Zobacz pełną wersję : Canon EOS 90D
Czy ktoś jest może świadomy tego co się dzieje z EOSem 90D, dlaczego występują różne czasy otwarcia migawki przy trybie przez wizjer i trybie LV?
Te same ustawienia, te same parametry, ta sama ekspozycje, a różnica w czasach wizjer 1/3200 LV 1/8000 i serwis Canon twierdzi, że jest to normalne, gdzie dla mnie nie jest normalną rzeczą, że zdjęcia przez wizjer wychodzą około o +2EV i nikt nie potrafi mi na to odpowiedzieć, a serwis twierdzi, że body jest sprawne i działa według wytycznych dla tego modelu i wszystko z aparatem jest ok :/
zdjęcie wizjer optyczny 6533
zdjęcie LV 6534
https://www.youtube.com/watch?v=-S0RRWW-3oA
tak to sie przedstawia :/
Czy ktoś jest może świadomy tego co się dzieje z EOSem 90D, dlaczego występują różne czasy otwarcia migawki przy trybie przez wizjer i trybie LV?
Te same ustawienia, te same parametry, ta sama ekspozycje, a różnica w czasach wizjer 1/3200 LV 1/8000 i serwis Canon twierdzi, że jest to normalne, gdzie dla mnie nie jest normalną rzeczą, że zdjęcia przez wizjer wychodzą około o +2EV i nikt nie potrafi mi na to odpowiedzieć, a serwis twierdzi, że body jest sprawne i działa według wytycznych dla tego modelu i wszystko z aparatem jest ok :/
zdjęcie wizjer optyczny 6533
zdjęcie LV 6534
Nie wiem czy ten problem występuje u Ciebie na wszystkich zdjęciach, nie wiem w jakim trybie pomiaru je wykonałeś i na co ostrzyłeś ale znalazłem pewien trop w instrukcji aparatu (https://gdlp01.c-wss.com/gds/1/0300036791/01/EOS_90D_Advanced_User_Guide_PL.pdf#page158) z której wynika, że w pewnych trybach pomiaru wielkości obszaru biorącego udział w pomiarze względem całego kadru jest inna przez wizjer i LV co jak nietrudno się domyślić może dawać w pewnych sytuacjach różne rezultaty… mimo, że nastawy aparatu względem sposobu pomiaru są identyczne.
Jeśli chodzi o pomysły to można jeszcze sprawdzić co się stanie jak zasłonisz wizjer gdy robisz zdjęcie z wizjera ale nie zasłaniasz go okiem (nie patrzysz przez niego, jak na filmie) nie sądzę, że to problem ale sprawdzić można zwłaszcza, że w instrukcji jest o tym wzmianka.
Poza tym jeśli się nie mylę to na filmiku używasz trybu pomiaru centralnie ważonego który No właśnie zareaguje na zmiany oświetlenia w całym kadrze (jeśli dwa wrzucone zdjęcia były też w tym trybie to zauważ, że kadr nie jest idealnie taki sam co już prowadzi w tym trybie do innej ekspozycji, innego wyniku pomiaru), w innych trybach też tak się dzieje?
Ostatnia opcja która warto sprawdzić jest Auto Light Optimization, która może doprowadzać do zbyt jasnych zdjęć (zobacz czy ona przypadkiem nie działa, nie jestem pewien czy z exifa da się to odczytać)
jakikolwiek pomiar światła byś nie ustawił to różnica między wizjerem a LV jest około 2EV
Na czuja zapytam, masz najnowszy soft wgrany do aparatu i obiektywu? Bo na innych forach widywałem, że pewne obiektywy zdaniem użytkowników produkowały prześwietlone zdjęcia…
tak i jedno i drugie zaktualizowane. i sprawdzane na drugim nowym body i to samo. chu.... wie o co chodzi. nie mam już pomysłów
To jak obiektyw ma ostatni firmware v2.03 (bo ta właśnie wersja naprawia liczenie ekspozycji dla 90d wiele strony internetowej Sigmy) i sorawdzany był na innym body to bym spróbował ją do serwisu dać, wariantowo próbowałeś swoje body z innym obiektywem sprawdzić?
Bo znalazłem coś takiego: https://www.dpreview.com/forums/thread/4547161 i konkluzja była taka, że to specyficzny dla sigmy błąd, oczywiście aktualizacja powinna go naprawić ale może w Twoim przypadku coś nie wyszło.
obiektywy canona tez to robią. sprawdzane na moim 90d i na nówce z kartonu w sklepie, obydwa robią to samo. wysłałbym to do serwisu Sigmy ale z racji tego ze takie krzaki się dzieją też na obiektywach Canon to kółko się zamyka
body sprawdzane na
Sigma 18-35 1,8
Sigma 50-100 1,8
Sigma 70-200 2,8
Canon 85 1,8
canon 50 1,8
--- Kolejny post ---
na chwilę obecną czekam na oficjalne stanowisko Canon w tej sprawie
Przez miesiąc czasu przywaliłem wszystko co można przewalić w Internecie na temat tego problemu body wylądowało w serwisie w serwisie stwierdzono że według wytycznych dla tego modelu aparatu wszystko jest w porządku i temat zamknięty W sklepie sprawdzone drugie Nowe body i to samo :/ Więc chcąc nie chcąc Zacząłem walczyć ze sklepem z canonem i serwisem.
obiektywy canona tez to robią. sprawdzane na moim 90d i na nówce z kartonu w sklepie, obydwa robią to samo. wysłałbym to do serwisu Sigmy ale z racji tego ze takie krzaki się dzieją też na obiektywach Canon to kółko się zamyka
body sprawdzane na
Sigma 18-35 1,8
Sigma 50-100 1,8
Sigma 70-200 2,8
Canon 85 1,8
canon 50 1,8
--- Kolejny post ---
na chwilę obecną czekam na oficjalne stanowisko Canon w tej sprawie
W zasadzie są tylko dwie możliwości: uszkodzenie obiektywu , lub aparatu. To pierwsze wykluczamy ze względu na problem z dowolnym obiektywem
Temat przewija się często
90d: Zdjęcia prześwietlone podczas fotografowania w trybie innym niż podgląd na żywo https://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&u=https://community.usa.canon.com/t5/EOS/90d-Photos-over-exposed-double-iso-when-shooting-in-non-live/td-p/326642&prev=search&pto=aue
https://www.dpreview.com/forums/thread/4561609
Na wypadek, gdyby nikt nie spojrzał na link, który zamieściłem powyżej, oto kilka informacji zamieszczonych przez naszego członka forum ray-uk na stronie DPReview
„Ostatnio dyskutowano na temat wizjera i pomiaru w trybie podglądu na żywo, co dało różne wyniki, spojrzenie na specyfikację kamer może to wyjaśnić:
Pomiar w wizjerze 80D
Pomiar z 7560 pikseli 63-strefowy czujnik miernika
Pomiar wielosegmentowy powiązany ze wszystkimi punktami AF
Pomiar częściowy, 6% środka wizjera
Pomiar punktowy, 3,8% środka wizjera
Pomiar centralnie ważony uśredniony
Pomiar w trybie podglądu na żywo 80D
Pomiar z przetwornika obrazu o rozdzielczości 24,2 megapiksela
Pomiar wielosegmentowy 315 stref
Pomiar częściowy 6,1% ekranu podglądu na żywo
Pomiar punktowy 2,6% ekranu podglądu na żywo
-- ukryj podpis --
Pomiar w wizjerze 7D Mk II
Pomiar ze 150 000 pikseli 252-strefowy czujnik miernika
Pomiar punktowy, 1,8% środka wizjera
Pomiar w trybie podglądu na żywo 7D Mk II
Pomiar z przetwornika obrazu o rozdzielczości 20,2 megapiksela
Pomiar wielosegmentowy 315 stref
Pomiar częściowy 10% ekranu podglądu na żywo
Pomiar punktowy 2,6% ekranu podglądu na żywo
-------------------------------------------------- ------
Podczas fotografowania sceny, która ma różne ciemne i jasne punkty, należy rozumieć, że te 2 systemy mogą dawać różne wyniki w zależności od tego, gdzie znajdują się ciemne i jasne punkty. Z powyższych informacji wynika, że pomiary oceniające mogą być pod tym względem bardziej podatne na błędy, a centralnie ważony może dawać bardziej spójne wyniki.
Myślę, że to tylko podkreśla fakt, że zautomatyzowane pomiary, chociaż w większości przypadków dobre, nadal wymagają trochę inteligentnego wkładu od użytkownika”.
Obiektywy jeżeli chodzi o uszkodzenia odpadają dlatego że zarówno 18-35 jak i 50-100 i 70-200 na canonie 70d działają bez problemu. Obiektywy 50-100 70- 200 to nowe obiektywy więc nie ma możliwości by były uszkodzone. Body 90d było w serwisie według wytycznych z serwisu aparat jest w 100% sprawny obiektywy były również sprawdzone na nowym 90d w sklepie wyjętym świeżo z kartonu i robi dokładnie to samo co moja sztuka. Tylko z początku jak obstawione było że problemem są obiektywy Sigma bądź uszkodzone 90d tak później przy kolejnych próbach okazało się że obiektywy Canona też przekłamują między wizjerem optycznym A Live View. I to kółko się zatacza i nie mam już pomysłu co z tym zrobić Nie wiem Po której stronie szukać problemu. Zarówno obiektywy jak i sam aparat są zaktualizowane do najnowszych wersji więc powinno wszystko działać prawidłowo a nie działa. Wysłałbym aparat z obiektywami do Sigmy bo tylko na to czekają sami Są ciekawi tego problemu ale tutaj robi się drugi problem postaci tego że obiektywy Canona też przekłamują. A mój mózg już zaczyna od tego parować
Obiektywy jeżeli chodzi o uszkodzenia odpadają dlatego że zarówno 18-35 jak i 50-100 i 70-200 na canonie 70d działają bez problemu. Obiektywy 50-100 70- 200 to nowe obiektywy więc nie ma możliwości by były uszkodzone. Body 90d było w serwisie według wytycznych z serwisu aparat jest w 100% sprawny obiektywy były również sprawdzone na nowym 90d w sklepie wyjętym świeżo z kartonu i robi dokładnie to samo co moja sztuka. Tylko z początku jak obstawione było że problemem są obiektywy Sigma bądź uszkodzone 90d tak później przy kolejnych próbach okazało się że obiektywy Canona też przekłamują między wizjerem optycznym A Live View. I to kółko się zatacza i nie mam już pomysłu co z tym zrobić Nie wiem Po której stronie szukać problemu. Zarówno obiektywy jak i sam aparat są zaktualizowane do najnowszych wersji więc powinno wszystko działać prawidłowo a nie działa. Wysłałbym aparat z obiektywami do Sigmy bo tylko na to czekają sami Są ciekawi tego problemu ale tutaj robi się drugi problem postaci tego że obiektywy Canona też przekłamują. A mój mózg już zaczyna od tego parować
Z tego co napisałem wyżej https://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&u=https://community.usa.canon.com/t5/EOS/90d-Photos-over-exposed-double-iso-when-shooting-in-non-live/td-p/326642&prev=search&pto=aue wynika, że to jakby "przypadłość" 80/90D. Sprawdź puszkę z innym pomiarem , np. 7D II
Pomiar w 80D
Pomiar z 7560 pikseli 63-strefowy czujnik
Pomiar punktowy, 3,8% środka wizjera
Pomiar w 7D Mk II
Pomiar z 150 000 pikseli 252-strefowy czujnik
Pomiar punktowy, 1,8% środka wizjera
nie mam dostępu do 7D, ale na każdym innym body Canona na jakim były sprawdzane obiektywy nie ma różnicy czasu otwarcia migawki miedzy wizjerem a LV
--- Kolejny post ---
miałem 70D i chciałem sobie zrobić dobrze wiec kupiłem 90D i teraz więcej problemów niż to było warte
nie mam dostępu do 7D, ale na każdym innym body Canona na jakim były sprawdzane obiektywy nie ma różnicy czasu otwarcia migawki miedzy wizjerem a LV
--- Kolejny post ---
miałem 70D i chciałem sobie zrobić dobrze wiec kupiłem 90D i teraz więcej problemów niż to było warte
Sprawdzałem exif. Przy prześwietlonym zdjęciu jest 1/800 sek a powinna być 1/2000 jak przy prawidłowo naświetlonym zdjęciu przy LV.
Czyli wina leży w aparacie a konkretnie w nieprawidłowej ekspozycji w 90D w tych trybach pomiarów.
No i widzisz. Ja swoje a serwis ProClub swoje, że Body jest sprawne i według wytycznych firmy Canon dla tego modelu wszystko po stronie technicznej jest ok.
No i widzisz. Ja swoje a serwis ProClub swoje, że Body jest sprawne i według wytycznych firmy Canon dla tego modelu wszystko po stronie technicznej jest ok.
Piszą o tym na forach Canona, więc nie jest to odosobniony problem. Zapewne w serwisie go doskonale znają, ale będą szli w zaparte , że ten model tak ma (bo ma i nic tego nie zmieni).
Po prostu oddaj aparat z uwagi na "rękojmia, niezgodność towaru z umową" https://www.infor.pl/prawo/prawa-konsumenta/gwarancja/278696,Rekojmia-niezgodnosc-towaru-z-umowa-a-gwarancja-jakosci.html"
a masz jakiegoś linka do tych stron? będę wdzięczny
a masz jakiegoś linka do tych stron? będę wdzięczny
https://www.dpreview.com/forums/thread/4561609
6542
oraz
https://community.usa.canon.com/t5/EOS/90d-Photos-over-exposed-double-iso-when-shooting-in-non-live/td-p/326642
6543
Ja już to wszystko widziałem. A prawnik mi powiedział, że jak chcę się kopać z koniem przez dwa lata, no to nie ma problemu.
Ja już to wszystko widziałem. A prawnik mi powiedział, że jak chcę się kopać z koniem przez dwa lata, no to nie ma problemu.
Oddaj aparat. Wada towaru, towar niezgodny z umową. Producent wprowadza w błąd w swoich ulotkach https://www.canon.pl/cameras/eos-90d/
Oni I tak wyślą to do ProClub a serwis stwierdzi ze spełnia wymagania producenta i chuuuu......
Oni I tak wyślą to do ProClub a serwis stwierdzi ze spełnia wymagania producenta i chuuuu......
Candarowi chodzi o zwrócenie aparatu całkiem, powołując się pewnie, że wada taka istniała w momencie zakupu do miejsca zakupu, a nie o oddanie by sklep to wysłał na gwarancje.
No ale jak to już tez badałeś to nie wiem co Ci poradzić toteż na tym poprzestanę.
przecież nie mam nawet pojęcia jak to zrobić i od czego zacząć :/ a po drugie udowodnij im coś jak oni wszytko ślą do ProClubu a oni wystawili ekspertyzę, że wszystko działa tak jak powinno
przecież nie mam nawet pojęcia jak to zrobić i od czego zacząć :/ a po drugie udowodnij im coś jak oni wszytko ślą do ProClubu a oni wystawili ekspertyzę, że wszystko działa tak jak powinno
Wydaje mi się, że masz prawo odstąpić od umowy w każdym przypadku https://konsument.gov.pl/aktualnosci/rekojmia-a-odstapienie-od-umowy-znasz-roznice/
Pogadaj z prawnikiem, bo nie powinieneś odpuścić.
W prawnika może się bawić nie będę, ale należę do osób które nie odpuszczają tak łatwo, wiec trochę się ze mną pomęczą :)
Mogę o coś zapytać? Czy ta różnica występuje we wszystkich trybach pracy? Nie mówię o trybach pomiaru światła, tylko o tym, czy występuje tylko np. na "małpie" (full-automat), czy także w trybie "P" albo np. w trybie preselekcji przysłony?
Mam 90D od paru tygodni, czas mam akurat bardzo zapracowany i nie zdążyłem go jeszcze tak porządnie wypróbować, ale z tego, co robiłem dotąd, nie widzę u mnie takiego problemu (choć muszę przyznać, że na "małpie" nie robię prawi nigdy, a na "P" stosunkowo rzadko).
Występuje tu na wszystkich trybach niezależnie jaki ustawię widać dokładnie na filmiku który zostawiłem gdzieś tam na początku posta co się dzieje z pomiarem ekspozycji według serwisu jest to prawidłowe działanie
--- Kolejny post ---
Bez względu na to Jaki tryb jest ustawiony zdjęcia przez wizjer optyczny są tak jakby prześwietlane o równe +2EV gdzie ekspozycja jest ustawiona na 0
Gdy oko jest przed wizjerem to zasłania go przed światłem wpadającym od tyłu na fotokomórki światłomierza umieszczone po obu stronach okularu, dlatego też dla zdjęć z samowyzwalaczem, lub ze zdalnym wyzwalaniem, zaleca się zakrywanie okularu, bo światłomierz dostaje nawet podwójną dawkę światła, co skutkuje niedoświetleniem klatki. Tutaj problem wygląda na zupełnie odwrotny, co wskazuje na totalne spartolenie czegoś przez firmę na "C", co mnie jakoś nie dziwi, odkąd stwierdziłem, że zakładając telekonwerter Kenko do C 80D muszę z automatu dawać korektę -2EV, bo mi prześwietla wszystkie zdjęcia.
tak tylko oni to zlewają totalnie!
U mnie jest to samo o równe 2EV
Marcinus
16-07-2021, 11:26
W 80D takiego problemu nie miałem, bo ktoś wcześniej pisał że to przypadłość 80D i 90D. Gdyby to było przy LV to jeszcze pół biedy ale lustrzanka jest przede wszystkim przeznaczona do pracy przez wizjer więc to juz totalna kicha. Próbował bym zwracać jako niezgodność z rękojmi bo przecież przeswietla o 2eV a w opisie takich informacji nie ma, a skoro wg serwisu to prawidłowe to taka informacja powinna byc wyraźnie w opisie zaznaczona.
Pomiar w dowolnym trybie (LV czy wizjer) obejmujący równomiernie oświetloną powierzchnię wypełniającą cały kadr ma dać na histogramie wąski słupek pośrodku.
I żaden serwis nie może z tym polemizować jeśli ten słupek jest przesunięty w prawo lub w lewo.
Można się spierać o pomiar matrycowy kontrastowych scen itp. ale dla jednolitej białej lub szarej powierzchni wypełniającej cały kadr żaden tryb nic nie zmienia.
Odpowiedź działu reklamacji... nic dodać nic ująć.
Szanowny Panie,
Serwis sprawdził sprzęt pod kątem zgłaszanego problemu. Sprzęt działał porównywalnie do innych egzemplarzy tego modelu, zgodnie ze specyfikacją producenta. Serwis nie ma możliwości wprowadzenia zmian konstrukcyjnych.
Z poważaniem
Dział reklamacji
Kiedyś miałem TV kineskopowy, Philips. Po chwili oglądania robiła się taka plama na pół ekranu, która była szczególnie widoczna na jednolitych obrazach (boisko, niebo, morze). Mimo, że to kuło w oczy, wszystko było zgodne ze specyfikacją producenta... Współczuję przypadłości.
P.S. To nie wina serwisu, że Ci tak odpisują. Canon zawala, niestety.
Tutaj tak w ogóle tycząc się tej odpowiedzi z działu reklamacji, to po 1. jak mogą porównywać parametry body i innymi Body 90D, skoro body fizycznie jest u mnie? po 2. Nie prosiłem o żadne wprowadzanie zmian konstrukcyjnych.
więc zastanawiam się czy to nie jest dla nich dobrze znana sprawa, tylko próbują mydlić oczy? no i dziwne jest też to, że sprawdzałem w sklepie nowe body które było zamówione dla mnie i robiło dokładnie to samo co moja sztuka, więc już na prawdę nie wiem o co w tym chodzi, żadne moje Body Canona które miałem do tej nie miało do tej pory działało super z tymi Sigmami które mam a tu klops!
Tutaj tak w ogóle tycząc się tej odpowiedzi z działu reklamacji, to po 1. jak mogą porównywać parametry body i innymi Body 90D, skoro body fizycznie jest u mnie? po 2. Nie prosiłem o żadne wprowadzanie zmian konstrukcyjnych.
więc zastanawiam się czy to nie jest dla nich dobrze znana sprawa, tylko próbują mydlić oczy? no i dziwne jest też to, że sprawdzałem w sklepie nowe body które było zamówione dla mnie i robiło dokładnie to samo co moja sztuka, więc już na prawdę nie wiem o co w tym chodzi, żadne moje Body Canona które miałem do tej nie miało do tej pory działało super z tymi Sigmami które mam a tu klops!
Możesz zrobić taki eksperyment?
Sfotografuj białą równo oświetloną ścianę. W dowolnym trybie pomiaru, albo lepiej w każdym.
Pokaż jaki histogram z tego wychodzi.
Jeśli w trybie "M" coś przestawia Ci parametry o 2EV to znaczy że nie jest to tryb "M" lub masz ciągle włączony jakiś auto-poprawiacz. Weź do pomocy kogoś kumatego, kto spróbuje określić Twój problem zamiast szukać uzasadnienia że dwa nowe aparaty są złe.
przewaliłem już chyba wszystko i nic nie znalazłem więc raczej wątpię, że coś jest przestawione :/
https://youtu.be/pUoIjrvOOec
Body jedzie do . serwisu :/ a tu filmiku co się dzieje z czasem otwarcia migawki bez założonego obiektywu