PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 70-300, naprawa, szukam wiarygodnego i niedrogiego serwisu

janhalb
25-05-2021, 10:15
Obiektyw Sigma 70-300, 1:4-5.6 DL Macro

Pół roku nie używałem, teraz wyciągnąłem i jest jakiś problem, na oko - czysto mechaniczny: regulacja ostrości wyraźnie się "zacina" (nie wiem, jak to inaczej nazwać). Przy ustawieniu AF obiektyw nie łapie ostrości, bo mechanizm autofokusa stawia opór. Przy MF można ręcznie ostrość nastawić, ale przy kręceniu pierścieniem wyraźnie wyczuwa się "zacinanie" w kilku miejscach.

Chciałbym przed wakacjami to naprawić - i tu pytanie: jaki serwis polecicie (najlepiej Warszawa i okolice)? Obiektyw ma dużo lat, nie jest to sprzęt z górnej półki - w związku z tym szukam serwisu, który rozsądnie mi zdiagnozuje problem i ewentualnie go naprawi w rozsądnych pieniądzach… Nie bardzo mi się uśmiecha Żytnia czy autoryzowany serwis Sigmy (https://sigma-foto.pl/serwis-i-wsparcie/procedura-serwisowa-i-zgloszenie-reklamacji/) bo boję się, że za ewentualną naprawę zapłacę więcej, niż ten obiektyw jest realnie wart…

Polecicie coś sensownego?

marfot
25-05-2021, 13:23
Polecicie coś sensownego?

Miałem ten obiektyw. Dałem go darmo młodemu amatorowi i do dziś mam wyrzuty sumienia, że skrzywdziłem niewinnego człowieka.

Im szybciej rozstaniesz się z tym produktem tym większe szanse na radość z fotografowania. Żadna naprawa nie jest opłacalna.
Zastąpisz go praktycznie czymkolwiek a skok jakości będzie ogromny.

candar
25-05-2021, 15:10
Ta Sigma jest warta miej niż 200 zł. Ceny z popularnego serwisu aukcyjnego. Tak więc słuchałbym przedmówcy.

BTW - niewiele drożej kupisz używanego CANONA EF 75-300MM 1:4-5.6 II ale lepiej dołożyć do używanego Canona EF 70-200 f/4 L USM Canon EF

janhalb
25-05-2021, 15:55
Ha, może i macie rację… Ja go używałem bardzo rzadko, ale czasami przydawało się coś z dłuższą ogniskową - no i makro…

candar
25-05-2021, 19:56
Ha, może i macie rację… Ja go używałem bardzo rzadko, ale czasami przydawało się coś z dłuższą ogniskową - no i makro…

Jeśli fotografujesz tylko okazyjnie to poszukaj taniego manualnego szkła na M42 100-300 mm (pełno tego)

Do tego adapter M42/EF (coś w w tym rodzaju https://allegro.pl/oferta/adapter-bagnet-m42-do-canon-eos-potwierdzenie-9476372458?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_Fotografia&ev_adgr=Akcesoria+fotograficzne&gclid=Cj0KCQjwwLKFBhDPARIsAPzPi-JRJ2NkCSMM-71pBTVQZJJyvMDkElqd-al2z7Diyge2R8GmvgArW0QaAhs_EALw_wcB) i wystarczy do czasowego użytku :)