Zobacz pełną wersję : Czy warto jeszcze kupować obiektywy EF?
Hej,
Prośba o Waszą opinię. Czy kupowalibyście jeszcze obiektywy pod EF mając canona 70d? Mam osobisty dylemat, czy dokupić sobie tamrona 35 1.4, czy czekać w nieskończoność na tamrony pod RF :) Wstrzymuje mnie fakt, że siłą rzeczy zaraz przejdę na system R i nie wiem czy warto inwestować w stare obiektywy? Jak myślicie? Używek w trójmieście jest mało, ale śledzę Olx codziennie i to też jest jakaś opcja
Co do używek doradzę Ci, że warto kupować poza okresem ślubnym i wakacyjnym. Wtedy jest tego więcej i taniej. Na Rce Tamron ef będzie śmigał bdb. Na bagnet RF chyba jeszcze długo nic nie wyjdzie od firm trzecich. Poczytaj o samyangu. Możesz pomyśleć też o używanej Sigmie 35art. Niewiele mniej ostra a chodzą po ok. 2k zł. Bez problemu później w razie czego odsprzedasz.
Może dlatego teraz nie ma za dużo ofert na Olx :) dzięki za podpowiedź. Właśnie w Erce tego się boję, że dla amatora jeszcze długo nie będzie obiektywów w niższych cenach od sigmy/tamrona itp.
Może dlatego teraz nie ma za dużo ofert na Olx :) dzięki za podpowiedź. Właśnie w Erce tego się boję, że dla amatora jeszcze długo nie będzie obiektywów w niższych cenach od sigmy/tamrona itp.35art jest relatywnie mała. Na Rce całkiem fajnie się tym pracuje. Akurat to szło można kupić z zamiarem długiego używania na systemie R. Tamron jest chyba większy i cięższy? Myślę, że firm trzecich nowe będzie w RF jeszcze przez kilka lat :(
35art jest relatywnie mała. Na Rce całkiem fajnie się tym pracuje. Akurat to szło można kupić z zamiarem długiego używania na systemie R. Tamron jest chyba większy i cięższy? Myślę, że firm trzecich nowe będzie w RF jeszcze przez kilka lat :(
Tamron wypada znacznie lepiej niż sigma :) nowszy, lepszy AF, stabilizacja itd. Sigme, jak ktoś ma to już nie pójdzie w tamrona, ale obecnie kosztują tyle samo i zdecydowałem się na Tamrona :)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Canon inwestuje tylko w system RF. Dobre szkła są strasznie drogie. Gdy masz kupę kasy twórz tylko swój system RF. Gdy nie jesteś spadkopiercą fortuny system EF ciągle ma świetne szkiełka, które możesz podpiąć też do bezlusterkowca. Postanowiłem zostać w systemie EF, bo mój 5D MK4 ma maleńki przebieg. Przede wszystkim liczy się fotografia.
Tamron wypada znacznie lepiej niż sigma :) nowszy, lepszy AF, stabilizacja itd. Sigme, jak ktoś ma to już nie pójdzie w tamrona, ale obecnie kosztują tyle samo i zdecydowałem się na Tamrona :)
I jak się sprawdza ta stabilizacja ? :)
I jak się sprawdza ta stabilizacja ? :)
Mój błąd, ale dobrze ze forum chociaż na chwile odżyło :)
Mohinder
15-07-2021, 17:43
Według mnie jak najbardziej warto.