PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 40D. 7D jakość zdjęć w czasach R

Galipette
13-05-2021, 08:25
Cześć. Może temat nikogo nie zainteresuje bo na rynku królują R-ki, ale nie każdy ma możliwość zakupu takiego aparatu. Od jakiegoś czasu używam staruszka 40D i generalnie to świetny tani aparat z przyzwoitym obrazkiem. Ostatnio po zakupie tamrona 70-300 VC USD wszedłem głębiej w świat przyrody. Generalnie super połączenie ale zawsze jest jakieś ale. Brakuje troszkę rozdzielczości i moje pytanie do forumowiczów bardziej doświadzonych czy warto zmienić na 7D czy ew już dozbierać na 60D, 70D chociaż to już spora kwota jak dla mnie. Prosiłbym o konstruktywne odpowiedzi osób które miały podobny dylemat. Opinie na temat 7D są tak skrajne, że mam mętlik na ten temat.

zdebik
13-05-2021, 09:06
W 7D jest stara 18mpix matryca. Canon wpychał ją wszędzie gdzie się dało. Model który ma nowszą z dual pixelem to 70D. Jak masz kasę to szukaj minimum 70D.

atsf
13-05-2021, 09:37
Dual Pixel sprawdza się jedynie w przypadku korzystania z LV, natomiast AF w 7D jest bardziej zaawansowany, niż w 70D. Matryca 18 Mp bardziej szumi, niż nowsze konstrukcje, ale też jest bardziej podatna na tworzenie nieostrych obrazków wskutek nieostrości ruchowej. Nie bez powodu topowe lustrzanki APS-C do fotografowania akcji, czyli Nikon D500 i Canon 7D Mk II, mają matryce 20 Mp, a nie 24 Mp. C 70D ma matrycę 20Mp, dual Pixel, ale ilość i układ punktów AF to taka sama kpina, jak w każdym amatorskim korpusie xxxD.

zdebik
13-05-2021, 10:11
C 70D ma matrycę 20Mp, dual Pixel, ale ilość i układ punktów AF to taka sama kpina, jak w każdym amatorskim korpusie xxxD.

7D i 70d maja z tego co pamietam po 19 punktów AF.

becekpl
13-05-2021, 10:43
jesli do tej pory 40d bylo ok, to nie ma znaczenia czy wezmie 70 czy 7

Bangi
13-05-2021, 11:50
7D szumi jak diabli, pomimo, że to sprzęt naprawdę dobry. Miałem go przez chwilę i dla mnie ISO 400 było już nieakceptowalne, ale ja może szumofob jestem ;)
IMHO lepiej już poszukać używki 6d lub polować na 7d2.

mkkaczy
14-05-2021, 00:20
Ja przeszedłem z 40d na 7d, w świecie przyrpdy i było to znaczny przeskok na +. Fakt,że są obecnie znacznie lepsze konstrukcje, nawet w starszych lustrzankach, ale z pewnością 7d do fotoprzyrody jest znacznie lepsze niż 40d.

Tom77
14-05-2021, 22:57
Cześć. Może temat nikogo nie zainteresuje bo na rynku królują R-ki, ale nie każdy ma możliwość zakupu takiego aparatu. Od jakiegoś czasu używam staruszka 40D i generalnie to świetny tani aparat z przyzwoitym obrazkiem. Ostatnio po zakupie tamrona 70-300 VC USD wszedłem głębiej w świat przyrody. Generalnie super połączenie ale zawsze jest jakieś ale. Brakuje troszkę rozdzielczości i moje pytanie do forumowiczów bardziej doświadzonych czy warto zmienić na 7D czy ew już dozbierać na 60D, 70D chociaż to już spora kwota jak dla mnie. Prosiłbym o konstruktywne odpowiedzi osób które miały podobny dylemat. Opinie na temat 7D są tak skrajne, że mam mętlik na ten temat.

Warto do tego 40D podpiąć dobre szkło, np C400 5,6. 7D to świetny aparat i w dobrych warunkach da świetny obraz, jak chcesz coś lepszego w gorszych warunkach to masz w tej chwili tanio 6D ale to znów 400mm może być za mało i tak można w kółko.

Eberloth
15-05-2021, 14:13
Jeśli do zdjęć na zewnątrz i w dobrym oświetleniu, 7D będzie ok. Ma jeszcze jedną zaletę, wykonanie. Miałem i potwierdzam, że jest nie do zajechania. W internetach go zamrażali, podpalali, rzucali nim... A on dalej robił zdjęcia.

robertskc7
15-05-2021, 17:32
W cenie używanego 7d lub 70D można dołożyć troszkę i kupić 5d mark II a tu matryca jest petarda względem 7d

marfot
15-05-2021, 17:55
W sprzęcie APS-C sensowne skojarzenie matrycy i AF osiągnięto na poziomie 80D.
Jako budżetowe rozwiązanie mamy 800D - przyzwoita matryca z 80D i ambitny AF z 80D upakowany w skromniejsze body. Poniżej tego poziomu szykuje się duży kompromis.

No i zawsze mamy do porównania nowy M50 za 1,8k PLN. Na pewno ergonomii 7D nie zapewni. Fotki zrobi.

Leon007
15-05-2021, 18:04
Parę lat temu wymieniłem właśnie 40D na 7D i nie żałuję. Nie mam hobby polegającego na wyciąganiu z cieni -8 EV przy czułości 1600 ISO, więc nie przeszkadzają mi cechy matrycy tego aparatu. Mam i używam do do dzisiaj. Potwierdzam to, co napisał Eberloth.
A ten film od 6 minuty był jednym z poważnych argumentów za: https://youtu.be/CmjeCchGRQo
Nawiasem mówiąc cały kanał Slow Mo Guys jest ciekawy dla kogoś zainteresowanego nauką (w tym wypadku fizyką) głównego nurtu.

Galipette
17-05-2021, 11:26
Dzięki wszystkim za cenne opinie. Na razie pełna klatka mnie nie interesuje. Co do zmiany na 7D to pewno jak się trafi okazja na niezniszczone body z małym przebiegiem to na pewno skorzystam - pod warunkiem że nie zajechana filmami ale to nawet ciężko pewno sprawdzić. Póki co ta 40 w dobrych warunkach daje naprawdę radę i cały czas potrafi zaskoczyć.

Bangi
17-05-2021, 12:14
Dzięki wszystkim za cenne opinie. Na razie pełna klatka mnie nie interesuje. Co do zmiany na 7D to pewno jak się trafi okazja na niezniszczone body z małym przebiegiem to na pewno skorzystam - pod warunkiem że nie zajechana filmami ale to nawet ciężko pewno sprawdzić. Póki co ta 40 w dobrych warunkach daje naprawdę radę i cały czas potrafi zaskoczyć.

7d1 do filmowania to raczej niekoniecznie był przyjaznym, ten "problem" dotyczy raczej nowszych konstrukcji.

candar
17-05-2021, 18:27
Jakby co w okolicach Jastarni kilkadziesiąt metrów od brzegu na dnie leży od dziewięciu lat mój utopiony 7D ze 100 makro. Pancerny jest, ale tonie jak kamień :) Mnie się nie udało go wydobyć (musiał mocno zaryć w dno) , ale jak ktoś chce mogę podać lokalizację +/-

Galipette - niekoniecznie rozumiem zdanie "Na razie pełna klatka mnie nie interesuje". Oczywiście nie mam z tym problemu, bo miałem kilka puszek APS-C w różnych systemach, ale zalety FF są niepodważalne o ile ktoś nie jest fotografem przyrody , koncertowym , lub sportowym. W wszystkich innych przypadkach większa matryca daje same korzyści. Zmiana puszki na kolejne APS-C niewiele wniesie poza osobistą satysfakcją wydania kasy.

Galipette
18-05-2021, 13:08
Jakby co w okolicach Jastarni kilkadziesiąt metrów od brzegu na dnie leży od dziewięciu lat mój utopiony 7D ze 100 makro. Pancerny jest, ale tonie jak kamień :) Mnie się nie udało go wydobyć (musiał mocno zaryć w dno) , ale jak ktoś chce mogę podać lokalizację +/-

Galipette - niekoniecznie rozumiem zdanie "Na razie pełna klatka mnie nie interesuje". Oczywiście nie mam z tym problemu, bo miałem kilka puszek APS-C w różnych systemach, ale zalety FF są niepodważalne o ile ktoś nie jest fotografem przyrody , koncertowym , lub sportowym. W wszystkich innych przypadkach większa matryca daje same korzyści. Zmiana puszki na kolejne APS-C niewiele wniesie poza osobistą satysfakcją wydania kasy.

Aktualnie najwięcej zdjęć reportażowych z zawodów sportowych, wydarzeń i sporo przyrody. Dlatego właśnie FF mnie na razie nie interesuje. Czasem trafi się sesja mieszkaniowa ale to ogarniam bezlusterkowcem - Canon M5 + sigma 10-20. Ale właśnie ta M5 ma problem z trafianiem z ostrością przy dynamicznych zdjęciach i dlatego wole starą 40 bo 95% to ostrość trafiona idealnie i bez problemu. Pełna klataka to również zmiana szklarni a to już nie male koszty a na chwilę obecną szkła jakie mam do APS-C w zupełnosci mi wystarczają.

atsf
18-05-2021, 20:08
Aktualnie najwięcej zdjęć reportażowych z zawodów sportowych, wydarzeń i sporo przyrody. Dlatego właśnie FF mnie na razie nie interesuje. Czasem trafi się sesja mieszkaniowa ale to ogarniam bezlusterkowcem - Canon M5 + sigma 10-20. Ale właśnie ta M5 ma problem z trafianiem z ostrością przy dynamicznych zdjęciach i dlatego wole starą 40 bo 95% to ostrość trafiona idealnie i bez problemu. Pełna klataka to również zmiana szklarni a to już nie male koszty a na chwilę obecną szkła jakie mam do APS-C w zupełnosci mi wystarczają.

To trafianie z ostrością jest w sprzęcie z niższej półki odwrotnie proporcjonalne do ilości pikseli na matrycy, tzn. im mniej Mp ma matryca, tym więcej zdjęć wychodzi ostro. C 80D z 24Mp już pokazuje tragicznie mały odsetek ostrych zdjęć z tytułu FF i BF nawet przy statycznych motywach, nie mówiąc o wartkiej akcji. Dlatego wiecznie robię nim zdjęcia na servo, bo statystycznie któreś w serii jest ostre, a nie wszystkie nieostre. Czasem się zdarzają wszystkie ostre, ale tylko czasem.

Kiedy się wybiera aparat do dzikiej przyrody to zupełnym nieporozumieniem są dywagacje pomiędzy APS-C a FF w oderwaniu od obiektywu, którego zamierza się do tego używać.

Mając korpus APS-C taki, jak mój, czyli C 80D, i obiektyw taki, jak mój, czyli T 100-400 mm, uzyskuje się relatywną ogniskową 640 mm na długim końcu, ale tu jest następny haczyk wynikający z następnego crop factora wynikającego z porównania gęstości matryc, gdyby chcieć to odnieść do jakiegoś aparatu FF.

Przykład:

Jeżeli przyjmiemy, że obiektyw 400 mm na APS-C 24 Mp daje relatywne 640 mm, to ten sam obiektyw na FF 20 Mp (np. C 6D) nie daje swoich 400 mm, lecz 365 mm, a licząc w drugą stronę, czyli zakładając, że 400 mm mamy na FF z matrycą 20 Mp, to na APS-C z 24 Mp dostajemy 701 mm.

Wracając do liczenia od strony APS-C, to C 6D z obiektywem 400 mm i TC 1,4X nie da nam 560 mm, ale tylko 511 mm, czyli 129 mm mniej, niż te 640 mm, które potraktowaliśmy jako wartość wyjściową do obliczeń.

Wyżej pojawiła się w obliczeniach relatywna wartość ogniskowej 701 mm. Aby tyle mieć na C 6D, potrzeba obiektywu 500 mm i TC 1,4x. Ile to waży i kosztuje litościwie pominę milczeniem. Nawiasem mówiąc, C 6D z T 100-400 i TC 1,4 Kenko HD daje wyśmienitą jakość obrazka, pomimo tego, że zestaw jest ciemny (f/9), a AF do śledzenia ruchu jest taki sobie. Z racji niewysokiej relatywnej ogniskowej zestawu [obiektyw-TC-matryca] osiąga się mniejsze skale odwzorowania (obiekt mniej wypełnia kadr), ale przy małych obiektach z bliska (np. małe ptaki robione z odległości 3-5 m) są większe szanse na ujęcie całego okazu w GO, gdy tymczasem, kiedy na C 80D obiekt (ptaszek) jest większy, niż 1/3 wysokości kadru, to nawet przy f/6,3 (pełna dziura TC 100-400 bez TC) tej GO może dramatycznie brakować. Czasem to przeszkadza, czasem nie, ale trzeba to uwzględniać.

Tutaj zdjęcie przy f/6,3, 300 mm, APS-C, przycięte nie zmniejszane.

6265

Galipette
18-05-2021, 21:32
Dzięki za te wszystkie przeliczenia - tylko mi nie o to chodzi w tym temacie. Na pewno jest to ciekawa tematyka ale zamiast zastanawiać się nad tym wszystkim wolę po prostu pstrykać fotki. To czym dysponuję czyli matryca, używalne iso i obiektywy daje mi zakres w którym mogę działać i to dla mnie jest wyznacznikiem. Efektem tych wszystkich składowych jest zdjęcie i jakość jaką da się w danym momencie w danych warunkach uzyskać. Tak czy inaczej dzięki za wyjaśnienie różnic bo to bardzo ciekawe.