Zobacz pełną wersję : Albumy ślubne, fotoksiążki
oskarkowy
28-04-2010, 10:22
Pewnie, najlepiej w jakimś chińskim, śmierdzącym albumie albo badziewniku typu Polmodia (czy jak to się tam nazywa) i inny szajs. Jak idziesz do meblowego, to w sklepie też mówią, że obicia to sobie sam Pan zrobi?
Odbitki luzem czy w pudełku a w miarę przyzwoity album (ot, Henzo za stówkę) robi znaczącą różnicę...
Dziękuję za pouczenie.
Moi klienci mogą jak piszesz kupić sami chiński śmierdzący album, lub mogę im zamówić skórzany, ręcznie robiony album na zamówienie. Chińskich ja jeszcze nie widziałem, ot, pewnie jakie zdjęcia - taki album; co nie zmienia faktu, że za klejenie nie zamierzam się już nigdy zabierać. A o tym właśnie pisałem.
Mnie w ubiegłym roku o 150szt. 20x30 i w dodatku za to dopłacili. Z żoną kleiliśmy to przez 2 dni, nigdy więcej. Nie chcę tych pieniędzy..
Hah skąd ja to znam. 2 albumy w życiu wykleiłem. Nigdy więcej :D
Dziękuję za pouczenie.
Moi klienci mogą jak piszesz kupić sami chiński śmierdzący album, lub mogę im zamówić skórzany, ręcznie robiony album na zamówienie. Chińskich ja jeszcze nie widziałem, ot, pewnie jakie zdjęcia - taki album;
Oj, za bardzo bierzesz do siebie. Chodzi o to, żeby uniknąć sytuacji, że zdjęcia trafią do jakieś badziewnego albumu. Jakiś czas temu (rok) kalina w wywiadzie mówiła, że:
Dla mnie odpowiednia oprawa zdjęcia jest o tyle ważna, że wolę oddawać zdjęcia luzem (same odbitki) niż w kiepskiej jakości albumie.
Wyobraźcie sobie sobie zdjęcia kaliny w albumie za kilkadziesiąt złotych. Oddajecie luzem, bo młodzi zapewniają, że sami kupią album i wykleją. Jeszcze ani razu się nie spotkałem z tym, żeby to zrealizowali we własnym zakresie.
pewnie jakie zdjęcia - taki album
Jeszcze rok temu na targach w Łodzi widziałem wiele świetnych zdjęć w banalnych fotoksiążkach czy albumach oraz wiele kiepskich zdjęć w fullwypasie - albumy ze skóry ekskluzywnej i inne bajery. Teraz się to zmieniło, ale nadal można spotkać.
oskarkowy
28-04-2010, 13:22
Jeszcze rok temu na targach w Łodzi widziałem wiele świetnych zdjęć w banalnych fotoksiążkach czy albumach oraz wiele kiepskich zdjęć w fullwypasie - albumy ze skóry ekskluzywnej i inne bajery. Teraz się to zmieniło, ale nadal można spotkać.
Tylko widzisz... ja nie mogę powiedzieć ludziom: jak już macie moje zdjęcia, to musicie jeszcze wydać 500-1000zł na odpowiedni do zdjęć album. Mogę sugerować, pomóc w zamówieniu handmade'a i tyle. Decyzja nie należy do mnie.
Dla mnie też nie ma większego znaczenia, w czym wylądują zdjęcia. Niech się bronią same, drogi album może pomóc, ale wcale nie musi.
A co do targów: zawsze się zastanawiałem, kto tam się wystawia. Na zdrowy rozum: jak przynajmniej na rok do przodu masz wszystko pozajmowane, to nawet tam nie zajrzysz. Jak nie masz pozajmowane to... dopiszcie sobie sami.
MM-architekci
28-04-2010, 13:29
E tam , poakazac sie zawsze mozna. To dziala marketingowo na plus. Poza tym , sa tacy co dopiero zaczynaja ;]
oskarkowy
28-04-2010, 13:41
E tam , poakazac sie zawsze mozna. To dziala marketingowo na plus. Poza tym , sa tacy co dopiero zaczynaja ;]
Słuchaj, ale po co się pokazywać (i za to płacić) w sytuacji, gdy w mailach głównie przeklejasz standardowe przeprosiny, że masz zajęte.
Co do zaczynających, to oczywiście rozumiem, sęk w tym, że takie targi są przedstawiane jako szczyt profesjonalizmu i sabat top fotografów.
Jasne, że ładny album czy dobrze zrobiona fotoksiążka dodaje uroku zdjęciom. Ale wklejanie - ciężka praca :) Ja mówię tak - przy określonej cenie albo zrobię wam więcej odbitek i wkleicie sobie sami - albo mniej i wkleję ja. I z reguły wklejanie mam z głowy. A co do albumu - mówię: robię zdjęcia, nie mam sklepu. Proszę, tu są sprawdzone hurtownie (www) - wybierzcie sobie, mam drobny rabat, mogę wam zamówić co chcecie i w cenie jaką jesteście w stanie zapłacić. I już.
MM-architekci
28-04-2010, 14:00
No ja podzielam zdanie ze przy oblozonym terminarzu pewnie bym na targi nie poszedl , albo mocno sie zastanowil czy np podniesienie cen o 20% ( i wtedy jednak puste terminy sa ) da mozliwosc uzupelnienia wlasnie poprzez targi ( tak jednak zazwyczaj nie jest ) ;]
To jak targi sa przedstawiane to wiesz , pic na wode jak dla mnie na to leje mowiac szczerze , ale gdybym mial kase a w sumie w tym roku zaczynam 1 pelen sezon , to mysle ze bym sie pokusil. To jakie robie zdjecia , jak "profesjonalnie" ocenia klienci w koncu.
Nie bardzo rozumiem jak można klientowi dać fotki do łapy i powiedzieć mu niech sobie sam wkleja.
Według mnie powinien mieć wybór: chce - wkleja sam, dopłaca za album - otrzymuje na gotowo. I jeszcze określenie jakiegoś minimum dla albumu, tzn żeby nie wyszedł ode mnie z chińskim badziewiem.
Całość usługi świadczy o mnie.
A poza tym wklejanie nie jest takie tragiczne, tylko trzeba mieć sposób.
Wklejenie 60 zdjęć np 15x21 zajmuje godzinę.
fotomoto
28-04-2010, 16:00
Dla mnie argument , że to dużo roboty jest bez sensu. Jeżeli zrobienie reportażu + plener + obróbka zajmuje Wam przynajnmniej kilka dni to jakie znaczenie ma te dwie godziny na wklejenie albumu :) . Jeszcze nigdy nie oddałem zdjęć luzem mimo że że kosztów zdjęć i oprawy nie wliczam w cenę. Zawsze pokazuję do wyboru i tanie albumy i Barańskiego i jednak najczęściej oddaję w chińskich , nie tylko z powodu ceny , ale dlatego że zdaniem młodych mają ciekawsze okładki.
MM-architekci
28-04-2010, 16:07
No ja bym nawet chińskich nie pokazywał do wyboru ;] , później będą żale że sie rozkleja , o ile podczas klejenia się nie rozklei.
A dla mnie zdjęcia oddane w ładnym, dedykowanym pudełku wyglądają dużo lepiej niż w badziewnym chińskim albumie.
fotomoto
28-04-2010, 16:19
Bez przesady , oddałem pewnie z setkę chińskich , część wśród znajomych , ze dwa mam od kilku lat do pokazywania i jeszcze nikt się nie skarżył. Te ze znaczkiem Q-seria są niezłej jakości i mają kartki grubsze niż Goldbuch czy Henzo.
MM-architekci
28-04-2010, 16:27
No cóz ja kupiłem jeden i podziękowałem , teraz pokazuje klientom jako przykład albumu kiepskiej jakości ;]
fotomoto
28-04-2010, 16:38
Osobiście też wolę albumy Barańskiego i jako że zamówiłem już ich sporą partię będę starał się namawiać klientów właśnie na nie. Jednak " klient nasz pan" niech sam decyduje.
targi [...] jako szczyt profesjonalizmu i sabat top fotografów
Bueheehe, gdzie, kto tak to przedstawia?
Byłem w czwartek w konkretnym celu odebrania przesyłki, a że znajomi jechali, to skorzystałem.
zdjęcia oddane w ładnym, dedykowanym pudełku wyglądają dużo lepiej niż w badziewnym chińskim albumie.
A najlepiej w fotoalbumie/albumie na przyzwoitym poziomie. Co do pudełka - nie wyobrażam sobie specjalnie, jak ludzie mają oglądać te zdjęcia?
MM-architekci
28-04-2010, 18:13
wyjmują - oglądają ;]
pudełko jest dobre jak ktoś chce odbitki , ale nie zamawia albumu , oddawałem w kopercie zawsze ale to tak jakoś lipnie
oskarkowy
28-04-2010, 18:27
Bueheehe, gdzie, kto tak to przedstawia?
Ci, co się wystawiają, nigdy nie ma lepszych :mrgreen:
A najlepiej w fotoalbumie/albumie na przyzwoitym poziomie. Co do pudełka - nie wyobrażam sobie specjalnie, jak ludzie mają oglądać te zdjęcia?
A wyobrażasz sobie, że ludzie mogą mieć inną koncepcję wklejenia zdjęć niż Ty? Że układ chronologiczny nie jest jedynym słusznym?
Nie wyklejam, a jeśli to wyjątkowo.
Że układ chronologiczny nie jest jedynym słusznym?
Nie wiem skąd ten "zarzut".
Ci, co się wystawiają
Chyba należałoby rozdzielić organizację i PR od wystawców. Wiele z firm to naprawdę profesjonaliści - DA, NajlepszeFoto, Nelec itd.
oddawałem w kopercie
Też, czasem, ale sam projektuję z papieru satynowego...
blackninja
28-04-2010, 20:04
Rozumiem, że z pudełkiem dajemy rękawiczki, żeby zdjęcia, nie zostały naznaczone milionem paluchów. Nie wierzę jakoś, że młodzi od razu wkleją zdjęcia do albumu, że nie przejrzą ich oni (i pewnie połowa rodziny oraz znajomych) kilkanaście razy. Ja bym przejrzał, bo skoro wybrałem fotografa, którego zdjęcia mi się bardzo podobają, to ciekaw byłbym efektów pracy.
Jakoś dziwnie się układa fakt, że spora część najdroższych fotografów skąpi na album. Fotografowanie za kilka tysięcy i zdjęcia w pudełku z logo. Szczyt profesjonalizmu i skąpstwa. Ponoć wzory brane z najlepszych na zachodzie. Ciekawe w czym Ascough oddaje zdjęcia? Pewnie w woreczku foliowym, bo bierze jeszcze więcej za śluby :D A te pięknie wyklejane albumy na jego stronie to pewnie ściema.
A te pięknie wyklejane albumy na jego stronie to pewnie ściema.
jeżeli chcesz DODATKOWO album to +2000 ...funtów :wink:
A co jest złego w tym że zostawia się młodym wybór albumu? Z resztą dla nich wyklejanie go to też frajda. Ja stawiam sprawę jasno na pierwszej rozmowie, albo odbitki, albo fotoksiążka nie rozumiem co w tym nagannego?
jeżeli chcesz DODATKOWO album to +2000 ...funtów :wink:
a tak ogólnie - oddawanie samych odbitek to PORAŻKA :-?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
... albo inaczej - oddanie PÓŁPRODUKTU (lepiej pasuje) ;)
blackninja
28-04-2010, 20:35
A co jest złego w tym że zostawia się młodym wybór albumu? Z resztą dla nich wyklejanie go to też frajda. Ja stawiam sprawę jasno na pierwszej rozmowie, albo odbitki, albo fotoksiążka nie rozumiem co w tym nagannego?
Nie napisałem, że danie wyboru to coś nagannego, to jest jak najbardziej OK i uczciwe przedstawienie sprawy (wolałbym jednak panku dostać zdjęcia w pudełku i album przez Ciebie polecany i wybrany przez młodych, żeby nie zabrać im przyjemności wklejania zdjęć. Skąd wiesz, gdzie Twoje obrabiane godzinami prace trafią). Napisałem, że kłóci mi się z jakością produktu oddanie klientom płacącym górę kasy, zdjęć w pudełku. Moim zdaniem to pokazanie klientom, że po zapłaceniu ma się ich w okolicach miejsca zwanego w łacinie gluteus maximus. To tak jak kupić porsche bez lusterek. Płacisz dużo, dużo wymagasz w każdym względzie.
MM-architekci
28-04-2010, 20:47
nie , to jak kupić porche bez ceramicznych hamulców , po prostu opcja dodatkowa
Jakoś dziwnie się układa fakt, że spora część najdroższych fotografów skąpi na album. Fotografowanie za kilka tysięcy i zdjęcia w pudełku z logo. Szczyt profesjonalizmu i skąpstwa. Ponoć wzory brane z najlepszych na zachodzie. Ciekawe w czym Ascough oddaje zdjęcia? Pewnie w woreczku foliowym, bo bierze jeszcze więcej za śluby :D A te pięknie wyklejane albumy na jego stronie to pewnie ściema.
:lol:
:lol:
Nie zdarzyło mi się oddać klientowi zdjęć reportażowych ślubnych lub plenerowych w kopercie. Przecież to obciach.
W kopercie to ja mogę oddać co najwyżej zdjęcia komunijne z kościoła po parę/kilkanascie złotych za sztukę.
Trzeba tak sobie skalkulować ofertę, aby w miarę przyzwoity album można było dorzucić. Chyba, że klient chce coś wyjątkowego, wtedy inna sprawa.
Poza tym daj klientowi zbyt duży wybór, to cię zamęczy brakiem zdecydowania, zmienianiem zdania, itp8)
Ja nie daję albumów z premedytacją i zachęcam do fotoksiążek, nie lubię tradycyjnych albumów i i tak większość moich klientów wybiera fotoksiążkę niż odbitki.
oskarkowy
28-04-2010, 22:43
Nie zdarzyło mi się oddać klientowi zdjęć reportażowych ślubnych lub plenerowych w kopercie. Przecież to obciach.
Obciach to jest oddać to, co niektórzy oddają. Nawet najładniej opakowana kupa nie zmieni zapachu i konsystencji.
A ludzie niech mają wolny wybór, czy chcą album za 1000zł i sami wybierają gatunek skóry i szczegóły wykończenia, czy najtańszy z możliwych album, byle tylko nie rozleciał się przy pierwszym oglądaniu.
Chyba nie ma sensu licytować się tutaj co kto oddaje i jaki z tego powodu jest wspaniały. I tak każdy z nas wie najlepiej. A w końcu nasz spór tak czy inaczej rozwiązują Młodzi swoimi portfelami.
Czeka mnie wklejenie 100 zdjęć 20x30 do albumu, będzie parę godzin przedszkola ;)
Kolejni klienci zażyczyli sobie pusty album i osobno odbitki, więc przydałoby się jakieś ładne pudełko. Niestety dostępne w klepach są na rozmiar 13x18 max. Gdzie kupić ładne pudełko na rozmiar 15x21 oraz 20x30?
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/small_storage/10550/
http://www.twenga.pl/dir-Fotografia,Zdjecia,Pudelko-na-zdjecia
Nie ma pudełek które zmieszczą zdjęcia 15x23, w empiku są takie w które ledwo wchodzi 15x21. Szukałem długo i skończyło się tym że zrobiłem na zamówienie.
no właśnie - Ci, którzy oddajecie zdjęcia w pudełkach - gdzie je zamawiacie?
szukam właśnie pudełka na 30x40
http://www.packart.com.pl, robią na każdy wymiar, minimalka to 70 szt.
Pank a powiedz mi jak to się kształtuje cenowo , bo nie mogę się dodzwonić.
Zależy od opcji, czy z nadrukiem, ile kolorów, minimalka do zdjęć 15x23, 2 kolory wychodziła zdaje się koło 14 zł/szt.
Dzięki , jestem zainteresowany popróbuję zadzwonić , mi chodzi o format 15x22 i 18x24 z logo .
yanovitz
29-04-2010, 11:11
Ciekawe w czym Ascough oddaje zdjęcia? Pewnie w woreczku foliowym, bo bierze jeszcze więcej za śluby :D A te pięknie wyklejane albumy na jego stronie to pewnie ściema.
Pewnie jak wiekszosc tutejszych fotografow kasuje sa sam 'coverage' i dodatkowo za album np. jeden z lokalnych fotografow kasuje 1300 funtow za 8 godzin reportazu i zdjecia na CD. Ceny albomow zaczynaja sie od 300-stu funtow.
jak tak patrzę po tych pudełkach, to do zdjęć 30x40 najtańszą opcją będzie chyba teczka dla plastyków :P
Nie ma pudełek które zmieszczą zdjęcia 15x23
Panodia ostatnio zaczęła robić, ale kosztują coś ponad 50 zł. Być może są w fotokoszyku. Były też pudełka na albumy 24x30.
Digital robi takie etui do fotoalbumów - oklejają karton okleiną. Wygląda świetnie, ale cenowo coś 50 zł.
pudełka do zdjęć 30x40
Wystawę robisz na targach? Bo chyba nie oddajesz takich gigantów młodym.
to właściwie 20x30 w passe-partout i dla mnie, nie komercyjnie
Nie ma pudełek które zmieszczą zdjęcia 15x23, w empiku są takie w które ledwo wchodzi 15x21. Szukałem długo i skończyło się tym że zrobiłem na zamówienie.
a takie LINK do Empika (http://www.empik.com/pudelko-na-zdjecia-duze-zielone-papiernicze,prod21250022,p)
Moje zdjęcia mają 15,2 x 22,7 i myślę że byłyby ok, będę brał kilka szt. bo 95% i tak u mnie zamawia album, więcej wezmę tych (http://www.empik.com/pudelko-na-zdjecia-zielone-male-papiernicze,prod21250020,p) bo do każdego albumu dołączam w takim zdjęcia z imprezy weselnej.
...aha, jeszcze Empol robi na zamówienie http://www.albumy-foto.pl kiedyś pytałem o cenę małych, jak ktoś chce to odszukam tego maila.
...który wykupił duże pudła z empiku? :) idealne dla 15x23, tylko trochę wysokie.
ta firma pewnie nie specjalizuje się robieniu takich albumów, tylko jest to dla niej jakaś mała część dzialalności. pewnie dlatego oferta na stronie jest bardzo uboga. pozdrawiam
Czołem,
robiłem ostatnio album u naszego forumowego kolegi Bartka Konysza (na forum: bartkony, http://www.albumykonysz.pl/) i muszę przyznać, że jestem pod mega-pozytywnym wrażeniem. Wybrałem format 20x20 z okładką foto. Widziałem fajnie wykonane fotoksiążki na warsztatach u Kaliny i chciałem posyłać album do Wawy, ale ze względu na czas zleciłem album Bartkowi. Jakość wykonania była naprawdę super - kolory jak na monitorze (skalibrowanym), miły w dotyku i fajnie wyglądający mat - naprawdę kawał dobrej roboty. Polecam !
Pozdrawiam
Wojtek
Krasuski
20-10-2010, 15:53
a zna ktoś coś bardzo dobrego ale po iMaca ?
tak by piękną foto książkę zrobić.
generalnie to na polskim rynku tylko najlepszefoto.pl , tutaj nie ma konkurencji. zreszta jakoscia bija tez zagraniczne serwisy.
Krasuski
21-10-2010, 21:16
tylko ze na maca najlepszefoto.pl nic tam nie maja :(
a to juz photoshop'a na maca nie ma?
W związku z pilnym zleceniem, musze na szybko coś wymyślić. Mianowicie jeden album ok 150 zdjec i dwa po 50 zdjec. Jakie polecacie albumy i gdzie mozna kupić? Najlepiej kieszeniowy??
Nie lepiej fotoksiazke?
Przeklejam do wiekszego watku.
Polecam wyszukiwarke:
http://maciejko.net/cbsearch/
Normalnie zrobiłbym fotoksiążke, ale mam specjalne życzenie młodych, że jednak album. Więc stąd pytanie
btw dzięki za przekierowanie
a zna ktoś coś bardzo dobrego ale po iMaca ?
tak by piękną foto książkę zrobić.fotoksiążkę, znaczy na miękkich kartach, koledzy z innego forum niedawno rozpoczęli produkcję.
Poniżej masz link, nie widziałem na oczy lecz koledzy, którzy robili blurba, a otrzymali próbne albumy są zachwyceni. Nie wiem też czy soft do składania na Maca już ruszył
http://kdprinthouse.pl/
polecam i mądre hasło: od fotografów dla fotografów, czełowiek z ulicy cen nie zna i czełowiek z ulicy nie kupi:smile:
A czy kdprinthouse robią tylko fotoksiążki?
A jakiś może inny "interes" znacie, w którym można też znaleźć albumy, ale takie jak tutaj fotoksiążki, a nie takie które tak określe "ociekają wsią"
I czy wogóle według Was albumy kieszeniowe dają radę?
Tradycyjny odpada.
Tak jak podkreśliłem, w tym zleceniu właśnie fotoksiążka odpada.
Album - a jak pisałem, to czy albumy kieszeniowe?
A i gdzie szukać oprócz fotokoszyk.pl...
Polecam,
http://www.queensberry.com/ lub http://www.jorgensenalbums.com/
Pelen wybor rozmiarow, layout'ow, opraw, klasa sama w sobie, jedynie trzeba sie liczyc z cena, ale to produkty z najwyzszej polki.
co to są albumy kieszeniowe?
Albumy Kieszeniowe (http://www.fotokoszyk.pl/image_func.php?img=gfx/172bc39affebaeadbe5d29506b920335.jpg&maxwidth=200&lang=pl)
A jakiś może inny "interes" znacie, w którym można też znaleźć albumy, ale takie jak tutaj fotoksiążki, a nie takie które tak określe "ociekają wsią"
I czy wogóle według Was albumy kieszeniowe dają radę?
Tradycyjny odpada.
co znaczy nie ociekają wsią, pokaż takie co ociekają;)
to czy ociekają, czy nie zależy głównie od tego kto je projektuje :)
Tak sie zastanawiam co to ma wspolnego ze sprzetem slubnym.. ? ;)
Nie wiem jak koledzy, ale do albumu to sie wkleja raczej ok. 60 odbitek 15x23, zamiast 200 10x15 ;) W tej chwili fotoalbumy i fotoksiazki wypieraja tradycyjne papierowe albumy .. i cale szczescie :mrgreen:w błędzie czacha jesteś8-)
Imo szybciej wykleić, niż złożyć fotoksiążkę od zera w PSie...
chyba jednak nie, zdjęcia musisz tak samo wybrać, wysłać do labu i potem bawić się w przyklejanie. Fotoalbum , czy fotoksiążkę złożysz przy dobrych wiatrach w 4h, a słyszałem, ze niektórzy dają radę w 2:-)
4 godziny? To chyba z wiatrem w twarz. U mnie to nie zajmuje 2 godzin łącznie z eksportem do jpg.
4 godziny? To chyba z wiatrem w twarz. U mnie to nie zajmuje 2 godzin łącznie z eksportem do jpg.w PSie??:shock:dobry jesteś;)
Jak już wspominałem, składanie książek w PSie jest bardzo złym pomysłem, chyba że ktoś na nadmiar czasu narzeka. Jak jest w pakiecie, to InDesign, jak nie ma, to jakiś program do składu książek z wielostronicowymi dokumentami i pracą na prevkach.
Jak już wspominałem, składanie książek w PSie jest bardzo złym pomysłem, chyba że ktoś na nadmiar czasu narzeka. Jak jest w pakiecie, to InDesign, jak nie ma, to jakiś program do składu książek z wielostronicowymi dokumentami i pracą na prevkach.nie jest złym pomysłem jeśli się wykonuje 6-10 projektów rocznie / 60-70 albumów tradycyjnych;) Wszystko zależy na czym tak na prawdę ci zależy. Gdyby mnie interesowały fotoalbumy/ fotoksiążki robiłbym je w znaczącej większości. Jeśli jednak chcę i mogę więcej zarobić na tradycyjnych to je wolę;-)
Koszt tradycyjnego albumu i fotoksiążki jest podobny więc czemu na albumie miałbyś zarobić więcej? Zakładając, oczywiście proponujesz dobre albumy.
Koszt tradycyjnego albumu i fotoksiążki jest podobny więc czemu na albumie miałbyś zarobić więcej? Zakładając, oczywiście proponujesz dobre albumy.stosuję, że to bardzo, bardzo dobre, solidne albumy (i żadnych reklamacji odkąd je polecam - będzie tego ze 3 lata) i mam na nich znacznie, znacznie większą przebitkę niż na fotoalbumie, ale to już moja słodka tajemnica;).
off-topic o tym co można robić w czasie wyklejania albumu itp. poszły do kosza, proszę przynajmniej z grubsza trzymać się tematu wątku..
GoOrange
23-03-2011, 00:26
Jak już wspominałem, składanie książek w PSie jest bardzo złym pomysłem, chyba że ktoś na nadmiar czasu narzeka. Jak jest w pakiecie, to InDesign, jak nie ma, to jakiś program do składu książek z wielostronicowymi dokumentami i pracą na prevkach.
To może mogę prosić o jakieś nazwy tych programów?
Nie znam, indesigna używam :) Na pewno Yervant Gallery ale ten program jest dość drogi.
Tak jak podkreśliłem, w tym zleceniu właśnie fotoksiążka odpada.
Album - a jak pisałem, to czy albumy kieszeniowe?
A i gdzie szukać oprócz fotokoszyk.pl...
albumy kieszeniowe to chyba najgorszy sposób prezentacji zdjęć ślubnych... powiem brutalnie... nie ma gorszej wsi niż taki album na zdjęcia ślubne
To może mogę prosić o jakieś nazwy tych programów?foto-fusion
albumy kieszeniowe to chyba najgorszy sposób prezentacji zdjęć ślubnych... powiem brutalnie... nie ma gorszej wsi niż taki album na zdjęcia ślubneto też zależy jakie zdjęcia bo może klimatem akurat pasują;)
ponieważ marekb podał adres drukarni - a teraz powstała już strona "albumowa" to chętnych zapraszam na www.kdalbumy.pl - tam znajdziecie zdecydowanie więcej informacji
nie będę się rozpisywać coby nie zaśmiecać wątku :)
photographus
28-06-2011, 13:30
Pozwolę sobie odświeżyć i zadać konkretne pytanie:
Czy znacie jakiś soft POD MACA typu DG foto-art lub Fusion- foto? :confused: Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady, tylko błagam nie piszcie o darmowych programikach polecanych przez laby i drukarnie - to kwas :?.
pozd®ówka
photographus
28-06-2011, 13:47
Ja składam w indesignie.
dzięki. Inne propozycje?
dzięki. Inne propozycje?
Corel Draw i Adobe Illustrator. Chociaż propozycja Panka zdecydowanie lepsza.
PrzemoBydg
03-08-2011, 18:27
Witam,
Pozwolę sobie nieco odswieżyć temat. Dziś zabrałem się za wyklejanie albumu włoskiej firmy Cor-Alb, wg. mnie bardzo wysoka jakość. Jako medium klejące przylepce Henzo. Niestety podczas przekładania już pierwszej kartki zdjęcie się odrywa. Format albumu ok. 30 x 30 cm. Format odbitki 15x23 cm. Jakieś pomysły? Czy coś robie źle? Mam takie wrażenie jakby karton, z którego jest zrobiony album nie przyjmował tego kleju z przylepców.
Tańsze albumy np: Walther, Panodia wyklejałem z powodzeniem tymi przylepcami. Czy pozostaje mi tylko pistolet z taśmą / błoną?
Mam jeszcze wątpliwość co do ilości użytych przeze mnie fotoprzylepców. Dla fotek 15 x 21 przeważnie stosuję 9 albo nawet więcej sztuk, bo wydaje mi się, że fotką się nie trzyma dostatecznie, a tutaj czytam, że wystarczy 5 szt. dla tego formatu. Dodam, że nie zależmi mi na szybkości przyklejania, bo albumy robie dla siebie - dla przyjemności.
Ja używam tej dużej maszynki henzo, taśma do nich jest konkretna i nigdy mi się nic nie odkleja, formaty przeważnie takie jak twoje. Czasem jak mi się zapas taśmy skończy i mam robić podklejkami to jestem chory :)
Smaruje dookoła przerywaną linię, a na zagięciach kart ciągłą, mam ostatnio takiego myra, że nic nie może mi odstawać :mrgreen:
PrzemoBydg
03-08-2011, 19:03
Maszynke namierzyłem, pytanie czy po naklejeniu taśmy na zdjęcie trzeba jeszcze zdjąć ten zabezpieczający papier czy od razu można kleić do albumu?
Znalazłem jeszcze coś takiego: Scotch ATG 700. Używa ktoś? Tam już chyba od razu można zdjęcie przyklejać po nałożeniu tej błony?
...ja mam taką jak metkownica, tam klej się sam odkleja od taśmy i zostaje na zdjęciu.
dokładnie coś takiego: http://allegro.pl/profesjonlna-maszynka-do-wklejania-zdjec-henzo-i1742367540.html
Używam chyba 3ci sezon.
Mam taką samą metkownicę henzo ... jest rewelacyjna, wyklejka albumu 30 kartek 40min bez pośpiechu, w rękawiczkach i wszystko czyste :D
:) nie źle ci idzie, ...ja zdążę obejrzeć 2 filmy i wypić piwko przy 80ciu stronach hehehe.
Znalazłem jeszcze coś takiego: Scotch ATG 700. Używa ktoś? Tam już chyba od razu można zdjęcie przyklejać po nałożeniu tej błony?
Ja używam. Zgadza sie, po nałożeniu od razu naklejasz zdjęcie w albumie - szybko i bezproblemowo :)
Odkopię trochę temat i liczę na Waszą pomoc.
Potrzebuję kupić tradycyjny album ślubny na 15 wklejanych zdjęć - tylko tyle życzy sobie klient. Oczywiście album może być na większą ilość zdjęć ale będzie w nim i tak 15.
Jest tylko taki warunek, że album musi być z czarnej lub ciemnobrązowej ekoskóry lub innego skóropodobnego wynalazku i posiadać czarne karty. Znacie może jakieś albumy tego typu ? Podeślijcie może linki do sklepów z tradycyjnymi albumami. Sam oferuję fotoalbumy i ciężko jest mi wyszukać coś tradycyjnego.
Ja znam tylko sklep fotokoszyk.
Z góry dziękuję
blackninja
06-04-2012, 23:01
http://baranski.com.pl/
oskarkowy
15-04-2012, 20:13
http://albumy.bodzioch.pl/ - kolega staruje z tematem, na razie widziałem tylko egzemplarze testowe. Wyglądają lepiej niż dobrze.
Izabella Bodzioch
20-04-2012, 21:19
http://albumy.bodzioch.pl/ - kolega staruje z tematem, na razie widziałem tylko egzemplarze testowe. Wyglądają lepiej niż dobrze.
nie kolega, a koleżanka :smile: trochę jednak wody upłynie, zanim będzie pełny planowany asortyment, pewnie nawet nie w tym roku.
http://albumy.bodzioch.pl/
właśnie dostałem album, hmm i co mogę powiedzieć - jest zarąbisty :D, naprawdę świetna robota i fajnie, że się tym zaczęłaś zajmować ;).
Izabella Bodzioch
08-05-2012, 10:14
właśnie dostałem album, hmm i co mogę powiedzieć - jest zarąbisty :D, naprawdę świetna robota i fajnie, że się tym zaczęłaś zajmować ;).
:) dzięki, bardzo miło, że się podoba. To jednak nie tylko moja zasługa, firma pochłonęła całą rodzinę:).
http://www.youtube.com/watch?v=BJJMfqc5d4U&hd=1
Nasza nowa kreacja. Jesteśmy na prawdę dumni z tego produktu :)
O ile się nie mylę to nikt inny w Polsce nie robi czegoś takiego.
Izabella Bodzioch
20-08-2012, 23:41
u nas dopiero raczkowanie lecz po kilku miesiącach dorobiliśmy się już kilku pozytywnych opinii i dołożymy starań, by i czas realizacji i ceny były zadowalające oraz by asortymentem szanownej konkurencji dorównać:)
to taki wpis by ożywić wątek:)
Konrado84
23-08-2012, 00:08
Ja też chciałbym wyrazić swoje zadowolenie z albumów Bodziochów - bardzo wysokiej jakości produkty, asortyment szybko się powiększa, a biorąc pod uwagę, że to początki... to może być z biegiem czasu naprawdę ciekawie ;)
Wszystko w bardzo miłej atmosferze.
Póki co... macie mnie :mrgreen:
Izabella Bodzioch
28-08-2012, 08:01
Ja też chciałbym wyrazić swoje zadowolenie z albumów Bodziochów - bardzo wysokiej jakości produkty, asortyment szybko się powiększa, a biorąc pod uwagę, że to początki... to może być z biegiem czasu naprawdę ciekawie ;)
Wszystko w bardzo miłej atmosferze.
Póki co... macie mnie :mrgreen:dzięki Konradzie za dobre słowo :)
Bigammer
04-09-2012, 08:58
Ja ostatnio kupiłam fajne albumy niemieckiej firmy Hama. Normalne takie, z kartkami do wklejania białymi albo czarnymi - to sprawdza się najlepiej. Fotoprzylepce, albo taśma dwustronna do przyklejenia zdjęć i już. Ja kupiłam w sklepie entero.pl - podaję link Tradycyjne - Albumy uniwersalne - Albumy fotograficzne albumy | zegarki | akumulatory | karty pamięci | kable | kino domowe | xavax | tornistry | entero.pl sklep internetowy Lębork (http://entero.pl/c/170/tradycyjne-albumy-uniwersalne-albumy-fotograficzne.html)
Nasza najnowsza produkcja - Art Book - muzealny matowy papier (żadnych przebarwień na bigu), archiwalne pigmenty o długości życia 100+ lat. Jako jedyni w PL i nieliczni w Europie oferujemy taki produkt :)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/c0.66.843.403/p843x403/309155_473857429304617_72309474_n.jpg)
Więcej zdjęć tutaj: Photocover Art Book 20x20 | Facebook (http://www.facebook.com/media/set/?set=a.473857382637955.109501.111126212244409&type=1)
Witam od pewnego czasu zainteresowany jestem tematem Fotoalbumów (które wcześniej robiłem w innym miejscu). Do tej pory wybór skłaniał się ku Krukbook, jednak ostatnim czasem Empresseart mocno zawojował na rynku stawiając na jakość i podobne ceny. Chcę wydrukować w jednej z tych dwóch firm portfolio by oferować klientom. Czy polecacie którąś*z firm bardziej? O pierwszej sporo wyczytałem w wątku, o drugiej mniej...a jak wypada bezpośrednie porównanie w relacji cena-jakość?
archiwalne pigmenty o długości życia 100+ lat.
Zawsze mnie interesowało kto w początkach XXw wyprodukował takie pigmenty? :D
A tak na poważnie w jaki sposób można określić, czy taki pigment przetrwa 10, 20, 50 czy 100 lat?
Witam od pewnego czasu zainteresowany jestem tematem Fotoalbumów (które wcześniej robiłem w innym miejscu). Do tej pory wybór skłaniał się ku Krukbook, jednak ostatnim czasem Empresseart mocno zawojował na rynku stawiając na jakość i podobne ceny. Chcę wydrukować w jednej z tych dwóch firm portfolio by oferować klientom. Czy polecacie którąś*z firm bardziej? O pierwszej sporo wyczytałem w wątku, o drugiej mniej...a jak wypada bezpośrednie porównanie w relacji cena-jakość?zarówno Krukbook jak i Empress produkują fotoksiążki (druk cyfrowy na cienkich kartach )a nie fotoalbumy (odbitka fotograficzna lub wydruk pigmentowy na sztywnych kartach - głównie usztywniane przekładką kartonową lub z tworzywa ). Pierwsze tańsze i gorsze, drugie jakościowo lepsze lecz droższe.
Pierwsze tańsze i gorsze, drugie jakościowo lepsze lecz droższe.
Tansze ? Gorsze ? Ceny podobne, a klienci mają rozne preferencje. Fotoksiążki wydawac by sie moglo, ze mniej trwałe, ale moja pokazowa od Zbyszka ma juz ze 3 lata a jest jak nowa.
jakie ceny podobne?
fotoksiążka 30x30cm, 50 stron to około 250pln (okładka z ekoskóry)
fotoalbum 30x30cm, 50 stron to około 450pln (okładka z ekoskóry)
oczywiście to wszystko szacunkowo.
klienci nie tyle ze maja rozne preferencje, co rozna pojemnosc portfela.
jeszcze nie widzialem, zeby komus stykala fotoksiazka zamiast fotoalbumu (w pojeciu estetyki)
zawsze fotoksiazka musi wystarczyc, bo fundusze nie pozwalaja na fotoalbum.
Tansze ? Gorsze ? Ceny podobne, a klienci mają rozne preferencje. Fotoksiążki wydawac by sie moglo, ze mniej trwałe, ale moja pokazowa od Zbyszka ma juz ze 3 lata a jest jak nowa.Kuba, ja o jakości obrazka, a nie trwałości. W drugą stronę to niech mi ktoś pokaże gdzie w podobnej cenie zrobi np 40 kart fotoksiążki vs 40 rozkładówek fotoalbumu. Dlatego fotoksiążka przeznaczona jest do sporej ilości stron, kartek, można zapodawać po jednym dużym zdjęciu na stronie, jakością jednak nie dorówna. Ceny podobne przy małej ilości kart gdzie sporym kosztem jest introligatorka.
Ja chyba źle napisałem,zawsze to mylę. Chodziło mi, to to ,że dawniej robiłem fotoksiążki, a teraz chcę wybrać fotoalbumy i przy nich zostać bo bardziej mi się podobają. Wolę umieszczać jedno zdjęcie na stronę niż ładować kolaż z 5 jak to miało miejsce w fotoksiążce, gdzie liczba rozkładówek była znacznie mniejsza.
Ja chyba źle napisałem,zawsze to mylę. Chodziło mi, to to ,że dawniej robiłem fotoksiążki, a teraz chcę wybrać fotoalbumy i przy nich zostać bo bardziej mi się podobają. Wolę umieszczać jedno zdjęcie na stronę niż ładować kolaż z 5 jak to miało miejsce w fotoksiążce, gdzie liczba rozkładówek była znacznie mniejsza.piszesz zupełnie odwrotnie... :)
Wiem wiem, bo pomyliłem nazwy co mi się często zdarza w tym przypadku :D
Gdzie w Warszawie można zrobić fotoksiążkę, fotoalbum i tradycyjny album do wklejania? - chodzi mi o jedno miejsce, sprawdzone, o wysokiej jakości. Teraz zamawiam te rzeczy z dwóch różnych miejsc i często mam wtopę, przez różne kolory okładek do jednego zamówienia. Podoba mi się oferta najlepszefoto.pl , ale to daleko, a ja lubię czasem pogadać na żywo, o tym co robię.
Gdzie w Warszawie można zrobić fotoksiążkę, fotoalbum i tradycyjny album do wklejania? - chodzi mi o jedno miejsce, sprawdzone, o wysokiej jakości. Teraz zamawiam te rzeczy z dwóch różnych miejsc i często mam wtopę, przez różne kolory okładek do jednego zamówienia. Podoba mi się oferta najlepszefoto.pl , ale to daleko, a ja lubię czasem pogadać na żywo, o tym co robię. a jaki jest problem poprosić o wzornik, producent Ci wysyła, jaki jest problem poprosić o paczkę demo ? producent Ci wysyła, chyba, że bardziej niż na jakości zależy Ci bardziej na tym by pogadać na żywo o tym co robisz ? ;)
Chodzi oczywiście o kwestie kontaktu osobistego w przypadku problemów, reklamacji. Poproszę o odpowiedzi na moje pytanie.
nawilżenie
15-09-2013, 22:47
Czy wiadomo Wam coś na temat rozróżniania albumów dawanych na pamiątkę rodzicom, a tymi które zostają dla nowożeńców? Chodzi mi o to, czy zdjęcia dla rodziców powinny być jakoś specjalnie dobrane?
Czy wiadomo Wam coś na temat rozróżniania albumów dawanych na pamiątkę rodzicom, a tymi które zostają dla nowożeńców? Chodzi mi o to, czy zdjęcia dla rodziców powinny być jakoś specjalnie dobrane? bardzo różnie to wygląda, czasem PM dobiera dwa albumy identyczne jak dla siebie lecz częściej bierz mniejsze np. na 60 zdjęć 15x23 i częściej mimo i dla siebie wybierają fotoalbum, to dla rodziców album tradycyjny. Co do wyboru zdjęć dla rodziców to pozostawiam zupełnie młodym bo często zdjęcia dla jednych są inne niż dla drugich. Co jest też ważne to warto w ogóle o tych dodatkowych wspomnieć przy rozmowie przed ślubem, że np zamiast kwiatów na podziękowania mogą sobie tradycyjny wziąć, wkleić kilka zdjęć sprzed ślubu (by nie prezentować pustego ) lub zaproponować np kolejną sesję narzeczeńską za jedyne 590zł i ugryźć przy tym dodatkową kasę na albumach i sesji ;). Po takim ślubie zabierają młodzi rodzicom albumy oddają fotografowi do uzupełnienia materiałem ślubnym.
Ja po wielu poszukiwaniach zrobiłem album na Mokotowie w firmie "fotogift" (drukarnia cyfrowa). Z tym, że sam robiłem całość pracy do pdf-ów cmyk-owych. Cena dają rozsądną a i wykonanie jest niezłe. Twarda oprawa papier o gramaturze do wyboru. Ogólnie polecam, przy następnej takiej pracy też do nich oddam.
a czy gdzieś robią też fotoalbumy wraz z projektem ? :D
bo ja chyba nigdy nie znajde czasu na to a rodzicom obiecaliśmy...
ściągnęłam program od najlepszefoto i jakoś za skomplikowane mi się to wydało,
łatwo zrobiłam album z podróży poślubnej w fotojokerze, ale ślubnego tam nie chce bo nie mają okładek ze skóry...
edit.
i jeszcze, jakie formaty są najpraktyczniejsze / najładniejsze? prostokąt pion/poziom czy kwadrat?
a czy gdzieś robią też fotoalbumy wraz z projektem ? :D
bo ja chyba nigdy nie znajde czasu na to a rodzicom obiecaliśmy...
ściągnęłam program od najlepszefoto i jakoś za skomplikowane mi się to wydało,
łatwo zrobiłam album z podróży poślubnej w fotojokerze, ale ślubnego tam nie chce bo nie mają okładek ze skóry...
edit.
i jeszcze, jakie formaty są najpraktyczniejsze / najładniejsze? prostokąt pion/poziom czy kwadrat?
my robimy projekty, a skóry czy ekoskóry mamy najlepsze :). Nie bawimy się w skóry " mielone". najpopularniejszy format to 30x30 zamkniętego fotoalbumu. Mamy też nowy produkt fotoalbum slim, różniący sie od fotoalbumu tym ze między plecami odbitek nie ma pogrubiającej przekładki przy zachowaniu prawie takiej samej sztywności- niższa cena, papier Kodak Endura Professional jedwab
a jeszcze mam pytanko ile standardowo jako fotografowie ślubni oferujecie rozkladówek?
mam sporo zdjęć od fotografki; przygotowania, ślub, wesele, trochę rodzinnych z poprawin i sporo z pleneru..
wiadomo najchetniej bym wcisnęła wszystko :P ale nie chce przesadzić, trzeba wybrac najlepsze, chyba lepiej jak nie jest za dużo naćkane na jedej stronie :)
i nas tam nie ma :P ;) coś z tą lista nie tak ;)
Szukam niedrogiej łódzkiej drukarni do wydruku fotoksiązki. Kogo polecicie?