PDA

Zobacz pełną wersję : Wielkoformatowe wydruki

bartolomic
04-06-2006, 14:43
Hej,

właśnie kumpel się mnie zapytał, widząc moje fotki (50x75) na ścianie czy też może takie sobie ze swoich fotek porobic.. no i w sumie nie mam pojęcia co mu odpowiedzieć. Moje były robione z analoga i są spox.

On ma cyfrę i to jakiegoś kompakta, choć sam nie wiem jakiego (on też nie;) ).

Patrzyłem na stronę ProfiLab - rozdzielczość do fotki 25x38 (max. co mają w cenniku) musi być 3000x4500 pixeli przy 300dpi. Tyle że takiej rozdzielczości to nawet chyba dSLRy nie dają a tym bardziej jakiś pstryk z 4mpx max!.

Z drugiej strony z tego co wiem, to się większe powiększenia z cyfry uzyskuje, jak 25x38 - może mi więc ktoś wyjaśnić jak?? Czy chodzi o interpolowanie, czy jest jeszcze coś o czym nie wiem (i czy interpolować zdjęcie można w nieskończoność).

No i konkretna odpowiedź na moje zapytanie - jak sprawdzić, jaki największy format można uzyskać z danego pliku (poznawyszy docelowo jego rozmiar).

Pozdr.

Baal
04-06-2006, 14:48
Co do 3000x4500 to dSLRy dają taką :) Canon 350D EOS ma 3456x2304 więc to już coś :) Kwestia powiększenia w Photoshopie o 1000px. A Canon-1Ds ma 4064x2704 :)

Co do wielkoformatowych wydruków to nie wiem, bo sam chce to dopiero zrobić :( I mam podobny problem :)

P_i_t_t
04-06-2006, 14:52
Czy chodzi o interpolowanie, czy jest jeszcze coś o czym nie wiem (i czy interpolować zdjęcie można w nieskończoność).
Tak - to interpolowanie. W zasadzie można w nieskończoność - o ile oczywiście zaakceptujesz finalny efekt ;-). Całkiem niezłe efekty przynosi zwiększanie zdjęcia stopniowo w krokach (powiedzmy o +10%). Nawet 10-krotne wykonanie powyższej czynności wygląda całkiem ok - oglądane oczywiście z rozsądnej odległości.

No i konkretna odpowiedź na moje zapytanie - jak sprawdzić, jaki największy format można uzyskać z danego pliku (poznawyszy docelowo jego rozmiar).

Znając rozmiar danego zdjęcia (w pikselach) oraz rozdzielczość w jakiej chcesz to wydrukować ppi (piksele na cal) poznasz rozmiar max zdjęcia w tych parametrach.

Przykładowo :
- masz zdjęcie (by łatwo się liczyło) 3000 x 1800 px
- chcesz by było drugowane z rozdz 300 ppi
- wychodzi 10 x 6 cali = ok 25 x 15 cm

Zmniejszając wymaganą rozdzielczość drukarska zwiększasz tym samym max wielkość możliwej do uzyskania odbitki.

akustyk
04-06-2006, 14:52
przy robieniu powiekszenia 75x50 cm z 6 Mpix na potrzebujesz rozdzielczosci druku 100 dpi. zakladajac, ze tego nie oglada sie z odleglosci mniejszej niz 20~30 cm, to jakosc jest w 100% wystarczajaca.

a 75x50 cm, na moje oko, nie oglada sie z lupka :)

spokojnie wystarczy. wrzucasz do plotera czy drukarki zdjecie w pelnym rozmiarze, a RIP urzadzenia juz sobie to przemuli, zeby zrobic wydruk w 300 czy 600 dpi. czy ile tam bedzie chcial. pewnikiem troche potrwa, ale wynik koncowy spokojnie da sie uzywac

Driver
04-06-2006, 15:06
Zasadniczym problemem jest tu jakość optyki
Można interpolowac tylko najpierw trzeba mieć co
Jak znajomy ma kompakta o obiektywie wielkości 2-złotówki to może mieć i 10 baniek pix a i tak będzie miał kiszke bo nie bedzie miał szczegółów

jacam
04-06-2006, 17:19
www.vertis.pl robi odbitki 30x45, oraz wydruki wielkoformatowe
tu masz małe info na ten temat:
http://www.vertis.pl/page.php?page=help#large_order

Sam ostatnio robiłem odbitki 30x45, choć Pani przy odbiorze zdjęć mówiła że są to wydruki. Niezależnie co to było, jestem bardzo zadowolony z powiększeń.

Do powiększania rozmiaru zdjęć istnieją specjale programy posługujące się złożonymi algorytmami, np: Genuine Fractals (http://www.ononesoftware.com/detail.php?prodLine_id=2)

akustyk
04-06-2006, 17:32
Vertis jak Vertis, ale mozna po prostu zrobic w Ilford Studio, np.
http://www.fujicolorpg.pl/index.php?p=5&id=31
a przez ilford.pl mozna znalezc liste punktow w PL, ktore to zrobia na miejscu, za podobna cene.

bartolomic
04-06-2006, 22:18
spoko, dzieki - troche mi sie rozjasnilo.. musze tylko sie dowiedziec co ma za aparat, ale na pewno dziura nie jest wieksza niz 2 PLN:P

a teraz tak juz od siebie zapytam.. zakladajac jakies w miare ok foto z jakiegos dSLRa (350d lub 30d).. co lepiej wychodzi - interpolowac bardziej, zeby wydrukowac w 300dpi (bedzie niby gesciej, ale jakosc przy interpolowaniu traci), czy moze mniej interpolowac i drukowac np. na 150 dpi... (nie bede juz pytal czy moze srednio interpolowac i na 200dpi;)

Czy ktos robil takie doswiadczenie, badz umie to sobie wyobrazic?? - zakladam ze fotka wisi na scianie i z lupa nikt nie podchodzi - chodzi mi o efekt obrazka - co bedzie lepsze

Driver
04-06-2006, 22:29
ze 150 powinno być ok, tylko wartoby troche przeostrzyć plik

robiłem 45x30 cm z 3000x2000 i w zasadzie to można to było oglądać nawet z 20 cm. jedyną wadą było właśnie to że ostrość się gdzieś pogubiła. wyszło takie mydełko lekkie.
Tomek Goliński ma doświadczenie w dużych formatach. Któreś jego zdjęcie ( bodajże 100 x 70 cm z 300 D ) to już obrosło lekką legendą na forum :D:D

bartolomic
04-06-2006, 23:19
no wiec poczekajmy.. moze natrafi na ten watek i sie wypowie.. dzieki

artek80
04-08-2006, 18:06
To ja mam teraz także pytanie.
Czy jeżeli mam plik RAW i w momencie jego obróbki ustawię od razu skalę wielkości 200%, to czy nie da to takiego efektu jak interpolowanie w Photoshopie ?? Wielkośc ewentualnego druku w 300 dpi zwiększy się dwurotnie, ale czy nie stracę bardzo na jakości ????

Janusz Body
04-08-2006, 18:48
Warto poczytać:
http://www.profilab.pl/site/05_wydruki.html

przy dużym formacie sporo zależy też od maszyny (naświetlarka, drukarka), sposobu naświetlania czy rodzaju druku. Durst Lambda z laserem będzie dawał sporo lepsze obrazki od naświetlania diodami (Durst Epsilon).

Jester
04-08-2006, 18:49
Czy jeżeli mam plik RAW i w momencie jego obróbki ustawię od razu skalę wielkości 200%, to czy nie da to takiego efektu jak interpolowanie w Photoshopie ??

Podobny. Zależy, czym obrabiasz rawy i który algorytm interpolacji będzie lepszy. Nie liczyłbym na cud.

Wielkośc ewentualnego druku w 300 dpi zwiększy się dwurotnie, ale czy nie stracę bardzo na jakości ????

Stracisz. Cudów nie ma. A "bardzo" to pojęcie względne. Niektórych zachwycają lekko mydlane wydruki, innych nie.:cool:
Przekonaj się, do której grupy należysz...

Janusz Body
04-08-2006, 18:58
Podobny. Zależy, czym obrabiasz rawy i który algorytm interpolacji będzie lepszy. Nie liczyłbym na cud..

No niebardzo. Algorytmy typu Star Interpolation czy "fraktalowate" dadzą zdecydowanie lepsze efekty od konwertera RAW, który zwyczajnie nie do tego został zrobiony.

artek80
04-08-2006, 19:08
Nawiązując do odpowiedzi jakie dostałem na moje pytanie to zdecydowanie wolę ostrzejsze zdjęcia a nie mydlane :)

W takim razie prosiłbym kogoś o dokładny opis jak powiększyć zdjęcie w angielsko języcznej werji Photoshoa ( chodzi mi o interpolacje ) :oops: ( teraz pewnie mi się oberwie za banalne pytanie, ale ja jestem laikiem , który zaczyna dopiero swoją przygodę z fotografią ).
Taki opis krok po kroku. Jak robić to najlepiej i na jakie rzeczy zwracać uwagę.
Z góry dziękuję..

darnok
15-08-2006, 15:33
W takim razie prosiłbym kogoś o dokładny opis jak powiększyć zdjęcie w angielsko języcznej werji Photoshoa ( chodzi mi o interpolacje )

Dolaczam sie do wyżej wymienionej prośby, czy ktoś z forumowiczów mogłby udzielić info na temat jakiej wielkości zdjęcia można wywołać z rozdzielczości 3456x2304 ?? z instrukcji do apratu (350D) wyczytałem ze spokojnie można otrzymać A3 i A3+

z góry dziękuje

KuchateK
15-08-2006, 15:53
Co do 3000x4500 to dSLRy dają taką :) Canon 350D EOS ma 3456x2304 więc to już coś :)
1Ds Mark II ma 4992 x 3328 ;) Wiec z niego mozna nawet nieco wykadrowac :D

A poza tym...
http://diodak.wha.la/foto/interpolowanie/

Generalnie jesli zdjecie wyjsciowe jest ostre i bez kaszy mozna spokojnie zrobic powiekszenie 200% z interpolacja/wyostrzeniem i efekt jest na wydrukach wysmienity. Daje to 4x wieksza rozdzielczosc, wiec mozna szalec ;)

Mysle, ze lepiej powiekszyc z odpowiednim algorytmem dobranym do zdjecia samemu jak zlecic to jakiejs kiepskiej automatyce w maszynie...

k.y.h
15-08-2006, 21:41
Napisał Driver
robiłem 45x30 cm z 3000x2000 i w zasadzie to można to było oglądać nawet z 20 cm. jedyną wadą było właśnie to że ostrość się gdzieś pogubiła. wyszło takie mydełko lekkie.
raczej kwestia tego gdzie robiłeś i na czym, drukuję fotki z 300D w formacie 45x30(A3+) lub 68x45(A2+) - są bardzo do przyjęcia, przyjemne do oglądania, ostrość IMO jest ok.

napisał KuchateK
Generalnie jesli zdjecie wyjsciowe jest ostre i bez kaszy mozna spokojnie zrobic powiekszenie 200% z interpolacja/wyostrzeniem i efekt jest na wydrukach wysmienity.
Potwierdzam bardzo :) z własnego doświadczenia

artek80
22-08-2006, 14:06
Generalnie jesli zdjecie wyjsciowe jest ostre i bez kaszy mozna spokojnie zrobic powiekszenie 200% z interpolacja/wyostrzeniem i efekt jest na wydrukach wysmienity. Daje to 4x wieksza rozdzielczosc, wiec mozna szalec ;)

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Ale czy może mi ktoś wytłumaczyć jakich funkcji użyć w angielskij wersji Photoshop aby powiększyć przez interpolacje ?? Nie wim czy powiększanie przez interpolacje to zwykłe powiększenie zdjęcia przy zachowaniu proporcji o np. 100% czy może trzeba użyć do tego konkretnych funkcji w Photoshop CS2. Dlatego ponownie proszę o krótki opis jak zrobić to krok po kroku ( z wymienieniem funkcji które mam użyć ).
Z góry dziękuję...

świeżak
22-08-2006, 16:58
ja to trche drukarz jestem a w zasadzie poligraf z zawodu, trzaskam czesto takie wydruki i jezeli na sciane trzeba w ok A1 to wystarczy to przeskalowac w ps na zywca przez BICUBIC albo sharper i z A3 300dpi na A1 150 dpi TIFF i ploterek dorwac 1440 lub wiecej jakosc fotograficza. wydrukowac na papierze fotograficznym albo blyszczacej folii samoprzylepnej wychodzi git i spoko wyglada na scianie, cena 50 za m2 wiec nie jest to jakis dramat

Paenka
21-03-2008, 00:14
odświeżam wątek gdyż mnie zaciekawił

Proszę podchodzić do mnie póki co z cierpliwością i wyrozumiałością (chyba sobie taką stopkę strzelę)

a czyms się różnie ppi od dpi? w nazwie wiem jaka jest różnica ale praktycznie jaka? No i dodatkowo teoretycznie przecież 150 dpi to mniej szczegułów na cal niż 300dpi więc dlaczego im większa wartość dpi tym mniejszy format (idąć śladem tego wzoru podanego przez kolegę). I tu znowu jeśłi chodzi o matematykę to kumam wzór ale nie kumam praktyki :D

RNz
21-03-2008, 02:12
ppi odnosi się do rozdzielczości obrazu bitmapowego, np na ekranie
dpi zaś do rozdzielczości urządzenia drukującego

Co do reszty to nie bardzo rozumiem pytanie. Przy druku np ulotek, folderów itp stosujesz 300 dpi. Przy drukach większych formatów, jak plakaty, możesz zmniejszyć rozdzielczość do 150, 100, 75 dpi, gdy obraz będzie oglądany z daleka. Oczy i tak nie wychwycą z odległości tej różnicy. I tak billboard z bliska nie wygląda ciekawie, ale z odległości kilku metrów nie widać utraty jakości.

Paenka
21-03-2008, 12:33
ok dzieki :) a np jesli skanuje obraz no to parametry podane dla urzadzenia sa w dpi a obrazu juz w ppi? :D

Z ta druga czescia pytania chodzi mi o to, ze jesli mamy wartosc 150 i 300 to w przypadku tej drugiej na jeden cal mamy wiecej punktow tak? wiec chyba zdjecie powinno byc w lepszej "jakosci" bardziej ostre?

A ja chce zeskanowac klatke negatywu skanerem tak zeby mozna bylo wydrukowac, wywolac to potem w formacie np a3 i powiesic u siebie w pokoju. to jak mam skanowac? tzn w 150, 300 czy ile w koncu?:roll:

nomad_fh
21-03-2008, 13:05
Jesli ktos jest z rejonu Katowice/Kraków i chciałby zobaczyć jak jego prace wyjdą na wielkim formacie, to myśle, że jakąś próbkę mogę u siebie na maszyne wrzucić ;) Niestety obecnie nie mam papieru fotograficznego - tylko zwykły i folie :/

Co do pytania, moje zdanie - zeskanować w max rozdzekczości (ale tu uwaga, max rozdzielczości normalnej, a nie interpelowanej - niektóre tańsze skanery mają w parametrach bardzo wysoką rozdzielczość, a przy dokładnym wczytaniu się okazuje się, że od połowy możliwości to jest to juz jakiś algorytm zwiększający ją sztucznie). Moje zdanie - jeśli chcesz mieć to zrobione naprawdę dobrze - oddaj te klatki, które chcesz sobie wydrukować jakiemuś dobremu magikowi, który ci je profesjonalnie zeskanuje na naprawdę dobrym sprzęcie. Niestety w rejonie Łodzi żadnego nie znam :(

Paenka
21-03-2008, 13:17
no wlasnie oddawalam do tej pory zdjecia do skanowania w labie i nie jestem zadowolona:/ jakies takie ziarno sie pojawia na fuji 200 hmm (dodam, ze kolory badziewne:/) a na odbitkach (z innego labu) już tego nie widać dlatego zakupiłam skaner polecany przez macgyvera epsona v200 no i naczytałam sie dużo max optycznie ma 4800 ale wg testy, ktory znalazlam nie ma sensu skanowac w wiekszej niz 2400 (http://www.fotografuj.pl/Article/TEST_EPSON_Perfection_V200_Photo_tani_skaner_dla_f otoamatora/id/119/page/3#content)

oczywiscie skaner kupilam sobie jako amatorka, do zabawy i archiwizacji zdjec ale jednak chce uzyskac cos lepszego niz to

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://x.garnek.pl/ga3276/edb6eaec68f112a1179138a3/1179138.jpg)

łeeee.... u mnie na komputerze w wersji 1:1 widać ziarno:/ no cóż nie wiem gdzie to wrzucić żeby plik załadował się 1:1

RNz
21-03-2008, 14:59
ok dzieki :) a np jesli skanuje obraz no to parametry podane dla urzadzenia sa w dpi a obrazu juz w ppi? :D

Z ta druga czescia pytania chodzi mi o to, ze jesli mamy wartosc 150 i 300 to w przypadku tej drugiej na jeden cal mamy wiecej punktow tak? wiec chyba zdjecie powinno byc w lepszej "jakosci" bardziej ostre?

A ja chce zeskanowac klatke negatywu skanerem tak zeby mozna bylo wydrukowac, wywolac to potem w formacie np a3 i powiesic u siebie w pokoju. to jak mam skanowac? tzn w 150, 300 czy ile w koncu?:roll:

ppi to rozdzielczość obrazu, pliku, który masz w kompie, dpi to rozdzielczość urządzenia drukującego (skanera)
Czyli, jeżeli chcesz wydrukować obraz w rozdzielczości 300 dpi, musisz przygotować plik w 300 ppi i wtedy jeden piksel "zamieni się" na jeden punkt w druku.

Przy 300 ppi zdjęcie nie będzie bardziej ostre od 150 ppi, a jedynie będzie wieksze, co w wyniku pozwoli na wydrukowanie wiekszej odbitki - przy założeniu, że rozmiar zdjęcia jest taki sam.

Co do rozdzielczości skanowania, to im więcej, tym lepiej. Jak zeskanujesz w niskiej rozdzielczości (np 72 dpi), to będziesz mogła wydrukować "znaczek pocztowy" :-) (bo do wydruku musisz ustawić 300 dpi)
Jeżeli chcesz pracę A3 zeskanować i wydrukować w skali 1:1 musisz skanować w rozdzielczości min 300 dpi (w praktyce lepiej ok 450 dpi), wiec stąd prosty wniosek że przy skanowaniu formatu A4, przy chęci wydrukowania formatu A3 (powiększasz 2 razy) rozdzielczość skanowania powinna wynieść min 600 dpi (jest 2 razy większa)

Negatyw skanuj w maksymalnej rozdzielczości i później w programie graficznym ustaw rozmiar na A3 i rozdzielczość 300 dpi (chyba, że lab wymaga inaczej)

Paenka
21-03-2008, 18:41
Ooooooo DZIEKI! I to jest właśnie łopatologiczne wyjaśnienie :D teraz już mam jasność:)

RNz
21-03-2008, 18:58
Dodam, że przykład z powiększaniem A4 do A3 jako x2 to duuuże uproszczenie bo zaraz się ktoś doczepi :-)
Generalnie chodzi o zasadę, że jak coś chcesz powiększyć, to musisz skanować w znacznie wyższej rozdzielczości niż 300 dpi.
Rozmiar rośnie dwa razy - 600 dpi
rozmiar rośnie trzy razy - 900 dpi, itd.

c42
02-04-2008, 18:28
czy może ktoś dać namiar na jakieś online studio robiące wydruki wielkoformatowe? ma sie rozumieć dobrze i tanio jeżeli można połączyć te dwie rzeczy ;-)

zastanawiam sie nad Tyskim fotonetem ale nie ukrywam że korci mnie ten sklep http://www.fotoplakat.pl

marekb
08-11-2009, 09:49
odświeżę, czy zna ktos jakies porządne firmy robiące wydruki wielkoformatowe...?? Coś mi się nawet kojarzy .. ktoś od nas z forum miał w stopce, Bielsko czy Czechowice...?? nie pamiętam bo długo mnie tu nie było więc proszę o pomoc

marekb
08-11-2009, 11:40
dobra, już znalazłem..:)

fyrste
08-11-2009, 11:58
nie ukrywam że korci mnie ten sklep http://www.fotoplakat.pl

Fotoplakat to chyba jedna z porządniejszych firm na rynku. Nie dość, że jakość jest genialna to jeszcze cały proces dbania o klienta stoi na najwyższym poziomie :)

sweetek
08-11-2009, 11:59
mam dostęp do plotera o szerokości 250 cm.
Zwracajcie uwagę zamawiając wydruki:
- czy używają oryginalnych tuszy czy zamienników?
- jaka jest faktyczna rozdzielczość plotera?
- czy jest to solwent (na intensywne kolory ale trochę śmierdzi przez jakiś czas), czy też ekosolwent (mniej jaskrawe kolory i szybko blakną na słońcu)
- czy wydruki są laminowane (podkreśla kolory i zabezpiecza druk)
- ja płace za wydruk ok. 25 zł za m.kw plus koszt materiału i to jest uczciwa cena (wydruk na folii wychodzi ok. 35 zł, a na canvasie ok. 45) używając oryginalnych tuszy, na dobrych podłożach.

Mam dojście też do wydruków w formacie 33 x 45 cm i za te płace ok. 3-4 zł za szt. w zależności od gramatury papieru.
myślę, że te informacje się przydadzą.
pozdr.

rOOmak
08-10-2011, 23:06
Znajomy poprosił mnie o zrobienie zdjęcia, które będzie wydrukowane na plakacie o rozmiarze w przybliżeniu 2m na dłuższym boku.
Pogooglowałem trochę na temat powiększania i mam mieszane uczucia co do całego procesu.
Ma ktoś doświadczenia w tym temacie?
Dokładnie chodzi mi o metodę powiększenia i wyostrzenia.
Natknąłem się również na Perfect Resize 7(kiedyś Genuine Fractals) onOne Software. Zastanawia mnie sens używania tego oprogramowania.
Na monitorze nie bardzo można cokolwiek ocenić a nie chcę się zdziwić po wydruku.

illy
09-10-2011, 00:12
to wytnij cropa a4 z calosci i wydrukuj (w labie pewnie 2-4 pln), zobaczysz jakosc, nie ma co sie oszukiwac, ze wyjdzie super,

nikt tego nie oglada z 30 cm jak gazete wiec 100-150 dpi starczy, a to z dslr powinno dac rade na 2m

no chyba ze jest zastrzezenie ze jakosc ma byc super

rOOmak
09-10-2011, 00:44
Tak myślałem, żeby zejść do 100dpi ale jaka metoda interpolacji jest tu najbardziej skuteczna i czy potrzeba wyostrzać i jaką metodą?

illy
09-10-2011, 11:43
Szczerze, ja zawsze zwiekszalem defaultowo, z (smoother gradients), i dla mnie bylo ok. Najwieksza bolaczka to byly w sumie skompresowane mocno jotpegi z internetu, ale jak masz swoj material to na pewno bedzie lepiej. Tak jak radzilem. Zrob sobie na a4/a3 pare cropow z kilkoma opcjami wyostrzania i wydrukuj w labie. Kolory moga sie nie zgadzac, ale jakosc raczej powinna.