Zobacz pełną wersję : canon eos r vs sony a7iii
Hej! Od dłuższego czasu planuje zakup nowego sprzętu fotograficznego. Obecnie fotografuję nikonem D5100 z obiektywem 35 mm 1.8. Mieszkam na Islandii gdzie pięknych widoków nie brakuje, często też podróżuję i zabieram sprzęt ze sobą. Często korzystam z statywu, żeby zrobić zdjęcia wspólne z mężem. Zastanawiam się nad tymi dwoma bezlustrami czyli Canonem eos r lub sony a7iii, im dłużej o nich czytam tym bardziej się w tym wszystkim gubię i mam coraz większy mętlik. Lubię robić zdjęcia portretowe, krajobrazów i zdjęcia reportażowe. Czy ktoś mógłby mi doradzić lub podpowiedzieć jaki aparat warto kupić? Jaki obiektyw byłby najlepszy? Myślę nad sigmą art 35 mm 1.4 i nad zoomem ale kompletnie nie wiem jaki wybrać. Oraz jaki sklep online jest godny zaufania? Wiem, że jest tu mnóstwo doświadczonych osób, które mają dużą wiedzę i będę wdzięczna jeśli, ktoś zechce się nią podzielić! Pozdrawiam!
nie wiedziałem ze podkarpacie leży na Islandii
Hej! Od dłuższego czasu planuje zakup nowego sprzętu fotograficznego. Obecnie fotografuję nikonem D5100 z obiektywem 35 mm 1.8. Mieszkam na Islandii gdzie pięknych widoków nie brakuje, często też podróżuję i zabieram sprzęt ze sobą. Często korzystam z statywu, żeby zrobić zdjęcia wspólne z mężem. Zastanawiam się nad tymi dwoma bezlustrami czyli Canonem eos r lub sony a7iii, im dłużej o nich czytam tym bardziej się w tym wszystkim gubię i mam coraz większy mętlik. Lubię robić zdjęcia portretowe, krajobrazów i zdjęcia reportażowe. Czy ktoś mógłby mi doradzić lub podpowiedzieć jaki aparat warto kupić? Jaki obiektyw byłby najlepszy? Myślę nad sigmą art 35 mm 1.4 i nad zoomem ale kompletnie nie wiem jaki wybrać. Oraz jaki sklep online jest godny zaufania? Wiem, że jest tu mnóstwo doświadczonych osób, które mają dużą wiedzę i będę wdzięczna jeśli, ktoś zechce się nią podzielić! Pozdrawiam!
Jeśli fotografujesz Nikonem i jesteś w tym systemie z różnymi obiektywami to naturalnym jest pozostanie w nim kupując nowego Nikona pełnoklatkowego: Z6 II, Z7 II , lub poprzednków Z6, Z7 + adapter FTZ. Możesz też kupić APS-C, czyli Nikona Z50.
Zmiana systemu na inny, którego w ogóle nie znasz oraz kolejne kompletowanie bardzo drogich obiektywów to dość słaby pomysł.
https://www.youtube.com/watch?v=Wd1VpotchKk&ab_channel=NikonEurope
Obiektywy w systemie Nikon Z https://www.nikonusa.com/en/nikon-products/camera-lenses/mirrorless-lenses/index.page
6409
Ma jeden obiektyw, tani APS-C, 35 mm. Gdyby miała 5 szkieł FF to co innego. A tak może wybrać system dowolny. Tym bardziej, że do Nikonów FF by nie miała żadnego szkła kryjącego cały kadr.
Ja nie mówię, że Nikon to zły wybór, Z6 (pierwszy) z 24-70/4 do krajobrazu jak znalazł. Lepszy by był Z7 (45 Mpx). 35 mm (piszesz o Arcie Sigmy) na pełnej klatce to nie jest zbyt szeroko.
Canon R - też dobrze, ma 30 Mpx, sporo detalu, więcej niż Sony A7 III (24 Mpx). Z Sony bym celował w A7 R (II - 42 Mpx).
O Mpx piszę dlatego, że krajobrazowcy lubią mieć full detalu.
Mierzyłbym siły na zamiary. Matryca D5100 to 16 Mpix i pliki RAW ważą 12 MB. Natomiast RAWy z matrycy 42 Mpx w A7 R II ważą bez kompresji 82 MB, czyli prawie SIEDEM razy więcej. To siedem razy przekłada na możliwości sprzętu i przestrzeń dyskową, w którą trzeba będzie od razu zainwestować. Dlatego właśnie jestem zwolennikiem 24 Mpix (A7 III, Nikon Z6).
Nie rozumiem, To, że mam napisane podkarpackie to oznacza, że nie mogę mieszkać na Islandii? Zresztą nie muszę się tłumaczyć i nie o tym jest wątek.
Kredek23
26-06-2021, 09:09
Wybrałbym Canon R + obiektyw RF 24-105 f4 IS USM. Do tego RF 35 mm f 1.8 IS STM. Sigma ART 35 mm f 1.4 daje ładny obrazek ale jest ciężka i do niej musisz mieć adapter z EF na RF.
robertskc7
26-06-2021, 09:35
EOSa R już nie kupisz w sklepach, więc jak chcesz nowy aparat, to pozostaje sony. Ze szkłem - jak wyżej. 24-105 plus 35 wystarczy na 100%
Nie wiem skąd mijająca się z prawdą informacja, że Eosa R już nie kupi w sklepach…