Zobacz pełną wersję : Osłona tulipanowa
Witam! Pytam, bo nie znalazłem odpowiedzi, jeżeli było podajcie linka.
Intryguje mnie, dlaczego w obiektywie 70-200f4 nie ma osłony tulipanowej jak np. w 70-200f2,8? Czym to jest podyktowane i jaki efekt (korzyść) uzyskuje się stosując osłonę tulipanową? Pozdrawiam.
bo tulipany sa brzydkie
No to błysnąłeś wiedzą i elokwencją :???:
A w temacie:
wyszukiwarka tym razem spisała się wyjątkowo dobrze i po wpisaniu "70-200" + "tulipan" zwróciła taki oto wątek:
http://canon-board.info/showthread.php?t=5952
Trochę pojaśniało po twoim linku gwozdzt-dzięki. Wychodzi jednak na to, że tulipan w APS-C to tylko taki bajer.
Kształt tulipana jest bardziej zoptymalizowany do prostokątnego kształtu klatki filmu.
Gdyby osłonę tulipanową zastąpić najlepszą okrągłą, musiała by być tak płytka, jak ta tulipanowa w najgłębszym wcięciu (no, w czterech)
Dłuższe obiektywy mają okrągłe osłony, bo są one już wystarczająco głębokie.
Trochę pojaśniało po twoim linku gwozdzt-dzięki. Wychodzi jednak na to, że tulipan w APS-C to tylko taki bajer.
to akurat nie jest do konca prawda.
tulipan jest zawsze lepszy niz kaftanik. sek w tym, ze zeby mial pelna skutecznosc powinien byc dopasowany do docelowego formatu. ale w kazdych okolicznosciach jest lepszy od kafrana
W takim razie nie pojmuje różnicy w 70-200f4 a f2.8
Może chodzi o najzwyklejszą oszczedność?
Tylko na czym?
Na materiale?
Na materiale? Akurat na doniczkę idzie więcej materiału niż na tulipana:twisted:
Przecież producent nie może dawać bogatego wyposażenia do podstawowego modelu, taka osłona tulipanowa to dodatkowy bodziec marketingowy dla potencjalnego nabywcy aby przeskoczył/wybrał wyższy model.
Akurat na doniczkę idzie więcej materiału niż na tulipana:twisted:...
???
W #5 minek napisał: "Gdyby osłonę tulipanową zastąpić najlepszą okrągłą, musiała by być tak płytka, jak ta tulipanowa w najgłębszym wcięciu (no, w czterech)"
Z powyższym się zgadzam i z powyższego raczej wynika, ze to na doniczke idzie mniej plastiku. A jak Ty sobie to wyobrażasz?
???
W #5 minek napisał: "Gdyby osłonę tulipanową zastąpić najlepszą okrągłą, musiała by być tak płytka, jak ta tulipanowa w najgłębszym wcięciu (no, w czterech)"
Z powyższym się zgadzam i z powyższego raczej wynika, ze to na doniczke idzie mniej plastiku. A jak Ty sobie to wyobrażasz? minek napisał "gdyby"!
A ja sobie nie wyobrażam tylko wiem jak wygląda doniczka od 70-200/4 i tulipan z 70-200/2.8 i na tej podstawie twierdzę, że nie chodzi tu o oszczędność na materiale.
Napisałem: ,,gdyby tulipana zastąpić najlepszą okrągłą''.
Ale to chyba nie ma wiele do rzeczy.
Nie mam pod ręką do porównania 70-200 wersji 2.8 i 4 z osłonami, ale o ile wyraźnie widziałem, to okrągła osłona do f/4 jest dosyć płytka a zarazem niezbyt szeroka - bo obiektyw ma mniejszą średnicę.
Tulipan do 2.8 jest sporo większy, ale na obiektywie nie sprawia takiego wrażenia, bo i obiektyw jest większy, szerszy. Tak mi się wydaje, nie mam bezpośredniego porównania.
tulipan jest zawsze lepszy niz kaftanik. sek w tym, ze zeby mial pelna skutecznosc powinien byc dopasowany do docelowego formatu.
formatu matrycy?
oczywiście, dlatego ludzie robią tak, jak np. tutaj (http://www.vahonen.com/photo/equipment/lenses/Canon17-40F4L/). 8-)
zawsze - jeżeli używasz cropa - możesz/powinieneś zakładać ciaśniejszą osłonę.
jeżeli taka jest...
jeszcze jedna mała uwaga: tulipana można stosować tylko tam, gdzie nie obraca się przednia soczewka. doniczkę można założyć wszędzie.
jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo że chodzi o kasę ;)
(jak już mmsza zauważył zresztą)
formatu matrycy?
oczywiście, dlatego ludzie robią tak, jak np. tutaj (http://www.vahonen.com/photo/equipment/lenses/Canon17-40F4L/). 8-)
zawsze - jeżeli używasz cropa - możesz/powinieneś zakładać ciaśniejszą osłonę.
jeżeli taka jest...
jeszcze jedna mała uwaga: tulipana można stosować tylko tam, gdzie nie obraca się przednia soczewka. doniczkę można założyć wszędzie.
dokladnie tak jak piszesz.