.


EOT

Janusz

Auwo
20-10-2004, 08:05
Nawet po wyczyszczeniu rejestru z wszystkich wpisow typu canon itd

Nadal nie napisales co innego masz podpiete do kompa i czy ci sie aparat z czyms nie gryzie - najczesciej gryzl sie z innymi urzadzeniami podlaczanymi na USB (np u mojej siostry - ze skanerem) : skaner, modem (neostrada itp), drukarka, mysz, joystick.
Nie chodzi o wyczyszczenie rejestru ze sterownikow Canona. Choc teraz pewnie juz tak namieszlaes ze calkowite wyczyszczenie rejestru by sie przydalo ;) - a reinstalka windows bywa rzeczywiscie czesto szybsza ~3 godz niz grzebianie w rejestrze nawet za pomoca specjalistycznych czysczacych programow.


sorry zapomnialem - kombinowalem na rozne sposoby - odlaczylem wszystkie urzadzenia od szyny USB , wyczyscilem rejestr, po chamsku wykasowalem z hdd folder z oprogramowaniem od S 50 - po prostu inaczej sie nie dalo - zainstalowalem na nowo sterowniki do 300D i oprogramowanie i udalo sie. Dziala w trybie normal i PTP. Wszystko jest OK.
Vitez az takim gamoniem to znowu nie jestem zeby z rejestru wyrzucac potrzebne wpisy.;)
Pozdrawiam i dziekuje za uwage.
ps.
a propos urzadzen zewnetrznych - pokoj komputerowy mam maly ale miesci sie w nim serwer i jeszcze dwa stanowiska - mojej zony i moje - i tak wszystko sprytnie poukladalem, ze wszystkie urzadzenia zewnetrzne podpiete sa pod serwer (w sumie w mojej malutkiej domowo-firmowej sieci pracuje 8 kompow) , w zwiazku z tym odpada konflikt na szynie USB. do swoajej stacji roboczej podpietego mam tylko 300D.

TomaszQ
20-10-2004, 08:35
A dlaczego nie urzywacie Nortona Ghosta?
To jest najlepsze rozwiązanie na jakie do tej pory trafiłem.
Instaluje i wypieszczem nowy system.
Odpalam kompa z dyskietki z Ghostem i robie kopie całej partycji systemowej.
Instaluje cały soft, konfiguruję, wypieszczam i robie drugi obraz partycji.
Od tego momentu chulaj dusza, diabła nie ma. Nie mam żadnych oporów przed instalacją najbardziej chorych softów, gierek i co mi tylko wpadnie w ręce.
W każdym momencie mogę włożyć dyskietkę i w ok. 15 minut odtworzyć nowiuteńką partycję. Działa o kilka klas lepiej jak XP'kowskie punkty przywracania.

Auwo
20-10-2004, 08:47
A dlaczego nie urzywacie Nortona Ghosta?
To jest najlepsze rozwiązanie na jakie do tej pory trafiłem.
Instaluje i wypieszczem nowy system.
Odpalam kompa z dyskietki z Ghostem i robie kopie całej partycji systemowej.
Instaluje cały soft, konfiguruję, wypieszczam i robie drugi obraz partycji.
Od tego momentu chulaj dusza, diabła nie ma. Nie mam żadnych oporów przed instalacją najbardziej chorych softów, gierek i co mi tylko wpadnie w ręce.
W każdym momencie mogę włożyć dyskietkę i w ok. 15 minut odtworzyć nowiuteńką partycję. Działa o kilka klas lepiej jak XP'kowskie punkty przywracania.
a widzisz , a gdzies Ty byl zeby mi o tym przypomniec :)
dobry pomysl
thx

[ Dodano: 20-10-2004 ]


Na razie kupiłem czytnik kart CF i w ten poradziłem sobie z przerzucaniem zdjęć do kompa.
Pozdrawiam.
na pewno bedzie szybciej :)

Tomasz Golinski
20-10-2004, 09:30
Mam z komputerami do czynienia troche dłużej niż Ty Drogi Kolego masz lat więc o jakiej "większej ilości kompów" piszesz?

Wiecej niz jeden, o ktorym piszesz, szanowny Marynarzu. Z PCtami mamy doczynienia przez podobny czas, jak i z windowsem.


A jak myslisz?Mysle, ze postapiles tak samo, jak ja.


Ciekawe, znasz!? Może raczej myślisz, że znas?. To nie tylko ego ale rownież arogancja (tlumaczy Cie troche wiek) żeby mowic o sobie w ten sposob.
To wytknij mi przynajmniej jeden blad. Zwroc uwage, ze w tym topiku juz dwie osoby pisaly, ze wskazany jest reinstal (Vitez) lub jego substytut (TomaszQ).



Poprostu nie lubie jak ktos sie ze mnie nasmiewa - zwlaszcza nie majac zielonego pojecia o temacie. "pod" emotikonem którego użyles stol LOL i traktuje to doslownie 'Laughing Out'
Smieje sie, bo uwaga, ze windows jest stabilny jest po prostu smieszna. Jesli ja pisze cos smiesznego, to tez prosze sie smiac. A skad wniosek, ze nie mam pojecia? Chyba to wiedza od wrozki. Tak sie sklada, ze o niektorych sprawach mam calkiem dobre pojecie. Mozesz nazwac to arogancja, nie widze w tym nic zlego.


Jak kilka osob mówi Ci wyluzuj to coś jest "na rzeczy". Jak ktoś zamiast robic cos sensownego (nawet pstrykac zdjecia) przesiaduje w necie na forum i zabija kazda dyskusje swoimi wypowiedziami to jest to choroba. Podobno uleczalna ;-) Trzeba wyłączyć komputer i dać se luzu. "besserwisser" to niemieckie okreslenie Twojej postawy - Ty wszystko wiesz lepiej a z takimi nie zamierzam dyskutowac - to beznadziejne i bezcelowe.
Jasne, gdy brak argumentow, to lepiej nie dyskutowac. Lepiej ograniczyc sie do argumentow ad pesonam. A jak chcesz rozmawiac o czyms innym niz problemy z systemem (np. fotki czy piwo) to zapraszam do innych topikow lub na serwery foto. Zawsze mozesz jeszcze poglebic moje fotki.[/fade]

Auwo
20-10-2004, 09:48
Szanowny Panie Golinski :
chyba zboczył Pan z kursu - proponuje przeczytac jeszcze raz temat tej dyskusji.
Pana problemy z wieloma jak widac uzytkownikami forum nie sa sterownikami do aparatow f-my Canon, a jak widac w znacznej wiekszosci, w Pana postach mozna poczytac tylko o Pana problemach.
Pozdrawiam

Tomasz Golinski
20-10-2004, 09:52
Hm, myslalem, ze to P. Janusz Body rozpoczal ta dyskusje OT, ja tylko odpowiadam. BTW. Panski post rowniez nie dotyczy sterownikow ;)

Auwo
20-10-2004, 09:56
Hm, myslalem, ze to P. Janusz Body rozpoczal ta dyskusje OT, ja tylko odpowiadam. BTW. Panski post rowniez nie dotyczy sterownikow ;)
ale usiluje za to sprowadzic Pana na wlasciwa droge :)
Rozmawiajmy o driverach :)

Tomasz Golinski
20-10-2004, 09:59
Jak rozumiem problem driverow zostal u Pana rozwiazany, a 5741Lenor przerzucil sie na czytnik, co jest najszybszym rozwiazanie (o ile usb 2.0 sie nie krzaczy, tak jak to bylo u mnie).

Proponuje, zeby moderator pokasowal wszystkie posty nie na temat, bo to traci sens.

Auwo
20-10-2004, 10:07
Tak , ja rozwiazalem problem - opis powyzej.