Zobacz pełną wersję : Stabilizacja Canon EF 24-105mm f/4L IS I USM
Dzień dobry.
Szukam sprawdzonego patentu, jak sprawdzić działanie stabilizacji w używanym obiektywie przed zakupem?
Dzień dobry.
Szukam sprawdzonego patentu, jak sprawdzić działanie stabilizacji w używanym obiektywie przed zakupem?
użyć on/off?:p
dobry pomysł, tylko jak go sprawdzić w praktyce poza samym przyciskiem...
Robić zdjęcia w ruchu tzn. poruszać body i szkoło raz z On, a raz z OFF ?
dobra, teraz serio..., posłuchaj obiektywu,:p tak, tak wiem jak to brzmi, ale stabilizacje zwyczajnie słychac, potem ustaw niskie iso i czas którego nie jestes w stanie utrzymac z reki, (ale bez przesady)potem na tych samych ustawieniach zrób z właczona i porównaj efekt
Poza tym przez wizjer, szczególnie na dłuższych ogniskowych, widać czy stabilizacja pracuje, czy nie.
Poza tym przez wizjer, szczególnie na dłuższych ogniskowych, widać czy stabilizacja pracuje, czy nie.
Przy ogniskowej 105 mm widać wyraźnie w wizjerze zmianę po wyłączeniu stabilizacji.
Dla przypomnienia: w ML Canona włączony IS na ON nie parkuje w trakcie patrzenia przez aktywny wizjer, trzeba go przełączyć na OFF żeby przestał działać.
Ogniskowa 105, zacznij od 1/50 i zrób dwa zdjęcia takiego samego kadru z IS on i off. Zrób kilka takich serii wydłużając czas o 1, 2 działki. Obejrzyj zdjęcia na wyświetlaczu w powiększeniu 100%. Bedzie widać czy IS działa.
testy zrobione, i wygląda na to, że stabilizacja działa, dziękuję za porady.
A, jak jeszcze sprawdzić zakres działa stabilizacji, chodzi o skuteczność EV w zakresie którym pracuje, czy to jest zakres płynny, czy też jednostkowy? (działa, albo nie?
testy zrobione, i wygląda na to, że stabilizacja działa, dziękuję za porady.
A, jak jeszcze sprawdzić zakres działa stabilizacji, chodzi o skuteczność EV w zakresie którym pracuje, czy to jest zakres płynny, czy też jednostkowy? (działa, albo nie?
Działa albo nie.
Jak działa, to robić zdjęcia i się nie przejmować;)
ok. wszystko jasne, dziękuję za info,
Tak, czy owak, obiektyw jedzie na Żytnią do serwisu na sprawdzenie.
W moim, działa wydajnie, nie mam zastrzeżeń
raziel88ck
08-03-2022, 17:30
Widzę, że nie tylko ja się nad tym zastanawiałem. Mając ten obiektyw (na szczęście oddałem go w ciągu 14 dni) również nie odczuwałem za bardzo tej stabilizacji. Teraz gdy mam R6 to od razu widać różnicę. Może miałem wadliwy egzemplarz, a może stabilizacja w obiektywie nie jest tak wydajna jak w body?